Suomen suurin matkablogiyhteisö

Junassa lapsen kanssa – kokemukset ja vinkit

*Kaupallinen #matkachat-yhteistyö VR:n kanssa

En tiedä onko tämä miten yleistä pienten lasten vanhempien keskuudessa, mutta meillä ainakin eri kulkuvälineet kuten bussit, junat ja lentokoneet ovat tällä hetkellä todella pop.

Kotona ollessamme matkustamme eniten omalla autolla, juna ja lentokone ovat yleisimpiä tapoja liikkua reissun päällä ollessa. Jutellaan tänään hieman junamatkustamisesta!

Kuopion Rautatieasema – olen lähdössä ensimmäiselle junamatkalleni Iisalmeen vuonna 1989

Omat varhaisimmat muistoni junamatkailusta ovat luonnollisesti koti-Suomesta, ja siellä on tullut tehtyä junalla matka jos toinenkin. Laitoin itse asiassa vanhemmilleni tätä juttua kirjoittaessani tiedustelua siitä, mikä oli ensimmäinen junamatkani –  tämä tärkeä matka oli kuulemma Kuopiosta iloiseen Iisalmeen uuden auton ostoon. Oma lapsi taisi ottaa ensikosketuken junamatkailuun Italiassa muutaman kuukauden iässä, ja sitten junamatkoja on kertynyt kymmeniä. Olen kulkenut Suomessa junalla varmasti eniten Kuopion ja Helsingin väliä – kukonlaulun aikaan ennen viittä Kuopiosta lähtevä juna ehtii Helsinkiin jo hyvissä ajoin, joten siellä ehtii tarvittaessa päivän palavereihin, lennoille tai heittämään perusteellisen turistikierroksen niin halutessaan.

Mieleenpainuvia hetkiä on tullut koettua myös pohjoisen raiteilla. Lapin yöjunaa on tullut lapsena testattua,  ja junan tunnelma aamun tunteina ja aikainen aamu Lappia ihastellen on aika omanlaisensa kokemus kevättalven ollessa kauneimmillaan, niin aikuiselle kuin lapsellekin. Tästä on todella kauan aikaa, ehkä 17 vuotta, mutta yöjuna kerrossänkyineen ei unohdu. Tämä olisi mukava kokemus myös Lappiin haikailevalle Italian perheellekin.

Lapsen kanssa pisimmät junamatkamme ovat olleet noin 4-5 tunnin mittaisia. Kokemuksemme junamatkoista perheenä ovat pääosin Suomesta, Saksasta ja Italiasta. Tämä juttu perustuu näihin kokemuksiin ja olen nostanut juttuun vinkkejä Suomessa junilla matkaaville perheille.

Junamatka on lapselle kokemus – minimoi oma stressi ja nauti matkasta

Vaikka liikumme paljon, emme matkusta junalla niin usein, että siitä olisi lapsen mielestä hohto kadonnut. Teemme päiväretkiä junalla lähiseuduille kotiseuduilla, ja käytämme junaa tietysti myös liikkumiseen eri kaupunkien välillä. Kokemusta on monenlaisista junista – tuttuja ovat niin lähijunat, InterCityt kuin Pendolinotkin.

Yksi junamatkailun eduista on se, että junalla reissuun lähtiessä on usein helppo taittaa matkaa usein keskustasta keskustaan, ja asemalle voi saapua rennolla otteella hieman ennen junan lähtöä (vielä rennommin, jos asema on entuudestaan tuttu). Rentous on kuitenkin minulle perusteellisen suunnittelun tulos ja olen melko tarkka siitä, että viime hetkellä emme paikalla ole, vaan pieni vara kaikenlaiselle yllättävälle on olemassa. Suosittelen tätä kaikille – inhoan kaikkea matkailuun liittyvää stressiä, ja minimoin sen aikatauluttamalla päivän niin, että esimerkiksi ratikan myöhästyminen kotoa rautatieasemalle ei aiheuta ylimääräistä huolta.

