10 parasta asiaa Kuopiossa

Viinilaakson viemää -blogin Paula kirjoittaa blogiaan aurinkoisesta Kalifornista käsin, ja listasi blogiinsa Suomen kotikaupunkinsa Kokkolan 10 parasta asiaa. Haastoipa Paula muutkin bloggaajat tähän mukaan, ja innolla tartun haasteeseen Kuopion osalta. Tässä kuulette mielestäni 10 parasta asiaa Suomen kotikaupungistani Kuopiosta. Olen runoillut Kuopiosta tekstin jos toisenkin, mutta kymmentä kohtaa en ole vielä listannut. Joten täältä pesee!

Tätä juttua seuraa jossain vaiheessa jatko-osa, jossa kerrotaan miksi en välttämättä halua palata Suomeen, mutta ensin Kuopion hyvien asioiden kimppuun, sillä niitähän riittää!

1 Kuopio on koti

Tämä kohta nyt on aika selkeä – Kuopio on koti Suomessa, eikä sen kanssa mikään muu kaupunki kilpaile. Jos Suomeen muuttaisin, muuttaisin ehdottomasti Kuopioon, eikä mikään muu seutu oikeastaan houkuttele. Paitsi ehkä ihan vähän Lappi.

Mutta jos meidän perheen työmahdollisuuksia ajattelee, jos Kuopio ei nyt ole oikein ideaali vaihtoehto, niin ei Lappikaan sitä ole. Mutta näin ajatuksen tasolla, ajatuksella leikitellen.

Kodin Kuopiosta tekee tietysti perhe ja ystävät, kaikki muistot ja tässä jutussa esiintyvät muut kohdat.

Kuopio on kaupunki, jossa on mahdollisuus aika mukavaan elämään kaikkien palikoiden loksahtaessa kohdalleen. Jatka lukemista, niin ymmärrät, mitä haen takaa.

2 Kuopiossa on kaikki lähellä

Kuopio on kaupunki, jossa on kaikki melko lähellä. Keskustasta hujauttaa autolla lentoasemalle parissakymmenessä minuutissa, vähän lyhyemmässä ajassa ajelee kaupungin toiselle laidalle Matkukseen. Kaupunkialueella ei monestakaan kodista ole paria kilometriä enempää matkaa metsän siimekseen tai veden äärelle. Ruuhkiinkaan harvemmin Kuopiossa jumittuu, joten liikkuminen on ainakin autolla sujuvaa. Julkisessa liikenteessä tietysti olisi aina ehkä vähän parannettavaa.

Muutama muu positiiviseksi luokiteltava asia, joka tulee mieleen tämän ”kaikki lähellä” -teeman myötä: ilta-uinnit ja sauna kesäiltoina. Aivan parasta, uida auringonlaskussa. Saunominen ja ulkona vilvoittelu on myös oikein jees tapa nauttia kesäilloista. Ja talvella hiihtoretket lähes kotiovelta ovat asioita, joita harva asia maailmalla voittaa. Noh, ei sillä että hirveästi nyt hiihtäisin, mutta ainakin se mahdollisuus siellä on.

Lämmöllä muistelen myös Kuopiossa asuessani paljon rakastamaani avantouintiharrastusta. Voisin toki käydä uittamassa itseäni vilpoisassa (ja paikoin ei nyt kovin puhtaassa) Reinissä täällä Saksassa, mutta eihän se nyt sama asia ole. Etenkään ilman saunaa.

Ja mikä parasta – Tahkon rinteet ja Kasurila ovat myös lähistöllä, ja Kasurilan otollinen sijainti Kuopioon nähden mahdollistaa myös lautailuharrastuksen esimerkiksi työpäivän jälkeen. Parikymmentä minuuttia Kuopion keskustasta, ja olet rinteessä.

3 Puijo

Case Puijo on asia, joka jaksaa hieman ihmetyttää minua hetki toisensa jälkeen.

Se on asia, joka edustaa hölmöilyä parhaimmillaan ja potentiaalisesti aiheuttaa lopulta sen, että yksi Kuopion parhaista jutuista onkin sitten kohta jotain muuta. Tästä aiheesta on ihan oma luonnos jo olemassa täällä blogin uumenissa, minun pitää vaan istua alas ja kerätä mahdollisimman hyvin faktat kuntoon, ennen kuin juttu tulee ulos.

Puijo on keskellä kaupunkia harvinaisuus – se yhdistää luonnon ja ulkoilumahdollisuudet, ja tarjoaa kaupunkilaisille tekemistä vapaa-aikana. Puijon torni on myös paikka, joka tulee ensimmäisenä mieleen, kun miettii mitä Kuopiossa on tarjolla matkailijoille ja siellä on paljon potentiaalia entisestään, jos asialle tehtäisiin jotain. Luonnon ehdoilla toki.

