Milloin hotellien ystävä valitsee kodinomaisen majoituksen?

Huoneistomajotus Madridissa

*kaupallinen #matkachat-yhteistyö Forenomin kanssa

Seuraavaa seikkaa olen pitkään blogissa sivulauseissa tuonut esille: olen näinä päivinä äärettömän laiska ja mukavuudenhaluinen matkaaja, joka viihtyy kivoissa hotelleissa. Nimenomaan hotelleissa.

Ei hotellien tarvitse viittä tähteä olla ja kukkarokin rajottaa tätä touhua jonkin verran, mutta esimerkiksi pienemmät boutique-hotellit tai Italian ihanat agriturismot tekevät loman. Netissä tarjoushaukan tavoin alennuksia kärttävänä saattaa hyväänkin hotelliin päästä melko edullisesti. Kotona on kiva olla, ja matkalla ei halua ihan missä tahansa yöpyä. Muuten on jopa sama olla kotona. Kymmenen vuoden takainen minäni varmaan hakkaisi nykyminääni halolla päähän – tuolloin vietin lähes kaiken liikenevän ajan tien päällä, milloin missäkin majoittuen, pienellä budjetilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellin varatessani tietää aika hyvin mitä saa. Siellä on myös usein joku vastaanotossa ongelmatilanteiden sattuessa, ja esimerkiksi 4-5* ketjuhotellissa esimerkiksi Euroopassa tietää yleensä varsin hyvin millaista tuleman pitää.

Se nyt ei ehkä ole aina se seikkailunhaluisin vaihtoehto, mutta hyvä ja usein varma vaihtoehto kuitenkin.

Mutta miten on kodinomaisen majotuksen laita, miten se sopii tähän kuvioon? Vai sopiiko?

Tällä termillä eli kodinomaisella majoituksella haetaan takaa AirBnb- ja Forenomin tyylisiä ratkaisuja, joissa matkustaja majoittuu mahdollisimman samanlaisesti kuin kotona. Tämä on tavallaan vastakohta hotellimajoitukselle, ja usein avain paikallisen elämän kokemiseen.

Kaikesta hotellikeuhkoilustani huolimatta olen käyttänyt kodinomaisia majotuspalveluita jonkin verran, pääasiassa pidemmillä reissuilla ja muutamalla Matteon työmatkalla, jossa olen ollut mukana joko lapsen kanssa tai ilman (eli siis aikaan ennen lasta jokunen vuosi sitten). Olemme löytäneet kodinomaisten majoitusten joukosta meille sopivat majotustyypit, ja etenkin huoneistohotellit ovat mieleemme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pariisissa, reissulla jolloin kokeilin ensi kertaa kodinomaista majoitusta

Kodinomaiselle majoitukselle on aikansa ja paikkansa, ja nytkin keväällä Bilbaossa majotuimme pari kuukautta erään espanjattaren kotona. Tai ei hän siellä siis kanssamme ollut, mutta hänen asuntonsa se oli. Tutustuimme etukäteen tarkasti hänen ja asunnon saamiin palautteisiin, ja ne pitivät hyvin paikkansa. Vaikka kaikilla meillä on omat preferenssimme ja huomion kohteemme, arvosteluista saa hyvän yleiskatsauksen ja käsityksen hostin toiminnasta ja itse asunnosta. Eli asuntoa vuokratessa lue palautteet hyvin läpi mikäli niitä on saatavilla, mutta muista terve kritiikki.

Tämä oli ainoa järkevä vaihtoehto noinkin pitkälle matkalle, etenkin kun mukana olivat myös minun vanhempani. Oli tärkeää, että pääsimme itse kokkaamaan ja käymään kaupassa, ja että kaikille oli oma huone. Se antoi myös mielenkiintoisen katsauksen paikalliseen arkeen, asuimmehan me keskellä Bilbaon kupeessa sijaitsevaa asuinaluetta. Ei sillä alueella edes montaa hotellia olisi ollut.

