Kuva: Inka Khanji
Miksi lennoilla tarjoillaan ilmaista alkoholia?

Miksi lentoyhtiöt tarjoilevat ilmaista alkoholia? Lentokone on yksi harvoista paikoista, joissa on avoin baari

Kaukolennoilla voi vielä päästä nauttimaan ilmaisesta alkoholitarjoilusta. Mutta minkä ihmeen takia?

Ilmainen alkoholitarjoilu on harvinainen konsepti

Lentomatkustajat ovat tottuneet tilaamaan kaukolennolla oluen, minipullon viiniä tai valitsemansa drinkin. Kun käytäntöä alkaa todella ajatella, on se varsin erikoinen. Lentoyhtiöt säästävät kaikessa mahdollisessa, mutta rajaton alkoholitarjoilu on silti osa pitkiä lentoja.

Jos laskuista jätetään pois vain harvoja ja valittuja koskevat ilmaisen viinan bileet, missä muualla tavallinen ihminen voi hyödyntää avointa baaria? Ja eikö rajaton alkoholitarjoilu ole riskialtista kymmenen kilometrin korkeudessa?

Ilmainen alkoholitarjoilu on jäänne ajalta, jolloin lentomatkailuun liittyi glamouria ja se oli vain harvojen saavutettavissa. Halpalentoyhtiöiden kaikilla lennoilla ja monien täyden palvelun yhtiöiden lyhyillä lennoilla tavasta onkin jo luovuttu.

Brittisivusto The Telegraphin mukaan usein spekuloidaan, että alkoholitarjoilu liittyisi matkustajien tyytyväisenä ja rauhallisena pitämiseen. Hermoilevat lentomatkustajat rauhoittuvat juotuaan muutaman drinkin tai nukahtavat nautittuaan yömyssyn.

Todellinen syy lienee kuitenkin se, ettei piintyneestä tavasta luopumista katsottaisi hyvällä. Matkustajat eivät yksinkertaisesti hyväksyisi saavutetun edun menettämistä. Hiljattain jenkkiyhtiö United Airlines ilmoitti poistavansa tomaattimehun valikoimastaan, mutta päätös jouduttiin perumaan voimakkaan protestin takia.

Ilmassa vallitsevat omat lait

Mielenkiintoinen kysymys lennoilla nautitusta alkoholista liittyy lainsäädäntöön. Mitä lakeja noudatetaan lentokoneessa, joka kiitää eri maiden ja jopa maanosien rajojen halki?

The Telegraphin mukaan alkoholin tarjoiluun lentokoneissa ei ole laadittu mitään yhdenmukaisia ohjeita. Lentoyhtiöt voivat siis noudattaa omia sääntöjään.

Yleensä lennolla on voimassa sen maan laki, johon lentokone on rekisteröity. Esimerkiksi eurooppalaisten lentoyhtiöiden ikäraja alkoholijuomien tarjoilulle on 18 vuotta, kun taas amerikkalaisyhtiön lennolla ikäraja on Yhdysvaltojen lain mukaan 21. Ja kyllä, lentokoneessakin voidaan kysyä henkilöllisyystodistusta alkoholitilauksen yhteydessä.

Kaikilla lennoilla alkoholiin ei pääse käsiksi edes maksamalla. On olemassa lentoyhtiöitä, jotka eivät tarjoile lainkaan alkoholijuomia. Tällaisia ovat muun muassa Royal Brunei Airlines, EgyptAir, Iran Air ja Saudi Arabian Airlines.

Monien suomalaismatkailijoidenkin käyttämä Turkish Airlines jättää alkoholitarjoilun kokonaan väliin Turkin sisäisillä lennoilla.

Lue myös: Kuinka monta ilmaista alkoholijuomaa lennolla voi tilata? Näitä lukuja pidetään hyväksyttävinä

Lähde: The Telegraph
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 25.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Kaikkien lentojen tulisi olla ehdottomasti täysin alkoholittomia. Ei ilmaistarjoilua, mutta ei myöskään ostamalla saatavissa. ja tietysti kaikki kotituliaiset ruumassa. Tähän on monta syytä. Turvallisuus on tietysti numero yksi. Puolikännissä olevat matkustajat saattavat olla arvaamattomia. Ja auta armias jos kyseessä on alkoholisti, siitä kierre alkaa, eikä loppua näy viikkoihin. Usein se ilmainen houkuttaa aloittamaan, vaikka muuten jaksaisi sinnitelläkin. On sitä opittu olemaan tupakattakin (Luojalle kiitos), kyllä opitaan olemaan alkoholittakin. Tämä on suorastaan hätähuuto, avunpyyntö ja rukous, että saisimme matkustaa alkoholitta.

Myös AeroFlot on TÄYSIN kuiva!

Eikä Moskovassa ole röökihuoneita.

Piinaa ilman viinaa?