Hoida luvat kuntoon lapsen kanssa kahdestaan matkustettaessa

 

Nyt seuraa taas lyhyt juttu aiheesta, josta olen paljon puhunut: lapsen kanssa lentämisestä. Useimmiten aihe on koskettanut mukavuustekijöitä, mutta tällä kertaa muistutus siitä, että kannatta varata aina tarvittavat dokumentit mukaan lapsen kanssa matkustettaessa – etenkin silloin, jos lennät lapsen kanssa kaksin ja lapsella on kanssasi eri sukunimi.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti ja muistin virkistys. Etenkin täällä Keski-Euroopassa lomakausi on parhaimmillaan, ja monet lähtevät lomailemaan Suomeen ja muualle. Tässä asiassa kannattaa olla tarkkana – meiltä on Suomeen matkustettaessa kysyttä lupalaput lähes joka kerta Düsseldorfin lentoasemalla.

Muualle, esimerkiksi Italiaan ja Espanjaan kahdestaan lennettäessä ei, eli tämä tuntuu olevan hyvin tapauskohtaista.

Mitä tapahtui? 

Olin matkalla Düsseldorfista Helsingin kautta Kuopioon kaksin lapsen kanssa, ja koska tiesin, että Düsseldorfin kentällä ollaan tarkkoja ilman toista huoltajaa matkustavien vanhempien kanssa, otin mukaan lupalapun ja kopion syntymätodistuksesta. Olen nykyään erittäin tarkka näistä lapuista ja luvista, koska olen kokenut aiemmin kuumottavia hetkiä samaisella tiskilla.

Lapsi oli tuolloin neljä kuukautta vanha, ja olimme myös silloin matkalla Kuopioon. Matteo oli onnekseni tuolloin saattamassa meitä lentokentällä koska hän oli lentämässä samaan aikaan toisaalle työreissulle, ja pääsimme lopulta pienen selvittelyn jälkeen matkaan (plus Italian passissa lukee onnekseni huoltajien nimet). En tiedä mitä olisi tapahtunut, jos näin ei olisi ollut.

Tällä viimeisimmällä reissulla lupalappu tuli myös tarpeeseen. Tiskille päästyämme ja jätettyämme laukun hihnalle, virkailija kysyi onko onko minulla isän lupaa viedä lapsi ulos maasta ja kun nyt tarkemmin kohtaamista mietin, perusteli tätä sillä, että meillä on eri sukunimi. Kaivoin lupalapun laukustani (käytin tätä Finnairin ”letter of consentia”) ja ojensin syntymätodistuksen kopion virkailijalle. Hän syynäsi todistukset läpi, tarkasti että nimet ja muut tiedot täsmäävät  ja toivotti hyvää matkaa.  Ainakin Finnairin tiskillä tämä kombo oli ok.

Kaikkialla näitä lappuja ei tarkasteta (esim Suomessa ei koskaan ole tullut tilanne vastaan, jolloin olisin joutunut todistamaan mitään), mutta mielummin olen ylivarovainen kuin huoleton – etenkin nuo Suomen lennot ovat niin kalliita, että lennolta jääminen tuntuu ikävästi kukkarossa. En enää uskalla lähteä mukaan ilman lupalappua ja syntymätodistuksen kopiota. Düsseldorf on tässä todella tarkkana, ja muualtakin Saksasta on kuulunut samaa juttua. 

Se lappujen täyttö ja kopiointi on todella pieni vaiva verrattuna siihen hässäkkään, jos niiden perään aletaan kysellä. Tämä on myös hyvä muistaa, jos lapsi lentää isovanhempien kanssa. Lapsen parhaaksi näitä lopulta kysytään, ja se on hyvä juttu se. 

