Suomen suurin matkablogiyhteisö

6+1 piilotettua helmeä Euroopassa

Matkailussa on meneillään suuntaus, joka korostaa halua matkustaa kohteisiin, joissa pääsee ihmettelemään aitoa elämää ja viettää lomaa suurten turistimassojen ulottumattomissa.

Ymmärrän tämän. Pidän itse kohteista, joissa ei yleensäkään ole suurta ihmispaljoutta (yllättäen en tästä syystä viihdy täällä Saksassa esimerkiksi Düsseldorfin muuten mukavassa Japanipäivässä, joka toi viime vuonna 700000 ihmistä kaupungin keskustaan). Ravintoloiden ystävänä arvostan myös ravintoloita, joita ei ole tehty täysin matkailijat silmällä pitäen. Nämä tekijät vaikuttavat paljon matkakohteen valintaan, ja moni suosittu Euroopan kohde juuri heinä-elokuussa on pois laskuista. Muita turisteja vastaan minulla ei kuitenkaan mitään ole, olenhan sellainen itsekin.

En ymmärrä suuntausta, jossa muut matkailijat valittavat suureen ääneen liiallisesta turismista lomakohteessaan, koska se nyt on vähän kaksinaismoralismia ja monessa tilanteessa asia olisi ollut selvitettävissä helposti etukäteen. Mutta ymmärrän sen, että lomalla halutaan matkustaa paikkaan, jossa on rauhallisempaa ja ehkä autenttisempaakin kuin monessa erittäin suositussa kohteessa.

Tässä olisi yhteensä seitsemän kohdetta, joissa kaltaiseni matkailija viihtynee hyvin. Olisi mukava kuulla omia kokemuksianne kommenttiboksissa!

1 Itä-Hollanti

Hollannin itäosat lähellä Saksan rajaa edustavat minulle paikkaa, jonne voi tehdä aina pienen ulkomaanpaon niin halutessaan. Meiltä kotoa on Hollantiin noin 50 kilometriä, ja tunnelma muuttuu rajalla. Hollantilaiset rakennukset eroavat saksalaisista melko roimastikin, ja jopa Saksaa tasaisempi maasto kanaaleineen ja järvineen tuo pientä uutuudenviehätystä arkeen.

Roermond

Meidän suosikeiksemme ovat vakiintuneet Nijmegen, Roermond ja valkoisesta vanhasta kaupungistaan tunnettu Thorn. Ajomatkalla Roermondista Thorniin pääsee ihailemaan hollantilaista maaseutua ja sen rauhallisuutta. Näissä paikoissa ei juurikaan muita turisteja tapaa (paitsi ostosmatkailijoita Roermondissa sijaitsevassa outlet-kylässä), ja viehättävä ympäristö yhdistää näitä kaikkia. Nuo suunnat eivät ole varsinaista aktiiviteettien ja suurkaupunkielämän ilotulitusta, mutta rakastan sitä rauhallisuutta etenkin maaseudulla Roermondin ja Thornin kulmilla. En ole itse noilla nurkilla pyöräillyt, mutta ainakin Roermondin laitamilla oli mukavasti opasteita pyörillä liikkuville.

Nijmegen on näistä mainitsemistani kohteista suurin, ja sieltä on autolla mukava liikkua kohti eteläistä Hollantia. Roermondista ei ole näin suomalaisittain katsottuna pitkä matka esimerkiski Maastrichtiin (tai Eindhoveniin), joten eikun auto alle ja tutkimaan Hollannin maaseutua ja suurempia kaupunkeja. Saksankin puolella kannattaa poiketa, kaukana ei ole esimerkiksi Aachen tai Düsseldorf (lue lisää kohdasta 3).

