Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tämän takia rakastan matkailua sesongin ulkopuolella

Yksi kuva Venetsiasta –  liittyy aiheeseen. 

Kun lähdemme matkalle, kohteen määrittelee usein joko sukulointi tai työt. Yleisesti yhteisin nimittäjä näillä matkoilla on useimmiten ajankohta, joka sijoittuu off season -ajankohtiin, eli sesongin ulkopuolelle pääosin Matteon töiden takia. Kaikissa kohteissa matkan ajankohdalla ei ole väliä, mutta monessa kohteessa sesongin ulkopuolella on paljon mukavampaa kuin kiireisimmän matkailusesongin aikana. Ainakin kaltaiselleni, joka ei viihdy kiireessä tai suuressa tungoksessa. Hyvänä esimerkkinä toimii Toscana, joka on (syystäkin) suosittu matkakohde, ja samalla myös Italian perheemme koti.

Matkoista sesongin ulkopuolella on tullut itselleni itse asiassa ihan toive, kun ajankohtaa mietitään ja reissuja suunnitellaan.

Miksi matkustaa sesongin ulkopuolella? Väljyys houkuttaa

Sesongin ulkopuolella matkustamisen puolesta puhuu moni tekijä.

Omasta näkökulmastani vaakakupissa painaa paljon se, että sesongin ulkopuolella saa usein olla niin sanotusti väljemmillä vesillä, mikä vaikuttaa moneen tässäkin postauksessa esiintyvään asiaan.

Toscanan Volterra on suosittu käyntikohde, ja syyskuussa kaduilla kävi vilinä, mutta rauhallisista maisemista pääsi silti nauttimaan.

En tykkää ruuhkista tai liian täysistä paikoista – esimerkiksi Lontoon vuosina ruuhkametro Central Linella zone 1:llä ei kuulunut suosikkikokemusteni kärkipäähän, saati uudenvuoden pippalot kyseisessä kaupungissa. Lontoo on toki melko ruuhkainen tietyissä paikoissa vuodenajasta riippumatta (toisaalta, se osaa yllättää myös päinvastaisessa merkityksessä!), joten ehkä Etelä-Eurooppa toimii paremmin esimerkkinä.

Sesonkiluontoisuuden vuoksi matkustan esimerkiksi Etelä-Euroopassa hyvin mielelläni heinä-elokuun ulkopuolella.  Jos vain suinkin mahdollista, korostan, aina ei ole. Syyskuukin on vähän niin ja näin, etenkin alkukuukausi.

Tähän väliin vielä disclaimer: Muiden matkailijoiden läsnäolo ei luonnollisesti minua haittaa, vaan yritän vältellä tungosta, ylipäätään ihan missä tahansa, jopa kotona Düsseldorfissa. Turistina olisi vähän outoa vaatia muiden turistien poistumista kohteista.

Seuraa pientä pohjustusta esimerkkien voimin.

Olimme pari vuotta sitten lomailemassa Toscanan rannikolla. Ajankohta taisi olla elokuun sijaan jopa syyskuun alku, kun saimme ajatuksen lähteä Italian perheemme kanssa Cinque Terreen venereissulle. Maisemat Cinque Terren alueella ovat upeat, ja olin ollut kiinnostunut kohteesta jo pidemmän aikaa.

Mutta se tungos. Kylät olivat tupaten täynnä, vene oli aivan täynnä, kaikki oli täynnä. Haluan ehdottomasti palata alueelle, vaikka patikoimaan, mutta mielummin sitten vaikka kevään korvalla.

Alue on hyvä tutkittavaksi veneellä (joko Lericistä tai Portovenerestä), mutta hermot saavat varmasti enemmän lepoa sesongin ulkopuolella. Olin ajatellut suurten massojen kadonneen syyskuun alussa, mutta toisaalta, ainakaan  Toscanassa koulut eivät olleet vielä tuolloin alkaneet, mikä mahdollisesti vaikutti asiaan. En tiedä millaiset ruuhkat alueen patikointireiteillä on sesonkiaikana, osaisiko joku kertoa?