Puijo oli jouluaatonaattona niin kaunis, ettei filttereille ollut tarvetta

Italian perheemme oli Kuopiossa joulun yli, ja ihailimme Kuopiota Puijon tornista käsin aurinkoisessa pakkassäässä. Se oli oikeasti hieno kokemus ja jäi mieleen. Pelotti kuitenkin, jäikö kuittauksemme vieraskirjaan viimeiseksi.

Puijon tornihan oli nimittäin sulku-uhan alla, mikä on täysin järjetöntä annettujen tietojen perusteella, mutta siitä tosiaan lisää ihan omassa Puijo-jutussaan.

Let’s make Puijo great again!

4 Neljä vuodenaikaa on rikkaus

Toki tämä runsasluminen talvi saattaa tuoda kuopiolaisille mieleen sen, että ehkä talvi ei olekaan aina niin ihana asia.

Mutta kun on ollut poissa, on oppinut arvostamaan kaikkia vuodenaikoja. Jos verrataan Suomen talvea Saksan sateiseen talveen, niin aivan varmasti valintani olisi suomalainen lumimaisema. Kuopio sijaitsee sen verran pohjoisessa, että luminen talvi on lähes varma.

Haluaisinkin, että lapseni pääsisi joskus kokemaan lumen ja talven, pidempäänkin kuin parin viikon ajan lomilla. Hän puhuu kotona Saksassa paljon lumesta ja siitä, miten paljon siitä tykkäsi. Kateellisena katson somessa kavereiden hiihto-ja luistelukuvia, vaikka tämä Saksan kevätkin on todella mukava.

Kesä järven läheisyydessä on myös ihana asia. Kevään tuoksut ja aurinkoiset, kuulaat syyspäivätkään eivät varmaankaan selittelyjä sen kummemmin kaipaa – joskaan loskainen  ja pimeä syksy ei varsinaisesti suosikkeihini kuulu. Ne kuitenkin kuuluvat pakettiin, joten valittaminen ei taida auttaa.

5 Sataman alue

Kuopion satama on paikka, joka taipuu moneen. Oli sitten kesä tai talvi, siellä on ihan omanlaisensa meno ja meininki.

Kesällä satama herää eloon pienine ravintoloineen, unohtamatta legendaarista Makasiiniravintola Albatrossia, jossa on joskus tullut vietettyä tovi jos toinenkin ja mahdollisesti nautittua muutama tuopponen.

Oi niitä aikoja, hauskaa oli, mutta ei kyllä kroppa enää kestäisi sitä menoa.

Ilmeeni, kun sain kyydin Albatrossiin!

Sataman Cafe Satama on myös kesäisin oikein mainio paikka iltojen viettoihin (ja myös päivisin!), ja sisävesiristeilyä satamasta voin suositella kaikille kauniina kesäpäivinä. Jos kesällä mietit, missä Kuopiossa löytää etenkin viikonloppuiltaisin tai viinijuhlien aikaan (viinijuhlista lisää alla) tuttuja, voisin laittaa rahaa likoon satamaan johtavan Kauppakadun sekä itse sataman puolesta. Todennäköisesti tapaat ainakin yhden tutun.

Talvella satamassa aika kuluu tietysti jäällä luistellen, tätä on ikävä. Auringonpaiste, pieni pakkanen ja luistimet alla. Väinölänniemelläkin on mukava reippailla kesät ja talvet, keväät ja syksyt.

Unelmieni kesäiltoina Kallavesi on tyyni ja sää aurinkoinen

6 Lähiruoka

Ensimmäisenä heti tärkein uutinen tällä saralla: Kuopio on valittu Euroopan gastronomiseksi alueeksi vuonna 2020, ja odotan erittäin innolla, mitä tulevan pitää. Tässä kohtaa tekisi mieli vaikka vähän taputtaa!

Tämä on parasta ehkä mitä on Kuopiolle pitkään aikaan tapahtunut. Lue lisää Taste Savon sivuilta.

Kuopion ravintolatarjonta on kasvanut sinä aikana kun olen ollut sieltä poissa, ja voin sanoa, että tänä päivänä kaupungissa on sen kokoon nähden hyvä tarjonta. Lähiruokatrendi kasvaa Suomessa päivä päivältä, ja tämä näkyy myös Kuopiossa. Torilla ja kauppahallissa on hyvä valikoima paikallisten tuottajien raaka-aineita, ja oma tuntumani on se, että niitä hyödynnetään aiempaa enemmän? Toivottavasti ainakin.