Lue lisää aiemmasta jutustani: Matkavinkit Hollantiin – 4 kohdetta lähellä Saksan rajaa

2 Glasgow

Glasgow jää usein sisarensa Edinburghin varjoon. Ymmärrän tämän, sillä Edinburgh on varmasti etenkin Skotlannissa ensi kertaa vierailevalle se must-kohde, jossa on tarjolla paljon Skotlannille ominaista tunnelmaa ja onhan se aivan uskomattoman kaunis kaupunki.

Mutta, näin entisenä Glasgown asukkina, on pakko puolustaa vähän tuota entistä kotikaupunkia. Glasgow on rujo, se ei ole kovinkaan kaunis, ja siellä näkyy kaupungin ei niin vauras historia. Mutta sitä suuremmalla syyllä siellä kannattaa käydä. Paikalliset ovat äärettömän ystävällisiä, kaupunki ei ole varsinainen matkailumagneetti (pl. suuret keikat), siellä on hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon päiväretkimahdollisuuksia (Edinburgh).

Glasgowssa oma entinen kotiseutunu West End on ehdoton suosikkini. Yliopisto on itsessään jo nähtävyys, ja Ashton Lane suloisine baareineen ja ravintoloineen on ihana paikka viettää iltaa (kuva yllä). Kember & Jones -niminen kahvila skonsseineen saa kehut, ja pieniä kahviloita ja ravintoloita on alue pullollaan.

Tutustu Glasgow’n aksenttiin vähän etukäteen, esimerkkinä tämä Youtube-video.

3 Düsseldorf

Armas kotikaupunkini Düsseldorf on kohde, joka kannattaa pitää mielessä jos etsii kaupunkikohdetta, jossa on menoa ja meininkiä, muttei kuitenkaan suuria matkailijamassoja. Lyhyet välimatkat ja hyvä ravintola- ja baaritarjonta ovat Düsseldorfin etuja, ja ostoskaupunkina kaupunki on mitä parhain (meille avattiin esimerkiksi juuri suosikkini Uniqlo). Düsseldorfin japanilainen kortteli tuo oman mausteensa kaupunkiin, ja kaupungin suuri japanilaissiirtokunta varmistaa sen, että japanilaisten ravintoloiden ruoan taso on ja pysyy hyvänä.

Düsseldorf on lähellä Kölniä, junamatkaa näiden kahden välillä on hieman yli puoli tuntia, ja samalla reissulla on kätevä yhdistää nämä molemmat. Itse Düsseldorfissakin löytyy paljon nähtävää ja erilaisia kaupunginosia. Düsseldorfissa on useita mielenkiintoisia museoita (K20 & K21), ja alueina Medienhafen, Oberkassel sekä hieman kauempana sijaitseva Kaiserswerth ovat mukavia paikkoja viettää päivää. Hipsterit viihtyvät Flingernissä, ja jalkapallofanille F95:n pelit ovat herkkua.

Lue aiempi artikkelini Düsseldorfista: Düsseldorf, kesän kuumin matkakohde

4 Vitoria Gasteiz

Baskimaan hallinnollinen pääkaupunki Vitoria Gasteiz on paikka, joka jää monelta pohjoisen Espanjan reissaajalta unholaan. Vitoria sijaitsee noin tunnin bussimatkan päässä niin Bilbaosta kuin San Sebastianistakin, ja siellä viihtyy etenkin ruoan ystävä (kuten nyt Baskimaassa muutenkin). Vitoriasta löytyy katedraaleja ja museioita, mutta itse nautin eniten kaupungin leppoisasta tunnelmasta ja hyvistä ravintoloista. El Portalon ja Sagartoki saavat laaturavintoloina suositukset – muuten ruokapaikkoja on helppo etsiä Plaza de Espanalta.

Kaupunki ei ole järin iso, ja siksi siihen on helppo tutustua vähän lyhyemmässäkin ajassa. Se toimii oivana porttina La Riojan viinialueelle, ja jo mainitut Bilbao ja San Sebastiankin ovat lähistöllä. Näillä seuduilla näkee monta paikkaa kerralla. Tuskin Vitoriaan vaikkapa viikoksi lähtisin, mutta se toimii hyvin osana Baskimaan reissua. Vitoria on kohde, joka osuu harvan reitille ihan vahingossa, mutta se kannattaa kyllä kurkata.