Onko sinulla tullut eteen tilannetta, jolloin olet joutunut todistamaan matkustuslupaa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Ulla torstai, elokuu 2, 2018 at 07:48

  Ihan uutta minullekin. Lennän vuosittain vähintään yhden alaikäisen lapsen kanssa Saksasta Suomeen ja takaisin, viimeisten 8 vuoden aikana aina Düsseldorfista käsin. Koskaan ei ole ollut mitään matkustuslupia lasten isältä mukana, eikä niitä ole koskaan kysyttykään. Meillä tosin on kaikilla sama sukunimi.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 3, 2018 at 22:10

   Moikka Ulla! Minulle jäi käsitys tästä se, että koska meillä on eri sukunimi, siksi lappuja kysyttiin. En toki voi olla varma, mutta uskon että olet oikealla jälkellä. Tätä juttua kommentoitiin paljon somessa, ja monella tosiaan tuo sukunimi oli se, miksi kysyttiin lappuja – mutta sitten myös muutamilta, joilla oli kaikilla sama nimi. Tosi tapauskohtaista! Ja Düsselistä erilaisia kokemuksia myös. Mietin, voisiko olla väliä sillä, että oma lapseni on vasta kaksi. Meillä neljä lentomatkaa takana Suomeen kaksin, ja joka kerralla kysytty – varmasti riippuu myös virkaiijasta.

 • Reply Leena tiistai, heinäkuu 31, 2018 at 20:52

  Lapseni lensivät muutamia vuosia sitten kahdestaan Chileen. Toinen oli silloin vielä alaikäinen ja mukana oli matkustuslupa, että hän sai matkustaa veljensä kanssa. Virallisen matkustusluvan sai hakea silloin Chilen suurlähetystöstä Helsingistä.

  Toinen oli kummitätinsä kanssa viikon Teneriffalla ja silloin oli mukana matkatoimiston sivuilta tulostettu lupalappu jonka allekirjoitin.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 3, 2018 at 22:08

   Mielenkiintoista Leena, että virallinen matkustuslupa on haettu! Mietin tässä, kun mieheni pikkuveli (italialainen siis) tuli kanssamme Saksaan ja täältä pois – olivat tarkkoina luvista etenkin Italiassa ja jos on alle 14 (muistaakseni), tarvitsee luvan viralliselta taholta. Riippuu siis maastakin varmasti.

 • Reply Terhi/Fammo matkalla tiistai, heinäkuu 31, 2018 at 05:26

  Ihan uusi juttu minulle. Lapsen kanssa lenneltiin kyllä usein aikoinaan eikä mitään kyselty. Nyt voisi tietysti olla tarpeen jos lähden lapsenlapsen kanssa kahdestaan matkaan, joten sikäli tarpeellinen juttu.4

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 3, 2018 at 22:07

   Moikka Terhi! Tämä tuntuu olevan hyvin tapauskohtaista ja etenkin Saksasta on kuulunut paljon kokemuksia – mutta Suomesta sitten vähemmän. Eli aina ei tosiaan kysytä, aikamoista arpapeliä tuntuu olevan.

 • Reply Elina U. maanantai, heinäkuu 30, 2018 at 20:08

  Kiitos, aivan supertarpeellinen muistutus tämä postaus! Minulla on tulossa useita lentoja kolmestaan lasten kanssa tässä vuoden aikana, ja olen vain stressannut omaa matkapahoinvointiani niin paljon, että en olisi rehellisesti sanottuna muistanut tätä asiaa, ellet olisi muistuttanut.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 3, 2018 at 22:06

   Hienoa, että tuli tarpeeseen Elina! 🙂 Tsemppiä teidän perheen reissuihin ja pahoinvointiin myös – hyvin se menee. Ymmärrän stressin kyllä, itseänikin tuuppaa aina vähän stressaamaan ennen lentoa vaikka on vain 1kpl lapsia mukana.

 • Reply Katriina lauantai, heinäkuu 28, 2018 at 16:22

  Onneksi tuollaista ei ollut silloin kun minun lapseni olivat pieniä. Lasten isä olisi pelkästä ilkeydestä kieltänyt viemästä lapsia Suomeen edes lomalla, mutta oli voimaton. En ole ihan varma, onko lentoyhtiöillä oikeutta tehdä poillisin/rajavartioston alaan kuuluvia virkatoimia Shengenin alueella.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 3, 2018 at 22:05

   Hei Katriina, tässä näkee sitten nämä lieveilmiöt. :/ Eli toinen vanhempi voi halutessaan käyttää hyväksi tätä ja evätä matkat kotimaahan. Olen ymmärtänyt (en ole tästä varma tosin eli korjata saa!), että päätöstä ei tee lentoyhtiö – olen tästä Finnairilta joskus muistaakseni kysynyt, ja he eivät tarvitse lappua mutta lähtömaan viranomaiset saattavat siitä tehdä päätöksen. Olisi mielenkiintoista kysyä uudelleen!

  Leave a Reply