Pikkujutuilla pääsee myös pitkälle. Tsekkaa etukäteen myös missä se kuuluisa junan vessa sijaitsee, mikäli vaipanvaihdolle tulee tarve, ja varaa aikaa oikean raiteen löytämiseen. Mieti myös, miten liikut esimerkiksi mahdollisissa portaissa rattaiden kanssa – onko asemalla hissejä tai liuskoja? Apua kannattaa rohkeasti pyytää tarvittaessa. Rattaiden kanssa kulkemiseen saattaa kulua yllättävän paljon aikaa, etenkin jos lapsi ei rattaissa suostu istumaan koko aikaa (terkkuja vaan meiltä..).

Esimerkiksi Helsingin Rautatieasema on siitä kiva, että siellä ei juuri ole portaita ja rattailla on hyvä liikkua.

VR:n Lapset ja perheet -sivuun kannattaa myös tutustua ennen matkaa.

Ota matkaviihdykettä mukaan, ja hyödynnä junan aktiiviteetit lapsille

Oli matka sitten miten lyhyt tai pitkä tahansa, otan aina lapselle mukaan reilusti viihdykettä. Koska you never know. 

Joskus kaikki sujuu hienosti ja viihdyke pysyy repussa, joskus se pelastaa koko matkan. Viihdyke riippuu toki lapsen ikätasosta, mutta kaksivuotiaalle on mukana  jos jonkinmoista tavaraa mukana. Esimerkiksi Helsinki-Kuopio on jo sen verran pitkä väli, että siinä saa kyllä keksiä tekemistä.

Lapsiperheet, muistakaa palveluvaunu, kun matkustatte koti-Suomessa junalla!

Heti alkuun haluaisin kiinnittää huomion VR:n InterCity-junien leikkipaikkoihin, jotka sijaitsevat kaksikerroksisen palveluvaunun yläkerrassa. En ole vastaaviin törmännyt muualla junalla liikkuessamme, ja koska otan kaiken avun lapsen viihdyttämisessä vastaan matkoilla, leikkitila on todella kiva juttu. Lapsi nauttii kun on tekemistä ja pääsee purkamaan energiaa. Oma lapsi on toki vielä aika pieni, joten siinä mielessä vanhemman tulee kuitenkin vahtia leikkiä tarkkaavaisesti, etenkin jos vaunussa on paljon muita lapsia. Leikkitilavaunun tunnistaa helposti junan kyljessä komeilevista Kissalan Hessu- ja myyrä-hahmoista.

Rattaat ovat lapsiperheiden matkoilla usein tärkeässä roolissa. Meillä on nykyään kompaktit, käsimatkatavaraksi lentokoneessa luokiteltavat matkarattaat matkoilla mukana, joten ne kulkevat suurilta osin pakattuina aina kuin se on vain suinkin mahdollista. Myös junissa. Nämä rattaat ovat tosin hyvin epäkätevät Suomen talvessa, joten tässä kohtaa pitää miettiä uutta strategiaa tulevalle joululomalle. VR:n junissa lastenrattaat kuljetetaan InterCity- ja Pendolino-junien palveluvaunuissa (pro tip: ota oma lukko mukaan, jos haluat lukita rattaat paikalleen).  Palveluvaunuista löytyvät myös esteettömät wc:t, joissa on lastenhoitopisteet –  palveluvaunun löydät kaikista InterCity- ja Pendolino-junista.

Lapsiperheen kannattaa tutkia junan paikkavalikoimaa tarkkaan, sillä  leikkitilan vieressä on varattavissa paikkoja, jotka saattavat hyvinkin miellyttää lasten kanssa matkustavia. Perhehyttejäkin on saatavilla niille, jotka haluavat matkalla omaa rauhaa – perhehytit  sijaitsevat InterCity-junissa myös kätevästi palveluvaunussa. Hytit kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Oma huomioni kiinnittyi leikkitilan lainattaviin kirjoihin – leikkitilassa on valikoima ikonisen Tammen kirjoja. Suomenkielisistä kirjoista iloitsee aina tällainen satunnaisesti Suomessa vieraileva ulkosuomalainen. Juttelin tästä kirja-asiasta VR:n somemanageri Jennan kanssa, ja nämä kirjat tulivat Jennalta vielä erillisenä vinkkinä lapsiperheiden matkoja ajatellen – kannattaa tsekata seuraavan kerran, kun VR:n kyydissä matkustat!