5 Prato ja Pistoia

Toscanassa sijaitsevat kaupungit Pistoia ja Prato jäävät usein isoveljensä Firenzen varjoon. Niitä ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä niissä molemmissa on tarjolla paikallista fiilistä ja rentoa matkailua. Mikä parasta, ne sijaitsevat junamatkan päässä Firenzestä, eli autoa ei tarvitse vuokrata ja päiväretki on täysin mahdollinen.

Entistä useampi Firenzen matkaaja majoittuu Pratossa, sillä kaupungissa on edullisemmat majoitushinnat ja mainiot ravintolat jotka toimivat paikalliset asukkaat huomioon ottaen (italialaiset ovat usein tarkkoja ruoastaan, joten huonot katoavat äkkiä katukuvasta). Pratossa oman mausteensa katukuvaan tuo kaupungin kiinalaisiirtokunta, joka on Italian suurin. Arvatkaas mistä monet Made in Italy -tuotteet tulevat?

Huomaa, että useimmat kaupat ja ravintolat sulkeutuvat Pratossa ja Pistoiassa iltapäiviksi, ja avaavat ovensa taas iltaisin.

6 Luxemburg

Luxemburg, tuo tylsä finanssikaupunki ja EU-virastojen kehto? Ehei!

Luxemburg oli itselleni vuoden 2018 yksi miellyttävimpiä tuttavuuksia, ja oikeastaan just sitä mistä pidän. Ei superkiireinen, vaan ihmisiä oli juuri sen verran, että vipinää syntyi, muttei suurta ahdistusta kuitenkaan. Vierailimme Luxemburgissa eräänä keväisenä viikonloppuna ulkosuomalaisten naisten kanssa, ja kaupungin miellyttävät ravintolat (kiitos Ainolle hyvistä valinnoista ja suosituksista!) ja kompakti koko olivat hyvän seuran ohella koko reissun juju. Kulttuuria löytyy, ja kansainvälisessä Luxemburgissa englannilla pärjäsi mainiosti.

Ja onhan Luxemburgissa myös luontoa ja viinitiloja, joten eikun auto alle ja tutkimaan – Saksan Trier ja Saarbrücken ovat myös ihan vieressä. Esimerkiksi Helsingin hintoihin tottuneelle kalliinakin pidetty Luxembourg ei ravintoloiden hinnoiltaan suurempi järkytys ole.

Lue lisää Luxemburgin matkastani täältä.

+1 Matkajokeri

Jokerina pohjalla vielä yksi kohde, joka minua kiehtoo kovasti, mutten siellä ole vielä käynyt. Se on kaupunki Saksan idässä, ja sitä on kutsuttu jopa uudeksi Berliiniksi.

Tämä kaupunki on Leipzig, joka on seuraavan vuoden bucket listallani Euroopan kärjessä. Onko joku käynyt?

Mikä on sinun piilotettu helmesi Euroopassa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Susanna tiistai, 4 joulukuun, 2018 at 18:51

  Leipzigissä olen ollut ja käynyt, sinne pääsi kätevästi Dresdenistä. Kaupungissa oli barokki arkkitehtuuria, mutta myös rähjäisiä (ilmeisesti pommien jäljiltä) taloja joita on viime vuosina alettu vasta kunnostaa ja uusia.

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa tiistai, 27 marraskuun, 2018 at 19:19

  Pääsen luultavasti ensi kesänä työmatkalle Glasgowiin! Odotan sitä innolla. Muuten kohteet vielä tuntemattomia, Leipzigia lukuunottamatta. Suosittelen käymään! Kirjoitin sinne viime talvena kohdevinkkejä, kun olin jo toistamiseen joulumarkkinamyyjänä: https://www.eveliinatyllinen.fi/vinkit-leipzig/ ?