Toisena esimerkkinä toimii Mallorca. Mallorca kiinnostaa myös minua kohteena, ja täältä Saksasta sinne pääsisi helposti. Mallorca on tosin ”saksalaisten Tallinna”, en ihan hirveästi liioittele jos sanon että viime vuoden loma-aikoina puolet katumme asukkaista lomailivat siellä, ja sinne menee pelkästään Düsseldorfin päälentoasemalta mahdollisesti jopa kaksinumeroinen luku lentoja päivässä kiireisimpään sesonkiaikaan.

Ja siellä tosiaan menoa ja vilskettä riittää vähän liiaksi kaltaiselleni rauhallisuuden ystävälle – mietin, olisiko esimerkiksi maaliskuu millainen aika vierailla Palmassa?

Tähän liikaturismiin liittyy läheisesti myös eettiset kysymykset, josta lisää jutun lopussa.

Kukkuloilla lähellä Vinciä Italian Toscanassa. Uima-altaalla ”keskellä ei mitään” oli paljon paikallisia, mutta sulkemisaikaan sai nauttia kuvan rauhasta.

Sesongin ulkopuolella pääsee usein reissuun edullisemmin

Kun matkustaa suosituimpien aikojen ulkopuolella, reissuun pääsee varmasti edullisemmin kuin suosituimpina ajankohtina. Jos vertaan vaikka matkojamme Toscanaan anopin luo, on selvää, että sinne ei kannata lentää heinä-elokuussa täältä Saksasta – jos ei nyt käy tuuri. Yleisesti ottaen, hinnat ovat huomattavasti huokeammat keväällä ja syksyllä. jolloin siellä olemme. Säästöä kertyy useita satoja euroja, ja kun usein lentää, siitä kertyy vuoden mittaan suuri summa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös lennot Bilbaoon, jonne joudumme lähtemään pian lyhyellä varoitusajalla. En edes uskalla ajatella, mitä lennot olisivat maksaneet heinäkuun lopulla lyhyellä varoitusajalla.

Sivusin tätä lentämisasiaa tammikuun kuulumisista kertovassa postauksessa, sieltä voi lukea lyhyesti ajatuksiani aiheesta. Kun lentää tilanteen pakosta usein, se ihan oikeasti käy kukkarolle, etenkin Suomen matkat. Siksi ajatus lentohintojen kallistumisesta kauhistuttaa minua, vaikka ymmärränkin sen hyödyt kun ilmastonmuutoksesta puhutaan. Eri asia olisi, jos lentäisin pari kertaa vuodessa lomalle, se kävisi kukkarolle vähemmän. Mutta nyt tämä kolmen maan välillä elämän jakautuminen aiheuttaa haasteensa, joista luopuisin ihan mieluusti. Siis tästä oikeasti erittäin paljon hermoa raastavasta paikasta A to B -liikkumisesta, en läheisten näkemisestä. Siitä en suostu tinkimään.

Toscanassa on melko tyyristä majoittua korkean sesongin aikaan, ja usein myöhemmin syksyllä siellä ollessamme olemmekin päässeet edullisemmin kuin esimerkiksi kuukautta aiemmin. Toscana ei yleisesti ottaen edullisin kohde ole, mutta selvää rahaa siinä on säästynyt. Esimerkiksi majoituksemme agriturismossa Monterufolin luonnonpuistoalueen läheisyydessä maksoi viime syyskuussa 125e / yö (syyskuun puoliväli). Olimme agriturismon ainoat asiakkaat yhtenä yönä, toisen yönä seuranamme oli sveitsiläinen pariskunta. Oikein rauhallista, etten sanoisi, vaikka tässä oli varmasti tuuriakin mukana. Uima-altaalla ei ollut ketään, ja päätalon suuri parveke oli omassa yksityisessä käytössäni muiden vieraiden puuttuessa. Sopi minulle aivan oikein hyvin. Säästö oli useita kymppejä yö kuukauden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

Tosin seuraavana viikkona kyseisessä agriturismossa järjestettiin suuret hollantilaiset häät, joten sitten sitä vilinää varmasti piisasikin. Tämä taktiikka ei ole aina täysin vedenpitävä, mutta kannattaa tehdä hintavertailua esimerkiksi aikaisin keväällä ja elo-syys-lokakuun ajankohtien välillä – saatat yllättyä!

