Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syysretki La Riojan viinialueelle

Vaikka välillä Keski-Euroopan lyhyisiin etäisyyksiin tottuneena tuntuu siltä, että Bilbaosta on vähän pitkä matka moneen paikkaan, on tässä lähiseudullakin paljon nähtävää. Lähiseutu on toki laaja käsite, mutta yleensä itse koen termin lähiseutu ja niin sanotun lähimatkailun rajoittuvan meidän perheellä noin kahden tunnin automatkan päähän kotoa.

Eräänä lokakuisena lauantaina heräsimme tapamme mukaan noin yhdeksän aikoihin ja aamupalapöydässä pohdiskelimme päivän ohjelmaa. Sääennusteen mukaan olisi viimeinen aurinkoinen ja kohtuullisen lämmin päivä hetkeen ja päätimme, että lähdetään käymään jossain lähistöllä, illaksi kotiin nukkumaan -periaatteella. Avasin iPhonen kartan ja lyhyen silmäilyn jälkeen päätimme lähteä käymään Harossa, La Riojan viinialueella sijaitsevassa kaupungissa, joka on tietysti tunnettu viinikulttuuristaan ja viinitiloistaan. Bilbaon alueen kansainvälisissä Facebook-ryhmissä oli hieman aiemmin ollut myös maininta upeasta ruskasta La Riojan alueella, joten tämä pieni mutta mielenkiintoinen yksityiskohta sitoi päätöksemme yhdessä Instagramissa näkemieni viiniköynnös-kuvien kanssa.

(Tämä päiväretki tapahtui ennen Baskimaan koronarajoitusten kiristymistä. Tällä hetkellä emme saa poistua omasta kunnastamme saati Baskimaan alueelta ilman hyväksyttävää syytä)

La Riojan viinialue: mitä ehdimme päivässä tehdä?

Eikun tuumasta toimeen ja aamupalan jälkeen auton nokka kohti etelää, ensin moottoritietä kohti Vitoriaa ja siitä sitten eteenpäin kohti Haroa. Moottoritiellä Baskimaan jylhät maisemat antoivat parastaan ja esimakua ruskasta, ja Haroon päästessämme horisontissa siintävät vuoret, maaseutu ja viiniköynnökset viestivät kohteeseen saapumisesta. Itse Harossa viivyimme lopulta pari tuntia, loput ajasta vietimme naapurissa sijaitsevassa San Vicente de la Sonsierrassa, josta aika moni tämän jutun kuvista on. Kuten nyt esimerkiksi tämä yllä oleva linnoitus ja sieltä aukeavat upeat maisemat.

Koska emme lähteneet kotoa aivan aamun koitossa, emme suunnitelleet matkalle kovinkaan montaa aktiiviteettiä. Liian paljon ohjelmaa kun tarkoittaa usein päätöntä juoksua (tai ajoa) paikasta toiseen, joten mielummin ottaa rennosti muutaman tarkemman aktiiviteetin kanssa.

Suunnitelma oli seuraava: saapuminen Haroon, kävely ympäriinsä, ehkä vähän sapuskaa ulkosalla jos sopiva paikka löytyy ja sitten kohti viinitiloja ja maaseutua, jossa olisi kiva tehdä pieni lenkki kivoissa maisemissa (olin bongannut tämän ulkoilun mahdollisuuden Instagramista, jossa oli upeita ulkoilukuvia viiniköynnösten lomassa). Hankalin osuus oli ehdottomasti tuo sopivan ulkoilureitin löytyminen: tyydyimme pieneen kävelyyn ja erään linnoituksen valloutukseen – ja ensi kerralla teemme tarkemman tutkimuksen sopivista reiteistä etukäteen.

Piipahdimme Harossa alueen matkailutoimiston edustajan pakeilla ja saimme kartan mukaamme, josta on iso apu seuraavalla kerralla. Siinä oli tietoa ulkoilureiteistä, viininvalmistajista ja kaupungin nähtävyyksistä.

La Riojan viinialue: Haron kaupunki

Tämä ei valitettavasti ole vuoden valokuva Harosta – huomasin, että olin puhelimella napsinut pystysuunnassa suurimman osan kuvista Insta storyyn ja blogi vaatisi kuvat vaakaan.

Ensimmäinen stoppimme oli Haro. Haro ei ole järin suuri noin 10 000 asukkaallaan (lähde: La Riojan turismitoimisto, luku tosin vuodelta 2010), mutta se on oikeastaan positiivinen asia. Pienen paikan tunnelmaa parhaimmillaan ja itse kaupungin keskustassa etäisyydet ovat melko lyhyet.