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 4 joulukuun, 2018 at 10:44

   Heippa Eveliina! Nauti Glasgowsta, jos haluat jotain vinkkejä, niin jaan mielelläni. Itsekin sinne ehkä syksyllä suuntaamassa. Mä meen heti tutustumaan tohon Leipzig-juttuun, muistelen että Instassa ainakin oon sun kuvia sieltä katsellut aiemmin. 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, 26 marraskuun, 2018 at 17:02

  Kivoja vinkkejä! Mä kyllä joskus kitisen muista turisteista, mutta lähinnä soimatakseni itseäni valitsemastani reissun ajankohdasta. Turistihan olen tietysti itsekin. Monessa sinänsä turistisessakin paikassa on hyvin hiljaista heinä-elokuun tai ainakin kesäkuukausien ulkopuolella. Olen esimerkiksi käynyt useita kertoja eri puolilla Espanjaa talvella ja tykännyt hurjasti, kun en ole rantojen tai uima-altaiden perässä vaan ihan vain uusien paikkojen. On mukavaa, kun on vähän väljempää kävellä ympäriinsä, ja bonuksena saa usein edullisemman majoituksen kuin korkean sesongin aikaan saisi. Ja Düsseldorf on tosiaan ihan kiva paikka, kuten moni muukin saksalainen kaupunki ja kylä! Leipzigissa kävimme yhdellä autoreissulla, mutta sen verran pikaisesti, että mieleen jäi vain, että joskus voisi palata. Vaikutti kiinnostavalta!

  • Reply lena tiistai, 27 marraskuun, 2018 at 18:14

   Joo, samaa mieltä Espanjan talvesta! Nyt talvella oltiin tuolla pohjois-rannikolla, ja oli kaikkea muuta kuin lämmintä, mutta tosi kivaa silti. Bilbao on nousussa matkakohteena, mutta jää silti San Sebastianin varjoon – eikä ainakaan helmi-maaliskuussa kovinkaan paljoa ihmisiä siellä ollut. Italia on muuten talvella myös tosi kiva 😉

 • Reply Liisa / Hollanninhippiäinen torstai, 15 marraskuun, 2018 at 21:54

  Hauska Scottish-video. Se on öhm, mielenkiintoinen tapaus lingvistille. Siskoni opiskeli Edinburghissa ja kävimme junalla Glasgowssa, mutta siitä on jo hitusen aikaa. Juu, kyllä tänne Itä-Hollantiin kelpaa tulla, vaikka se ei tosiaan usein ole turistien fokuksessa Hollannista puhuttaessa. Venlossakin vasta huomasin kasapäin oikein houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita viimeksi käydessäni.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 21 marraskuun, 2018 at 17:57

   Glasgown aksentti on kyllä ihan omaa luokkaansa, etenkin kun sitten mitä enemmän työväenluokan alueille siellä menee niin ymmärrys heikkenee selvästi. Mutta sen voi ottaa haasteena, ja mennä kaljalle pubiin 😉

 • Reply jossu keskiviikko, 14 marraskuun, 2018 at 21:07

  Herceq Novi on minun helmi Euroopassa. Se sijaitsee Kotorin lahdella, siis Montenegrossa. En sanoisi että se on piilotettu, kyllä siellä on turisteja mutta ei ole yhtä tunettu kuin Kotor ja Budva.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 21 marraskuun, 2018 at 17:56

   Moikka Jossu, ja kiitos tästä! En ole käynyt tuolla suunnalla koskaan, valitettavasti, ihaillut vaan paljon kuvia juurikin Kotorin lahdelta Instassa etenkin. Upeaa seutua. Olen kuullut, että aika paljon matkailijoita siellä tosiaan on, mutta ehkä low season toimii hyvin ja sitten nuo pienemmät paikat!

