Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensifiilikset ja kokemuksia Hampurista

Hampuri on ollut kaupunki, joka on minua Saksassa aina vähän kutkutellut. Tavallaan minulla ei ollut kaupungista juurikaan käsitystä, mutta samalla sitten tiesin siitä enemmän kuin monesta muusta kaupungista. Fiilis on ollut aina kuitenkin positiivinen, vaikkei omakohtaisia kokemuksia Hampurista ollutkaan.

Pääsin ensi kertaa Hampuriin marraskuun lopulla, kun ajelimme sinne serkkuani tervehtimään. Reissun kesto oli perjantaista sunnuntaihin, ja tällä kertaa tarkoitus oli viettää laatuaikaa yhdessä – ei mitenkään nähtävyydeltä toiselle juosten. Näimme toki Hampurin perinteisiäkin kolkkia, mutta aika kului pääasiassa ihan kotosalla ja lasten kanssa leikkipuistoissa.

Nyt näin oli oikein hyvä, ja tuli itsellekin tarpeeseen lähteä viikonlopuksi muihin maisemiin. Viikonloppureissu piristää mieltä kummasti, eikä se ole liian pitkä aika olla poissa kotoa.

Ensikertalaisen kokemuksia Hampurista

Tällä lyhyellä kokemuksella ei mitään perusteellista Hampurin matkaopasta kirjoiteta, eikä tosin muutenkaan sellaista muutaman päivän visiitin perusteella oikein voisi kirjoittaakaan.

Keskitytään siis fiiliksiin ja paikkoihin, jotka tekivät eniten vaikutuksen.

Olin omassa päässäni lokeroinut Hampurin satamakaupungiksi, jossa on välillä villikin meno. En osaa sanoa tämän paikkaansa pitävyyttä, sillä liikuimme alueilla, jotka olivat hyvin rauhallisia. Vaikka satama-alue ja Elben / meren läheisyys tuli kaupungissa esiin, jäi mieleen myös arkkitehtuuri.

Erityisesti HafenCity ja Speicherstadt olivat ne paikat, joissa olisi viettänyt pidemmänkin tovin. En ehtinyt St.Paulille tai Reeperbahnille, joten seuraavallekin reissulle riittää sen muodossa koettavaa. Pidän arkkitehtuurista ja uudenlaisesta, kokeilevasta rakentamisesta ja arkkitehtuurista, ja sitä HafenCityssä riitti.

Plussaa toki sai Hafen City myös erittäin viihtyisästä leikkipuistosta, jossa lapset viihtyivät vaikka tuuli kävikin luihin ja ytimiin. Itse otin samalla aikaa FaceTime-yhteyttä Suomeen läheisessä kahvilassa, ja olin siten ”paikalla” ristiäisissä, joten muutenkin tuo reissu jäi mieleen.

UNESCO-kohde Speicherstadt kanaaleineen on seutua, aluetta jonka tiesin itseasiassa jo etukäteen. Onhan se aika omaleimainen alue täällä Saksassa, ja sainpa Instagramissa kommenttia, että yhden kuvan perusteella hänelle tuli paikasta mieleen Tampere (kuva siis tässäkin postauksessa tuo ylin, jossa olen itse kuvassa sillalla). Speicherstadtin rakennuksissa on monenlaisia museoita ja ravintoloitakin tuli bongattua, joten alue on muutakin kuin kaunis ympäristö.

Philharmonie tuli nähtyä siluettina horisontissa, ja sekin oli jo kuvista tutunnäköinen rakennelma, joten se oli helppo tunnistaa.

Unelmatrippi-blogin Jennin blogista löytyy mielenkiintoinen juttu Hampurista ja arkkitehtuurista – suosittelen, lue juttu täältä! Jenni on tehnyt paljon hyvää pohjatyötä alueen historian tiimoilta.

Suomalaisia oli tuona lauantaina ulkoilemassa sankoin joukoin, ainakin enemmän kuin yleensä Düsseldorfin kaduilla, mitä nyt lauantain osalta osaan sanoa. Tähän väliin voin myös todeta, että Hampuri sai kommenttiboksini Instagramissa vilkkaaksi suomalaisten osalta – todella monella oli mukavia muistoja kaupungista ja etenkin joulumarkkinoilta. Osa oli Hampurissa asunutkin, ja kaiken kaikkiaan pystyimme toteamaan, että mukava kaupunki. Hampuri tuntui herättävän tunteita ja olevan monelle (suomalaiselle) tutumpi kuin esimerkiksi Düsseldorf, joka ei yleensä saa aikaan kommenttivyöryä.

Kävelymatka HafenCitystä Rathausin nurkille kesti noin parikymmentä minuuttia meidän karavaanilla, ja sillä reitillä löytyi tosiaan jo paljon ihmeteltävää tällaiselle ensikertalaiselle. Ihmisiä ei ollut kuitenkaan liikkeellä suuria määriä, paitsi ihan ytimen ostosalueella – olisiko sää tehnyt tehtävänsä. Oli nimittäin erittäin freesi tuuli Hampurissa tuona lauantaina.