Viininharrastajat saattavat tunnistaa kaupungin tietysti viinin vuoksi kuten myös kuulusta kesäkuisesta wine battlestaan, jossa suihkitaan viiniä kohti toisia osallistujia. Tässä on ilmeisesti jonkinlainen maakiista taustalla Haron ja läheisen Miranda de Ebron kaupungin kanssa, joka juontaa juurensa kauas satojen vuosien taakse. En olisi tästäkään kuullut ilman googlen käyttöä, mutta näin sitä taas yhtä paikallistraditiota viisaampana poistuin Harosta päiväretkemme loputtua kohti Bilbaota. Saatoin vähän innostua tästä tapahtumasta, paikalliskokemuksen nimissä tietenkin.

Parkkeerasimme auton puolilta päivin noin 500 metrin päähän Haron ytimestä ja kävelimme pääaukiolle. Pääaukiolla oli lukuisia ravintoloita sekä tuo jo mainitsemani kaupungin matkailuinfo, josta suuntasimme pienen tutkimisen jälkeen pienemmille sivukujille. Keskustan pienuuden vuoksi niitä ei tarvinnut kauaa tosin etsiä. Nuo pienemmät sivukujat olivat täynnä pieniä, persoonallisia baareja, joissa ihmiset nauttivat aperitiivejaan ennen viikonlopun arvokasta lounashetkeä. Me päätimme myös syödä ja löysimmekin pieneltä aukiolta nopeasti kivannäköisen paikan. Saimme melko helposti pöydän  terassilta, olihan lounasaika vasta alkamassa, ja paikalliset lounastajat olivat tulossa paikalle vasta hieman myöhemmin. Halusimme varmuuden vuoksi syödä näin korona-aikana ulkona.

Raskauden vuoksi ruokavalioni oli rajallinen joten tilasin hyvin kokatun perunamunakkaan ja lasin kuplavettä – hyvähän se munakas oli, mutta kyllähän se sielua korvensi kun näin kaikki muut paikan herkut. No, vaihtoehtoja ei ollut, joten suuntasin energiani seuraavaan ohjelmanumeroon eli viinien hakuun ja odottamaani lähtöön syvälle maaseudulle. Ja vannoitin Matteolle, että palaamme tänne vielä.

La Riojan viinialue: viinit suoraan tuottajilta

Koska olin matkan aikaan tosiaan seitsemännellä kuulla raskaana, eivät viinit kuuluneet ohjelmaan muuten kuin ostosten myötä: viinikaapin täyttöä oli tiedossa. Voisin jopa väittää, että tämä Espanjan kolkka on yksi viininharrastajan paratiiseista. Olen itse aloittelija tässä hommassa, mutta eihän siitä haittaa ole että tällainen alue on aivan oman kodin läheisyydessä. Oppimateriaalia löytyy läheltä!

Haron kaupungissa on lukuisia viinimyymälöitä. Me ajoimme lounaan jälkeen Ramon Bilbao -nimisen tilan myymälän pihaan ja teimme pääosan ostoksistamme siellä. Tämä oli oikeastaan aika spontaani päätös: siellä asiointi oli tehty helpoksi, parkkipaikkoja oli hyvin tarjolla ja paikka oli sopivasti matkan varrella. Brändi oli myös tuttu entuudestaan ja pytinkihän oli myös oikein komea. Ostimme muutaman pullon mukaan nautittavaksi silloin, kun vauva on jo täällä. Ensi kerralla teen syvemmän tutkimuksen paikallisten toimijoiden valikoimista, kun on enemmän aikaa käytössä.

Tässä kohtaa jokaisen alueella matkaajan kannattaa tehdä tutkimusta etukäteen mieluisista viininvalmistajista ja heidän myymälöistään (ja mahdollisista tastingeista) sekä tarkistaa aukioloajat ja palvelut. Säästät näin aikaa ja hermoja, mikäli paikka ei ole entuudestaan tuttu.

Kuvitusta Haron kaupungin laitamilta, jossa monen viinitilan myymälä sijaitsee

Harossa on juna-asema, mutta suosittelen lämpimästi auton käyttöä alueella mikäli laajempi tutustuminen esimerkiksi ympäröivään maaseutuun kiinnostaa. Itselleni maaseutu on tässä tapauksessa parasta antia joten auto oli ehdoton, ja moni näistä viinimyymälöistäkin oli helpoiten saavutettavissa autolla vaikka osa niistä Haron kaupungin läheisyydessä ne sijaitsikin. En niitä jalkapatikalla lähtisi etsimään, toki keskustasta löytyy sitten viinikauppoja. Juna-asemakaan ei vaikuttanut olevan järin suuriliikenteinen, joten tässäkin suhteessa tutki tarkkaan reitit etukäteen: minne sieltä pääsee ja milloin.  Täällä olisi mukava viettää hotellissa yksi yö ja tutustua ravintolaelämään iltaisin. Saisi illalla maistaa pari lasia viiniä hyvän ruoan kanssa, ehkä parissa eri paikassa, ilman tarvetta lähteä autolla liikkeelle ennen aamua.

La Rioja: maaseutu ja San Vicente de la Sonsierra antoi parastaan

Harossa hetken viettäneenä ja matkaan lähtiessämme tutkimme taas uudemman kerran puhelimen karttasovellusta ja matkailutoimiston edustajalta saamaamme karttaa ja sen tarjoamia tietoja. Päätimme suunnata kohti itää, San Vicente de la Sonsierraa, joka Harosta käsin näkyi horisontissakin linnoituksineen. Koska nämä seudut sijaitsevat Baskimaan ja La Riojan rajaseuduilla, koukkasimme matkalla myös Baskimaan Labastidan puolella ennen San Vicente de la Sonsierraan saapumista. Maakuntien rajat taitavat olla tuolla aika häilyvät, paitsi tietysti näin Espanjan toisen aallon koronarajoitusten aikana.

Matkalla ajoimme pitkin viiniköynnösten ympäröimää, kiemurtelevaa tietä, ja sain haluamani maaseudun taian. Teimme myös pari pysähdystä, mutta valitettavasti emme löytäneet sopivaa ulkoilureittiä. Osa oli aivan liian pitkiä tarpeisiimme kiireisessä aikataulussa.

San Vicente de la Sonsierra oli oikein kiva yllätys. Päätimme suunnata suoraan kaupunginssa sijaitsevalle linnoitukselle sillä arvelimme sieltä avautuvan hyvät maisemat lähiseuduille. Oikeassa olimme. Loppusyksyn aurinko ja noin parinkymmenen asteen lämpötila lämmittivät ja hetken sitä kuvitteli jopa olevan kesä.

Itse kaupunkiin (kylään?) emme muuten tutustuneet joten siitä en osaa sanoa enempää, mutta parilla aukiolla taisi olla ravintoloiden ja/tai baarien kaltaisia ruokapaikkoja, joista olisi varmaankin saanut purtavaa.

Autopaikan löytäminen linnoituksen läheisyydessä voi tuottaa ongelmia, joten kannattaa varautua kävelyyn ylämäkeen. Tämä on kuitenkin kaiken väärti ja olisin viihtynyt noissa maisemissa pidempäänkin. Viiniköynnöksiä, ruskan värejä ja vielä vähän vihertävääkin loppusyksyn maastoa ja jylhät vuoret kaukana horisontissa.

Vähän lyllerrykseksi meni omalta osaltani portaiden ja etenkin aivan ylätasanteelle kiipeäminen, mutta lopussa kiitos seisoi ja pieni treeni ei haitannut ollenkaan, olinhan pystynyt liikkumaan runsaasti ja monipuolisesti raskauden aikana. Sieltä ympärilleni katsoessa tuli tunne, että aika hienolla paikalla me asumme. Tunnin puolentoista päässä kotiovelta olemme täysin erilaisten maisemien äärellä kuin kotona Atlantin jylhän rannan välittömässä läheisyydessä.

San Vicente de la Sonsierran linnoitukselta aukeavat kauniit näkymät kauas La Riojan ja Baskimaan alueille

Päätimme palaavamme alueelle vauvan synnyttyä ja koronarajoitusten hellitettyä, milloin tuo jälkimmäinen sitten ikinä koittaakaan. Sitten kuljemme luultavasti Haron kautta kohti Logronoa, ja viivymme ainakin yhden yön. Baskimaan puolella, pienellä koukkauksella tällä reitillä, sijaitsee Laguardia, joka olisi myös mielenkiintoinen kohde. Fokus tulee olemaan herkuttelussa, joka kyllä näillä nurkilla onnistuu ilman pienintäkään ongelmaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.