Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kappale kauneinta Suomea

Ei siitä pääse mihinkään, että kesäinen Suomi on kaunis. Vaikka olisi yli 30 astetta lämminta tai puoletaan sataisi vettä kuin saavista kaataen, on se silti vaan niin kaunis ja nostalginen. Ja se tuoksu, kun luonto reagoi kesään ja sään muutoksiin. Maalaismaisema sateen jälkeen myös tuoksuu hyvältä.

Olen tällä Suomen pikavisiitillä ollut taas liikkeellä, tällä kertaa matkaillut Kuopion ja Nurmeksen väliä ja kokenut nuo molemmat yllä mainitsemani säätilat. On ollut todella kuuma, ja mahtipontinen ukkomyrsky sateineen yllätti myös. Olen ollut poikkeuksellinen onnekas säiden suhteen tänä vuonna noin yleisestikin – toukokuussa Suomessa käydessäni oli upea kesäinen sää, kuten myös nyt. Düsseldorfia on myös hellitty, ja maaliskuun lopun jälkeen ei ole ollut montaa päivää, jolloin olisi ollut tarve pitkille housuille. Hameet ja mekot, check.

Kuopion ja Nurmeksen välillä kauniina kesäiltana autolla ajaessa tuli taas kerran huomattua se, miten kesäinen kotimaa näyttää parastaan heinäkuisen auringonlaskun aikaan. Oli juuri satanut, ja aurinko oli tullut esiin pilvien takaa. Harmitti, että olin jättänyt kameran kotiin, ja mukana oli vain puhelin – en ajatellut kuvien ottoa tai mitään siihen liittyvää koko päivänä, koska päivän fokus oli sukujuhlissa, mutta olisinhan sen kameran voinut autoon ottaa mukaan, kuten yleensä teen.

Kello oli siinä yhdeksän maita, ja tuolla välillä nyt ei ihan hirveästi mitään ole – pari muuttotappiokuntaa ja hylättyjä kyläkauppoja. Paikkoja, joista ihmiset ovat lähteneet pois mahdollisuuksien perässä. Kaunista siellä on, ja upeaa luontoa, tietysti. Mutta esimerkiksi Suomen köyhin kunta eli Rautavaara on lopulta paikka, jonka moni on viime vuosina (ja vuosikymmeninä) joutunut jättämään taakseen.

Tämän jutun kuvat ovat Nurmeksesta ja automatkalta Rautavaaran mailta. Ja ne ovat aika hyvä otos siitä, mitä mielessäni näen kun puhutaan Suomen kauniista kesäilloista ja Suomen kesän ihanuudesta ylipäätään. Kaikilla on varmasti oma mielikuva näistä kesäilloista, ja pitkään Suomesta poissa olleelle se voi olla jokin paikka tai hetki kaukaakin menneisyydestä.

Puu-Nurmes

Suomalainen kesäilta tarkoittaa minulle auringonlaskua maaseudulla

Minulle tuo mielikuva ihanista kesäilloista tuo mieleen Kuopion sijaan enemmän maaseutua. Enemmän sitä idylliä, jossa saa olla ihan rauhassa luonnon keskellä. Ehkä siksi juuri tuo auringonlasku rautavaaralaisessa maalaismaisemassa oli niin mieleenpainuva. Pysähdyimme muutamaan kertaan, ja se luonnon tuoksu sateen jälkeen on päätähuimaava. Vähän niin kuin Chanel no. 5, kaikki tietävät mistä tuoksusta on kyse.

Nurmes

Niin, miksi Nurmes? Nurmes on ollut esillä Insta-stooreissani ja myös yhdessä julkaisussa, ja moni on laittanut viestiä stoorin kautta Nurmekseen liittyen, kivaa!