Agriturismon parvekkeella oli hyvä nautiskella omasta tilasta ja maisemista – ja private poolista, koska muut vieraat loistivat poissaolollaan

Kannattaa muuten vilkaista yhden suosikkibloggaajani, Näkymiä virheältä kukkulalta -blogin Helin postaus talvisesta Toscanasta. Siinä on paljon asiaa, ja postauksesta kannattaa ottaa vinkki talteen – Toscana on mainio paikka myös talviaikaan. Heli itseasiassa innoitti minut osaltaan tämän jutun kirjoittamiseen – juttu on roikkunut luonnoksissa koneellani vuoden päivät, ja nyt sain itseäni niskasta kiinni.

Helillä on jutussaan tosiaan oikein hyvä pointti. Ollessamme Toscanassa talvella, nautin. Pidän ulkoilusta (Suomen lämpötiloihin tottuneelle siellä ei nyt ole ihan kamalan kylmä, vaikka ei sää aina priimaa ole), ja nautin suunnattomasti pitkistä illallisista ravintoloissa. Sisällä lämpimässä, hyvän ruoan ja juoman ääressä, hyvässä seurassa. Nautin myös kiireettömyydestä ja hitaista autoreissuista maaseudulla.

Toki jos nyt valita saan, niin matkustan Firenzeen mielummin esimerkiksi helmikuussa kuin tukkoisessa elokuussa. Silloin ei ole museoihin yhtä pitkät jonot kuin kesän kiireisimpinä kuukausina.  Tammikuussa en harmikseni ehtinyt tänä vuonna Firenzeen, olisin halunnut nähdä Pitti Uomo -messut ja sen menon sen tiimoilta.

Yllä oleva kuva kuvaa rauhallista aamupalahetkeä Pratossa, Toscanassa. Yksi parhaista jutuista on Pratossa lähteä ulos aamukahville, nauttia kiireettömyydestä ja siitä, kun kaupunki herää eloon. Pratossa on harvemmin suurta ruuhkaa, paitsi muutamien vuosittaisten tapahtumien aikaan. Paikallista tunnelmaa parhaimmillaan.

Toscanassa on tosiaan kaupunkeja, joissa on melko rauhallista useimmiten myös sesonkiaikaan. Esimerkiksi Prato ja Pistoia ovat tällaisia, vinkkinä vaan! Tosin esimerkiksi elokuussa moni ravintoloitsija lomailee myös itse, joten tähän kannattaa varautua.

Tapaus Como lokakuussa

Como on suosittu lomakohde, ja oikeastaan vähän puolivahingossa eksyimme sinne lokakuussa.

Se on lähellä Milanoa, ja kaunista seutua, joten se oli hyvä tukikohta koska meidän piti päästä rajan yli Sveitsin puolelle veljeäni tervehtimään. Se oli huomattavasti mielenkiintoisempi paikka yöpyä, kun Sveitsin Chiasso. Tarkalleen ottaen, majoituimme Comon kaupungissa, sillä meidän oli majoituttava melko lähellä juna-asemaa, josta pääsisimme helposti Sveitsiin. Comojärveä ympäröivät kylät ovat asia ihan erikseen, ja varmasti niistä löytyy omanlaistaan taikaa (ja George Clooney).

Lokakuinen Comon kaupunki oli kiva kokemus.

Kaupunki oli oikeastaan jopa hiljainen eikä siellä ollut jälkeäkään suurista massoista (tosin en tiedä onko siellä miten suuria massoja muutenkaan, kertokaa viisaammat). Se ei kuitenkaan ollut niin hiljainen, että siellä olisi mitenkään ”tylsistynyt”, ravintolat olivat auki ja pienillä kaduilla oli juuri sopivasti menoa. En tietysti osaa verrata lokakuista Comoa sesonkiaikaan, mutta lokakuussa nautin.

Ravintolat olivat Comolla auki, enkä tiedä miten sesonkiluontoisia ne ovat, onhan Como kuitenkin myös ihan kunnon kaupunki ja koti paikallisille. Tämä kannattaa kuitenkin yleisesti ottaen ottaa huomioon sesongin ulkopuolella matkaillessa, etenkin jos kohde on hyvin sesonkiluontoinen. Eteläisen Euroopan rantakohteista moni hiljenee talvikaudella.

Lokakuun auringossa oli mukava kävellä Comon kaupungista katsottuna kaupungin oikeaa laitaa, nauttia syksyisestä auringosta ja sunnuntain rauhallisuudesta.

Saimme vuokrattua asunnon Bookingin kautta kohtuullisesti hieman alle 100 euroa yö, hotellien ollessa aika huomattavasti kalliimpia, ainakin sijainnin huomioon ottaen. Ainakin lyhyen nettitutkimuksen perusteella hinta-laatusuhde oli parempi huoneistossa kuin hotellissa tuolla budjetilla, jos sitten olisi ollut valmis laittamaan 350€+ huoneeseen per yö, olisi varmasti löytynyt mieluista. En ollut.

Mutta tuo asunto oli oikein mainio, voin laittaa viestinä tiedot tulemaan jos jotakuta kiinnostaa.

Eettisyys

Eettisyys on tietysti yksi asia, joka matkailussa mietityttää. Etenkin viime aikoina eettisyys on saanut hurjasti lisää palstatilaa somemaailmassa, ja se on yksinomaan hyvä asia.

En ole järin innokas matkustamaan kohteisiin, jossa turisteista ei pidetä. Tällaisia kohteita ovat myös ne, joissa matkailu ja sen sivuvaikutukset tekevät paikallisten oloista hankalaa. Ainakin pyrin välttämään mahdollisuuksien mukaan näitä kohteita sesonkiaikoina, ja mieleen tulevat tässä yhteydessä ainakin Barcelona ja Venetsia. Vaikka molemmat kivoja kohteita ovatkin.

Tästä asiasta lisää täällä blogissa ihan pian. Twitterin #matkachat’n keskustelumme keskittyi viime viikolla aiheen ”Paikkoja, jonne ei halua matkustaa” ympärille, ja teen aiheesta ihan oman postauksen, jossa avaan myös omaa näkökulmaani lisää. Nauhoitimme Annikan kanssa aiheesta myös podcastin, jonka liitän juttuun.

Tästä asiasta jutellessa on myös hyvä unohtaa vankkumaton mustavalkoisuus, sillä jollekin sesonkiaikana matkustaminen voi olla se ainoa vaihtoehto esimerkiksi lomien vuoksi. Itselle ei, mutta se ei tarkoita, etteikö jollekin olisi.

Pidätkö sinä matkailusta sesongin ulkopuolella?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 20:37

  Me matkustetaan myös paljon off-sesonkina, joskus ”pakosta” ja joskus ihan tarkoituksella tietyssä paikassa juuri sesongin ulkopuolella. Kummassakin on toki puolensa, mutta varsinkin suosituissa kohteissa se ihmisten määrä on ihan käsittämätön ja off-sesonkina saa paikasta vaan enemmän irti. Heinä- ja elokuu on muutenkin Etelä-Euroopassakin niin helteistä, ettei yhtään haittaa matkustaa sinne vasta syksyllä tai alkukeväästä.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 05:30

  Pidän ehdottomasti, tykkään itsekin matkustaa enemmän väljemmillä vesillä. Iskee ihmiskammo muuten ja onhan se mukavampaa myös rahapussille. Erityisesti Euroopassa pitäisi matkustaa enemmän sesongin ulkopuolella, usein keskittyy touko-elokuulle monet EuroopN lomat. Tuo Toscana kyllä kiinnostaisi!

 • Reply Rosa lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 21:26

  Euroopassa matkatessa yritän välttää elokuuta, mutta kuten kirjoitit niin syyskuun alku voi olla myös ryysistä. Tämän koin mainitsemassasi Firenzessä jo useampi vuosi sitten. Hyvin mahtui, mutta tungosta oli joka paikassa. Suomessa, jos yrittää liikaa venyttää sesongin ulkopuolelle niin palvelut saattavat olla kokonaan suljettu. Näin kävi meille Ahvenanmaalla muun muassa.

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 18:45

  Kiva kirjoitus, tosi hyvin pohdit aihetta eri näkökulmista 🙂 ja herätit mielenkiinnon Toscanaan! Olen alkanut itse miettimään tätä enemmän viime aikoina, miten voisi itse vaikuttaa siihen, että tulisi enemmän matkustettua off-seasonina. Joulukuussa olin Alicantessa, ja tykkäsin todella 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 2 helmikuun, 2019 at 17:19

  Tiedän juuri tuon tunteen. Mekin valitsimme aina tarkoituksella rauhallisemman ajankohdalle matkoille, varsinkin kun täällä ruuhkien keskellä asutaan. On ihanaa päästä rauhoittumaan paikkaa jossa ei tarvi jonotella tai odotella, eikä kellään ole kiire. Ja siinä tosiaan on se etu, että matkustaminen sinä aikana on huomattavasti helpompaa. Nyt kun esikoinen on aloittanut koulun niin onkin ollut aikamoinen sopeutuminen siihen, että matkoille päästään lähinnä vain koulun loma-aikoina.

 • Reply Sateenmuru perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 13:03

  Ehdottomasti, sesongin ulkopuolella aina kuin mahdollista ja tietysti vielä parempi, jos eksyy sellaiseen kohteeseen, jossa ei edes ole sesonkia! Tästä oli hyvänä esimerkkinä viime kesänä juuri Pohjois-Italia, missä olin viikon jonkin pienen järven rannalla, pikkukylän kupeessa. Siellä oli ihanan rauhallista, paikalliset vain näyttivät kulkevan kauppaan ja kylän terasseille. Viikon jälkeen ajoimme täältä Gardajärvelle, mutta kävimme vain tekemässä U-käännöksen, koska meno näytti niin vilkkaalta: ruuhkaa ja tungosta kaikkialla. Hyvää matkaa Bilbaoon!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta perjantai, 1 helmikuun, 2019 at 02:20

  Samoja fiiliksiä,mutta en suunnitele yleensä matkoja sen perusteella. Varsinkin viime aikaiset reissut on valikoitunut itselle melko spontaanisti. Sesongin ulkopuolella on hyvå olla, jos vain palvelut silti pelaavat ja kaikkialle pääsee. Jos taas matkaamisesta tulee hankalampaa ja paikkoihin ei pääse offseasonin takia, ei se välttämättä ole se paras ratkaisu. Riippuu niin paljon kohteesta. Nimimerkillä: peruuntui juuri viikko sitten komodo risteily sään takia. 🙁 oltiin paikalla nimenomaan offseasonilla,mikä saattaa välillä olla hyväkin. Nyt oli huono tuuri.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 31 tammikuun, 2019 at 19:08

  Pääasiallisesti pyrimme matkustamaan sesonkien ulkopuolella, jos se vaan on mm. sään puolesta jotenkin järkevää. Etenkin joulut ja pääsiäiset vietämme enimmäkseen kotona välttääksemme niin lentokenttien ruuhkat kuin korkeammat hinnat.
  Viime vuosina matkailun vuosiaikatauluksemme on muodostunut suunnilleen tämä: kaukomatkat marras – maaliskuussa (ei kuitenkaan jouluna), Eurooppa keväällä ja syksyllä, Suomi ja Pohjoismaat kesäkuukausina. Joskus on pakko tehdä poikkeuksia, kuten viime kesänä Mongolia kesällä, sillä vaikka se kaukokohde onkin, niin sinne ei kannata talvella mennä, ellei nyt ihan erityisesti kylmää rakasta 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi.fi torstai, 31 tammikuun, 2019 at 16:43

  Ilman muuta pidän matkailusta sesongin ulkopuolella! Kirjoitinkin ihan vastikään talvella matkailusta eteläisessä Espanjassa – erinomaisen hyvä idea kaikista sinunkin mainitsemistasi syistä. Euroopassa on kyllä monin paikoin hiljaista vielä kesäkuun alussa (miinus kaikkein suosituimmat kohteet, joissa ei ole koskaan väljää) ja tätä ajankohtaa on myös tullut hyödynnettyä melkein joka kesä.

 • Reply Stacy Siivonen torstai, 31 tammikuun, 2019 at 07:37

  Minä pidän matkustamisesta sesongin ulkopuolella, sillä ihmiset hermostuttavat minua, etenkin kun ihmisiä on paljon. Minä itse asun kaupungissa, jossa on sesonki, enkä tykkää siitä laisinkaan. Hanko on paljon kivempi paikka sesongin ulkopuolella. Kun matkailen luonnon takia lähes pelkästään, niin silloin on tärkeää matkustaa aikana, jolloin ihmisiä on mahdollisimman vähän. Jokin paikka, kuten Amazon Conservatory of Tropical Studies oli sellainen, jossa oma porukka oli ainoa, joka oli paikalla ja viimeinen koko vuodelle.

 • Reply Emma keskiviikko, 30 tammikuun, 2019 at 19:43

  Siis tämä, kaikki tämä! Mä niin allekirjoitan tän! Teen tänä vuonna (oonpas mä ollut ehtiväinen) jo toista off season -reissuani: ensin olin tammikuun alussa Barcelonassa ja nyt tammi-helmikuun vaihteessa Madeiralla. Enkä kyllä näiden kokemusten perusteella enää koskaan matkustaisi kumpaankaan kesällä (talvella varmasti palaan kumpaankin!).

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:28

   Barcelona off seasonina on jees! Me oltiin Veeran kanssa päivä siellä viime maaliskuussa ja vitsi se oli jees. Siis päivän kokemuksella toki sanon tämän 😀

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, 30 tammikuun, 2019 at 16:57

  Matkustaisin niin mielelläni sesongin ulkopuolella, jos olisi mahdollista. Usein juuri syksyllä tai tähän aikaan on tarjolla edullisia reissuja mutta on niin vaikeaa sada järjestymään lomaa, varsinkin pitkää lomaa.

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:27

   Loma-ajat on tosiaan niitä, jotka hankaloittaa vähän matkailua. Suomestakin pääsee silloin edullisesti reissuun ja hyvällä tuurilla äkkilähtö voi olla todella hyvä diili.

 • Reply Heidi/ Thaimaanrannan maalarit tiistai, 29 tammikuun, 2019 at 14:33

  Aivan samaa mieltä, matkustan ehdottomasti aina sesongin ulkopuolella, jos mitenkään on mahdollista. Mielettömät ryysikset saa melkein paniikkiin, joten senkin puolesta.

  Me asutaan itse asiassa Thaimaan Koh Samuin saarella, joka on siis ’turistirysä’, ja helposti pystyn sanomaan että ’off season tai low season’ on ehdottomasti parasta aikaa tulla tännekin. Lentojen ja hotellien hinnat + kaikki muukin on halvempaa, palvelut parempia ja paikallisilla on ihan eri tavalla aikaa ja mielenkiintoa turisteille.

  Ja Como on niin ihana<3

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:26

   Siellä Thaimaassa tämä varmastikin näkyy vielä paremmin kuin monessa muussa paikassa. Oon joskus ollut Koh Changilla lokakuun lopussa, joten siellä on ollut aika rauhallista, toki tästä on se 6 vuotta aikaa, joka vaikuttaa varmaan muutenkin kun saaresta on tullut ilmeisesti paljon suositumpi viime vuosien aikana. Samuilla olis kiva käydä 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti tiistai, 29 tammikuun, 2019 at 07:56

  Olen niin samaa mieltä, sesongin ulkopuolella matkustaminen on todellakin hyvä idea! Tykkään myös siitä, että suosittujen kohteiden tunnelma on ”aidoimmillaan” sesongin ulkopuolella, tuntuu melkein kuin pääsisi kurkistamaan kulissien taakse ja näkee enemmän paikallista arkea. Lasten kasvaminen kouluikään on tietysti jo vaikuttanut meidän perheen matka-ajankohtiin, joten enää ei pysty täysin hyödyntämään vanhoja suosikkiaikoja Euroopan-matkoille, huhtikuuta ja syyskuun loppua. Cinque Terrestä vähän haaveilen lokakuun syyslomalle, saa nähdä minä vuonna onnistuu 😀

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:25

   Jes, samaa mieltä siispä 😀 Lokakuussa CT voisi muuten olla tosi kiva, me oltiin tosiaan syyskuun alussa ja siellä oli todella paljon tungosta. Mutta kuten sanottu, olimme veneellä ja Italiassa ei olleet koulut vielä alkaneet, joten sekin vaikuttanee asiaan. Enkä tiedä miten siellä patikkareiteillä oli menoa ja meininkiä, varmasti vähemmän.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 20:47

