Käytännön vinkit Pohjois-Espanjan matkaan

Olen päässyt tutustumaan Espanjan mantereen pohjoisosiin viime vuosina reippaasti. Patikoinnin, vesiurheilun ja muun reippailun merkeissä, kuten myös tietysti tavallisen turismin. Ja mikä parasta, ihan sen arkipäiväisen elämän kautta.

On muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon kun reissua näille nurkille suunnittelee. Haluan tässä vaiheessa tuoda esille että tämä ei missään nimessä ole täydellinen katsaus aiheeseen, mutta olen varma että joitain ajatuksia matkan onnistumiseen osaan kuitenkin tännepäin matkaa suunnittelevalle antaa.

Pohjoinen Espanjan mantere on toki laaja käsite, joten avaan ajatuksiani ensin vähän. Käsittelen tässä jutussa luonnollisesti lähinnä pohjoisia rannikkoseutuja kuten Baskimaata ja Kantabriaa, mutta saatan sivuta muitakin. Nämä alueet tunnen parhaiten, ihan vain sen vuoksi fokus on eniten näissä paikoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muitakaan alueita ei missään nimessä kannata ohittaa vaan suosittelen tutkimaan esimerkiksi Pyreneiden alueita, Navarraa, Asturiaa sekä Galiciaa näin esimerkiksi, jos ne olisivat sellaisia jotka kiinnostavat. La Riojan maakunta ja sen viinialueetkin ovat upeita. Kun sain kuulla tänne muutosta, otin pian kartan käteeni ja katsoin kivat kohteet parin tunnin matkan sisällä Bilbaosta. Suosittelen tätä samaa kun miettii matkaa, matkan tukikohdasta käsin. Kartta paljastaa paljon kohteita joita ei ehkä osaisi edes miettiä.

Postauksen lopussa muutama suosikkikohteeni, sitä ennen muutama ajatus tänne suunnille matkailusta.

Sisämaassa sijaitseva La Rioja tarjoaa upeita maisemia ja on viininystävän must-kohde

Kohteen määrittely

Ensiksi suosittelen luonnollisesti tekemään päätöksen kohteesta.

Suosittelen tutustumaan Espanjan pohjoisosiin vaihtoehtona muille kohteille tässä suuressa ja monipuolisessa maassa, mutta kuten todettu, alueena pohjoinen Espanja eri maakuntineen on laaja.

Kiinnostaako sinua ja matkaseuruettasi eniten jylhät ja vehreät rannikkoseudut vai ehkäpä vaellukset vuoristomaisemissa? Baskimaa ja Kantabria ainakin toimivat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vai kenties koko matka on rakennettu kaupunkilomailun, kulttuurin ja ehkä ruoan tai viinitiloihin tutustumisen ympärille? Bilbao, San Sebastian, La Riojan viinialue.. ei huono ajatus!

Kuinka paljon aikaa on käytettävissä? Mitä lyhyempi aika, sitä pienemmällä alueella liikkuisin ja valitsisin itse potentiaalisesti yhden maakunnan. Kaupungin ja luontokokemuksen (esimerkiksi Bilbao ja patikointi kaupunkia ympäröivillä vuorilla + rannikkoseutu).

Rakastan auringonlaskuja Baskimaalla

Nämä asiat auttavat kohteen määrittelyssä, sillä tarjontaa ja erilaisia maisemia ja aktiviteetteja on tarjolla paljon.

Liikkuminen

Moni ajaa tätä nykyä omalla autolla Suomesta eteläiseen Espanjaan talvehtimaan ja reitti hyvin usein kulkee luonnollisesti Espanjan pohjoisosien kautta. Suosittelenkin hyödyntämään tämän mahdollisuuden ja pysähtymään matkalla näille kulmille hetkeksi, mikäli tuntuu että ajomatka olisi näillä kohdin parempi jakaa osiin (kotimaasta poiketen on hyvä varata matkabudjettia tietulleihin isommilla teillä). Esimerkiksi pohjoisessa Baskimaa ja etelässä Aurinkorannikko ovat oman kokemukseni mukaan kuin kuin kaksi eri maailmaa.

Jos kuitenkaan ei omaa autoa tullessa ole, tulee pohjoiseen haljavan tutkia tarkoin mikä on paras lentoyhteys haluamaasi kohteeseen. Esimerkiksi Helsingistä pääsee Bilbaoon yhdellä vaihdolla melko kätevästi useita eri yhteyksiä hyödyntäen, mutta Asturian ja Galician kentille on vähemmän valinnanvaraa. Junayhteyksistä Euroopan läpi en valitettavasti osaa kertoa enempää, toivottavasti joskus niistäkin tiedän enemmän!

