Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Arvaatko, mitkä ovat maailman 8 vanhinta lentoyhtiötä? Katso kuinka monella olet matkustanut

KLM artikkelin kuva
Lennot
Mitkä ovat vanhimmat edelleen toiminnassa olevat lentoyhtiöt? Näiden ilmailualan uranuurtajien lennoilla voit matkustaa vielä tänäkin päivänä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.03.2019
facebook   whatsapp

1. KLM (1919)

Maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva lentoyhtiö on hollantilainen KLM. Vuonna 2019 yhtiön perustamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta, mutta sen ensimmäinen lento liikennöitiin vasta vuonna 1920.

Tarvetta lentoyhtiölle oli Alankomaissa erityisesti siksi, että maalla oli lukuisia siirtomaita. Esimerkiksi nykyinen Indonesia kuului vielä tuolloin osaksi Hollantia, ja siitä puhuttiin Alankomaiden Itä-Intiana.

Vuonna 1924 KLM:n reitti Amsterdamista Bataviaan eli nykyiseen Jakartaan oli tuohon aikaan maailman pisin lentoreitti. KLM oli myös ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka avasi reitin New Yorkiin.

2. Avianca (1919)

Suomalaisille tuntemattomampi Avianca on kolumbialainen lentoyhtiö ja yksi Etelä-Amerikan suurimmista toimijoista ilmailualalla. Saksalaissiirtolaisten perustama yhtiö aloitti toimintansa vuonna 1919 nimellä SCADTA.

Nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1949, kun SCADTA fuusioitui toisen kolumbialaisyhtiö SACO:n kanssa. Vuonna 2018 yhtiö kuljetti 30,5 miljoonaa matkustajaa.

3. Qantas (1920)

Monet ovat kuulleet australialaisyhtiö Qantasista, mutta tiesitkö, että nimi on lyhenne? Nimi Qantas muodostuu sanoista Queensland and Northern Territory Aerial Services, ja aluksi se liikennöikin vain Australian pohjoisosissa.

QantasQantas on Australian isoin lentoyhtiö
Kengurulogo kuuluu olennaisesti Qantasin brändiin.

Qantas perustettiin vuonna 1920 helpottamaan liikkumista pitkien etäisyyksien Australiassa. Tänä päivänä se on maan isoin lentoyhtiö, jolla on kattava reittiverkosto esimerkiksi Aasian, Tyynenmeren ja Yhdysvaltojen kohteisiin. Qantas ja sen kengurulogo on yksi Australian kansainvälisesti tunnetuimpia brändejä.

4. Aeroflot (1923)

Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Aeroflot kosiskelee myös suomalaismatkustajia vaihdollisilla kaukoyhteyksillä. Yhtiö liikennöi ensimmäisen lentonsa heinäkuussa 1923 Neuvostoliiton lipun alla.

Alun perin yhtiö käytti nimeä Dobrolet, joka muutettiin Aeroflotiksi vuonna 1932. Toisen maailmansodan jälkeen Aeroflot oli koko maailman suurin lentoyhtiö, sillä Neuvostoliiton valtavalla alueella oli usein helpointa liikkua ilmateitse.

90-luvulla Neuvostoliiton hajottua Aeroflot jaettiin useampiin pienempiin lentoyhtiöihin. Itse Aeroflot jatkoi toimintaansa Venäjällä ja uudisti kalustoaan ja palveluitaan mittavasti 2000-luvun alusta lähtien.

5. Czech Airlines (1923)

Entisen Tšekkoslovakian kansalliseksi lentoyhtiöksi perustettu Czech Airlines alkoi liikennöidä vuonna 1923. Yhtiöstä käytetään myös lyhennettä CSA, ja sen brändiä on modernisoitu ja uudistettu reippaasti 90-luvulta lähtien.

Czech Airlinesilla on ollut myös epäonnea matkassa. Toinen maailmansota katkaisi sen toiminnan väliaikaisesti, ja 50- ja 70-luvuilla sitä koettelivat ikävät kaappaustapaukset.

Nykyään CSA liikennöi myös Suomesta käsin. Yhtiöllä on suora reitti Helsingin ja Prahan välillä.

6. Finnair (1923)

Tiesitkö, että kotoinen Finnair on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä? Suomen kansallinen lentoyhtiö perustettiin vuonna 1923 nimellä Aero O/Y. Vanhasta nimestä muistuttaa yhtiön edelleen käyttämä lentoyhtiökoodi AY.

FinnairFinnair on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä
Tänä päivänä Finnair on merkittävä toimija erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä.

Finnairin pääpainopiste on perinteisesti ollut Aasian kohteissa. Vuonna 1983 se oli ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka avasi suoran reitin Tokioon. Yhtiö on ollut uranuurtaja myös Kiinan-reiteillä.

Lue myös: Finnairin kaikissa koneissa on perustajan nimikirjain – tiedätkö, mistä sen löytää? 10 faktaa Finnairista

7. Delta (1924)

Tänä päivänä amerikkalainen Delta on yksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä, mutta aloittaessaan toimintansa vuonna 1924 se oli vain Yhdysvaltojen etelävaltioissa toimiva pikkuyhtiö.

Deltan tärkeimmät bisnesratkaisut ovat olleet toimintansa lopettaneen Pan Amin reittien ostaminen Yhdysvaltojen itärannikolla ja Euroopassa 90-luvun alussa sekä fuusioituminen Northwest Airlinesin kanssa vuonna 2008.

Vuonna 2018 Deltan lennoilla matkusti uskomattomat 192,5 miljoonaa matkustajaa.

8. Air Serbia (1927)

Air Serbian nimi saattaa kuulostaa hieman vieraalta, eikä ihme: se on ollut käytössä vasta vuodesta 2013 saakka. Aiemmin entisen Jugoslavian suurin lentoyhtiö tunnettiin nimillä Aeroput ja Jat Airways.

Kylmän sodan vuosina Jat Airwaysin reittiverkosto kasvoi merkittävästi. Kun Jugoslavia hajosi, yhtiöstä tuli Serbiaan rekisteröity lentoyhtiö. Yhtiön imago on kokenut suurimman muutoksen Etihadin ostettua siitä 49 prosenttia vuonna 2013.

Lue myös: Onko lentokoneen iällä merkitystä? Näillä 10 yhtiöllä on vanhimmat koneet

Lähde: CNN
Kuva: KLM, Qantas, Finnair

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Aika harvalla noista on tullut lennettyä. Finski on minustakin paras, mutta hintatietoisena tarkan markan miehenä tykkään eniten lentää Norwegianilla.

  Ei ehkä tosin ole paras pitemmille lennoille. Kerran kävin jenkeissä ja silloin maksoin 200€ enemmän Finnairin suorasta lennosta, jolla sai ruokaa :)


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.