InterCity-junien lisäksi Helsingin ja Pietarin väliä liikennöivässä Allegrossa on leikkipaikka, mutta Allegrosta meillä ei valitettavasti ole vielä kokemusta.

Lentokonevideoiden katselua junamatkalla

Sitten siihen mukana kulkevaan viihdykkeeseen. Meillä lapsi kantaa nykyään mukanaan itse pientä reppua, jossa on mukana lähes kaikki viihdykkeeksi kelpaava. Reppu ei ole iso, mutta sinne mahtuu toistaiseksi kaikki oleellinen.

Alla oma listani välttämättömistä asioista, jotka pakkaan aina mukaan lapselle:

 • Kirjoja, ei tosin niitä kooltaan suurimpia (tuo Mauri Kunnas on aika maksimi lapsen repun kokoa ajatellen, noin 15x15cm)
 • Värikynät ja vihko (lapsi on alkanut kiinnostua piirtämisestä, ja tästä on tullut mieluisa aktiiviteetti matkoilla)
 • Vaippoja
 • Kosteuspyyhkeet (apuna vaipanvaihdossa ja potentiaalisen ruoka ym. sotkun siivoamisessa)
 • Muutama jakso viihdykettä iPadiin / puhelimeen – vaikka pyrimme siihen, että lapsi ei ole koko aikaa ruudun äärellä, matkoilla voi katsoa jakson tai pari mieleistä ohjelmaa
 • Muutama pieni ja mieluinen lelu, mielellään sellainen joka ei ole hetkeen ollut leikeissä mukana (uutuusmomentti)
 • Vaihtovaatteet (newsflash: kesäaikana on muuten huomattavasti helpompi matkustaa)
 • Naposteltavaa – katso seuraava kohta
 • Vettä (VR:n junien wc:n vesi ei ole juomakelpoista)

Elektronisten laitteiden akut kannattaa ladata jo kotona täyteen varmuuden vuoksi, vaikka InterCity- ja Pendolino-junissa on myös paikkokohtaisia pistokkeita tätä tarkoitusta varten.  Itse lataan aina haluamani jaksot puhelimeen ja iPadiin jo kotona, sillä Saksassa olen tottunut siihen, että puhelimen kuukausittainen datakatto kuluu helposti lopppuun videoita katsellessa. Käytän usein Saksan liittymääni myös Suomessa, joten en uskalla luottaa videoissa pelkän mobiilidatan voimaan matkalla ollessani. VR:n junista (InterCity, Pendolino) löytyy myös WiFi.

Lue lisää VR:n sivuilta: Tietokoneen ja puhelimen käyttö junassa

Vältä nälkä matkalla

En tiedä teistä muista, mutta meillä matkaan kuuluvat erilaiset matkaeväät. Eli ruoka on avainsana, ja  nälän ennakointi on pelastanut monta matkaa. En itsekään ole parhaimmillani nälkäisenä, ja lapsen kanssa matkaillessa on erityisen tärkeää, ettei nälkä pääse yllättämään.

En ole aina ollut kovin järjestelmällinen. Lapsen synnyttyä etenkin matkailuun on tullut kuitenkin mielenkiintoisena lisänä ripaus ennennäkemätöntä järjestelmällisyyttä. Kuten yllä mainitsin, saavun paikalle hyvissä ajoin ennen junan lähtöä, pidemmille matkoille pakkaan repun jo edellisenä iltana ja suunnittelen ja jopa valmistan eväät etukäteen (tästä tosin kunnia kuuluu myös Matteolle, joka on lahjakas kotikokki). Aina kaikki naposteltava ei mahdu lapsen reppuun, joten ne kulkevat myös omassa laukussani.

Mitä eväitä sitten suosimme?

Helppoa sormiruokaa, ja ravintolavaunu rientää pidemmillä matkoilla apuun. Harvoin alan kuitenkaan montaa ruokalajia kuljettamaan mukanani, ja isomman nälän yllättäessä asioimme ravintolavaunussa tai ostamme ruokaa perille päästyämme. Ravintolavaunussa asiointi on myös mukava ohjelmanumero pidemmällä matkalla, ja VR:llä on tarjolla lapsille oma menu.

