Suomen suurin matkablogiyhteisö

Toivepostaus: Mitä teen työkseni?

 

Työn touhussa malagalaisella parvekkeella

Minulta kysytään jonkin verran, mitä työni sisältää ja millaisia asiakkaita minulla on. Enemmän jopa kasvokkain kuin somessa – ja tähän heti välihuomautuksena: saa kysyä!

Juttelen työstäni mielelläni ja somehan on työnä monelle uusi juttu, joten mielelläni kerron omia kokemuksiani.

Jokin aika sitten tästä juteltiin Ulkosuomalaisten blogit -Facebook-ryhmässä, kun postasin vinkkejä työtehon parantamiseen reissun päällä. Keskustelun pohjalta päätin tehdä aiheesta oman, erillisen jutun. Välillä unohtaa, että lukijoita tulee uusia, ja kaikki eivät kaikista käänteistä pysy aina mukana – eikä se mikään ihme ole, sillä työjuttuja ei blogissa hirveästi näy. Tähän on kuitenkin tulossa hienoinen muutos, sillä haluan tuoda myös työminääni esille blogissa. Olen saanut paljon inspiraatiota muiden blogeista ja somekanavista, joten toivottavasti nyt tai tulevaisuudessa joku inspiroituu myös London and beyondista. Haluan toki samalla peräänkuuluttaa realisimin ja pitkäjänteisyyden merkitystä – Roomaakaan ei rakennettu yhdessä yössä, vaikka moni asia mahdollista onkin.

Kirjoitin vuosi sitten postauksen aiheesta miten matkablogilla voi tienata, ja sitä on luettu paljon. Kuten tuosta artikkelista käy ilmi, itse matkablogi ei välttämättä ole omalla kohdallani suoraan suurin tulonlähde – vaan sen kautta välillisesti tulleet työt. Tietysti tähän vaikuttaa myös vuosien työn ansiosta luotu pohja ja lukijat – lukijoiden joukossakin on monenlaista tallaajaa, ja joku on joskus tätä kautta minut bongannut työmielessä. Iso osa verkostostani liittyy kuitenkin tavalla tai toisella blogiin.

Mitä teen tällä hetkellä?

Tällä hetkellä työnkuvani kuuluu sisällöntuotannosta eri yrityksille, niin blogiartikkeleiden kuin sosiaalisen median jakojen muodossakin.  Konsultoin yrityksiä somen käytössä, mitä haluaisin tulevaisuudessa lisätä suurempiin mittoihin.

Osa töistä on kuukausittaisia, osa projektiluontoisia, työn ja yrityksen luonteesta riippuen.

Alla muutama pieni esimerkki työstäni, laitoin esimerkiksi ne jotka ovat muutenkin olleet esillä somessa aiemmin tai olen saanut luvan. Mitään salaisuuksiahan tässä ei todellakaan ole, mutta mielellään aina luvan kysyy kun haluaa blogissa asiasta mainita.

Blogikollegoiden matka Luxembourgiin

Sisällöntuotto yritysten somekanaviin & konsultointi

Tuotan sisältöä eri yritysten somekanaviin – ja nyt esimerkiksi aloittelemme yhteistyötä kuopiolaisen ravintola Kings Crownin kanssa.

Teen yritysten sisältöjä somessa pääosin Instagramiin ja Facebookiin, ylläpidän kanavia ja vastailen kommentteihin jos siitä on sovittu. Kaikki riippuu yrityksen tarpeesta: joskus tuotan yrityksen kuvat, joskus osan kuvista ja joskus kuvamateriaali tulee suoraan yritykseltä ja minä luon tekstit ja hoidan loput.

Teen myös Instagram takeovereita, niin stoorien kuin kuvienkin muodossa. Etenkin stooreja on ollut jonkin verran, esimerkkinä mainittakoon Ukko.fi:n Instagramin stoorivierailu viime kesänä.

Konsultoinnissa tyypillinen työ on ollut se, että saan yhteydenoton, jossa kysytään voisinko auttaa saamaan somekanavat freesimmiksi. Sitten katsotaan tavoitteet kuntoon, tehdään suunnitelma somekanaviin ajalle x (tyypillisesti noin 2kk), jonka jälkeen katsotaaan jatkotoimenpiteet.

Sisällöntuotto nettisivuille ja blogeihin

Kirjoitan myös artikkeleita, ja täällä Rantapallossa sijaitseva Blogikoulu-palstani on ollut itselleni hyvin tärkeä palsta ihan alusta saakka. Opastan palstalla bloggaajia tekemään blogia tavoitteellisesti niin, että se on palkitsevaa ja siitä voisi joskus tulla enemmänkin kuin harrastus. Toki Blogikoulu sivuaa myös digimarkkinoinnin perusteita ja analyyttisten työkalujen hyödyntämistä – liittyväthän ne läheisesti blogin kirjoittamiseen.

