Meille tuli keväällä uudet rattaat taloon. Muutaman kerran vahingosta viisastuneena hankin nimittäin meille rattaat, jotka kulkevat mukaan lentokoneessa käsimatkatavaroina – tämä tarkoittaa sitä, että ne menevät niin pieneen kokoon, että ne eivät normaalista käsimatkatavarakäpsäkistä eroa.
Meillä ahkerassa käytössä olleet Stokke X-plory -rattaat ovat sekä katoilleet että menneet muutaman kerran rikki lennoilla, ja näiden sattumusten vuoksi päätin hankkia rattaat, jotka kulkevat mukana matkustamossa – kun niitä reilusti markkinoilla kerta on tarjolla. Pienen vertailun jälkeen hankimme Babyzen Yoyo -rattaat täältä Saksasta, ja ne ovat olleet täysin hintansa arvoiset. Matteo kävi ne itseasiassa ostamassa ollessani pikareissulla Helsingissä – hänkin oli vähän kypsynyt tähän rattaiden kanssa säätämiseen.
Babyzen YoYo -rattaiden koko on 52 x 44 x 18 cm, ja ne luokitellaan käsimatkatavarakokoisiksi isolla osalla lentoyhtiöistä (tarkista tämä aina ennen matkaa).
Alla meidän Babyzen Yoyo -kokemuksia ja vinkkejä yleisesti käsimatkatavarakokoisten rattaiden kanssa reissaaville.
Babyzen Yoyo -kokemuksia – rattaat käsimatkatavarana lennolla
Suurempia ongelmia emme ole kokeneet, sillä yleisesti lentoyhtiöt ovat rattaat tunnistaneet (yksi pieni ongelma on kuitenkin tullut eteen, tästä heti alempana). Olemme olleet rattaiden kanssa nyt Finnairin, Norran, Eurowingsin, Germanwingsin ja Lufthansan kyydissä, joten tämä juttu perustuu näihin kokemuksiin. Kuulen mielelläni kokemuksia muilta lentoyhtiöiltä kommenttiboksissa.
Kerron ensin haasteesta, jonka kohtasimme, sillä se tapahtui ensimmäisellä lennolla rattaiden kanssa. Tästä juttu soljuu sitten paremmin eteenpäin. Rattaitahan mainostetaan käsimatkatavarakokona, mutta se ei suinkaan kaikilla lentoyhtiöillä sitä ole.
Olin matkalla Düsseldorfista Bilbaoon yksin lapsen kanssa, ja tavara oli karsittu aivan minimiin kuten yleensä kahdestaan matkatessamme. Matteo oli myös ottamassa meitä Bilbaon päässä vastaan, joten suurelle tavaramäärälle ei ollut tarvetta, ja muutenkin sitä vältän.
Lento oli Germanwingsin operoima, ja se oli näin jälkikäteen mietittynä muistaakseni varattu Lufthansan kautta. Kaikki oli kunnossa koneen ovelle asti, kunnes lentoemäntä pysäytti minut, ja osoitti olallani roikkuvia rattaita. Stop, emme ota rattaita sisään matkustamoon.
Düsseldorfin lentoasemalla rattaat menevät muutenkin koneen ovelta ruumaan, joten olin päässyt ongelmitta koneelle asti. Lentoemäntä pyysi viemään rattaat ovelle, jotta ne voidaan siirtää sieltä ruumaan. Tämä oli oma vika sitten lopulta, vaikka olinkin olevinani tarkastanut mitat tarkkaan ennen lentoa – ja rattaiden mitta oli 1cm yhdeltä laidalta liian pitkä. Rattaat ruumaan ja menoksi, sieltä matkatavarahihnalta ne sitten Bilbaossa tulivat.
Meidän rattaamme eivät ole pienimmästä päästä, ja markkinoilla on tarjolla vieläkin kompaktimpia rattaita. Olisi mielenkiintoista olisi nähdä oliko ongelma itse rattaat kuin koko – minulle jäi se käsitys, että jos olisin muistanut ottaa rattaiden pussin mukaan, asiassa ei olisi ollut mitään ongelmaa. Eikä paluumatkalla ollutkaan, vaikka pussikin oli vielä tässä vaiheessa kotona Saksassa.
Tästä kuitenkin viisastuneena opin, että tarkasta aina mitat lentoyhtiöittäin ennen matkaa, sillä mitat vaihtelevat. Suurimmalle osalle rattaat ovat kooltaan kuitenkin ok. Esimerkiksi Germanwingsille rattaat ovat tosiaan sen sentin liian suuret, EasyJetillä ne ovat puolestaan ok. Yllätyksekseni Lufthansalla nämä ovat myös muutaman sentin liian suuret.
Babyzen Yoyo -kokemuksia – usein matka sujuu mutkitta
Tämän ensimmäisen kokemuksen jälkeen lentomatkat rattaiden kanssa ovat sujuneet mutkitta.
Paluumatka Bilbaosta Düsseldorfiin Eurowingsin koneella oli hyvä kokemus heti alusta alkaen, sillä lähtöselvitysvirkailija mainitsi rattaiden olevan ok ottaa matkustamoon ihan oma-aloittaisesti. Hän vakuutti asian olevan kunnossa kun vielä asiaa erikseen kysyin (mikä sinänsä on outoa, koska Eurowingsillä on käytössään samat mitat Germanwingsin kanssa).