Lapsen reppu ja eväitä lyhyelle junamatkalle – nämä mahtuivat tällä kertaa reppuun

Suosikkeja ovat viinirypäleet sekä vihannestikut. Vauvankeksit kulkevat myös mukana, sekä ostamme erilaisia hedelmäpatukoita mukaan. Nämä mahtuvat pieneen tilaan, niitä on helppo syödä eivätkä ne juurikaan sotke. Banaani on kätevä, tosin joskus sekin aiheuttaa ylimääräistä sotkua.

Vahingosta viisastuneena: smoothiepussit ovat todella hyviä matkaeväitä, mutta auta armias, jos se leviää (eli lapsi innoissaan alkaa sellaista I-T-S-E syömään,  puristaa avattua pussia keskeltä eikä pussi ole vielä suussa). Näinhän on siis päässyt käymään, ja kosteuspyyhkeiden avulla sain lapsen putsattua persikkasmoothiesta melko hyvin. Varavaatteille tuli käyttöä.

VR:n Jennan kanssa aiheesta jutellessamme sain hyvän vinkin tähän ruokailu-asiaankin, kun Jenna toi esille puuron: ”Vinkkinä, että jos matkustaa pienemmän lapsen kanssa aamulla/illalla, niin ravintolavaunusta saa herkullista puuroa. Itse olen monesti hyödyntänyt ravintolavaunun puuroa, jos ollaan lapsen kanssa matkustettu iltapala-aikaan tai sitten aamulla.

Tämä jos jokin on mielestäni ihana suomalaista – puuro nimittäin! Matteokin on alkanut valmistaa lapselle aamuisin puuroa, asia jota ei Italiassa koskaan tapahtuisi.

VR:n junaliput lapsimatkustajille:

Tässä pieni tietoisku VR:n hinnoittelusta lapset silmälläpitäen.

– Alle 4-vuotias matkustaa ilmaiseksi ilman omaa paikkaa
– 4-16-vuotiaiden hinta 40% normaalin lipun hinnasta (Peruslippu sekä Sarja- ja Kausilippu)
– Yöjunissa alle 10-vuotias lapsi kulkee ilmaiseksi ilman omaa makuupaikkaa
– Lähiliikenteessä alle 7-vuotias matkustaa ilmaiseksi (50% hinta 7-16 vuotiaille)

Varaa lapsen iän todistamiseksi mukaan poliisin myöntämä, kuvallinen henkilötodistus.

Lastenlippujen hinnoista voit lukea lisää täältä.

Kysy, mikäli jokin asia askarruttaa! VR:n puolesta vastaillaan myös tarvittaessa.

Tämä kirjoitus on osa ensi maanantain (15.10) Twitterissä järjestettävää #matkachatia, joka keskittyy junamatkailuun Suomessa. Chat toteutetaan kaupallisessa yhteistyössä VR:n kanssa, ja VR on mukana vastailemassa mieltä askarruttaviin kysymyksiin chat-kysymysten lisäksi. Lämpimästi tervetuloa!

Tässä vielä pikaohjeet Twitterin #matkachattia varten:

 1. Kirjaudu Twitteriin tai Tweetdeckiin
 2. Seuraa #matkachat hashtagia 15.10 alkaen kello 20:30
 3. Seuraa juontajien (@annikarautiola, @marikomente ja @leena_mari) esittämiä kysymyksiä.
 4. Vastaa kysymyksiin ja osallistu vilkkaaseen keskusteluun!
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Outi torstai, 8 marraskuun, 2018 at 09:01

  Perhehytit ovat kyllä loistavia, eivätkä edes maksa extraa. Erityisesti, jos on tarvetta nukuttaa lapsi päiväunille yms, niin perhehyttejä kannattaa hyödyntää.

  • Reply lena perjantai, 9 marraskuun, 2018 at 10:07

   Moikka Outi, ja kiitos kommentista! Juurikin näin, niissä viihtyy ja aivan mahtavaa on se, ettei ne maksa ekstraa. Suomessa on mielestäni tämä perheen kanssa junamatkailu oikein hyvällä tolalla.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.