Projektejakin on ollut mukavasti. Kuten tuossa yllä mainitsin ja osa teistä varmaan muistaakin (tuotokset  jaoin aiemmin nähtävälle somekanavissani), olen tehnyt yhteistyötä myös muun muuassa Ukko.fi -kevytyrittäjäpalvelun kanssa.

Tein heille viime vuonna stooreja yrittäjän arjesta ja kirjoitin kokemusperäisiä artikkeleita heidän blogiinsa – eli kerroin yrittäjyydestä ja sen haasteista. Tykkään paasata yrittäjyydestä ja siitä, miten omat unelmat voivat toteutua, ja siksi tuo kolmen artikkelin sarja oli todella mieleinen. Haluan kuitenkin aina pitää realistisen otteen, ja käsittelen mielelläni myös yrittäjyyden haasteita. En halua, että kaikki on vain sellaista vaaleanpunaista hattaraa.

Lue juttuni Ukon blogissa:  Yksinäisyys – yrittäjyyden vähemmän puhuttu puoli

Malagassa, juuri ennen lähtöä maailman suurimmalle risteilyalukselle, Symphony of the Seasille Royal Caribbeanin kanssa (kuva: Veera Bianca)

Blogiyhteistyöt

Blogiyhteistöitä on blogissa säännöllisen epäsäännöllisesti. On tärkeää, että yhteistyökumppani sopii arvoiltaan ja edustamaltaan tuotteeltaan / palvelultaan blogiini ja voin soveltaa yhteistyöjutun niin, että se voisi periaatteessa olla mikä tahansa juttu. Koen olevani vastuussa rehellisyyden nimissä myös yhteistyökumppanille, ja kerron millainen sisältö toimii parhaiten ja rakennetaan sen pohjalle sitten sopiva kokonaisuus. En mitenkään voi alkaa uskottavasti tekemään yhtäkkiä yhteistyötä esimerkiksi rakennusalan yritysten kanssa, sillä se ei sovi elämäntilanteeseeni eikä blogin teemaan.

Monta hienoa blogiyhteistyötä olen saanut tehdä, esimerkiksi Finavian ja Royal Caribbeanin kanssa, muutaman mainitakseni. Kaikki ovat tosin olleet hienoja – jos yhteistyöehdotus ei ole ollut blogiin sopiva tai en koe yritystä blogiini sopivaksi, kiitän kohteliaasti ja kieltäydyn. Näin on kaikille parempi.

Toivotan nämä mukavat yhteistyöt aina tervetulleiksi, joten minuun voi reippaasti olla yhteydessä.

Miten tähän päädyttiin?

Koulutukseltani olen taloustieteilijä, tai siis… näitä brittitutkintoja on joskus haastava kääntää suomalaisiksi, joten parempi varmasti kirjoittaa tilanne auki.

Tein kandidaatin tutkintoni Glasgown yliopistossa, pääaineenani taloustiede (Economics). Tutkinto luokitellaan Skotlannissa maisteriksi (4v), mutta se rinnastettiin tuolloin maisterihaussa kandidaatin tutkintoon. Tein maisterin tutkintoni Lontoossa, Royal Holloway -nimisessä yliopistossa, joka on osa University of Londonia. Pääaineenani oli Aasian kauppa (Asia Pacific Business). Sain väitöskirjapaikan Royal Hollowaysta, mutten ottanut sitä lopulta vastaan – veri veti kuitenkin maailmalle ja muutto oli todennäköisesti edessä.

Tavallaan tämä väitöskirjan tekemättä jättäminen välillä hienoisesti harmittaa, mutta toisaalta tiesin että haluan tehdä jotain vielä enemmän omaa yrittäjänä. Mitä nyt teen. Ehkä tämäkin kannusti tässä yrittäjyyden aloituksessa paljon: halusin tehdä kaikkeni sen eteen että seuraisin polkuani ja todistaisin, että tämä kortti kannatti käyttää ja elämä rullaa ilman sitä tutkimuspaikkaakin.

Perustin London and beyondin tosiaan opiskeluaikana Lontoossa, ja aika nopeasti halusin alkaa kehittämään siitä tavoitteellisesti. Tosin aivan väärällä tavalla kun tavoitteellista yritystoimintaa yleensä aloitellaan – tein blogia tavoitteellisesti, mutta ilman tarkempaa suunnitelmaa (liiketoimintasuunnitelma kohderyhmineen olisi ollut tosi jees jo heti alussa) ja myöhemmin aloin ottaa itse yhteyttä eri yrityksiin ja tarjota palvelujani.

