Kuva: Inka Khanji
Helsinki-Vantaa

Kesäloma lähestyy! Kahdeksan kohdan selviytymispaketti Helsinki-Vantaalle

Helsinki-Vantaan lentoasema on useimpien suomalaisten lähtöasema ulkomaan lomamatkalle. Lue vinkit, joiden avulla loma alkaa mukavasti jo lentoasemalla!

1. Huomioi ruuhka-ajat

Helsinki-Vantaan lentoasema on kiireinen erityisesti kesän lomakauden alkaessa. Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kaikkein ruuhkaisimpia, ja matkustajia pyydetäänkin tulemaan 1.–17. kesäkuuta 2018 erityisen ajoissa lentokentälle.

Ruuhkaisimmat tunnit ovat aamulla kello 6–9 ja iltapäivällä kello 15–18. Lentokentällä on hyvä varata aikaa auton pysäköintiin, lähtöselvityksen tekemiseen, turvatarkastuksen läpäisemiseen, mahdolliseen passintarkastukseen sekä oikean lähtöportin löytämiseen.

Helsinki-Vantaa
Kuva: Inka Khanji
Ruuhka on tuttu näky Helsinki-Vantaan lentoasemalla erityisesti lomakausien alussa.

Voit nopeuttaa lähtöselvitystä tekemällä sen jo etukäteen kotona riippumatta siitä, onko sinulla ruumaan menevää matkatavaraa vai ei. Selvitä myös jo ennen lentokentälle saapumista, kummasta terminaalista lentosi lähtee.

2. Vältä ruuhkat valitsemalla sopiva turvatarkastuspiste

Vaikka lähtöselvitys olisi tehty hyvissä ajoin kotona, saatat silti joutua odottelemaan pitkään turvatarkastuksessa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on neljä turvatarkastuspistettä, ja ruuhka-aikana valinnalla on merkitystä, sillä toisissa turvatarkastuspisteissä on selvästi lyhemmät jonot kuin toisissa.

Kaikkein ruuhkaisin turvatarkastuspiste sijaitsee terminaali 2:ssa suoraan lähtöaulan ovien edessä. Lyhyen kävelymatkan päässä lähtöselvitystiskien 240–270 vasemmalla puolella sijaitseva turvatarkastus on tavallisesti lähtöaulan turvatarkastuspistettä rauhallisempi, minkä lisäksi se on sujuvin valinta Schengenin ulkopuolelle suuntaaville matkustajille.

Helsinki-Vantaa
Kuva:
Infotaulut ilmoittavat arvioidun jonotusajan turvatarkastuspisteeseen.

Terminaali 1:n turvatarkastuspiste on tavallisesti melko rauhallinen, mistä syystä sen valitseminen voi olla viisasta omasta lähtöterminaalista huolimatta jos matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla ja olet tehnyt lähtöselvityksen etukäteen.

Pahimpina ruuhka-aikoina Helsinki-Vantaalla avataan lähtöaulan kolmannessa kerroksessa sijaitseva ”salainen turvatarkastus”, joka on rauhallisina tunteina suljettu. Turvatarkastuspiste löytyy lähtöaulasta katsottuna oikealta liukuportaiden päästä, priority-matkustajille tarkoitetun turvatarkastuksen vierestä.

>> Lue myös: Älä enää jonota! Tiesitkö tästä Helsinki-Vantaan ”salaisesta” turvatarkastuspisteestä? Useimmat eivät löydä koko paikkaa

3. Muista ilmaiset vesipullojen täyttöpisteet

Janosta ei tarvitse kärsiä Helsinki-Vantaalla, sillä lentoasemalla on runsaasti ilmaisia vesipullojen täyttöpisteitä.

Lentoaseman kylmävesihanat sijaitsevat vilkkaiden aulojen wc-tiloissa, eikä matkustajien tarvitse välttämättä maksaa ylihintaa kahviloiden ja myymälöiden kalliista vesipulloista. Lentoasemalla on yhteensä 12 juomavesihanaa, joissa voit käydä täyttämässä oman vesipullon.

Helsinki-Vantaan lentoasema
Kuva:
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on lukuisia vesipisteitä.

Hanojen lisäksi lentoasemalla, lähtöportin 54 siivessä, on kaksi ilmaista kuuma- ja kylmävesiautomaattia.

>> Lue myös: Matkustajia ärsyttänyt epäkohta korjattiin Helsinki-Vantaalla – katso missä täytät vesipullon ilmaiseksi

4. Löydä lentokentän wc-tilat

Helsinki-Vantaan lentoasemalla wc-tiloissa raikaa linnunlaulu ja vessat pidetään siisteinä, joten tiloissa asioiminen on lentokentällä miellyttävää. Vessoja on runsaasti, joten ruuhkien välttämiseksi kannattaa suunnata asioimaan muualle, kuin heti ensimmäisenä turvatarkastuspisteen jälkeen odottaviin wc-tiloihin.

