Kuva: Shutterstock
Miksi lennot myöhästelevät?

Miksi lentosi on myöhässä? Nämä ovat 3 yleisintä syytä

Lento myöhässä ja hermot kireällä? Lue mistä viivästyksen syyt yleensä johtuvat.

Käytännön asiat ja sää viivästyttävät lentoja

Myöhässä oleva lento on usein vain pieni rasite, mikä tarkoittaa hieman pidempää odottelua lähtöportilla. Pahimmillaan lennon myöhästyminen voi kuitenkin pilata matkan jatkoyhteydet, lyhentää lomaa tai sotkea suunnitelmia.

Lennon katsotaan olevan myöhässä silloin, kun se lähtee 15 minuuttia virallista aikataulua myöhemmin. Mutta miksi lennot sitten myöhästelevät?

Business Insider kertoo lentojen myöhästymisen yleisimmistä syistä Yhdysvaltojen liikenneviranomaisten tilastojen perusteella. Tilaston lennot ajoittuvat kesäkuun 2015 ja kesäkuun 2016 välille.

Tilaston mukaan yleisin, jopa 50 prosenttia tapauksista koskeva syy myöhästymiseen on jokin lentoyhtiöstä itsestään riippuva seikka. Tämä saattaa liittyä esimerkiksi lentokoneiden huoltoon tai henkilöstön aikatauluihin. Samaan sarjaan kuuluvat myös myöhässä kentälle saapuvat koneet, jotka jatkavat myöhästymisen kierrettä.

Sää on luonnollisesti merkittävä tekijä lentoliikenteen sujuvuudessa. Lentämiseen mahdollisesti vaikuttavat sääolot kuten myrskyt tai voimakkaat lumisateet saattavat pahimmillaan aiheuttaa kaaoksen lentokentällä. Amerikkalaistilastossa sää vaikutti 30 prosenttiin myöhästyneistä lennoista.

Myöhästymisistä 15 prosenttia liittyi lentokentistä tai lennonjohdosta riippuviin seikkoihin. Tällainen tilanne saattaa olla esimerkiksi ruuhkista johtuva jono kiitoradalle.

Todennäköisintä on kuitenkin se, että lentosi lähtee juuri silloin kun pitääkin. Tilaston lennoista yli 80 prosenttia kuljetti matkustajat kohteisiinsa aikataulussa.

Muista hakea korvauksia, jos olet oikeutettu niihin

Aina lennon lähteminen myöhässä ei tarkoita sitä, ettei se saapuisi kohteeseen aikataulussa. Olet ehkä joskus ollutkin tilanteessa, jossa olet päässyt huokaisemaan helpotuksesta aikataulun pitäessä viivästyksistä huolimatta. Matkan taittumista voi edistää esimerkiksi voimakas myötätuuli.

Toisaalta merkittyä lyhyemmän lentoajan selitys voi löytyä lentoyhtiöiden harkitusta strategiasta. Virallinen saapumisaika saatetaan ilmoittaa hieman myöhäisemmäksi siltä varalta, että kone ei pääse lähtemään ajoissa tai lennolla on vastatuuli. Tällöin lentoyhtiö välttää valitukset.

Moni matkailija ei edes tiedä, että yli kolmen tunnin myöhästymisistä on mahdollista saada rahallista korvausta. Yhtä paljon on niitä, jotka tietävät asiasta, mutta eivät jaksa nähdä vaivaa korvausten hakemiseksi.

EU:n yleisen käytännön mukaisten myöhästymiskorvausten hakeminen on helppoa ja onnistuu yleensä lentoyhtiön verkkosivuilta löytyvän lomakkeen täyttämällä. Lentomatkustajan oikeuksista voit lukea lisää täältä.

Lue myös: Tässä selitys matkailijoiden kummastelemaan asiaan: miksi länteen lentäminen kestää kauemmin kuin itään?

Lähde: Business Insider
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 15.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 2,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia