Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkit Toscanaan: roadtrip Toscanassa, Firenzestä länteen

Vinkit Toscanaan – ota auto alle!

Italian matkamme suuntautuvat 90% Toscanaan, ja siellä Firenzen lähiseudulle, noin 70 kilometrin säteelle tästä taiteen kehdosta. Tiedostan olevani onnekas tässä mielessä, että saamme vierailla alueella useita kertoja vuodessa ja nauttia paikallisesta elämänmenosta aidossa italialaisessa ympäristössä. Ellei Matteo olisi tuolta kotoisin, en olisi koskaan saanut tällaista yhteisöä elämääni, enkä olisi päässyt näinkään paljoa sisään tavalliseen italialaiseen arkeen.

Haluamme matkailla perheenä myös lähialueilla – ja joskus vähän kauempana. Aika surkeaa tuo kauempana matkailu on kyllä ollut, eikä takapuoli ole kovin kauas Firenzestä liikkunut. Syyskuussa olimme kolmisen viikkoa anopin luona, ja lähdimme autolla kohti etelää, alueelle jossa en ollut itse vielä käynyt. Mikä sitten on Etelä-Toscanan määritelmä, en tiedä, mutta emme me siellä ihan eteläisimmässä kolkassa olleet.

Tämän  turneen jälkeen palasimme takaisin anopin tykö Pratoon, jäimme sinne pariksi ylimääräiseksi päiväksi: lapsi sairastui ja lentomme lähti ilman meitä. Parin ekstra-päivän aikana päätimme tankata niin paljon italian herkkuja vatsaan, kuin suinkin mahdollista, ja lensimme kotiin Saksaan tyytyväisinä. Ehdimme tosin olla kotona Düsseldorfissa vain pari viikkoa, kun lentokoneen nokka osoitti taas kohti Italiaa, Milanoa tällä kertaa. Milanon lisäksi meitä kutsui Como ja Sveitsi.

Palaan kaikkiin kohteisiin erikseen, nyt jaan tunnelmia Toscanan kukkuloiden keskeltä.

Castagneto Carducci

Ajomatka Pratosta kohti etelää ja Monteverdi Marittimoa alkoi sunnuntaina iltapäivällä. Emme oikein osanneet päättää, milloin lähtisimme matkaan, ja ajankohdaksi valikoitui sitten tuo sunnuntai-iltapäivä.

Olin ennen auton starttaamista treffannut Heidin ja Satun kanssa Firenzessä sunnuntailounaan merkeissä, jonka jälkeen hyppäsin Firenzessä Praton junaan. Matteo odotteli minua lapsen kanssa autossa Praton rautatieasemalla, ja lähdimme matkaan. Matteon oli tarkoitus hakea minut Firenzestä, mutta ajo keskustassa ja tietyö olisivat hidastaneet matkaa sen verran, että minun oli helpompi hypätä junan kyytiin.

 

Vinkit Toscanaan – Etruskien rannikon läheisyydessä on useita ihania kyliä

Castagneto Carduccin kylä oli kaunis, ja halusimme ehdottomasti pysähtyä siellä, sillä Matteolla oli paikasta mieluisia lapsuusmuistoja. Majoituimme lähellä Monterufolin luonnonpuistoa. Sieltä käsin piipahdimme Monteverdi Marittimon kylässä, joka sijaitsee upealla paikalla keskellä Toscanan kukkuloita sekä spontaanisti lounaalla Marina di Castagneto Carduccissa  -koska Bolgherin kylä oli aivan liian täynnä lounasaikaan. Bolgheri toimitti tästä johtuen lyhyemmän pysähdyksen virkaa paluumatkalla.

Meren rannalla sijaitseva Marina oli unelias, mutta tarjosi kivoja ruokaelämyksiä. Kannatti luovuttaa Bolgherin suhteen, ja suunnata muovituolipaikkaan muutaman sadan metrin päässä rannalta. Itse tehty burgeri grillivihannesten kanssa ei olisi voinut olla parempi vaihtoehto, ja kyytipojaksi kokista ja lasi valkkaria – avot!

Noilla seuduilla liikkuessaan kannattaa painaa mieleen myös Follonica, jonka liepeiltä löytyy kenties Toscanan kauneimpia rantoja, sekä satamakaupunki Piombino,  josta pääsee muutamassa tunnissa upealle Elban saarelle. Tällä kertaa aikataulumme ei noille seuduille venynyt, vaan ne vaativat pidempää aikataulua, ainakin minun ajatuksissani olevassa matkaohjelmassa. Elba tuntuu olevan minulle oikea ikuisuuskohde, ja aina järkeilemme, etta olisihan se kiva mennä, mutta ainakin viideksi päiväksi. Eikä sitten taas koskaan tule mentyä – virhe. Matteolla on lapsuusmuistoja myos Elbalta, ja olisi hauska nähdä tämä paljon kehuttu saari.

Syyskuun alussa oli liikkeellä hyvin paljon saksalaisia, enkä nyt ihan hirveästi liioittele jos sanon, että lähes joka toinen vastaan tullut auto oli tietyissä paikoissa Saksan kilvissä (esimerkiksi Bolgheri ja Castagneto Carducci). En tiedä oliko Saksan joissain osavaltioissa loma vai oliko tämä vain muuten sattumaa, mutta ainakin eteläisiin osavaltioihin rekisteröityjä autoja näkyi paljon. Paikallinen kahvilanpitäjä tiesi kertoa, että alueella on saksalaisilla paljon loma-asuntoja. Hän halusi asioida kanssani ruotsiksi asuttuaan Tukholmassa, ja todettakoon että kouluruotsia kun ei ole käyttänyt about ikinä, niin ei se kovin lennokas keskustelu ollut. Sain kuitenkin pienet kuulumiset vaihdettua ja  kahvini, ja loput keskustelusta käytiin sitten italiaksi.