Anopin kanssa metsästimme jouluna Kuopiosta myös poronlihaa, joka tuntui olevan loppu kaikkialta Kuopiosta, myös tuolta kauppahallista. Ratkaisu löytyi onneksemme lopulta Prismasta, ja saimme syötettyä seurueellemme tätä eksoottista herkkua, jota en kyllä itsekään ole syönyt ties milloin viimeksi.

Yhtä asiaa vielä kuitenkin kaipailen – sitä, että Kuopiosta olisi helpompi löytää ihan perinteistä suomalaista ruokaa. Hanna Partaselle tuli vietyä meidän Italian perhe, tosin lihapiirakat olivat – pahus sentään – päässeet silloin juuri loppumaan. Hillomunkki kuitenkin teki tehtävänsä.

Sain juuri mitä mieluisimman lukijatoiveen – kertoa tärppejä Kuopion ravintoloihin ja kesäksi yleensäkin. Yesss, toive toteutuu ehdottomasti, kiitos siitä!

Ravintolat ovat myös lähteneet mukaan myös tähän lähiruokatrendiin, joka on toivottavasti tullut jäädäkseen, joten siitäkin on luvassa myöhemmin muutama sana.  Ensi alkuun Taste Savon sivuilta löytyy ensi alkuun muutama vinkki Kuopion ravintoloihin – sivuille pääset tästä.

7 Kuopiossa tapahtuu

Talvisena arki-iltana Kuopion keskustan kaduilla kulkiessaan on joskus hankala kuvitella, että se tosiaan on noin 100 000 asukkaan kaupungin keskusta. Hiljaisuus on ajoittain käsinkosketeltavaa, mutta lohdutukseksi – se ei ole täysi totuus.

Kuopiossa nimittäin tapahtuu, vaikka se ei aina arkisessa katukuvassa näykään.

(Totuuden nimissä kuitenkin, toivoisin enemmän toimintaa Kuopion keskustaan, siellä käydessä aina huomaa jonkun liikkeen lopettaneen ja liiketilojen tyhjenneen, tai remontin vallanneen katuja. Elinvoimainen keskusta on iso asia, ja harmillisesti tämä asia ei Kuopiossa toteudu.)

Mutta mutta! Niihin tapahtumiin, koska niitä tästä hämäävästä hiljaisuudesta huolimatta on!

Kesä on Kuopiossa oikeaa kulta-aikaa, ja ihmiset jalkautuvat kaupungin kaduille kuin talviunilta heränneinä. Iltaisin etenkin Kauppakatu on oikea menokeidas. Viinijuhlat tuovat Kuopioon menoa, musiikkia ja meininkiä ja ihmisiä muualta maakunnista ja muista Suomen kaupungeista. Kuopiolaiset rakastavat stand upia, ja sitä riittää – kesällä etenkin komediafestivaalin muodossa. Ja jos ei kesään asti jaksa odottaa, niin Komediaklubi pyörii Kuopiossa talvellakin.

Kesäisin myös herkutellaan Kuopion kaduilla, ja tästä pääset lukemaan juttunu Kuopion SATOA-festivaalilta parin vuoden takaa: Foodie, unohta Lontoo ja New York – Kuopio on nyt in!

Talvella Finland Ice Marathon täytyy ehdottomasti kokea, ja kevään näyttäessä ensi merkkejään ihmisiä näkyy enemmän ulkoilemassa. Tahko ei toden totta nuku talviaikaan, ja sieltä löytyy bileitä ja after skitä, keikkoja – ja myös rinteitä ja hiihtokeskustunnelmaa. Ihan lähellä. Talven menot ja niiden löytäminen itse Kuopion ytimessä vaativat vähän aktiivisuutta, mutta teatteri ja museot ovat mitä parhaimpia ajanviettopaikkoja. Ja hei, urheiluahan Kuopiossa riittää, sillä Kalpa ja KuPS tuovat urheilun ilon moneen kotiin.

Nyt jouluna piipahdimme Italian perheemm kanssa, ja reitillemme osui Ortodoksinen kirkkomuseo sekä VB valokuvamuseo. Ne toden totta yllättivät meidät hyvin positiivisesti, kivoja juttuja joissa harvemmin tulee Kuopiossa ollessa käytyä.

Savon Sanomien menoinfosta löytyy hyvä läpileikkaus lähitulevaisuuden tapahtumista.

8 Retkeilymahdollisuudet Kuopion ympäristössä

Puijon lisäksi Kuopion läheisyydessä on lukuisia mielenkiintoisia ulkoilumaastoja, joissa viihtyy vaikka koko perhe päiväretkellä. Jotenkin harmittaa, etten koskaan osannut näitä hyödyntää niin paljon kuin ne olisivat ansainneet, silloin kun Kuopiossa asuin.

