Suomen suurin matkablogiyhteisö

Italia matkakohteena: vinkit Italian matkaan lasten kanssa

Olemme lapsen kanssa viettäneet eniten aikaa Italiassa kodin lisäksi, ja minulle onkin tämän kokemuksen myötä kehittynyt melko hyvä tuntuma siitä, millainen paikka Italia lapsen kanssa on.

Meillä ei ole juurikaan kokemusta hotelleista, mutta siitä ihan tavallisesta elämästä siitäkin edestä – mistä pystyy ammentamaan hyvin vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen maassa, jonne miljoonat ihmiset matkustavat vuosittain viettämään lomaansa.

Ensimmäinen, ja se tärkein asia tietää on se, että Italiassa pidetään lapsista. He ovat osa jokapäiväistä elämää, ja heihin suhtaudutaan kuin kehen tahansa muuhunkin. Lasten kanssa on Italiassa mukava matkustaa.

Tämä juttu perustuu omiin kokemuksiimme pääosin Toscanan alueelta, Firenzestä ja sen lähistöltä. Meillä on jutun kirjoitushetkellä 1,5-vuotias lapsi, ja jutussa on hyödynnetty kokemuksia niin vauva-ajalta puolitoistavuotiaaksi asti. Pystyimme onneksemme viettämään Italiassa 2,5 kuukautta viime vuonna. Italia on iso maa ja erot pohjoisen ja etelän välillä ja niin kaupunkien kuin pienempien paikkojenkin välillä ovat suuret, joten tämä juttu on enemmänkin tällainen omiin kokemuksiin perustuva kooste.

Uusille lukijoille tiedoksi: mieheni Matteo on kotoisin Pratosta Firenzen kupeesta, ja vierailemme siellä usein hänen perhettään tapaamassa.

Voi olla että olen unohtanut ja jättänyt tästä jutusta jotain mieltä askarruttavaa informaatiota pois – autan mielelläni niin paljon kuin osaan, joten kommenttikentässä saa kysyä. Jos en osaa, niin Matteo osannee varmasti auttaa vielä enemmän!

Lasten ruokailu ravintoloissa

Aloitetaan ruoasta, joka on tärkeä osa italialaista kulttuuria. Sitä ei pääse pakoon – eikä tarvitsekaan – ja paikallisiin sapuskoihin on kiva tutustua myös lasten kanssa.

Lasten ruokailu Italiassa on asia, josta minä pidän todella. Lapsi huomioidaan ravintoloissa usein omana itsenään, mikä on mukavaa. Lapsesta ei tehdä numeroa, mutta hän on luonnollinen osa seuruetta. Tosin mielestäni Suomessakin on suhtauduttu lapsiin ihan mukavasti, enkä ole kohdannut esimerkiksi Vauva.fi:ssä esiintyviä horror-tarinoita suomalaisissa ravintoloissa. En ole tosin enää ilta yhdeksältä Suomessa lähtenyt lapsen kanssa ravintolaan, toisin kuin Italiassa. Mutta silti, ihan kivasti kaikki on Suomessakin sujunut.

Meille on onneksemme siunaantunut lapsi, joka syö lähes kaikkea, mikä helpottaa huomattavasti matkustamista. Hän on perinyt isänsä ruokahalun, itse en kuulemma lapsena juuri halunnut syödä.

Käymme Italiassa ollessamme usein ulkona syömässä. Etenkin viime aikoina olemme enää todella harvoin ottaneet lapselle omat ruoat mukaan, vauva-aikana niitä oli mukana enemmän. Usein tilaamme lapselle oman, normaalin annoksen, ja syömme itse sen loppuun mikäli hän ei sitä jaksa (tätä tapahtuu usein).

Lapsille löytyy usein ravintoloiden listalta paljon vaihtoehtoja. Lasten listoja ei juurikaan ole, mikä on mielestäni ihan hyvä asia. Meillä suosikkeja ovat olleet erilaiset pastat sekä vihanneksiin perustuvat annokset. 

Yksi asia on tärkeä tietää ja huomioida ennen matkaa, etenkin jos haluat syödä hyvin: Italiassa ravintolat menevät kiinni lounaan ja illallisen välillä, ja silloin ruoan hankkiminen voi olla työn takana, paikasta riippuen. Eli ota selvää ravintoloista ja niiden aukioloajoista matkakohteessasi etukäteen, säästyt näin monelta vaivalta (ja potentiaalisesti joidenkin turistiravintoloiden ryöväykseltä). Ravintoloissa syödään myöhään, ennen kahdeksaa harva lähtee ravintolaan. Lapset kulkevat mukana.