Hotellielämä voi pidemmillä matkoilla olla melko puuduttavaa, ja tässä tilanteessa kodinomainen ympäristö puolusti täysin paikkaansa. Ja tottakai tämä on myös kustannuskysymys: edullisemmaksihan se tuli kuin hotellimajoitus. Kustannuspuoli on tärkeä osa, vaikka tuolla reissulla ei kaikki omasta pussista mennytkään (kyseessä oli siis Matteon työmatka).

Ensimmäinen kerta Pariisissa

Ensimmäisen kerran kokeilmme tätä majoitustyyliä oikeastaan vahingossa.

Olimme Pariisissa, osaksi Matteon työmatkaa silloinkin, ja kaupungin hotellit olivat syystä tai toisesta tupaten täynnä.

Saimme lopulta vuokrattua yksiön kahdeksaksi päiväksi Poissonniére-metroaseman lähettyviltä, ja muistan vielä oikein hyvin kun sain avainkoodin huoneistoon sähköpostitse Heathrown lentoasemalla juuri ennen koneen lähtöä. En tiennyt mitä odottaa, sillä kertahan oli tosiaan ensimmäinen ja vähän kuitenkin jännitti. Olin tottunut asioimaan hotellien ja vastaanottojen kanssa, ja nyt minulla oli vain avainkoodi jonkun asuntoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pariisilaisyksiössä mukikin kehottaa nauttimaan päivän tärkeimmästä ateriasta

Seuraavana aamuna heräsin pariisilaisyksiöstä, avasin suuren ikkunan kauniille pariisilaiskadulle ja otin aamupalan kyytipojaksi kupin Matteon keittämää kahvia. Olin yksin, Matteo oli lähtenyt jo töihin. Tuo hidas Pariisin kesäaamu oli tällaisen fiilistelijän unelma.

Majoitus oli hyvä kokemus, kaikki toimi hyvin ja matkakin oli onnistunut. Vähän pakonkin edessä valittu majoitusmuoto oli uusi kokemus, jonka jälkeen olemme tutustuneet kodinomaiseen majotukseen muutaman kerran uudelleen.

Vähän erilaista kodinomaista tunnelmaa Madridissa

Madridissa ollessamme olemme valinneet kahtena kertana peräkkäin hotellin sijasta suites-tyylisen majoituksen (eli varmasti tuttavallisemmin huoneistohotelli). Se ei ole täysin verrannollinen esimerkiksi Airbnb-tyyliseen kotimajotukseen, sillä se ei ole kenenkään koti. Se on kuin huoneistohotelli ilman palveluita –  vastaanotto tosin palvelee osan päivästä. Koko rakennus koostuu monesta kymmenestä huoneistosta kuin hotellissa konsanaan, mutta konsepti on kuitenkin täysin eri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjolla oli eri kokoisia huoneistoja keittiöillä, ja tunnelma on hyvinkin kodinomainen. Tein ostoksia naapurin supermarketissa, kokkasimme itse, ja nautin ranskalaisen parvekkeen tunnelmasta ihastellen Malasanan alueen kaupunkimaisemaa.

Tämä tuo esille sen, että kodinomainen majoitus ei aina tarkoita toisen asunnossa oleilua – vaan paikalliseen tunnelmaan pääsee myös muunlaisten vaihtoehtojen kautta. Tämä huoneistohotelli-majoitus oli kovasti mieleeni, ja olemme olleet tässä samaisessa paikassa Madridissa nyt muutaman kerran.

En usko, että tulen koskaan täysin hotellimajoituksesta luopumaan – enkä myöskään näistä kodinomaisista majoituskohteistakaan.

Etenkin perheen kanssa tällaiset isommat huoneistot ovat olleet erittäin tarpeellisia ja tuoneet matkoihin uusia ulottuvuuksia. Kun lapsi nukkuu makuuhuoneessa, voi olohuoneessa ja keittiössä syödä illallista rauhassa. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, ja tietyissä kohteissa tulee myös vähän pohdittua esillä ollutta keskustelua eri majoitustyyppien lieveilmiöistä.