 • Reply Katriina keskiviikko, 14 marraskuun, 2018 at 18:47

  Olimme DFG:n naistenmatkalla muutama vuosi sitten viikonlopun Leipzigissa. Matka oli hyvin antoisa meille, jotka puhumme saksaa. Turisti-informaatio neuvoo ja opastaa myös englanniksi. Kaupunki on historiallisesti ja kulttuurillisesti kiinnostava ja merkittävä (mm. musiikki, kirjallisuus, ooppera, peräti 5 kabarettiteatteria, yliopisto, mdr-tv jne.) myös merkittävä messukaupunki. Kävimme jalkaisin opastetulla kaupunkikierroksella ja bussikierroksella ympäristössä, illalla kabaretti Pfeffermühlessä. Leipzig on meille vanhemmille hyvässä muistissa Friedenskirche-kirkon rauhanrukousksista, syksyn 1989 jännittävistä ajoista ja maanantaidemonstraatioista (mm. 7.9.89 70 000 osallistujaa), mistä rauhanomainen revoluutio alkoi ja johti DDR:n loppumiseen. Maailmalla ei kai tunneta Leipzigiä revoluution alkupaikkana, vaan turistit matkaavat Berliiniin pällistelemään siellä muurinpätkää.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 21 marraskuun, 2018 at 17:55

   Kiitos tästä paljon Katriina, taas! Leipzig on toden totta mielenkiintoinen kaupunki, hauska sattuma, että olitte siellä matkalla. Juuri luen lehteä tästä aiheesta, missä Leipzigiä verrataan Berliiniin (Monocle, marraskuu 2018). Oma saksankielentaitoini on sellainen, että ehkä juuri ja juuri pärjää kaikkialla paitsi kovinkaan paljon erikoissanastoa vaativissa paikoissa ja opastuksissa. Joten saa nähdä, ehkä sitä kuitenkin saisi hyvin selvää jos olisi tehnty tutkimiusta etukäteen.

   En ole koskaan Saksan idässä käynyt, joten jo senkin vuoksi se olisi hyvä käydä katsomassa.

 • Reply Lotta keskiviikko, 14 marraskuun, 2018 at 15:07

  Itse olen kallellani itäiseen-Eurooppaan, joten oma suosikkini on ex-kotikaupunkini Plovdiv Bulgariassa. Jos Bulgariasta tulee mieleen vain halvan viinan makuun päässeet turistit ja persoonattomat rantahotellit, niin Plovdivissa kannattaa käydä ravistelemassa ennakkoluuloja pois. Plovdiv on nimittäin aivan upea paikka: sopivan iso, että siellä riittää nähtävää, mutta ei kuitenkaan hengästyttävän suuri. Kaikkea löytyy: vanhakaupunki söpöine puutaloineen ja mukulakivikatuineen, Euroopan pisin kävelykatu (1,8km) jolla riittää nähtävää, moderneja ostoskeskuksia sekä vanha roomalainen teatteri, jossa voi rentoutua vaikka oopperan tai kansanmusiikin tahtiin. Plovdivissa ei paljon turisteja näy, mutta ehkä tähän tulee muutos ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunkiuden myötä!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 19 marraskuun, 2018 at 12:27

   Moikka Lotta! Tämä oli tosi hyvä vinkki – Itä-Eurooppa on itselleni melko tuntematon muutamaa reissua lukuunottamatta, ja sieltä löytyy kyllä paljon mielenkiintoisia kohteita. Joskus harkitsin matkaavani Sofiaan, ja vieläkin se kiinnostaa. Täältä saisi hyviä reissupaketteja sinne majoituksen kanssa, jos matkustaa esim marraskuussa. Plovdiv on täysin uusi ja tuntematon tuttavuus, täytyy laittaa Google laulamaan, kiitos!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.