Lapselle listalta tilattu ruoka-annos Artiminossa (Toscana)

Lasten ruoan saatavuus yleisesti

Lasten purkkiruokaa löytyy kaupoista melko hyvin. Olen tosin huomannut että valikoima eroaa esimerkiksi Saksasta, ja Italiassa on tarjolla vähemmän ns. “valmiita” purkkiruokia, joissa olisi esimerkiksi lihaa ja vihanneksia sekaisin. En osaa täysin verrata tilannetta Suomeen, mutta kuvittelisin että Suomi ja Saksa ovat lastenruoiltaan melko samanlaisia. Purkkiruokia toki Italiassa on, mutta ne ovat enemmän joko pelkkää vihannesta tai pelkkää lihaa. Prenatal-nimisestä kaupasta löytyy lapselle lähes mitä tahansa, kuten myös suurimmista supermarketeista (esimerkiksi Esselunga).

Meillä anoppi valmistaa paljon ruokaa tuoreista aineksista, ja ne maistuvat oikein hyvin myös lapselle. Eli jos majoituksessasi on keittomahdollisuus, Italiassa saa toreilta ja kaupoista ostettua usein ihania, tuoreita raaka-aineita. Olemme myös ostaneet aina korvikkeet ja vaipat paikan päältä. Tosin jokaisen kannattaa toki pohtia, mistä oma lapsi pitää ja miten lapsi on tottunut uusiin makuihin. Oma lapsi juo Italiassa vettä sekä pullosta että hanasta (kuten me itsekin). Hanavesi on ainakin Toscanassa (Prato, Firenze) sinänsä kai juomakelpoista, tosin ei välttämättä kovinkaan hyvän makuista. Eli pullovesi on käytössä enemmän, mutta hanavesi toimii jos pullovettä ei sattumalta ole.

Ruokakauppojen sijainti kannattaa selvittää hyvissä ajoin etukäteen. Matteon perhe asuu keskusta-alueella, jossa talot on rakennettu vuosisatoja sitten. Siellä ei ole luonnollisesti otettu huomioon nykyajan vaatimuksia ruokakaupoille, joten isompaan ruokakauppaan tulee lähteä erikseen autolla. Pieniä kauppoja on siellä täällä, ja niissä käydään tilanteen mukaan – mutta niistä ei saa aina kerralla kaikkea. Osa näistä pienemmistä kaupoista sulkeutuu päiväsaikaan, ja avautuu taas illalla. 

Turvaistuimet ja auton vuokraus

Matkat sujuvat Italiassa lasten kanssa yleisesti oikein hyvin kaikkien käytännön asioiden osalta, eikä suuria kommervenkkejä ole odotettavissa.  Muutamia asioita kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen matkaa, esimerkiksi turvaistuimet.

Autoa vuokratessa lastenistuin kannattaa varata jo auton varaushetkellä, kuten nyt missä tahansa muuallakin. Keski- ja Etelä-Euroopassa lapset matkustavat usein kasvot menosuuntaan noin vuoden ikäisestä alkaen, mikä  käsittääkseni eroaa Suomesta hieman (olen kuullut, että lapsen suositellaan Suomessa matkustavan selkä menosuuntaan jopa kolmeen ikävuoteen asti, minut saa korjata mikäli asia ei näin ole). Vuokra-autoissa on täten usein istuin, jossa kasvot ovat lähes poikkeuksetta kasvot menosuuntaan. Isofix ei myöskään ole aina välttämättä oletus.

Me olemme ostaneet oman istuimen autoilua varten Italiassa, ja se on kasvot menosuuntaan. Kotona Saksassa meillä on telakka-istuin, jossa lapsi matkustaa kasvot poispäin menosuunnasta (istuin kääntyy kasvot menosuuntaan, mikäli tarve on), emmekä ole nähneet fiksuksi kuljettaa sitä Saksan ja Italian väliä.

