Kuva: Inka Khanji
Tutkimus: matkustajat suosivat lentokoneen oikeaa puolta

Lentokoneen oikea puoli on suositumpi kuin vasen – huomaatko sinäkin tekeväsi näin, kun valitset istuinpaikan?

Lentomatkustajat istuvat tutkimuksen mukaan mieluummin koneen oikealla puolella.

Valitsetko lentokoneessa oikean vai vasemman puolen?

Lähes kaikilla lentomatkustajilla on mielipide valmiina, kun on valittava lentokoneessa ikkuna- tai käytäväpaikan väliltä. Mutta oletko ikinä miettinyt, millä perusteella valitset istuinpaikkasi joko koneen vasemmalta tai oikealta puolelta?

Brittiläinen uutissivusto BBC kertoo Edinburghin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan matkustajat valitsevat mieluummin lentokoneen oikealla puolella sijaitsevan istuinpaikan.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet 32 henkilöä olivat oikeakätisiä. Jokaisen tuli valita istuinpaikka matkustamoa esittävää kaaviokuvaa ruudulta napauttamalla 32 erillisellä lennolla. Suurin osa valitsi paikan lentokoneen oikealta puolelta.

Tutkijat halusivat selvittää, valitsevatko matkustajat tietyn puolen vain siksi, että ovat tottuneet napauttamaan aina tiettyä puolta tietokoneen ruudulla. Matkustajien mieltymys oikeaan puoleen säilyi kuitenkin myös silloin, kun kaaviokuvaa käännettiin osoittamaan alaspäin.

Toisinaan valintaan saattaa luonnollisesti vaikuttaa esimerkiksi mieluisen paikan kuten ikkunapaikan saatavuus vain toisella puolella konetta, mutta jos valinnan varaa löytyy molemmilta puolilta, voidaan olettaa suurimman osan matkustajista suosivan luontaisesti oikeaa puolta.

Tutkimukseen osallistuneet matkustajat myös suosivat lentokoneen etuosassa sijaitsevia paikkoja, mikä on yleinen käytäntö. Etuosan istuinpaikka tuntuu helpommalta, sillä käytävää ei tarvitse kävellä perälle saakka ja koneesta pääsee poistumaan ensimmäisten joukossa.

Lentoemännät ovat kuitenkin paljastaneet, että joskus lentokoneen takaosan paikasta voi olla myös hyötyä: peräpenkeillä saat todennäköisemmin VIP-kohtelua kuin koneen etuosassa.

Millä perusteella sinä valitset istuinpaikkasi puolen? Suositko aina automaattisesti vasenta tai oikeaa puolta vai onko asialla mitään merkitystä? Kerro kommenteissa!

>> Lue myös: Oletko ikinä pysähtynyt miettimään, miksi lentokoneeseen noustaan aina vasemmalta puolelta? Tässä syy

Lähde: BBC
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 12.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Itse useimmiten haluan paikan siiven takapuolelta, vasemmalta puolelta koska Helsingistä noustaan usein 22R ja silloin näkee lentoaseman ja Helsingin. Kanariansaarille tai Madeiralle lentäessä vasemman puolen maisemat lähestyttäessä ovat huikeat kun koneet usein laskeutuvat pohjoisen suuntaan ja lentokentät ovat itä puolella saaria… Tykkään katsoa laippoja ja siivenkärkeä joten esim. Finnairin A350-941 XWB koneessa 43A on paras. A320-214 paikka 18A on paras…

Olen oikeakätinen ja valitsen aina ensisijaisesti käytäväpaikan mahdollisimman edestä. Puolella ei ole mitään väliä.