Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pääsiäinen kotona Saksassa – miksi?

Kuva: Jenni / H niin kuin Hausfrau

Pääsiäinen on vietetty, ja siitä tuli oikeastaan todella tarpeellinen breikki arkeen. Neljän päivän vapaat, joista suuri osa jopa kului ihan oikeasti vapaalla. Helleaalto pyyhkäisi Düsseldorfin yli, ja nautimme noin 25 asteen lämpötiloista ja pilvettömästä taivaasta jokaisena päivänä. Mitä parhain lomasää.

Sain tehtyä työt kasaan torstaina iltapäivällä, mikä tarkoitti sitä, että suurin osa ajasta kului toden totta ihan vapaa-ajan merkeissä. Vähän tein sunnuntaina hommia varastoon, sillä joudun viisaudenhampaan poistoon nyt pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Kalenterissa ei tosin näyttäisi olevan hirveää kasa hoitamattomia hommia rästissä, joten mitään ei tarvinnut pääsiäisenä varsinaisesti kiirehtiä kasaan. Tämä on parasta työnteossa: hyvä rytmi, ilman suurta stressiä hoitamattomista hommista.

Pääsiäisen vietto alkoi Jennin kanssa jo torstaina, kun suuntasimme illalliselle vietnamilaiseen ravintolaan. Tarkoituksena oli höpötellä niitä näitä ja vähän haistella tunnelmaa kaupungilla. Koska sää oli hieno, saimme pöydän ulkoa kadulta ja testasimme ensi kertaa An Bahn mi -nimistä vietnamilaista ravintolaa. Valinta oli oikein hyvä, vaikka itse sanonkin, ja hipstereiden suosima Flingernin Ackerstrasse oli sopiva paikka aloittaa illanvietto. Siellä kun tulee harvemmin käytyä, ja paikka on kivan rento.

Flingernistä hyppäsimme ratikkaan ja sieltä Düsseldorfin vanhaankaupunkiin nauttimaan auringonlaskusta (ensimmäinen kuva). Saatoimme kuunnella myös Kaija Koota, joten jos joku suomimusiikin suosiota ihmetteli Düsseldorfin vanhassa kaupungissa, niin syylliset löytyvät täältä. Kiitos Jennille kivasta illasta tätäkin kautta.

Illanviettoa seuraava aamu eli pitkäperjantai valkeni aurinkoisena kotona. Lähdimme aamupalan jälkeen melko aikaisin ulkoilemaan pienen perheemme kanssa, ja olimme ulkona lounaaseen asti – puistossa ja asuinalueemme rauhallisilla kaduilla.

Tätä seurasi kiireetön ruoanlaitto ja sitten hupsista, kolmen tunnin päikkärit koko poppoolle. Edellinen ilta verotti vähän, ja yön unet olivat jääneet hieman lyhyiksi, vaikka kotona melko aikaisin olinkin. Pubit menivät pitkänperjantain vuoksi kiinni puoliltaöin.

Tämä kaava toistui seuraavina päivinä, ja kävimme tutkimassa entisiä asuinseutujamme Pempelfortissa (kuva alla), josta matka suuntautui Reinin rantaan. Sunnuntaina ystävät tulivat lounaalle, ennen muuttoaan pois Düsselistä. Tämä on sitä aikaa, kultainen kolmen vuoden sääntö, kun monet muuttavat ja lähtevät uusien haasteiden perässä muualle Eurooppaan ja kauemmas, esimerkiksi Kaukoitään ja Yhdysvaltoihin.

