Kuva: Inka Khanji
Miksi lentokoneen istuimet eivät osoita selkä menosuuntaan, vaikka se olisi turvallisempaa?

Arvaatko, mikä yksi muutos tekisi lentämisestä turvallisempaa? Sekä lentoyhtiöt että matkustajat vastustavat sitä

Jos matkustajat istuisivat lennolla selkä menosuuntaan, olisi lentäminen entistä turvallisempaa. Miksi näin ei tehdä?

Lentäessä katsotaan menosuuntaan

Luulitko, että lentoturvallisuuden eteen on jo tehty kaikki voitava? Näin voisi kuvitella, mutta brittiläinen uutissivusto The Telegraph nostaa esiin yhden epäkohdan.

Pidetään yleisesti selvänä, että onnettomuuden sattuessa selkä menosuuntaan osoittavat istuimet ovat turvallisempia matkustajille. Esimerkiksi törmäystilanteissa ne tarjoavat enemmän tukea päälle, niskalle ja selälle. Samasta syystä esimerkiksi lasten turvaistuimet asetetaan autoissa selkä menosuuntaan päin.

Miksi lentokoneissa sitten istutaan edelleen kasvot menosuuntaa kohden? Lähes kaikissa matkustajakoneissa on ainoastaan tällaisia istuimia.

Uutissivusto kysyi asiasta ennen lentäjänä työskennelleeltä David Learmountilta, joka toimii nykyään lentoturvallisuuteen erikoistuneena toimittajana. Learmountin mukaan suurin yksittäinen syy on kustannustehokkuus.

– Jos istuimet käännettäisiin, olisi matkustajan painovoiman keskus korkeammalla törmäyksen sattuessa. Istuimiin kohdistuisi enemmän kuormitusta, minkä takia niiden tulisi olla vahvempaa tekoa. Tämä lisäisi painoa lentokoneessa ja täten polttoaineen kulutusta, kertoo Learmount.

Myös kolmipisteturvavöiden puuttuminen lentokoneista liittyy Learmountin mukaan painovoiman keskuksen siirtymiseen.

Tuleeko istuimiin muutoksia? Tuskin

Asiaan on tuskin tulossa muutosta, eikä syynä ole vain lentoyhtiöiden säästöhalut. Learmountin mukaan matkustajatkaan eivät halua istua selkä menosuuntaan päin.

Kun koneissa takavuosina oli istuimia molempiin suuntiin, vietiin kasvot menosuuntaan osoittavat istuimet käsistä. Myös junassa matkustajat istuvat mieluummin siten, että näkevät suoraan menosuuntaan.

Yksityiskoneissa, pienkoneissa ja business-luokassa saattaa törmätä istuimiin, joissa selkä osoittaa menosuuntaan. Esimerkiksi British Airwaysin, American Airlinesin ja Etihadin Premium-luokissa saattaa olla istuimia molempiin suuntiin.

Syy käytössä oleviin kaksisuuntaisiin istuimiin ei suinkaan ole turvallisuus, vaan tilan säästäminen ahtaassa matkustamossa.

Lue myös: Näin parannat mahdollisuuksiasi selviytyä lento-onnettomuudesta

Lähde: The Telegraph
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 2.5.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia