Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yksi kokemus Espanjan terveydenhuollosta matkailijana

Pääsin viikonloppuna testaamaan sairaanhoitoa Espanjassa. En ole juurikaan matkoillani sairastellut, ja Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole ollut käytössä ennen mennyttä viikonloppua. Mukana se kuitenkin aina on, tästä olen erityisen tarkka. Etenkin lapsen osalta.

Espanja on suuri maa, ja aluekohtaisia eroja voi hyvinkin terveydenhuollossa olla.

Tämän yhden kerran perusteella ei tässä asiassa voi varsinaiseksi aiheen asiantuntijaksi itseään nimittään, mutta se antaa kuitenkin kokemuksen jota verrata esimerkiksi kotona Saksassa ja Suomessa lääkärissä asioimiseen. Tämä toistaiseksi ainoa kokemukseni on Bilbaon läheltä Getxosta, jossa vierailin paikallisessa terveyskeskuksessa sunnuntaina iltapäivällä.

Leuka, oikean puolen hampaat sekä korva olivat olleet kipeä, välillä todella ilkeästi, ja päätin mennä kivun koventuessa käymään lääkärin luona. Marssin terveyskeskukseen,  jossa ei ohikulkiessa ole näkynyt ruuhkaa, mutta varauduin kuitenkin henkisesti odotukseen.

Käynti oli luokiteltavissa rutiinikäynniksi, ja vaivojeni syyksi paljastui poskionteloissa ja sinne johtavissa teissä jumissa oleva tavara. Kipu on sieltä sitten heijastunut joka paikkaan, tuntuen kasvojen oikealla puolella ilkeänä jomotuksena. En ole koskaan ennen tällaista kokenut, ja alkuun olisin hammassäryn perusteella mennyt hammaslääkärille.

Kipu oli niin kokonaisvaltainen, etten oikein osannut keskittyä mihinkään. Työntekoonkin kipu vaikutti, kun koko ajan juili oikealla puolella suussa, poskionteloissa ja kurkussa. Jatkuva kipu vaikuttaa myös yleiseen fiilikseen ja vireystilaan, sillä yöllä nukkuminenkin on ollut hieman hankalaa.

Käynti oli nopea. Otin Matteon mukaan tulkiksi, ja ilmoittauduimme ambulatorion vastaanotossa.

Saksan EHIC-kortti kävi mukisematta, kuten sen Espanjassa kuuluukin käydä, ja meidät ohjattiin odotustilaan. Kului 15 minuuttia, kun meidät kutsuttiin sisään. Lääkäri osasi jonkin verran englantia ja ymmärsin myös hänen espanjaansa sieltä täältä (italian ymmärtäminen ja espanjan alkeet yhdessä auttavat jonkin verran), ja Matteo joutui tulkkaamaan muutamissa tilanteissa.

Sain lääkäriltä diagnoosin ja ohjeet lääkkeiden ostoon apteekista, eikä ollut kauaakaan kun olimme ja matkalla apteekkiin. Aikaa ei siis tähän kulunutta juuri ollenkaan, arviolta koko käynti kesti noin 25 minuuttia. Ei minulla ollut oikein minkäänlaisia ennakkokäsityksiä Espanjan (tai Baskimaan alueen) terveydenhuollosta, mutta rutiinikäynnillä tässä lähistöllä kaikki toimi oikein hyvin. Erittäin hyvin. Mielestäni 25 minuuttia ei ole aika eikä mikään lääkärin vastaanotolla sunnuntaina iltapäivällä. Saksassa asuessa on tosin tottunut siihen, että hoitoon pääsee melko nopeasti, jos on tarve. En ole tuntia, puoltatoista kauempaa sielläkään rutiinikäynneillä omalla lääkärilläni odottanut vuoroani ilman ajanvarausta.

Sain lääkäriltä kehoituksen palata, mikäli olo ei helpota. Olossa on tapahtunut kohennusta, ja seuraan tilannetta – jos mikään ei dramaattisesti muutu, ei käynnille liene tarvetta. Katsotaan nyt kuitenkin. Viime yön nukuin ensi kertaa hyvin viikkoon.

 

Millaista terveydenhoitoa olet matkoillasi saanut, jos on tarve tullut? Osaisiko joku muuten kertoa enemmän Espanjan terveydenhuollosta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply rita torstai, marraskuu 22, 2018 at 00:29

  Taytyy sanoa etta 30 vuoden tyoskentelyn jalkeen seka yksityisella etta julkisella puolella Espanjassa , tulkkina, voin sanoa etta taalla yleensa toimii terveydenhoito todella hyvin. Laakarin koulutukseen paasy , seka yleensa terveystieteelliseen paasy ei ole helppoa missaan pain Espanjassa. Sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja laakarit menee yli 10 pisteilla opiskelemaan. Lukion jalkeen tulee yleinen paasykoe , joka ei ole helppo, jolla kirjoitetaan ”pisteet” yliopistoon. Opiskelu on tuettua , opintorahoja saa tuloksen ja tulojen mukaan. Espanjassa yleensa , loytyy tietysti myos poikkeuksia, julkinen koulutus ja sairaanhoito on paljon laadukkaampaa kuin yksityinen. Tietysti jos ulkolaisella potilaalla ei ole tulkkia mukana eika hoitohenkilokunnan kanssa loydy yhteista kielta asiat mutkistuu. Yleensa henkilo joka puhuu englantiakin ei ymmarra laaketieteellisia termeja.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, joulukuu 4, 2018 at 10:48

   Hei Rita,

   Kiitos kommentista! Olen tämän lyhyen kokemukseni perusteella samaa mieltä siitä, että terveydenhoito toimii hyvin. Toki en tiedä muuta tätä tulehdusta vakavammasta, mutta siihen kokemukseni perustaen. Meillä meni oikein hyvin, ja Saksan EHIC-kortti kelpasi ilman mitään sen kummempaa ihmettelyä, ja hammaslääkäristä löytyi oikein englannintaitoinen henkilö myös. 🙂

 • Reply Ritva Koponen sunnuntai, syyskuu 2, 2018 at 10:53

  Viisi talvea olen mieheni kanssa viettänyt Gran Canarialla 5-7 kk.kerrallaan.minulla on perussairauksia joiden vuojsi en saa matkavakuutusta,en lyhelle ajalle,enkä pitkille aikajaksoille.
  Olemme eläkeläisiä ja Gran Canarialla on vuokra-asunto.
  Olemme erittäin tyytyväisiä Eurooppalaisen sairaanhoitokortti terveydenhoitooalveluihin,mitkä olemme kortilla saaneet ja täysin ilmaisia ovat meille olleet.
  Kerran olin laskenut väärin yhden päivittäin otettavan sydänlääkkeeni,(lääkkeeni olen tuonut vielä toistaiseksi koko matkan ajaksi Suomesta)Niinpä kävin lähi el centro de salud kertomassa että lääke loppui ja näytin tyhjää oakkausta ja pakkauksessa oli eng.kielinen ohje minulle.Luukulla annoin samalla sairasvakuutuskorttini ja passini.espanjan kieli raitoni on heikko silloin noin vuoden opiskelu takana.Täyttivät oaperit käskivät odottamaa touseen huoneeseen,mussä lähes samantien pääsin lääkäriin,joka puhui eng.Reseppi tuli ja hain lääkkeen eri kauppanimi mut vaikuttavat aineet samat.maksoi 0,28€
  Kerran mieheni kaatui Las Palmasissa sateen kastelemalla kadulla,oli liukkaampi kuin meillä Suomessa jää,12tikin haava tuli välittömästi ambulanssi tuli ja sairaalaan ja tikattavaksi,minä hermostuin veren määrästä kun sitä tuli niin hirvesti,rauhoittelivat minua ja sain hartihieronnon.Noin tunnin päästä olimme jo bussiasemalla odottamassa Glopalin bussia jolla menimme saaren etelä osaan.
  Kerran taas sattui bussissa missä ei ollut turvavöitä ja byssi ajoi melko lujaa järruttaen sit yht äkkiä,minä lensi keskiosan istuimelta kaaressa etuoenkkien kohdalle lyöden leukani tuolin alaosaa ,verta tuli melkoisesti,mut muuten kaikki oli ok,bussissa oli lääketieteen opiskelija joka jututti ja porukka kertyi ympärille samoin bussikuski ,niinpä ambulanssilla lähimpään sairaalaan paikattavaksi,kieliongelmia oli mut hyvin selvittiin eng-esp,joita en todellakaan puhu hyvin.leuka kuvattiin ja 7tikkiä lopputarkistus tehtiin Masoalomaksen terveyskeskuksessa joka on asuntomme lähin.Lopputarkistuksen teki lääkäri ja hampaat koputteli mut ei hampaat ollu edes hellät ja leukaluukin ihan ok.
  Miehelleni tuli kyynärpäähän semmonen pehmeä pussi joka rupesi suurenemaan,joten neni siihen lähi terveyskeskukseen,nopeasti pääsi lääkäriin,joka pussin tutki ja antoi lähettiin yksityissairaalaan erikoislääkärille ,niinpä seuraavana päivänä mentiin sitten sinne .Just ajallaan pääsi ystävällinen ortobedi otti vastaan ja ylläri,ylläri tulkki oli myös paikalla loistava palvelu ja täysin ilmaista meille. Lääkkeistä mitkä haimme apteekista maksoimme 10% .
  Aina olemme ilmoittaneet Kelalle lähtl ja oaluu ajkamme.
  Nyt olemme suunnitelleet viivyä Canarialla jopa yli vuoden,niinpä odottelemme et Kelalta tulisi ne E121 ,S1 lomakkeet.

  • Reply lena lauantai, syyskuu 8, 2018 at 17:58

   Hei Ritva, ja kiitos kommentistasi! Mukava, että jaoit kokemuksesi kommenteissa, monella taitaa olla kokemusta Espanjan terveydenhuollosta. E
   Eurooppalainen sairaanhoito kortti on tosiaan ihan ehdoton, olemme sitä nyt täällä Italian reissulla (anopin luona olemme kylässä) joutuneet hyödyntämään ja toimii moitteetta. Ei mitään mutinoita ja erittäin hyvää palvelua toscanalaisessa sairaalassa, joten en muualta maasta osaa sanoa. Toki auttaa se, ettemme tulkkia tarvitse, mutta muutenkin ystävällistä porukkaa. Eli kortti on hyvä aina olla mukava.

   Mukavaa oleskelua Espanjassa!

 • Reply Tuikku tiistai, heinäkuu 17, 2018 at 11:19

  Olin ollut 1,5 kk lomalla Espanjassa kun toiseen kainaloon tuli pieni ihottumaläikkä. Kotihoidosta huolimatta se levisi hyvin nopeasti. Ensin tuli märkäinen rakkula jonka puhjettua alta paljastuu vereslihalla oleva ihottuma. Ihottuman päälle tuli visvainen rupi. Kun kainalossa näppyjä oli useita, ne lopuksi yhdistyi ja levisi koko kainalon kokoiseksi vereslihalla olevaksi alueeksi, jonka halkaisija oli 15 cm. Kipu oli järjetön. Lisäksi samoja rakkuloita tuli muurama muualle. Ennenkuin ihottuma oli ehtinyt mennä kovin pahaksi, kävin eurooppalaisen sh kortin kanssa lääkärissä Horadadassa. Tämä hyvin englantia puhuva naislääkäri määräsi sienivoidetta. Olin voiteen käytön jo aloittanut, kun olin miettinyt olisko sitä. Hain silti kiltisti voiteen ja jatkoin käyttöä. Ihottuma paheni ja tuska oli hirveä, etenkin kainalossa koska se ei kestänyt yhtään kosketusta ja olisi pitänyt pitää kättä ylhäällä kokoajan. Helpotti vähän kun laitoin pehmeää paperia kainalon väliin. Suomalainen ystävä, joka on lääkäri, diagnosoi ihottuman märkäruveksi kuvien perusteella. Kävin uudelleen lääkärissä diagnoosin kanssa. Tämä vanhempi ja hyvin epäystävällinen mieslääkäri ei osannut sanaakaan englantia. Näytin kaikki ihottumat, kerroin kuinka pitkään oli kestänyt ja miten alkanut englanniksi ja käsimerkein. Hän vei minut sairaanhoitajan luo, joka sitten teippasi kainalon umpeen. Tosi järkevää tässä 30 asteen helteessä. Muuta ei tehty. Teippaukset teki todella kipeää ja revin sen samantien pois kun pääsin lääkäristä. Olin pettynyt ja itku siinä tuli.
  Sain suomalaiselta lääkäriystävältäni ohjeet, mitä antibioottia, vahvuus, määrä ym ohjeet. Näillä tiedoilla marssin apteekkiin ja sain sieltä lääkkeet ilman reseptiä. Onneksi. Ihottuma on nyt lähtenyt hienosti paranemaan.

  Tuntuu jännältä, että kaksi espanjalaista lääkäriä ei tunnistanut 30 cm päästä samaa, minlä suomilääkäri osasi diagnosoida 4400 km päässä. Märkärupi on erittäin tarttuva ja joillekin myös vaarallinen. Se voi myös levitä lähimpään imusolmukkeeseen ja aiheuttaa verenmyrkytyksen. Hoitovirhe olisi voinut olla kohtalokas ja ainakin se pitkitti tuskaa ja altisti muita mm paikallista väestöä tartunnalle. Espanjasta olen tartunnan saanut. Onneksi Espanjassa saa antibiootteja ilman reseptiä. Ei hyvä, mutta tässä tapauksessa pelasti tilanteen.

  Minua on syyllistetty mm siitä, ettei ollut tulkkia mukana. Mutta kyllä lääkärin pitäisi osata tunnistaa tartuntataudin vaikka kaikki oltaisiin mykkiä. Kuitenkin minullakin oli niin selvät märkärupioireet. Toinen, mistä on moitittu, on se etten mennyt yksityiseen lääkäriin. Jos tätä lähdetään avaamaan, niin ensinnäkin minulla on euroopp.sh kortti, jolla pitäisi saada samaa hoitoa mitä paikallisetkin saa. Ja toisekseen, kun paikallisella on märkärupi, niin tuskin kaikilla on varaa mennä erikoislääkärille. Yleisimpien tartuntatautuien diagnosoiminen kuuluu jokaisen lääkärin yleissivistykseen jo ihan senkin vuoksi, ettei siitä ihan hirveää epidemian syntyisi. Märkärupi tarttuu muillakin tavoin, kuin ihokosketuksesta mm tekstiilien välityksellä.

  Olen ymmärtänyt että Espanjassa lääkärikoulutukseen pääsee helposti, riittää että on rahaa. Ei ole pääsykokeita eikä tarvitse olla kummoinen lukion päättötodistus. Suomestakin tulee opiskelijoita, jotka eivät pärjää pääsykokeissa, eivät halua pääsykoerumbaan tai lukion arvosanat eivät ole riittävät. Koulutus ei oli ilmainen, kuten Suomessa, mutta jos pappa betalar, no problem.

  • Reply lena lauantai, heinäkuu 21, 2018 at 17:08

   Hei Tuikku, kiitos kommentistasi ja heti alkuun pahoittelut myöhäisestä vastauksesta – olen tällä hetkellä lomalla Suomessa ja nyt tulin tsekkaamaan blogin kommentit.

   Heti alkuun, tosi kurja kokemus sinulla. Onneksi apu löytyi sitten muuta kautta ja vaiva on lähtenyt paranemaan! Nämä sairastumiset aiheuttavat aina stressiä, ja se ei ole koskaan kivaa, ei ainakaan vieraassa maassa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitäisi tosiaan saada samaa hoitoa kuin paikallisetkin, ilman tarvetta yksityislääkärille. Näin se toimi hyvin Baskimaalla meidän alueellamme, toki Espanja on niin suuri maa että alueellisia eroja varmasti on – ja riippuu lääkäristäkin. Tarkemmin en tuosta Espanjan lääkärikoulutuksesta tiedä, ainakin (ja tähän kokemukseni rajoittuu) Baskimaan osalta tiedän että yliopistot eivät ole ns. pappa betalar -kouluja, mutta kuten sanottu, en tiedä mikä tilanne on muualla maassa – varmasti kuten muuallakin Euroopassa, löytyy myös privaattiyliopistoja, joissa opiskelu sitten maksaa hunajaa.

   Toivottavasti loma jatkuu mukavasti! 🙂

 • Reply Liisa maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 20:04

  Hei, minun kokemukseni eivät valittetavasti olen ihan yhtä hyviä. Olin viime talvena jonkin aikaa aurinkorannikkolla, mutta asuin ihan paikallisten parissa. Sairastuin pahaan flunssaan, jolloin menin paikalliseen terveyskeskukseen (Centro de Salud). Vastaanotossa äkäinen virkailija vaati, että pitää olla eurrooppolaisen kelakortin ja passin kopio, jotka minulla olivat onneksi mukanani. Pääsin sairaanhoitajan vastaanotolle, joka myös oli huonotuulinen. Hän määräsi 3 eri lääkettä. Kun en halunnut kipulääkettä, kun en sitä tarvinnut, hän suuttui ja viskasi paperin roskakoriin sanoen: ”osta kilo appelsiineja! He puhuivat vain espanjaa. Voi olla, että osa heidän hermostumisestaan johtui, että espanjankielentaitoni on puutteellista enkä ymmärtänyt kaikkea nopeasta puheesta. Seuraavalla kerralla otan kaikki lääkereseptit nöyrästi, eihän niitä kaikkia ole pakko hakea apteekista. Kokemus oli sekin!

  • Reply lena torstai, maaliskuu 22, 2018 at 11:48

   Hei Liisa, ja kiitos kokemuksen jakamisesta! harmi kuulla ei niin positiivisista kokemuksistasi. Isoon maahan taitaa mahtua kaikenlaista – kuten olen kotona Saksassakin huomannut. Välillä toimii oikein hyvin, useimmiten, mutta joskus kielimuuri on suuri. Täällä Espanjassa mieheni oli mukana, ja hän osaa jonkin verran kieltä (on italialainen, joten pärjäävät tiettyyn pisteeseen asti myös omilla kielillään yhdessä, jos kielitaito loppuu). Meidän terveysasemalla oli oikein mukava henkilökunta.

   Mukavaa viikkoa ja terveiset Bilbaosta!

 • Reply Janne perjantai, maaliskuu 16, 2018 at 08:12

  Aika paljon on kokemusta, eri puolilla Espanjaa olen asunut, ja kaikki on aina toiminut moitteettomasti, ja nopeasti päässyt erikoisempiinkin hoitoihin kuten vaikka magneettikuvauksiin, joka suomessa tuntuu olevan kiven alla. Joskus aikanaan kävi jopa niin että alaselän vakavien ongelmien kanssa menin Suomessa vastaanotolle, yksi lääkäri sanoi ettei mitään tehtävissä, toinen tarjosi puukkoa. Sevillassa sain otsoonipiikin nikamien väliin, ja nyt on ollut selkä kunnossa jo 8v. Eli ei mitään muuta kun positiivista sanottavaa

  • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 20:29

   Kiitos myös sinulle Janne! Omat kokemukset nyt muutaman käynnin perusteella (jouduin tämän jutun jälkeen käymään vielä pari kertaa lääkärissä), ja kaikki sujui todella hyvin. Odotusta puoli tuntia ja lääkäri osasi oikein hyvin englantiakin vaikka olin oman tulkkini eli mieheni kanssa matkassa. En tiedä miten Suomessa olisi toimittu, ei ainakaan viikonloppuna näin nopeasti olisi edes yksityiselle päässyt.

 • Reply Susanna torstai, maaliskuu 15, 2018 at 18:34

  Voi olla että tuohon tarvitsee antibiootit jos pitkittyy eikä mene ohi. Minulla kokemus Saksasta bavariasta, joka ei ollut hyvä. Heti kysyttiin onko paikallista sairasvakuutusta, jota en ole ostanut kun en maassa asu. Kysyi onko varaa maksaa ja palvelua ei saanut kun se paikallinen sairasvakuutus puuttui. kelakortista ei ymmärretty mitään ja lääkäri meni koko ajan kysymään neuvoa toisilta. Papereita piti täyttää ainakin 20kpl ja hoitaja ei ollenkaan kuunnellut. Mutta jossain muualla on varmaan parempaa, tuo tapahtui Bavariassa. Olisin mennyt toki mieluummin yksityiselle, mutta sillä seudulla ei sattunut olemaan yksityisiä joten menin paikalliseen sairaalaan ja kokemus ahdisti

  • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 20:26

   Harmi, kun sinulla on Susanna tuollaisia kokemuksia – Olen kuullut myös, että kaikkialla tuon EHIC kortin toiminta ei ole ollut täysin moitteetonta. Itselleni on Saksassa toiminut todella hyvin, tosin taisin sitä kerran käyttää kun siellä kävimme ennen muuttoa. Onneksi ei ole liikaa tarvinnut käyttää, ja sairastelu on ollut aika vähäistä.

   • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 20:29

    Ps, olit oikeassa! Sain lopulta antibiootit! ?

 • Reply Kristian torstai, maaliskuu 15, 2018 at 09:58

  Tuskin buranalla paranee kokonaan, jos on bakteerin aiheuttama ja pitkittynyt vaiva niin helposti tarvii antibiootit.

  • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 20:23

   Totta tämä! Sain antibiootit – sovimme lääkärin kanssa ensi kerralla että tulen takaisin jos hänen keinonsa ei pure ja nyt sitten antibioottien voimalla. Paranee ?

 • Reply Kaarina torstai, maaliskuu 15, 2018 at 08:26

  Asumme talvet Teneriffalla ja hoito todella on hyvää ja nopeaa täällä jotenkin vaan homma toimii

  • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 20:22

   Kiitos Kaarina tästä! Kiva kuulla että Teneriffallakin toimii – näin olen myös itse kuullut. Kaiken kaikkiaan ole hyvin tyytyväinen, ja kävin vielä lpppuviikostakin lääkärissä. Hyvin pelasi silläkin kerralla ?

 • Reply Riikka keskiviikko, maaliskuu 14, 2018 at 19:10

  Mulla oli toisen lapsen odotuksen loppumetreillä paha molemminpuolinen piskiontelotulehdus, ja särky tuntui tosiaan hampaissa, poskissa ja leukaperissä asti. Hoitona poskionteloiden punkteeraus (vihreää kamaa tuli ulos), antibiootit ja rutkasti paracetamolia. Lisäksi kortisonia laajentamaan poskionteloiden limakalvoja sekä nenätippoja, ja nenäkannu oli myös ahkerassa käytössä. Uusi punktio viikon kuluttua, ja sitten vihdoin helpotti. Viiteen yöhön en nukkunut kuin istumassa asennossa, mikä ei ison vatsan kanssa ollut mitään herkkua. Kamala kokemus, kita ei toivoisi kenellekään. Hienoa, että lääkärikäyntinoli sujuva ja lääkkeet ovat purreet. Paranemisia toivotellen!

  • Reply Lena sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 07:41

   Riikka, iso kiitos kokemuksen jakamisesta! Kuulostaa aika hurjalta, mä olin myös aivan varma että tuo olisi edessä – tuntui, että olin tukossa vaikka mitään ei ulos tullutkaan. Menin sitten loppuviikosta takaisin lääkäriin ja sain kehoituksen käydä tsekkaamassa vielä takahammss. Siellä oli alkava tulehdus, joten eikun kuuri päälle. Ilmeisesti näiden kahden tekijän summa tämä sairastelu sitten, ihan hurjaa enkä tosiaan toivo kenellekään. Huh. Kiitos vielä kommentista 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.