  Voi mä niin allekirjoitan tämän. Matkustan itse lähes joka paikkaan sesonkiajan ulkopuolella. Pidän auringosta, mutta en kaipaa helteitä. Rakastan esimerkiksi Katalonian Costa Bravan rantoja, mutta ainoastaan keväisin ja myöhäissyksyisin. Ihania autioita poukamia, joissa voi kuljeskella ja nauttia elosta kenenkään häiritsemättä. Vastakohta on kesäkuukaudet, jolloin olen nähnyt samoilta rannoilta kuvia, joissa jengi on sillipurkkimeiningillä niin, ettei samaksi paikaksi uskoisi. Mukavaa on myös se, että letkeän elämänmenon lisäksi niin lentoja kuin majoitusta saa sesongin ulkopuolella kohtuuhintaan.

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:23

   Hei mun pitäs tuo Costa Brava käydä kokeilemassa! 🙂 Sama juttu muuten Bilbaon rannoilla kun oltiin pari kuukautta syyskuussa siellä jokunen vuosi sitten. Olin yksin päivällä siellä lenkillä. Se tosin ei nyt mikään massaturismikohde ole, mutta silti. Oli ihan paras keli suomalaiselle, +25 ja aurinkoa. vähän tuuli. Näin muuten unta, että asuin Fuengirolassa. 😀

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 17:22

  Hyviä vinkkejä ja totta! Onneksi omassa työpaikassa saa nykyään lomia myös virallisen kesälomakauden ulkopuolelle, joten lomasuunnittelu on todella paljon edullisempaa.

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:20

   Jes, tuo on iso etu! ja kun oot loma-aikana töissä, niin siellä saa sitten enemmän keskeytyksettä ja rauhassa tehdä töitä, eikö vaan?

 • Reply espanjaan sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 20:50

  Ehdottomasti pidän matkailusta sesongin ulkopuolella. Eläkeläiselle se on oikeastaan itsestään selvyys. Miksi lähtisin minnekään silloin, kun Suomen kesä on kauneimmillaan ja hinnat joka paikassa korkeimmat, ruuhkat valtavimmat ja paikallisuus häipynyt turismitungokseen? On valtavan hienoa, kun voi lähteä silloin, kun marraskuun loska ja pimeys ovat pahimmillaan, majoitukset saa edullisesti ja kaikkialla on rauhallista. En kyllä toisaalta ihan kokonaan valitse kohteitani tungosta välttääkseni. Jotkut tapahtumat vain pitää nähdä, vaikka sitten seisoisikin tuntikaupalla ruuhkassa. Tällainen tapahtuma minulle ovat olleet esimerksi pääsiäisajan kulkueet Espanjan kaupungeissa.

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:20

   Espanja on ihana sesongin ulkopuolella! Se on oikeastaan ainoa aika, jolloin olen siellä ollut. Oma etu on myös se, että voi lähteä ”kun huvittaa” ja työt kulkee mukana. Paljon ollaan reissussa myös miehen työn vuoksi, ja nekin on aika paljon keskittyneet off season aikaan. Esim vuosittainen konferenssi Madridissa joulukuussa on ollut kiva. 🙂

 • Reply Jenni | Boarding Time sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 20:50

  Olen itse paraikaa Venetsiassa, ja täytyy sanoa että vähän jännitti miltä kaupunki näyttää ja tuntuu vuoden koleimpana ja ehkä eniten off season -ajankohtana. Mutta täällä on aivan ihanaa!!! Ei ryysistä missään, mikä rauha. Jopa Piazza San Marcolla tänään, ei ristin sielua puoli kymmeneltä illalla, en oikeesti kuvitellut moisen olevan edes mahdollista.
  😍
  Itsekään en pidä väentungoksesta, toki sitä nyt ei aina voi välttääkään kun suosituissa kohteissa liikkuu, mutta tosiaan kannattaa välillä harkita mihin aikaan vuodesta mihinkin matkustaa.

  • Reply lena perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 09:17

   Venetsian talvi kiinnostaa todella paljon minua! Ollaan kohta menossa Italiaan ja aika lähellä oli, ettemme päätyneet Padovaan – josta olisi päässyt Venetsiaan, mutta se jää tod näk työjuttujen takia nyt käymättä. Karnevaalit olisi Venetsiassa myös kokemus.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.