Bolgheri

Suosimme agriturismoja Italiassa

Olimme matkalla syyskuun alussa, joka on kai tavallaan vielä laskettavissa sesongiksi. Majoituksia oli hyvin tarjolla noin 100-150 euron budjetillemme, ja valitsimme anopin suosituksesta agriturismon Monterufolin luonnonpuiston laitamilta.

Suosimme Toscanassa usein agriturismoja, joissa on usein hyvin kodinomainen tunnelma, mitä useimmiten hyvä sapuska sekä mukavat maisemat ja uima-allas. Allas ei ole välttämätön, mutta sen liepeillä on kiva hetki hengähtää ja lukea kirjaa, jos sellainen majapaikasta sattuu löytymään.

Majapaikaksemme valikoitui Villetta di Monterufoli, ja olimme lähestulkoon paikan ainoat asiakkaat. Siellä jos jossain oli rauhaa ja minulle niin mieleistä toscanalaismaisemaa, tosin seuraavalla viikolla paikassa järjestettiin hollantilaisen pariskunnan häät, jolloin se oli myyty täyteen – oikein hyvä ajankohta meillä, etten sanoisi!

Paikka oli tosiaan anopin suositus, ja upea piha-alue ja uima-allas hurmasivat minut aika nopeasti. En tosin uinut kuin kerran, mutta sen liepeillä oli kiva viettää aikaa ja lapsi nautti uimisesta, joten melko paljon aikaa tuli agriturismolla vietettyä. Huoneissa oli tosin havaittavissa kulumista, mutta muuten puitteet olivat kunnossa. Agriturismon ravintolakin sai meiltä kiitettävän arvosanan.

Kolmen päivän mini-roadtrip oli juuri sitä, mitä haimme

Kolmessa päivässä ehtii nähdä halutessaan melko paljon. Emme halunneet tehdä aikataulustamme liian kiireistä, joten varasimme aikaa ihan vaan oleiluun ja agriturismon kauniista ympäristöstä nauttimiseen. Oli kuitenkin kiva lähteä reissuun, ja olla hetki vain oman perheen kesken, ilman aikatauluja.

Vierailumme Castagneto Carduccin kylään, Marina di Castagneto Carducciin ja Bolgheriin olivat muutaman tunnin mittaisia – sillä tosiaan tarkoitus oli myös rentoutua. Paluumatkan taitoimme eri reittiä San Giminganon kautta, jota ennen pysähdyimme lounaalle Volterraan. Teen muutamasta jutussa mainitusta paikasta vielä oman postauksen, ainakin Bolgherin reissusta, Volterrasta ja Castagneto Carduccista, jottei tästä tule liian pitkää ja puuduttavaa luettavaa.

Olkoon tämä ensikatsaus tälle reissulle, joka tuo esille yleiset asiat.

Lapsen kanssa muutaman tunnin matka Pratosta kohteeseen oli oikein hyvä, ja hän jaksaa sen verran istua autossa. Toki apuna on välillä iPad, mutta tästäkin syystä kolme päivää oli hyvin rento valinta meille. Jaksaisi hän varmasti pidemmällekin, mutta koska ei ollut mikään pakko ja mukavia kohteita löytyi parin tunnin ajomatkan päästä, olin enemmän kuin tyytyväinen valintaamme.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 12 marraskuun, 2018 at 17:40

  Ihana lukea näitä Italia juttuja. Ensi vuonna on ehdottomasti Italian vuoro minun matkalistalla, viime kerrasta on jo aivan liian pitkä aika.

  • Reply lena keskiviikko, 14 marraskuun, 2018 at 07:58

   Jee, kiitos kommentista Virpi, mainiota että kiinnostaa! 🙂 TOivottavasti näistä löytyy reissuinspiraatiota, lisää on tulossa ihan pian.

 • Reply Asko torstai, 8 marraskuun, 2018 at 18:53

  Olimme tuolla noin kaksi viikkoa syyskuussa notaaria odotellessa. Mekään ei oltu juuri tuolla kulmalla käyty, mitä nyt pysähdytty Piombinossa Elban lauttaa odotellessa. Kävimme sitten etruskien jalanjäljillä Populoniassa, hieno paikka. Bolgheri oli todellakin täynnä viinituristeja. Nyt sitten ollaan saatu asuntokauppa viimeisteltyä ja Pitiglianon asunnon vanha keittiö mahtui hyvin Apen lavalle, entisten kaakeleiden posto on vielä hieman kesken. Suosittelen sinulle seuraavalle kerralle Maremman eteläreunaa.

  • Reply lena perjantai, 9 marraskuun, 2018 at 08:54

   Taidettiin aika samoihin aikoihin olla noilla nurkilla sitten! Ehdottomasti Maremma meidän listalla, ja se suunta on myös toiveissa. Myös tuo Elba on sellainen, että harmittaa vietävästi että se on jäänyt välistä.

   Meillä vähän asuntoasiat harkinnassa myös noilla kulmilla, paljon riippuu Matteon työkuvioista Saksassa / muualla. Mutta Idealistaa tutkitaan ahkerasti, tosin rajasimme alueen Prato-Pistoia-Lucca-Viareggoa-Pisa nurkalle. Saas nähdä miten kuviot tästä lutviutuu. Olisi muuten hauska kuulla lisää asunnonostosta siellä 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.