Pääsiäinen aiheuttaa myös muutoksia normaalista totuttuihin aikatauluihin. Meilläpäin Saksaa kaupat ovat kiinni pitkänperjantain, lauantaina kaupat aukesivat ja olivat suljettuina taas sunnuntain ja maanantain. Jos jotain unohtui, Düsseldorfissa oli kaksi kauppaa auki – lentoaseman ReWe ja rautatieaseman Edeka. Eli aina kannattaa varautua, mielummin ajoissa, jos ei halua käyttää aikaansa jonottamiseen ja tungoksessa asiointiin. Tosin lauantaina illalla oli jo aika väljää, kun haimme muutaman unohtuneen asian kaupasta. Täällä ollaan aika perinteisiä pääsiäisen kanssa, mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi matkoja suunnitellessaan.

Summa summarum: Ulkoilu, rentoilu ja NetFlix olivat kova juttu pääsiäisenä. Ja tietysti se, että  tuli kaivettua kesävaatteetkin kaapista ja laitettua mekko päälle. Rentoa oloa, emme me muuta tehneetkään, kun olimme ulkona ja nautimme siitä, että luonto oli herännyt eloon.

Miksi vietimme pääsiäisen kotona?

Tämä on kysymys, johon sain vastata pääsiäisen aikana lähemmäs kymmenen kertaa – ja siksi liitin sen ostikkoonkin.

Suurin osa Saksan lähipiiristämme matkusti kotimaihinsa pääsiäiseksi, ja paikalliset naapurimme lähtivät loma-asunnoilleen tai Hollantiin vapaita viettämään. Kaupunki oli normaalia autiompi.  Mekin olemme usein pääsiäisen pitkät vapaat hyödyntäneet ja lähteneet Italiaan.

Mietimmehän me, josko sitä lähtisimme Italiaan sukuloimaan. Suomeen en olisi halunnut lentää neljäksi päiväksi, Kuopion reissut ovat aina sen verran tyyriitä, että on parempi olla kauemmin. Italiaan pääsee usein kohtuullisempaan hintaan, ja voimme lentää usealta eri kentältä – ja Italiassakin on valinnanvarana Pisa, Firenze ja Bologna. Tosin nyt pääsiäisen korvilla Italiankin hinnat olivat nousseet, mutta pienellä jumppaamisella matka olisi luultavasti onnistunut, ja olisimme päässeet sukukeskeisen italialaispääsiäisen pariin. Koska Düsseldorfista on matkaa Firenzeen saman verran kuin Helsingistä Ivaloon, emme edes harkinneet automatkaa muutaman päivän takia. Harvemmin sitä tosin tulee muutenkaan tehtyä, koska rajoitetulla aikataululla yrittää aina maksimoida päivät perillä.

Matteonkin piti olla matkalla Bilbaoon jo maanantaina illalla, joten tämä olisi joka tapauksessa vähän sotkenut suunnitelmia ja reissua. Ja koska alkuvuonna olemme olleet jonkin verran reissussa, oli kiva olla kotona ihan rennosti. Tässä monen maan välillä sukkeloimisessa tulee välillä raja vastaan, ja on joskus ihana vaan olla ja nauttia paikallaanolosta.

Naapurimme ja ystävät ihmettelivät päätöstämme jäädä kotiin useaan otteeseen, talomme omistajaa myöten. Ihan hyvällä tietysti siis, mutta tämä taisi olla ensimmäinen pääsiäisemme kotona, ja oli mielenkiintoista huomata, miten etenkin kv-ympyröissä vain harva oli jäänyt Saksaan. Meidänkin asuinalue, joka on yksi rauhan tyyssija,  oli nyt jotenkin erityisen hiljainen. Ainoa asia, mistä tiesin jonkun olevan kotona, oli grilliruoan tuoksu joka suunnasta naapureidemme pihoilta.

 

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Susanna torstai, huhtikuu 25, 2019 at 18:37

    Hienoltahan siellä näyttää ja kovin keväistä on jo. Se on totta että Euroopassa melkein jokapuolella hinnat nousee heti kun on joku loma tai tapahtuma. Vaikuttaa myös siltä että Pohjois-Italiassa ja Espanjassa hintoja on nostettu viime vuosina aika paljon erityisesti lomien ja tapahtumien aikaan

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.