Finavian verkkosivuilla olevasta lentoasemakartasta on helppo löytää kentän wc-tilat.

5. Vatsa täyteen lentoasemalla

Suomen ykköskentällä ei tarvitse kauaa odotella nälkäisenä, sillä lentoasemalla on mainio ravintolatarjonta. Uusia ravintoloita avataan tiuhaan tahtiin, minkä lisäksi jo olemassa olevat ravintolat tarjoavat monipuolisesti eri vaihtoehtoja matkailijoille. Herkuttele ennen koneen lähtöä esimerkiksi perinteisessä Fly Inn -maisemaravintolassa tai vaikkapa O´Learys-sporttibaarissa.

Helsinki-Vantaa
Kuva: Inka Khanji
Lentoasemalla on useita ravintoloita.

Pienen budjetin matkailijat on myös huomioitu Helsinki-Vantaalla, sillä edulliset matkaeväät saa lentoaseman omasta Alepasta. Ruokakauppa sijaitsee lentoaseman ensimmäisessä kerroksessa turvatarkastuksen ulkopuolella, joten ruokakauppaan kannattaa suunnata ennen turvatarkastusta.

>> Lue myös: Helsinki-Vantaan parhaat ruokapaikat – seitsemän ravintolaa, joissa herkuttelet ennen lennon lähtöä

6. Vietä aikaa ilmaiseksi

Pitkän odottelun lentoasemalla ei tarvitse maksaa maltaita, sillä Helsinki-Vantaan lentoasema tarjoaa matkustajille runsaasti ilmaista tekemistä.

Kentällä voi esimerkiksi rentoutua rauhallisessa jokamiehen loungessa, joka sijaitsee 31-alkuisten lähtöporttien vieressä. Loungessa on esimerkiksi lepotuoleja ja makoilumattoja sekä ilmainen kirjanvaihtopiste, jossa luetun kirjan voi vaihtaa ilmaiseksi toiseen teokseen.

Helsinki-Vantaa
Kuva: Inka Khanji
Maisematerasseilta avautuu erinomainen näkymä kiitoradalle.

Helsinki-Vantaa on taidelentokenttä, ja lähtöporttien joukossa onkin lukuisia näyttäviä teoksia. Taiteen lisäksi lentoasemalla tarjoutuu mahdollisuus bongata lentokoneita, sillä Helsinki-Vantaalla on näköalaterassi, josta avautuu mainio näkymä kiitoradalle.

>> Lue lisää: Tiesitkö? Kaiken tämän voit tehdä Helsinki-Vantaalla täysin ilmaiseksi

7. Miltä lentoasemalla näyttää?

Suomen suurin lentoasema on monille lentomatkustajille tuttu, mutta ensikertalaista Helsinki-Vantaan palvelut saattavat mietityttää. Kotimaan ykköskenttä valittiin vuonna 2018 maailman 16. parhaaksi ja Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi, joten kentän palvelut ovat kansainvälistä tasoa.

>> Tutustu Helsinki-Vantaan lentoasemaan: Tällainen on Suomen suurin lentokenttä – Helsinki-Vantaan lentoasemalla riittää tekemistä

8. Suuntaa lähtöportille ajoissa

Helsinki-Vantaalla on lukuisia infotauluja, joista oman lähtöportin näkee helposti. Nykyisin tauluissa ilmoitetaan myös arvioitu kävelyaika kullekin lähtöportille matkustajien ajanhallinnan helpottamiseksi.

Helsinki-Vantaa
Kuva: Inka Khanji
Lähtöportti kannattaa tarkistaa lentoaseman infotauluista.

Lähtöportti kannattaa tarkistaa infotauluista, sillä portti voi muuttua vielä hetkeä ennen koneeseennousun alkamista. Tällöin koneeseennousukorttiin merkitty portti on virheellinen.

>> Lue myös: Matkustatko Helsinki-Vantaalta? Tässä tietopaketti lentokentälle – kaikki matkustajan tarvitsemat palvelut

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 31.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

I was very impressed with the article you shared, it made me learn and understand many more things, thank you for sharing.

I can likewise say for a fact that you can keep away from this circumstance all together by not saying anything. At that point when the instructor remembers, ask him/her for input before the following test.

I am glad to visit this website, that the nice sharing. the many windows operators are learn this tutorial and easily increase wireless function knowledge, you are really having all important information from this wireless services.