Ei Saksaa ilman glühweinia

Pitihän sitä glühweiniä nauttia tällä reissulla. Olen oppinut pitämään glühweinistä oikeastaan vasta tänä jouluna – kuten myös joulumarkkinoista. Olen käynyt joulumarkkinoilla tänä vuonna enemmän kuin viime vuosina yhteensä.

Hampurin Rathausin edessä olevaa suurta joulumarkkina-aluetta rakennettiin visiittimme aikana vielä, joten siellä emme ehtineet sen aukioloaikana piipahtaa. Markkinat avautuivat ilmeisesti juuri lähtöpäivämme jälkeen, mutta onnistuimme löytämään kaupungista kuitenkin ”Wintermarktin”, jossa pääsi markkinatunnelmaan, saimme glühweinit ja lapset pääsivät karuselliin. Ei ollut liian tungos, joten tykkäsin.

Usein kaupunkien keskustoissa olevilla joulumarkkinoilla on aikamoinen meno ja maininki, ja itse pidän markkinoista jotka sijaitsevat hieman rauhallisimmilla alueilla (Düsseldorfin kävijät, tsekatkaa Benrathin markkinat – toki sielläkin ihmisiä on, muttei samalla tavalla kuin vanhassakaupungissa).

 

Lyhyestä virsi kaunis – Hampuri oli lyhyellä kokemuksella oikein positiivinen tuttavuus. Seuraavalle kerralle tekisi mieli piipahtaa siellä vaikkapa ruoka- ja cocktailteeman turvin, ja tutustua lähistön pikkukaupunkeihin ja vaikka ajella kohti Tanskaa. Syltin saari noilla nurkilla on bucket-listallani.

Lapsi kuitenkin yllätti meidät, ja ajoimme yhtä pötköä Hampuriin ja takaisin (noin 4,5 tuntia). Ehkä tässä uskaltaa alkaa suunnittelemaan muitakin autoreissuja.

Oletko käynyt Hampurissa? Mitä pidät?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kati torstai, 17 tammikuun, 2019 at 23:20

  Olipas mukava lukea postaustasi Hampurista.
  Asuin Hampurissa kaksi vuotta, puoli vuotta sitten muutimme sieltä Lissaboniin. Edelleen voin sanoa Hampurin olevan minulle se sydämeni koti, välillä ihan fyysisesti sattuu kun on sitä kaupunkia niin kova ikävä.

  • Reply lena perjantai, 18 tammikuun, 2019 at 08:47

   Hei Kati,

   Kiitos viestistä! Hampuri on tosiaan sellainen positiivinen paikka, vaikken nyt mitenkään paljoa ehtinyt sitä tutkia, niin hyvä fiilis jäi. Siitä puhutaan paljon hyvää muutenkin. Moni viihtyy.

   Terveisiä Lissaboniin, toivottavasti kaupunki tuntuu myös kodilta!

 • Reply Susanna maanantai, 24 joulukuun, 2018 at 16:32

  Hyvää Joulua! oma kokemukseni Hampurista oli se että aseman seutu on levoton. Mutta Saksassa on usein niin että sivualueilla voi olla mieleisempää ja rauhallisempaa

  • Reply lena sunnuntai, 30 joulukuun, 2018 at 14:16

   Kiitos, ja Hyvää joulua myös sinne Susanna! 🙂 Aseman seutuja kannattaa mielestäni välttää monessa Saksan kaupungissa (varmaan ihan hyvä ohjenuora muuallakin), ne antavat kokemukseni mukaan vähän väärän kuvan monesta kohteesta. Ainakin näin Düsseldorfissa, jossa ei tarvitse montaa sataa metriä kulkea, kun on jo mukavampaa 🙂

 • Reply Tapio perjantai, 14 joulukuun, 2018 at 19:02

  Ensimmäistä kertaa tuli käytyä 5.3-8.3.2018
  Hyvä paikka on ja vielä jäi tutkittavaa. St Paulissa oli hotelli
  joka ei ollut mitenkään hyvä. Tarkkuutta pitää olla kun hotellia valitsee.
  Barmebek ja Poppenbuttel oli kivoja paikkoja. Ensi kerralla uudestaan ja
  jos sitten parempi hotelli 😉

  • Reply lena sunnuntai, 30 joulukuun, 2018 at 14:14

   Hei Tapio, kiitos kommentista! Blogi palailee tässä joululomilta, pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta heti alkuun.

   Minua vähän harmittaa, että tuo St Pauli jäi katsomatta, mutta ehtiihän sinne vielä. Etenkin tuo HafenCity oli mieleeni, ja sieltä oli mukava kävellä kohti Hampurin ydintä. Pistän mainitsemasi paikat korvan taa, itseäni kiinnostaisi tosiaan se St Pauli ja tutkia tarkemmin Philharmonien aluetta.

   Mukavaa alkavaa vuotta! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.