Portovenere, ihastuttava kylä lähellä Cinque Terreä

Liikkuminen rattaiden kanssa

Mikäli suunnitteilla on kaupunkiloma eritoten Italian vanhoissa kaupungeissa, suosittelisin matkalle otettavaksi mukaan mahdollisimman pieniä ja ketteriä rattaita. Esimerkiksi osassa Firenzeä jalkakäytävät ovat monin paikoin melko kapeita. Toki pelkkiä kävelykatujakin löytyy.

Cinque Terren alue olisi ollut hankala suurten rattaiden kanssa, ja me päätimme jättää rattaat kokonaan kotiin. Kantoreppu toimi vallan hyvin, olihan meitä oli 4 aikuista kantamassa. Olemme pärjänneet Italian reissuillamme kohtuullisesti Stokke X-plory -rattailla, ja nykyään meillä on tulevia matkoja varten hankittuna Babyzen Yoyo -matkarattaat. Jälkimmäisistä en tosin osaa vielä sanoa juuta enkä jaata Italian matkoilla, sillä ne ovat melko tuore hankinta.

On myös paikkoja, joissa jalkakäytävä loistaa täysin poissaolollaan. Autot ja jalankulkijat kulkevat “sulassa sovussa” yhdessä, ja näillä paikoilla kannattaa pitää silmät selässäkin. Näin etenkin muutamissa vuoristokylissä Toscanassa. Italian liikenne on oma taiteenlajinsa, ja etenkin siihen tottumattoman kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta, erityisesti lasten kanssa liikkuessa – niin jalankulkijana kuin autollakin. Liikenne on lopulta ihan joustavaa ja toimivaa, kun osaa hieman ennakoida. Sitä ei kannata pelätä etukäteen, ainakaan mitä pohjoisemmassa liikkuu.

Junamatkailu lasten kanssa Italiassa

Junamatkailussa ei ole sinsänsä Italiassa mitään sen ihmeempää lasten kanssa, mutta esteettömyys ei ole aina viimeisen päälle mietittyä. Suomessa VR:n leikkivaunuihin tottuneet tulevat luultavasti pettymään, enkä ole vielä vastaaviin konsepteihin törmännyt Italian raiteilla – jos niitä on, niin saa vinkata!


Junilla matkatessa, etenkin Trenitalian hieman vanhemmalla kalustolla, rattaiden kanssa on hyvä huomioida se, että vaunun vievät portaat ovat usein jyrkät. Jos on matkassa yksin, kannattaakin pyytää apua kanssamatkustajilta, sillä minä en ainakaan itse selviäsi lapsen ja rattaiden kanssa niissä yksin. Italialaiset ovat onneksi avuliasta väkeä.

Bologna-Milano-välillä oli rattaiden kanssa muutenkin taiteilemista – emme halunneet jättää rattaita ovien viereen valvomatta, joten kasasimme ne ja otimme junan hyttiin mukaan. Näiden uusien matkarattaiden kanssa junamatkailu näissä junissa tulee luultavasti helpottumaan huomattavasti, koska ne menevät todella pieneen tilaan.

Tähän kun vielä taittelee rattaat kasaan, niin on hieman ahdasta. Onneksi oli yksi ylimääräinen penkki vieressä!

Tämä on kuitenkin tapauskohtaista. Uudemmat “paikallisjunat” esimerkiksi Toscanassa Pistoian ja Firenzen välillä ovat huomattavasti esteettömämmät, ja niillä matkustaminen taittuu rattaiden kanssa ilman sen suurempaa ongelmaa.

Trenitalialla on olemassa Children Free -kampanja, lue lisää kampanjasta täältä.

Nähtävyydet

Suurimpien kaupunkien nähtävyyksissä, kuten esimerkiksi Roomassa ja Firenzessä, vaaditaan kärsivällisyyttä, sillä suosituimpiin nähtävyyksiin on usein jonoa. En ole itse lähtenyt lapsen kanssa museoihin tai näyttelyihin, joissa haluaisin viettää aikaa ihan rauhassa kuljeskellen. Isomman lapsen kanssa tilanne voi toki olla toinen. Itse rakastan lapsen kanssa italialaisissa pikkukaupungeissa viipyilyä ja maaseutua – toki olemme usein Firenzessäkin, mutta viihdyn paremmin väljemmillä vesillä.