Tämä kirjoitus toimii aasinsiltana maanantain 18.6 #matkachatiin

Maanantain valloittava Twitter-tuokio  eli minun, Annikan ja Marin emännöimä Twitterin #matkachat jatkaa ensi maanantaina juttua nimenomaan kodinomaisesta majoituksesta.

Aiheena on Pohjoismaat Uusin Silmin, ja chat toteutetaan yhdessä Forenomin kanssa. Forenom tarjoaa kodinomaista majoitusta Pohjoismaissa, ja valikoimaan kuuluu niin huoneistohotelleita, hostelleja kuin kalustettujakin asuntoja. He ovat chatissa mukana vastaamassa keskustelemassa ja kysymyksiin, mikäli kysyttävää ilmenee!

Toivottavasti nähdään maanantaina – jutellaan sitten lisää Pohjoismaista ja kodinomaisista majottumiskokemuksista. Chat on tällä kertaa 45 minuuttia pitkä, ja luvassa on taas vilkasta keskustelua kivan porukan kanssa. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoon!

Tässä vielä pikaohjeet Twitterin #matkachattia varten:

 1. Kirjaudu Twitteriin tai Tweetdeckiin
 2. Seuraa #matkachat hashtagia 18.6 alkaen kello 20:30
 3. Seuraa juontajien (@annikarautiola, @marikomente ja @leena_mari) esittämiä kysymyksiä.
 4. Vastaa kysymyksiin ja osallistu vilkkaaseen keskusteluun!

PS: Koodilla SUMMER20 saat 20% alennuksen Forenomin varauksista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa (poislukien  Hostel Porvoo) matkustusaika 22.6-12.8.2018. Lue tarkemmat ohjeet ja ehdot Forenomin sivuilta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 17:50

  Voi miten ihanan näköisiä ja kuuloisia paikkoja teillä on ollut! Tuo on minusta näissä huoneistoissa juuri parasta, että voi fiilistellä sitä kaupunkien tunnelmaa ja tuntuu, kuin asuisi itsekin siellä. En malta odottaa, että pääsen Euroopassa kokeileen tätä!

 • Reply Kthetraveller lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 15:28

  Siis tiedätkö, yksi mukavuudenhaluinen ja viiden tähden hotellien ystävä tässä vaan, moi!. Hotelleista tykkään, mutta pari kertaa olemme majoittuneet tietyllä tapaa kodinomaisesti ja nauttineet siitä valtavasti. Syynä on ollut se, että perheemme kaipaa jo lisää tilaa ja lapsille haluamme kunnon makuuhuoneen/-huoneet saman katon (lue huoneen) alle. Muutama kesä sitten majoituimme jonkin sortin lomaosakkeessa ja viime keväänä tosin huoneisttohotellissa, jossa olisi ollut mahdollisuus kokata itselleen myös aamupala, mutta me valitsimme hotellin buffetaamupalan.

  Anyway, olemme nauttineet tosi paljon kodinomaisesta tunnelmasta ja siitä, että saa tehdä omat ruokansa, kävellä jääkaapille hakemaan omia herkkuja millon huvittaa ja vaikkapa pyöräyttää hikiset paidat pyykkikoneessa. Tuohon kun lisätään hotellihuonetta huomattavasti suuremma neliöt ja hyvä hinta-laatusuhde, niin kyllä kelepaa. Joskus on vaan kiva olla muuallakin kuin kotonaan.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 18 kesäkuun, 2018 at 14:19

   Hello hello! Ja kiva kun jaoit kokemuksen – etenkin kiva kuulla sinun ajatuksiasi kun tiedän millainen matkailija olet! 😉 Ihan varmasti isommalla kokoonpanolla nuo huoneistot ovat hyvä ratkaisu myös tellä – me olemme tosiaan niistä pitäneet juurikin kolmen sukupolven matkoilla. Tärkeää on tuo, että voi itse tehdä ruokansa. Tai siis että ainakin se mahdollisuus on – Etelä- Euroopassa ravintolat ovat iltapäivät usein kiinni ja joskus nälkä iskee. 🙂 TUle illalla chatiin mukaan!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.