Helsinki-Vantaalta löytyy paikka, jonne vain harvalla on pääsy – tältä näyttää lentokentän säähavaintoasemalla
Lentosäätä 100 vuotta
Turvallinen ja sujuva lentoliikenne vaatii taakseen valtavan joukon ammattilaisia, jotka paitsi pitävät huolen matkustajista ja kalustosta, myös esimerkiksi tuottavat säätietoja ilmailun käyttöön.
Vuodesta 2012 lähtien vastuu lentosäätietojen keräämisestä Suomessa on ollut yksinoikeudella Ilmatieteen laitoksella. Ensimmäisen kerran Ilmatieteen laitoksen lentosäätietoja hyödynnettiin Suomen ilmailussa jo vuonna 1924, joten tänä vuonna lentosää juhlii 100-vuotispäiväänsä.
Ilmatieteen laitoksella on säähavaintojärjestelmä jokaisella Suomen lentoasemalla.
Kolmella lentoasemalla on lentosääpäivystys eli henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Pohjois-Suomen lentosääpäivystys sijaitsee Rovaniemellä, ja eteläisellä lentosääpäivystyksellä on toimipisteet Kuopiossa ja Helsinki-Vantaalla.
Rantapallo kävi tutustumassa Helsinki-Vantaan säähavaintoasemaan.
Näin toimii Helsinki-Vantaan säähavaintoasema
Jos on lähtenyt matkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta, on saattanut nähdä sinisen säähavaintoaseman kiitoratojen risteyskohdassa. Pääsy sinne on kuitenkin tiukasti rajattu.
Havaintoasemalla kerätään säätietoja ilmailun käyttöön. Tarkat tiedot ja ennusteet auttavat kaikkia ilmailun toimijoita suunnittelemaan omaa toimintaansa mahdollisimman turvalliseksi, taloudelliseksi ja ympäristöystävälliseksi.
Säätä seurataan havaintoasemalla reaaliajassa. Kaksi kertaa tunnissa – aina tasatunnein 20 yli ja 10 vaille – suoritetaan myös sään mittaus.
Tällöin työvuorossa oleva havainnoitsija siirtyy sääaseman parvekkeelle ja tekee havainnot säästä ensin silmämääräisesti. Havaintonsa, kuten sen, millaisia pilviä taivaalla milloinkin on, hän kirjaa sen jälkeen tietokoneelle ja täydentää havaintojaan tietokoneohjelmien avulla.
Silmin suoritettavan mittaamisen lisäksi Ilmatieteen laitoksella on lentokentällä käytössään huipputekniikkaa, kuten erilaista mittauslaitteistoa.
Digitalisaatiolla onkin ollut tärkeä merkitys lentosään havainnoinnille: nykyisin saatavilla oleva tieto on entistä tarkempaa, joten se palvelee paremmin. Modernien järjestelmien ansiosta tietoa myös saadaan tehokkaammin.
Lentoaseman virallinen säätiedote annetaan päivittäin kolmen tunnin välein.
Säätietojen kerääminen ja niistä tiedottaminen sekä muuttuvaan säähän varautuminen vaatii useamman alan yhteistyötä ja avointa kommunikointia.
Lennonjohdon tehtävänä on tiedottaa lentäjiä sään muutoksista pitkin lentoa. Lentäjille toimitetaan tieto myös esimerkiksi turbulenssista, jotta he pystyvät varautumaan kuoppaiseen kyytiin ajoissa.
Moderneista apuvälineistä huolimatta lentokenttä ei ole helpoin ympäristö säätietojen keräämiselle: Helsinki-Vantaan lentoasema on pinta-alaltaan niin suuri, että eri puolilla lentokenttää voi olla erilainen sää. Yhteen hetkeen saattaa myös osua useampi sääilmiö.
Ihan kuka tahansa ei voikaan hakea töihin havaintoasemalle, vaikka lentoasema työympäristönä houkutteleekin monia. Havaintoasemalla työskentelevät henkilöt ovat säätiedon asiantuntijoita, ja monella on taskussaan esimerkiksi meteorologin tutkinto yliopistosta.