Moni suosittelee, että suosituimpiin paikkoihin tulisi mennä mahdollisimman aikaisin, ja liput tulisi varata hyvissä ajoin etukäteen etenkin lasten kanssa. Firenzessä ja Roomassa joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai on yleensä museopäivä, jolloin tiettyihin kohteisiin pääsee ilmaiseksi (tarkista kohteet etukäteen). Olen käynyt museoissa ilman lasta, ja välttäisin itse näitä ilmaispäiviä lasten kanssa – ellei halua olla paikalla hyvin aikaisin.

Walks of Italy -sivusto on listannut muutamia hauskoja tapoja pohjustaa matkaa Italiaan lasten kanssa, artikkeliin pääset tästä.

 

Majoitus

Majoituksesta en sen enempää osaa sanoa, sillä käytämme majoituspalveluita hyvin harvoin. Yhden vinkin voin kuitenkin antaa, sillä kerran olemme olleet lomalla ihan oman pienen perheen kesken, ja päädyimme agriturismoon Carnignanon seudulle Praton ja Firenzen puolimatkaan. Agriturismot ovat yleensä idyllisiä, emmekä maksaneet muutamasta yöstä ainakaan sataa euroa enempää per yö elokuun lopussa / syyskuun alussa. Etenkin off season -aikoina hinnat voivat olla hyvinkin edullisia.

Paikan nimi oli Tenuta La Borriana. Argiturismot sijaitsevat yleensä luonnon helmassa, ja tässä paikassa sijaitsi myös uima-allas – toki on huomattava, että erillistä lastenallasta ei ollut ja allas ei tainnut olla lämmitetty. Agriturismossamme oli myös ravintola, jossa söimme iltaisin illallisen – ja se oli muuten hyvä ravintola. Paikkaan oli tosin jo suositusta Italian sukulaisiltamme, joten tiesimme ettemme aivan mihin tahansa paikkaan olleet menossa.  Mukava paikka muutaman yön lomalle lapsen kanssa, auto on tosin välttämätön, niin paikalle pääsyä varten kuin päiväretkiäkin ajatellen. On kuitenkin huomioitava, että agriturismot eivät ole kuitenkaan lapsiperheille suunnattuja lomakeskuksia, vaan maaseudun rauhassa olevia maalaistalon tyylistä majoituksia, jossa meillä painaa vaakakupissa eniten maaseudun rauha ja tässä tapauksessa hyvä sijainti.

Sesonkiaikana Tenuta La Borrianaan pääsee maksusta myös uima-altaalle, jos ohi ajaessa tekee mieli pulahtamaan.

Monet paikalliset lapsiperheet viettävät lomaa Toscanan rannikolla leirintäalueilla, joissa on melko hyvät palvelut ja usein kuljetus läheiselle rannalle. En ole itse kovinkaan innokas karavaanari tai telttailija, etenkään lapsen kanssa. Kokemuksiani toscanalaiselta leirintäalueelta pääset lukemaan täältä.

Ciao Bambino -sivustolta löytyy lisää ajatuksia majoituksista Italiassa lasten kanssa. Sieltä löytyy myös vinkkejä lapsiystävällisiin agriturismoihin Toscanan alueella (artikkeli on tosin joitain vuosia vanha, joten tarkastathan kiinnostavat kohteet erikseen netistä tai soittamalla. Tämä on tärkeää muutenkin netistä tietoa etsiessä).

Oma tila

Italiassa matkatessa kannattaa ottaa huomioon se, että vaikkapa kauppareissulla italialaismummo saattaa tulla ihastelemaan lasta.

Lasta voidaan ihastella ja joskus kosketellakin, ja hänelle jutellaan hyvin usein. Se kuuluu Italiassa kulttuuriin ja tapoihin, eikä siinä ole mitään outoa. Tiedostan kuitenkin, että se ei aina kuulu suomalaisiin tapoihin, joten tätä kannattaa pohtia hyvissä ajoin jo etukäteen.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on lasten kanssa Italiassa matkustamisesta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply missa keskiviikko, 4 huhtikuun, 2018 at 15:47