Nurmes on kesällä elävä, ja ihan oma tarinansa. Äitini puolen suku on sieltä suunnalta kotoisin, ja siksi siellä tulee käytyä (harvoin tietysti, mutta kuitenkin). Noin 8000 asukkaan Nurmes on paikka, jossa on helppo olla, ja upea luonto alkaa heti kotiovelta. Kolillekaan ei ole pitkä matka, ja Pielisen rannoilla viihtyy. Nurmes on jotenkin sympaattinen. Puu-Nurmes karjalaishenkisine puutaloineen tuo matkaan pientä eksotiikkaa. Uusittu Bomban kylpylä on alkanut myös niittää mainetta maailmalla, joten Nurmeksessa on ainekset mukavaan kotimaan lomaan.

Olen myös kuullut sisäpiirivinkin, että Nurmeksen Obotta on the paikka, jos iltaelämään haikailee. En ole itse sitä tosin testannut. (tästä vinkistä kiitos Unelmatrippi-blogin poppoolle!)

Kaunis Nurmeksen satama

Ala-Luosta, Rautavaara.

Matkan kruunasi tämä maisema, ja pysähdyimme ihailemaan sitä hetkeksi. Reissun maisemakruunu, mutta myös surullinen sellainen. Pisti nimittäin vihaksi, kun tätä kuvaa ottaessani huomasin, että tuohon koivun juureen oli nakattu kaksi muovipussillista roskia ja pikaruokapakkauksia. En jaksa ihmetellä, miten autossa ei ole sen vertaa tilaa, että siellä ei voisi pitää muutamaa muovikassia siihen asti, että seuraava roskis löytyy. Miksi ihmiset, miksi?

Millainen on sinun mielikuvasi ihanasta suomalaisesta kesäillasta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Elisa-Maria maanantai, 30 heinäkuun, 2018 at 18:16

  Kesäinen Suomi tosiaan on kaunis, mutta tällä hetkellä uskomattoman tukala. Tukaluutta lisää se, että on loukussa toimistotöissä, ja toimistokin on tukalan kuuma. Heh, mutta ei pidä valittaa. 🙂

  Ihanaa alkanutta viikkoa! <3

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 3 elokuun, 2018 at 22:03

   Mä niin tunnen tuon tunteen – täällä on myös hyvin tukalaa 😀 Toivoisin kunnon sadetta ja vähän viileämpää säätä….. ei pää toimi nimittäin. Ihanaa viikkoa sinnekin! <3

 • Reply Katriina torstai, 26 heinäkuun, 2018 at 12:42

  Suomessa on vain yksi vika: siellä on niin pitkät matkat paikasta toiseen ja keskellä Päijänne. Piti okein googlata, missä tarkkaan katsoen Nurmes on. Joo, ole joskus ajanut Oulusta Kajaanin ja Nurmeksen läpi Pielisen itäpuolta, syönyt Kolilla ravintolassa ja ostanut muistoksi Jorma Turtiaisen näyttelystä taulun. Maisemat olivat huikeat, taulu kaunis Suomea lumen sulamisen aikaan, ja ruoka vaatimatonta. Minun kesäsuomeni mahtuu Turun, Porin ja Tampereen väliseen kolmioon ja tunnelmat Eino Leinon runon mukaiset ”Ruislinnun laulu korissani, tähkäpäiden päällä täysikuu” ja …”siellä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa…. Joku Järvi-Suomesta on saattanut käydä Porin Jazzeilla, mutta tuskin kukaan Kiikoisten purpureilla. On varmaan liianpitkä matka: 535 km ja 491 km lounaaseen päijänteen pohjoispuolitse Nurmeksesta. Turun ja Tukholman saaristot ovat läheisempiä kuin Päijänteen takaiset Järvi-Suomen maisemat. Hauskaa kesäjatkoa kaikille Järvi-Suomessa mökkeilijöille!

  • Reply Lena / London and beyond torstai, 26 heinäkuun, 2018 at 19:56

   Moikka Katriina, ja kiitos perusteellisesta kommentista taas ? Olet oikeassa ja 100% samaa mieltä – Suomessa on niin pitkät välimatkat, että se vähän hankaloittaa matkailua. Etenkin itselläni ongelma on myös auto – auto minulla on lähes aina käytössä, mutta jos haluaisin lähteä vaikka viikoksi Lappiin, pitäisi sellainen varmaan vuokrata. Ja meinasin pyörtyä kun katselin vuokrahintoja… vähän eri luokkaa kun täällä Saksassa. Turun saaristo on kohde, joka on aivan kärkipäässä matkalistallani Suomessa. Tässä tulee tosiaan sitten vain se välimatka ongelmaksi, ja kustannukset nousevat myös hurjiksi. Usein niin hurjiksi, että halvempi on jo lähteä meiltä Saksasta esimerkiksi Ranskan Rivieralle. Valintoja toki.

   Mukavaa kesäistä viikkoa, varmaan sielläkin aikamoinen helle?

 • Reply Liisa keskiviikko, 25 heinäkuun, 2018 at 19:55

  Kiitos postauksesta! Minunkin suku on Nurmeksesta kotoisin. Olen monta kertaa sanonut, että onneksi melkein kaikki rynnivät Lappiin, joten Pohjois-Karjala/Nurmes ovat aika koskemattomia. Olen ottanut myös siellä mielettömiä maisemakuvia, jotka eivät häpeä Kolin rinnalla. Tartun tuohon vaellukseen. Olen vaeltanut siellä lapsesta asti. Ihania harjuja, joiden ympärillä on lampia/järviä. Nykyisin näistä löytyy tietääkseni vaelluskartta. Kalastukseen on erinomaiset mahdollisuudet. Talvella voi ajella metsässä valkoisessa lumessa moottorikelkalla. Siellä on myös kulttuuria, uskokaa tai älkää, esim. tänä kesänä kesäteatteri ja vuosittainen musiikkitapahtuma ja paljon muuta. Kuulin juuri tänään, että sinne on luultavasti tulossa luonnon keskelle uusi, upealla paikalla oleva majoituspaikka. Kirsikkana päälle, ihmiset ovat siellä tosi ihania. Nämä tulevat nyt ensimmäisenä mieleen, jatkaa voisi vaikka kuinka pitkään. P.S. En saa tästä kirjoituksesta palkkaa…

  • Reply Lena / London and beyond torstai, 26 heinäkuun, 2018 at 19:50

   Hei Liisa, ihana kun kommentoit! Aina kiva kuulla samanmielisten kokemuksia noilta suunnilta. Tästäkään ei tosiaan makseta tännn, mutta kyllä Nurmes kehunsa ansaitsee. ? Olisipa joskus unelmaduuni istua alas Nurmeksen matkailutahojen kanssa – näitä hommia kun tulee tehtyä. Täytyy itse tutkia noita vaellusmaisemia enemmänkin, jos joskus innostuisi ihan ajan kanssa. Ne eivät varmasti lopu kesken ja olisipa joskus ihana ottaa hyvät eväät mukaan päivänvaellukselle.

   • Reply Lena / London and beyond torstai, 26 heinäkuun, 2018 at 19:52

    Ainiin vielä – joskus olisi ihan huippu tehdä pikku ruokatour Nurmeksessa esim torilla ja leipomossa ja sitten päättää ilta vaikka Obottaan tai Penan Pubiin. ?

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 22 heinäkuun, 2018 at 23:40

  Ihana Puu-Nurmes! ❤
  Nurmeksessa parasta ovat nuo kauniit puutalot sekä rannassa seisovat punamultaiset vajat. Sympaattinen ympäristö, jollaista ei ihan joka kaupungissa pääse näkemään. Parhaimmillaan se on auringonlaskun aikaan, kun kultaiset säteet loistavat korttelien väleistä.
  Ja tuo ajoreitti! Rautavaaran paikkeilla saa ajella ihan rauhassa. Tienvierustan metsät näyttävät paikoitellen sellaiselta korpimetsältä, että voisin hyvin kuvitella karhun astelevan puiden takaa minä hetkenä hyvänsä.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 24 heinäkuun, 2018 at 19:32