Ranskan puolella puolestaan sijaitsee Biarritzin lentoasema jonne saapuessa voi esimerkiksi yhdistää Ranskan ja Espanjan puolen Baskimaan ja kokea rajaseudulla Biarritzin lisäksi esimerkiksi San Sebastianin.

Playa de La Arenan maisema kävelyreitiltä, Baskimaa. Rantaan pääsee julkisilla mutta kävelylle helpompi tulla autolla.

Kuljen itse usein kohteiden väliä omalla autolla mutta olen myös käyttänyt jonkin verran bussia päiväretkiä tehdessäni. Kuten monessa kohteessa matkatessa, omalla autolla pääsee helpoiten pieniin kyliin maaseudulla ja rannikolla ja sen avulla näkee hyvin paikkoja lyhyemmässäkin ajassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos omaa autoa ei ole ja haluaa nähdä kaupunkilomalla muita kohteita, oman kokemukseni mukaan bussi toimii ainakin Baskimaassa ja täältä käsin kohteita kartoittaessa melko hyvin.

Esimerkiksi Bilbaon ja San Sebastianin väliä kuljen itse tällä hetkellä mieluiten bussilla (se on junaa nopeampi) ja bussiyhteydet pohjoisen rannikon kaupunkeihin Kantabrian ja Asturian suunnalla ovat mielestäni kohtuulliset ja huokeat.

Bilbaon alueella metro kuljettaa helposti kaupunkilomailijan rannikolle ja takaisin keskustaan, ja Baskimaan paikallisjuna esimerkiksi päivän reissulle Bilbaosta Bermeon rantakaupunkiin (bussikin kulkee). Eli ilman omaa autoakin on mahdollista pärjätä näillä nurkilla.

Summa summarum: etenkin bussiyhtiöiden (mm. ALSA) tarjonta kannattaa kurkata, sillä omiin tarpeisiini ne ovat toimineet toistaiseksi junia helpommin.

Sää (Baskimaan kokemus):

Sää on asia, joka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon kun pohjoisessa Espanjassa matkustaa. Usein kuulen, että on varmasti mukava asua Espanjassa talvisin kun pohjolassa on kylmä ja pitkä talvi. Olen samaa mieltä, talvellakin viihdyn täällä hyvin, mutta sää ei ole se syy. Usein sataa ja tuulee paljon. On koleaa ja kalseaa, kylmä.

Joskus toki keväiset ja jopa kesäiset päivät talviaikaan ilahduttavat mutta niiden varaan ei saa tuudittautua. Tässäkin on suuri ero ainakin Baskimaan ja jo yllä mainitsemani Aurinkorannikon välillä: ns. puheissa olevaa varmaa talviaurinkoa ei tänne kannata tulla hakemaan (pohjoisrannikko on yleisesti ottaen sateista ja tuulista aluetta). Mutta kaupunkilomaa ja hyvää ruokaa sekä upeita maisemia löytyy kyllä ympäri vuoden!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin maaliskuisena sunnuntaina voin nyt todeta kevään olleen tällä haavaa vaihteleva. Olen ollut rannalla ilman takkia, nauttimassa auringosta ja kauniista päivistä. Olen myös palellut tuulessa ja sateessa. Eli säätä on melko mahdottomuus ennustaa etukäteen etenkin näillä meidän nurkilla rannikolla, siihen kannattaa varautua.

Kaunis maaliskuinen ilta rannikolla

Matkan ajankohta

Tämä pätee varmasti moneen eteläisen Euroopan kohteeseen, mutta tässä rannikolla on tungosta ja hinnat pilvissä etenkin heinä-elokuussa.

Baskimaa on suosittu kohde matkailijoiden, niin paikallisten kuin ulkomaistenkin keskuudessa. Tuntuu myös, että Baskit viettävät paljon lomiaan ja kesiään Kantabriassa missä kesän lomakausi näkyy ja kuuluu (Castro Urdiales, Laredo).

Itselle nämä vuoden kiireisimmät kuukaudet aiheuttavat hieman päänvaivaa arjessa ihan kotikulmilla, sillä esimerkiksi surffaamaan mennessä autolle saattaa olla hankala löytää paikkaa jos ei ole aikaisin aamusta liikenteessä. Tämä pätee myös suosituimpiin nähtävyyksiin ja on hyvä ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Talvella, keväällä ja syksyllä on väljempää.