  Heips, iso kiitos tästä postauksesta! Ollaan mietitty ensi vuoden alulle (tammi-helmikuu) jotain Italian kaupunkia, osaisitko sinä suositella jotain? Ei haluttaisi Roomaan, mutta Firenze ja Milano kiinnostavat. Tarkoitus on siis vuokrata asunto kuukaudeksi ja tutustua rauhassa kaupunkiin ja mahdollisesti junalla lähiympäristöön. Meillä on 5kk ikäinen vauva ja oltiin juuri viime tammi-helmikuussa kuukausi Nizzassa. Sielläkin oli havaittavissa paljon samoja piirteitä kuin Italiassa, esim. mummot ihastelee, lapset kulkee mukana, eikä niiden katsota olevan mitenkään häiriöksi. 🙂

  • Reply lena perjantai, 6 huhtikuun, 2018 at 11:42

   Moikka Missa, kiva kun laitoit viestin! Kuulostaa tosi kivalta tuo teidän suunnitelma. Mä olen luonnollisesti tykästynyt tuohon Toscanan alueeseen ja junamatkan päässä Firenzestä oleviin kaupunkeihin – minulla on suomalainen ystävä Firenzessä ja hän vuokraa asuntoaan siellä matkailijoille, voin laittaa siitä infoa jos haluat esim sähköpostiin? Kivoja on myös siellä Siena ja Lucca ainakin 🙂 Tuohon vuodenaikaan saattaa saada myös hyvän diilin rantakohteesta esim Viareggio.

   Mä myös niin tykkään tästä asenteesta, että lapset ovat osa luonnollistä elämää eikä häiriötä. Kyllä heitäkin paimennetaan sitten koko kylän voimin, mutta mukavaa siellä silti on 😀

   • Reply Mia keskiviikko, 20 marraskuun, 2019 at 04:58

    Hei!
    Kiitos vinkeistä! Haaveillaan reissusta lasten kanssa rannikolle ja Firenzestä. Vieläkö ystäväsi vuokraa? Minun meili on [email protected].

    • Reply lena perjantai, 6 joulukuun, 2019 at 08:09

     Hei Mia! Valitettavasti hän ei enää vuokraa. Mikäli jokin askarruttaa, minulle voi laittaa meiliä [email protected] jos siltä tuntuu. Pahoittelut hieman myöhäisestä vastauksesta, blogi on ollut pienellä breikillä.

 • Reply Johanna / Eau de Cologne perjantai, 30 maaliskuun, 2018 at 08:58

  Me oltiin Sisialiassa kun E oli puolivuotias, olimme liikenteessä niin, että meidän lisäksemme appivanhemmat olivat mukana. Järkytys oli suuri, kun taksikuskit lentokentällä eivät millään halunneet antaa meille tilataksia, koska luonnollisesti vauvakaukalon kanssa tarvitsimme viisi istumapaikkaa. Ehdottivat, että laittaisimme kaukalon tavaratilaan ja vauvan syliin ?Ja muutenkin lapset näyttivät heiluvan liikkuvissa autoissa villin lännen tyyliin.. Tämä siis noin kuusi vuotta sitten- voi vain toivoa, että siellä olisi meininki tämän suhteen muuttunut

  • Reply lena perjantai, 6 huhtikuun, 2018 at 11:39

   Kääk! Me ostettiin Italiassa oma istuin, ja tosin kovin huolehtivaisia olivat muutenkin sen osalta… ei ehkä modernein istuin meidän eka siellä (joku perheen perintökalu), mutta uusi on hyvä. En ole kyllä tuollaiseen törmännyt, vähän liian rajua 😀 Mä luulen, että tuo pohjoisempi osa on vähän eurooppalaisempi kuin Sisilia tässä 😀

 • Reply Susanna keskiviikko, 21 maaliskuun, 2018 at 19:45

  Hanavesi on usein Italiassa ihan hyvälaatuista, tosin kalkkia voi olla paljon mutta pystyy kuitenkin juomaan. Itse sairastuin hanavedestä Barcelonassa ja vatsavaivat eivät ole sen jälkeen oikeastaan lähteneet pois, vaan alkavat aina silloin tällöin vaivata

  • Reply lena torstai, 22 maaliskuun, 2018 at 11:49

   Juu, hanavesi on tosiaan ihan okei, vaikka maku ei välttämättä olekaan… Suomessa tottuu tässä suhteessa todella hyvään. 🙂 Me olemme täällä Espanjan pohjoisosissakin juoneet hanavettä osittain, ja toistaiseksi olemme terveinä. Toivotaan, että jatkossakin!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.