   Sanopa älä muuta <3 Mä olen ehdottomasti Nurmeksen kannalla matkailumielessä – ja tykkään tuon Puu-Nurmeksen lisäksi myös Hyvärilän ja Bomban alueesta, jossa on ihana harrastaa vesiurheilua ja nauttia golfista. Sellaista järven läheisyydessä olevaa maisemaa <3 Rautavaara on sinänsä tuntematon, mutta tuo reitti on jotain niin maagista, etenkin illalla auringonlaskussa. Piti pysähtyä pari kertaa matkalla kuvia napsimaan 😀

   • Reply Suunnaton tiistai, 24 heinäkuun, 2018 at 21:08

    Joo, Bombakin on ihana! Sitä golfkenttää en ole ihmetellyt kuin iltalenkillä, mutta Bomban karjalaistalot ja muutenkin niiden ympäristö on tosi suloista.

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 22 heinäkuun, 2018 at 19:00

  Todella kaunis tuo viimeinen kuva. Suomen luonto on upea ja minäkin olen nauttinut täysillä yöttömistä yöistä sekä hienoista auringonlaskuista. Viime viikolla oli niin mahtavat maisemat, kun olimme ystävämme mökillä kylässä ja hän ajoi meidät veneellään puolenyön aikaan takaisin. Aurinko oli laskenut aikoja sitten, mutta värjäsi taivaanrannan kauniilla väreillä. Harmitti, kun ei ollut kameraa eikä edes puhelinta mukana (lähdettiin aika ex-tempore matkaan) mutta onneksi miehellä oli kännykkä, niin sain napattua kuvan. Itä-Suomi on minulle tuntemattomampaa seutua. Siellä on tullut poikettua lähinnä työn, harrastusten tai aikoinaan asuntomessujen perässä 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 24 heinäkuun, 2018 at 19:30

   Kiitos Merja! Tuo maisema oli niin ihana ja iPhone 6 on jo ihan mainio väline noissa maisemissa. Kuulostaa ihalta, mä tykkään niin paljon noista spontaaneista kesäjutuista – etenkin veneellä (mitä on tosi harvoin tapahtunut, ja kun on, niin ollaan koettu vähän teknisiä ongelmia:D). Joskus nuo hetket on parhaita ilman kameraa. <3
   Ps. tervetuloa Itä-Suomeen ja toki Düsseliin 😉

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista sunnuntai, 22 heinäkuun, 2018 at 09:18

  Tämä kesä on hellinyt meitä totisesti säillään. Itse olen viettänyt harvinaisen paljon aikaa Saimaan rannalla ja menettänyt sydämeni taianomaisille kesäöille. Minusta on tullutkin oikea yökukkuja, enkä meinaisi millään raaskia mennä nukkumaan.

  Minäkin rakastan Pohjois-Karjalaa. Äitini oli Ilomantsista kotoisin ja siellä tuli vietettyä lapsuuden kesiä. Myöhemmin hankittiin mökki Lieksan Ruunaalta ja sitä aluetta jaksan hehkuttaa kyllä ihan pakahduksiin saakka. Nurmeksessakin on tullut piipahdettua ja kuten kuvasit, maalaismaisen pikkukaupungin puutalot ovat ihastuttavia. Hienoa, että tuollainen alue on säilynyt. Nurmeksessa on paljon sellaista teeskentelemätöntä suomalaisuutta.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 24 heinäkuun, 2018 at 19:11

   Hei toinen siellä! 🙂 Mä jotenkin tykkään Pohjois-Karjalasta tosi paljon, ja tää nyt kuulostaa tosi hölmöltä… mutta mun mielestä esim Nurmeksessa on ihan oma tuoksu. Sellainen raikas metsä ja kävyt. 😀 Mä en ole koskaan käynyt Lieksassa muuten kuin ohi ajaen, mutta olisipa kiva joskus mennä sinne mökkeilemään / vaeltamaan ja ottaa Matteo mukaan. Nurmeksesta hän pitääkin tosi paljon, kesällä ollaan käyty – millainen siten olisi talvella?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.