Ajatuksia kivoista kohteista oman kokemuksen perusteella

Baskimaa:

Bilbao + rannikko

San Sebastian + Hondarrabia

Bermeo

Urdaibain luontoalue (Mundaka, Lagan ranta)

Urkiolan ja Gorbeian luontoalueet

Urkiola talviaikaan, silloin kun vuorille tuli lunta

Kantabria:

Parque Natural Dunas de Liencres -luontoalue rannikolla

Noja + Playa de Trengandín

(Picos d’Europa, olen nähnyt vuoret mutten käynyt, siksi suluissa)

La Rioja:

Haron kaupunki

(Logrõno ruokineen, olen käynyt vain piipahtamassa mutta kuullut suosituksia)

Navarra:

Bardenas Realesin karu aavikkomainen luontoalue

Pamplona

Previous Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kari Peltomaa sunnuntai, 16 huhtikuun, 2023 at 07:11

  Kiitos näkemyksistäsi ja kokemuksistasi:
  Itse odotan, milloin pääsen Asturian maakuntaan vierailemaan, vaeltamaan.
  Lähinnä syy; Seuraan ko maakuntaa FB:ssä.

  • Reply Lena tiistai, 2 toukokuun, 2023 at 17:31

   Hei Kari ja kiitos kommentistasi! Ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, olin lomalla ja poissa netin ääreltä.

   Asturias on ehdottomasti meilläkin kohteista korkeimmalla Galician lisäksi. Koko rannikko tästä Bilbaosta länteen on upea ja siinä menisi viikkojakin, jos haluaisi kunnolla tutustua kaikkiin upeisiin paikkoihin, kyliin ja luontoon. Toivottavasti saat toteutettua Asturian matkan, nautit varmasti! Itse seuraan myös Instagramissa sinne sijoittuvia tilejä ja ymmärrän täysin miksi alue kiinnostaa. 🙂

 • Reply El Jefe del Barrio keskiviikko, 5 huhtikuun, 2023 at 08:40

  Loistava kirjoitus! Baskimaa ja Kantabria alkoivat nyt kiinnostamaan paljon. Espanjassa parasta on juuri tuo alueiden erilaisuus: pohjoisosat täysin erilaista kuin Välimeren lomakohteet.

  Luoteis-Espanjan Galicia on myös vehreää ja maisemallisesti hienoa aluetta, jota ehdottomasti suosittelen viime vuonna sinne tekemäni reissun jälkeen. Madridista pääsee kätevästi paikallislennoilla ja Madridin lentokentän lähistöllä on hyvin hotellitarjontaa, mikäli on aamulento kyseessä. Eli aika helposti Galician lentokentät saavutettavissa ja Madridiinhan on suoria lentoja Helsingistä joka iltapäivä, ja halutessaan voi reissuun yhdistää myös Madridin kaupunkivisiitin.

  • Reply Lena tiistai, 2 toukokuun, 2023 at 17:27

   Moikka ja kiitoksia kommentista! Ja pahoittelut viivästyksestä, olen ollut lomalla ja jonkin aikaa poissa netin ääreltä.

   Kiva kuulla kokemuksiasi Galiciasta, se on meillä ehdottomasti yksi mielenkiinnolla odottamistamme kohteista. Kiinnostaa monelta kantilta mutta luonto ja surffaus etenkin. Olen kuullut vain hyvää ja Baskimaan säähän tottuneelle ei sielläkään varmaan yllätyksiä tule. Pohjoinen on niin erilainen kuin etelä, aivan samaa mieltä ja ehdottomasti kannattaa kääntää katse tänne suuntaan. Ja tosiaan sen Helsinki-Madrid-lennon jälkeen pääsee vielä hyvin lentämään illan viimeisillä lennoilla pohjoisen kaupunkeihin, itsekin käytämme sitä Bilbaoon. Välilaskullisia lentoja muun Euroopan kautta on hyvin Helsingistä Bilbaoon, muualle käsittääkseni vähemmän (olen tässä mielelläni väärässä mutta tässä käsityksessä olen). Ja Madridissahan tosiaan kannattaa aina käydä!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 29 maaliskuun, 2023 at 18:35

  Pohjois-Espanja kiinnostaisi jostakin syystä matkakohteena vielä eteläistä Espanjaa enemmän, vaikka sielläkin paljon näkemistä olisi. Me tuskin omalla autolla lähtisimme matkalle, sen verran pitkä matka Suomesta kuitenkin on. Auto varmastikin kyllä vuokrattaisiin. Erityisesti luontokohteet kiinnostaisivat ja tuolla niitä varmasti on reilusti.

  • Reply Lena tiistai, 2 toukokuun, 2023 at 17:23

   Moikka Mikko ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Olen huomannut saman muiden puheissa että pohjoinen Espanja alkaa olla monen mielessä entistä enemmän . Etelässä on paljon kaikkea mutta täällä on silti niin erilaista. Autolla saa todella paljon irti vaikka julkinenkin usein toimii joidenkin kohteiden välillä. Pääsee hyvin luontoon.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.