Vahingosta viisastuneena pyysin kuitenkin cabin approved -tarran virkailijalta rattaisiin kiinnittetäväksi, jotta saisin ne sitten lopulta kanssani koneeseen.
Kuten Düsseldorfissa (ja monilla lentoasemilla Suomen ulkopuolella), on Bilbaossa rattaiden vienti sallittu koneen ovelle saakka, josta ne lastataan erikseen koneeseen.
Kaikki oli lopulta kuitenkin ok, ja lentoemäntä jopa auttoi tavaroideni kanssa kun rattaita nostin ylälokeroon. Lento oli viimeistä paikkaa myöten täysi, ja olin vähän jo varautunut että rattaat lähtevät ruumaan, mutta mukaan ne silti mahtuivat. Näköjään tämä riippuu myös jonkin verran virkailijasta ja lennon miehistöstä.
Babyzen Yoyo -kokemuksia – Finnair
Tämän Bilbaon reissun jälkeen olemme lentäneet muutamaan otteeseen Finnairilla. Käytän Finnairia nyt esimerkkinä, sillä moni teistä varmastikin Finnairilla lentää.
Oman kokemukseni mukaan Finnair on hyvin perillä käsimatkatavarakoon rattaiden kanssa toiminnasta, ja jopa heidän nettisivuillaan on tästä maininta. Sivulla kerrotaan seuraavaa: ”Voit ottaa kokoontaitettavat lastenrattaat matkustamoon, jos ne eivät ylitä käsimatkatavaroiden koko- ja painorajoituksia. Suuremmat rattaat kuljetetaan maksutta ruumassa. ” (lähde: Finnair)
Finnairin käsimatkatavaran maksimimitat ovat 56 cm x 45 cm x 25 cm (7/2018).
Yleisesti ottaen, rattaiden kanssa on Suomen päässä oltu hyvin avuliaita, eikä niitä ole juurikaan ihmetelty. Kuopiosta lähtiessä jopa käytiin erikseen henkilökunnan toimesta varmistamassa koneen miehistöltä tilanne miten toimitaan, kun Embraerissa rattaat eivät mahdu käsimatkatavarahyllylle.
Rattaat eivät tosiaan mahdu pienemmissä koneissä kuten Embraerissa (oletan, että sama ATR-koneissa, korjatkaa jos olen väärässä) hattuhyllylle, ja meidän kohdallamme henkilökunta laittoi rattaat lennon ajaksi koneen edessä olevaan kaappiin.
Sen lisäksi, etten kaipaa enää yhtään rattaisiin liittyvää selvittelyä lentoyhtiöiden kanssa, on näissä käsimatkatavarakoon rattaissa myös toinenkin hyöty Suomessa matkustettaessa.
Suomessa joko konetta vaihtaessa tai Suomeen / Suomesta matkustettaessa nämä rattaat tarjoavat myös käytännön helpotusta: Suomen lentoasemilla rattaat jätetään koneeseen meneväksi jo lähtöselvityksessä, mikä aiheuttaa haasteita monelle lapsen kanssa liikkuvalle. Yoyot ovat tässä suhteessa korvaamattomat, kun niitä voi käyttää myös lentoasemalla koneeseen siirryttäessä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on toki Reima-rattaita, mutta meidän pieni pääsee niistä melko helposti karkuun.
Muista kuitenkin, että täysillä lennoilla yhtiöstä riippuen voidaan pyytää käsimatkatavaroita ruumaan laitettaviksi. Eli aina on olemassa riski, että myös rattaat sinne ruumaan joutuvat.
4 Comments
Hi! Thank you so much for sharing the experience. I wonder if you have ever had problem with bringing the Babyzen Yoyo to the aircraft when flying with Norra?
Hi Rini, thank you for your comment🤗
I’ve flown with Norra a handful of times with Yoyo, and never had problems. It’s important to note though that the overhead locker is not big enough for the stroller and therefore I gave mine to cabin crew and they put it in their own storage. Not sure how It Works if the flight is full. Perhaps it goes under the seat in front, if there is space.
Have a great trip!
Onpa noissa kätevä tuo kantohihna! Me ostettiin Cybex Eezy S Twistit juurikin samasta syystä, siis että ne saa käsimatkatavarana. Tosin ei vielä olla lennetty niiden kanssa, että katsotaan miten käy. Mutta toki näillä autoreissullakin ne on tosi kätevät, kun eivät vie tilaa niin paljoa takakontissa. Päädyttiin noihin koon lisäksi siksi, että istuinta voi kääntää joko selkä tai kasvot menosuuntaan ja tuollaisen alle puolivuotiaan kanssa se oli tosi iso kriteeri.
Joo, tuo kantohihna on tosi hyvä! Ja kun laittaa pussin, niin se toimii myös pussin kanssa. Just siksi tykkään noista tosi paljon, että ne menee autoon tosi helposti – ja eivät tosiaan vie tilaa. Kätevät kaikkialla. 🙂 Kerro sitten kokemuksia, kun ootte lentäneet teidän rattailla!