Tässä pari tärppiä:

Orinoron rotko

Tuusniemen Seinävuoren rotkolaakso

Vuorilampi, muutaman hassun kilometrin päässä keskustasta

9 Rännikadut

Kuopion rännikadut ovat pieniä katuja, joista moni suosikkini sijaitsee vanhojen, tunnelmallisten puutalojen keskellä. Ne ovat rauhallisia, toimivat oikoreitteinä keskustassa ja tykkään esimerkiksi tästä syystä ajaa niitä pitkin pyörällä. Ne ovat alun perin olleet palokatuja, joita rakennettiin puutalokaupunkeihin palojen leviämistä estämään.

Kuopiossa ei ole vanhaa kaupunkia sanan varsinaisessa merkityksessä, siis siinä merkityksessä mihin olemme maailmalla tottuneet. Mutta näiden katujen ja vanhojen talojen ansiosta löytyy vähän sitä samaa tunnelmaa.

Etenkin Pikku Pietarin torikuja kannattaa laittaa korvan taa!

10 Ihmiset

Kiitos kaikille, jotka Kuopiossa olette! Liian vähän tulee nähtyä <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kata sunnuntai, 24 maaliskuun, 2019 at 18:11

  Kuopion korttelimuseo on tosi viehättävä kohde, aikamatka menneeseen maailmaan, siellä kannattaa käydä! Ihana keidas keskellä kaupunkia. Sinun vinkkilistasta nuo retkeilykohteet pitäisi painaa muistiin…

  • Reply lena sunnuntai, 21 huhtikuun, 2019 at 17:21

   Kiitos Kata!! 🙂 Me mietittiin vietäisiinkö meidän Italian vieraat sinne, mutta tykästyivät tosiaan kovin VB-valokuvamuseoon. Pitää itsekin lähteä retkeilemään uudemman kerran kun palaan Kuopioon.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 9 maaliskuun, 2019 at 19:07

  Kuopio ei ole itselleni kovin tuttu vaikka olen siellä kyllä käynyt. Siksi onkin mukava lukea tätä sillä tässä oli monta kohtaa joista en tiennyt lainkaan. Kiva kun otit haasteesta kopin. Lisäsin tämän myös omaan postaukseeni.

  • Reply lena sunnuntai, 21 huhtikuun, 2019 at 17:21

   Kiitos Paulta, tämä oli tosi kiva haaste ja ehdottomasti lisää tällaisia kotimaajuttuja meille ulkosuomalaisille. 🙂

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, 24 helmikuun, 2019 at 18:53

  Näitä Suomijuttuja on ulkosuomalaisen ihana lukea <3! Olen käynyt lapsena Kuopiossa, vissiin Puijon tornissakin, mutta juuri mitään en niistä reissuista muista. Näyttää kyllä sellaiselta kaupungilta, jossa olisi kiva käydä ja käyttää perhettäkin! Ja luontohan tuolla on kai aika upeaa 🙂

  • Reply lena tiistai, 26 helmikuun, 2019 at 12:59

   Tämä on ihan totta, tykkään kovasti lukea minäkin! Ootko kirjoittanut jo sun kokemuksia kotiseudulta? 🙂

 • Reply Annamari keskiviikko, 20 helmikuun, 2019 at 20:52

  Ihana kirjoitus mullekin rakkaasta kotikaupungista. Rannikujat ja vanhat puutalokorttelit ovat ihania mestoja olla ja kulkea ja vaikka ne mulle merkitsevat paljon, harvoin osaan niita suositella. Ruokapuolelta savustetut muikut ovat olleet mun ystava- ja tuttavapiirissa ehdottomasti suosituin katuruoka, mutta lihapiirakat ja – yllatys – kalakukko ovat myos suosittuja. Varsinkaan jalkimmaisen suosiosta en aikoinaan ollut yhtaan varma. Toivottavasti Puijon torni loytaa samanlaisen haltijan ja uuden tulemisen kuin Pyynikin torni Karkin kasissa. Vaikka maan parhaan jaatelokahvilan muodossa, koska munkit Karkilla ja Partasilla 😊

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:13

   Ihanaa, että pidit! 🙂 Hyvä muuten kun sanoit ton katuruoan, siitä pitäisikin pitää enemmän meteliä. Savolaista street foodia. Lihapiirakat on ihan mun omia suosikkeja, ja munkit ja muut. Anopin kanssa seikkailtiin Prismassa eräänä myöhäisenä iltana ja hän vei tosiaan tavaraa mukanaan Toscanaan.:D

   Tuo Pyynikki – mun pitää perehtyä tähän paremmin, iso kiitos vinkistä! Saattaa olla että sivuan sitä Puijo-jutussa.

   Terkut Milanoon!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.