Olen nyt vihdoin saanut karsittua palveluni siihen, mitä parhaiten osaan, eli konsultointiin sosiaalisessa mediassa ja blogien osalta, sekä sisällöntuotantoon. Olen myös kehittänyt visuaalista ulosantiani somessa järjestelmällisesti.

Kuvakaappaus Instagram-tililtäni @londonandbeyondlena

 

Oma yritys kehittyy koko ajan

Oma yritys kehittyy koko ajan, ja oma punainen lanka on löytynyt. Nykyiset työtehtävät ovat hyvin mieleisiä, ja tavoitteena on kehittyä koko ajan ja laajentaa toimintaa nettikurssien puolella ja lisätä konsultoinnin  määrää.

Tavoite on myös se, että saisin tehtyä blogista tärkeämmän osan liiketoimintaani. Alkuvuosi on ollut sellaista hurlumheitä, että blogi ei ole päivittynyt yhtä tiheään tahtiin kuin aikaisemmin, mutta yritän korjata tämän parhaani mukaan nyt kesän aikana.

Lukijamäärät ovat onneksi pysyneet suunnilleen samoina, kiitos hakukoneoptimoinnin.

 

Olen omalla alallani

On ilo löytää se oma juttu, ja voin tehdä mieluisia työjuttuja päivittäin. Yksi yrittäjyyden jujuista on myös se, että tiedän että tämä on pitkälti itsestä kiinni. Voin kehittyä ja kasvaa niin pitkälle kuin haluan, ja vain taivas on rajana. Se vie eteenpäin. Toisin kuin kaikissa palkkatöissä (jossa toki on sitten muita etuja, ei sillä, ja tietysti tähän oman bisneksen pyörittämiseen liittyy myös niitä epävarmuustekijöitä).

Olen ollut aina kiinnostunut bisneksestä ja toki se on tässä toiminnassa tärkeällä sijalla, mitäpä sitä kieltämään. Jos olisin menossa nyt yliopistoon, haluaisin ehdottomasti opiskella digimarkkinointia (ja vaikka osittain Kaukoidän osalta, joten liippaisi läheltä aiempia kokemuksiani).

Podcastit ja videot ovat myös suuren kiinnostukseni kohteita, ja seuraan niiden kehitystä ahkeraan – jossain vaiheessa haluan olla niissä osallisena itse ja seurata myös muita, uudempia trendejä. Esimerkiksi juuri lanseerattu IGTV on hyvin mielenkiintoinen juttu, joka ansaitsee enemmän opiskelua.

Ala muuttuu koko ajan, ja vaikka paljon puhutaankin bloggaamisen ”kuolemasta”, en sitä itse allekirjoita. Ainakaan täysin. Lukijamäärät ovat hyvällä tolalla, ja etenkin Googlen merkitys kasvaa. Google on tuskin menossa minnekkään, ainakaan hetkeen.

Toisekseen sitten, on tässä sitten muutakin etua. Aikatauluni ovat vapaat, vaikka olenkin kova istumaan koneen ääressä. Lapsen päiväkoti menee kiinni klo 16:30, ja jos olisin jossain muualla töissä, en ikinä ehtisi häntä hakemaan tuohon aikaan, eikä Matteokaan. Tämä myös mahdollistaa matkustelun, vaikka mieluiten kotona töitä teenkin – en saa itsestäni täysiä tehoja irti maailmalla.

Mitä työtä sinä teet? Pidätkö työstäsi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Suunnaton lauantai, 7 heinäkuun, 2018 at 08:18

  Kiva kun avasit töitäsi vähän enemmän! Mielellään näistä luen jatkossakin 🙂
  Saako udella, mitä teillä on mielessä Kings Crownin kanssa? On ollut hauska seurata, miten tuo ravintola on ajan hermolla tällaisten asioiden suhteen!

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 6 heinäkuun, 2018 at 22:00

  Mielenkiintoinen postaus varsinkin siitä syystä, että sinun toimintaasi olen saanut seurata muutamia vuosia. Upea juttu, että olet löytänyt sen alan mistä pidät! Itselläkin väkisin homma on entistä enemmän kallistumassa siihen, että rakkaasta harrastuksesta on tulossa kokopäiväinen työ. Sen eteen tässä päivittäin hommia tehdään 😉

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta perjantai, 6 heinäkuun, 2018 at 01:21

  Olipas inspiroiva ja informatiivinen postaus! Kiva lukea ihan tarkemminkin, että mitä teet – etenkin kun monesti ”nämä digihommat” ovat yksi suuri kysymysmerkki.
  Ja hei noista opiskeluista pitää sanoa, että koskaanhan ei ole liian myöhäistä mennä takaisin opiskelun pariin, jos se alkaa taas kiinnostamaan uudelleen 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.