Kuva: Shutterstock
Ruotsin uusi lentovero

Lentämisestä voi tulla jatkossa nykyistä kalliimpaa – Ruotsi otti jo käyttöön uuden lentoveron

Ruotsin uuden veron tarkoitus on vähentää lentomatkustamisesta aiheutuvia päästöjä.

Lentoyhtiöt vastustavat veroa

Ruotsissa otettiin tiistaina 3. huhtikuuta 2018 käyttöön uusi lentovero, joka nostaa lentomatkustamisen hintoja. Lentovero tuo lisäkustannuksia lentoyhtiöille, ja sen tavoite on vähentää lentomatkustuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Maksu vaihtelee lentomatkan pituudesta riippuen.

Yhtiöt maksavat 60 Ruotsin kruunua eli noin kuusi euroa kustakin maan sisäisestä lennosta ja maksu vaihtelee aina mannertenvälisten lentojen noin 38 euroon saakka. Ruotsin sosiaalidemokraattisen ja vihreän puolueen mukaan vero auttaa maata saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Laskelmien mukaan uusi vero vähentäisi lentomatkustajien määrää 450 000–600 000 joka vuosi, mikä toisi päästövähennyksiä noin kaksi prosenttia.

Lentoyhtiöt vastustavat veroja, sillä heidän mukaansa se ei ole oikea tapa vähentää päästöjä. Esimerkiksi norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian suhtautuu veroon vakavasti. Yhtiö liikennöi lukuisia reittejä Tukholman Arlandan lentoaseman kautta. Lentoyhtiön edustaja Charlotte Holmberg Jacobsson kertoi ruotsalaiselle Expressenille yhtiön suunnittelevan lentojen vähentämistä Ruotsista, minkä lisäksi vero uhkaa yhtiön suunnitelmia muodostaa solmukohta Tukholmaan.

– Voisimme vähentää yhden lennon päivässä esimerkiksi Tukholma–Los Angeles-reitillä, ja saman voisi tehdä myös Ruotsin sisäisillä lennoilla. Peruimme jo Karlstad-Alicante-reitin suoraan uuden veron vuoksi, ja se voi tapahtua myös muiden reittien kohdalla, Holmerg Jacobsson varoittaa.

Lähteet: Business Insider ja Expressen
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 14.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 3,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia