hero taustakuva

Kannattaako vierekkäisten paikkojen varauksesta maksaa lennolla? Kokeile helppoa säästöniksiä

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Voisiko vierekkäiset paikat keplotella ilman lisämaksua?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.07.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Useimmat lentoyhtiöt veloittavat tietyn paikan varaamisesta

Onko sinulle joskus käynyt niin, että et ole päässyt istumaan matkakumppanin viereen säästettyäsi paikanvarauskuluissa? Tai mietitkö aina varausvaiheessa, kannattaako paikoista maksaa vai ei?

Useimmat lentoyhtiöt perivät nykyään lisämaksun itse valitusta paikasta. Haluamansa istuimen voi valita varausvaiheessa tai sen jälkeen. Hinnat vaihtelevat lentoyhtiöstä ja paikan tyypistä riippuen, mutta paikkavalinta saattaa maksaa useamman kympin henkilöä kohden.

Kun matkailijoilla on mahdollisuus valita paikkansa etukäteen, eivät lentoyhtiöt voi taata, että esimerkiksi isot perheet tai seurueet pääsevät istumaan kaikki yhdessä ilman lisämaksua. Joskus kaksin matkustavatkin saattavat joutua istumaan eri puolille konetta.

Brittiläinen säästövinkkeihin keskittynyt sivusto Money Saving Expert vinkkaa tavasta, jolla viereiset paikat voi usein saada ilman lisämaksun pulittamista. Sivusto kehottaa matkailijoita kirjautumaan lennolle verkossa heti, kun online check-in aukeaa.

Useimmat lentoyhtiöt sijoittavat samassa varauksessa olevat henkilöt viereisille paikoille aina, kun se vain suinkin on mahdollista. Mitä nopeammin teet check-inin, sitä todennäköisemmin koneessa on jäljellä vierekkäisiä paikkoja. Jos siis et halua maksaa paikkavarauksesta, turvaudu tähän varakeinoon.

Check-inin aukeaminen riippuu lentoyhtiöstä. Joskus lennolle voi kirjautua jo kuukaudenkin etukäteen, kun taas toisinaan se onnistuu vasta 24 tuntia ennen lennon lähtöä.

Oman lentoyhtiön käytäntö kannattaa selvittää jo varausvaiheessa. Puhelimeen asetettu muistutus on helppo tapa varmistaa, että hoidat asian heti kun se on mahdollista.

Pienet lapset aikuisen viereen ilmaiseksi

Kriittisimpiä vierekkäiset paikat ovat yleensä lapsiperheille. Onneksi useimmat lentoyhtiöt – kotimainen Finnair mukaan lukien – varmistavat, että alle 12-vuotiaat pääsevät aina istumaan ainakin yhden samassa varauksessa olevan aikuisen viereen.

Kun kyseessä ovat pienet lapset, ei vierekkäisistä istuinpaikoista peritä lisämaksua. Näin toimivat Finnairin lisäksi myös ainakin KLM, Air France, British Airways, TUI ja American Airlines. Koko seurue ei kuitenkaan välttämättä pääse istumaan yhdessä.

Poikkeuksen käytännössä tekee halpalentoyhtiö Ryanair, jolla on oma perheitä koskeva istuinpolitiikka. Ryanairin lennoilla ainakin yhden aikuisen tulee varata maksullinen paikka tietyiltä riveiltä, joille samaan varaukseen kuuluvia lapsia voidaan sen jälkeen sijoittaa ilman lisämaksua.

Myös liikuntarajoitteisilla ja muilla avustajaa kaipaavilla matkustajilla on yleensä oikeus päästä istumaan matkakumppaninsa viereen ilman erillistä lisämaksua.

Muutamat lentoyhtiöt tarjoavat paikanvarauspalvelua ilmaiseksi. Tällaisia ovat muun muassa Japan Airlines sekä Suomestakin liikennöivä Qatar Airways. British Airways ja Virgin Atlantic antavat ruumaan kirjattavien matkatavaroiden kanssa matkustavien valita istuimensa.

Lue myös: Näin lentomatka lasten kanssa sujuu stressittä – 10 vinkkiä

Lähde: Money Saving Expert
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.