Kun Espanjassa satoi lunta

Lumimyrsky saavutti Espanjan viime viikolla, mistä uutisoitiin laajasti ainakin seuraamissani suomalaisissa uutiskanavissa. Toki koko Eurooppa oli kylmän sään kourissa, ja britit jo nimesivätkin ilmiön Siperiasta saapuneeksi hirviöksi. Sekaisin oleva sää tarkoitti sitä, että ihmisiä oli jumissa esimerkiksi lentokentillä ja moottoriteillä, ja kouluja on suljettu.

Toki suomalaisittain tämä säätila on melko normaali, mutta kun se lumi saapuu paikkaan, jossa siihen ei ole totuttu ja varauduttu, on jonkinasteinen katastrofi ymmärrettävästi valmis. Eihän se nyt ihme ole, että esimerkiksi Roomassa ei ole lumeen totuttu, ja keinot ovat lumen tullessa aika vähissä.

Lumi satoi tänne Espanjan pohjoisrannikolle tiistain ja keskiviikon jälkeiseinä yönä, ja sade jatkui iltapäivään. Maa oli valkea, Bilbaota ympäröivät kukkulat loistivat valkoisina, ja ihmiset syöksyivät ulos.

Epäilen, että koulut tai ainakin päiväkodit olivat kiinni – sen verran lapsia oli ulkona nauttimassa lumesta keskellä kirkasta päivää. Joku tuli vastaan lumilaudan kanssa, joku juoksi metroon pulkka kainalossa. Minun oli tarkoitus tehdä aamu töitä, mutta en malttanut vastustaa ihanaa, raikasta ilmaa ja lähdimme ulos. Matteokin piti etäpäivän, osittain olosuhteiden pakosta, ja aamulenkki oli poikaa. Ei sille mitään voi, että kaipaan Suomen talvia, niitä leppoisia pakkaspäiviä. On ihana lähteä ulos liikkumaan raikkaaseen talvi-ilmaan ja palata kotiin posket punaisina. Toki sauna puuttuu näillä leveyksillä kokonaisuutta kruunaamasta, mutta ehkä siitäkin selvitään.

Kaduilla oli hauska karnevaalitunnelma. Ihmiset ottivat paljon kuvia ja ilon irti lumesta, niin aikuiset kuin lapsetkin, ja muutamasta nettilähteestä kävi ilmi, että yhtä paljon lunta olisi tänne ihan rannikolle, merenpinnan tuntumaan, satanut 30 vuotta sitten. Ei ole kauaakaan tosin kun lumi edellisen kerran peitti Baskimaata – olimme Madridissa ennen joulua, ja silloin Baskimaan ja muunkin pohjoisen Espanjan lumitilanteesta uutisoitiin laajasti. Lumi on tutumpi ilmiö vuoristoseuduilla, luonnollisesti, eikä tästä nyt monen tunnin ajomatka ole esimerkiksi hiihtokeskusten suuntaan. Siksi monella on varmastikin kotona esimerkiksi bongaamiani lumilautoja, joita nyt sitten hyödynnettin ihan kotikulmilla.

Pari päivää lumisateen jälkeen Bilbaoon palasi kevät, ja nyt nautimme 15-20 asteen lämpötiloista. Kelpaa tälle suomalaiselle, ja tässä joudutaan kohta jopa aurinkorasvan ostoon – palan helposti, ja nämäkin lämpötilat saavat kasvot punottamaan.

Onko asuinmaassasi (satunnainen) lumi ongelma?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Katja/historiadeviajes maanantai, maaliskuu 12, 2018 at 11:22

  No näitä uutisia kuulin Madridistakin ja koko insta feedi oli täynnä lumiukon kuvia. Siellä ainakin mm. yliopisto sulki ovensa kesken päivän ja junat ei oikein toimineet. Ja ihana miten olette nauttineet lumesta. Etäisyys tähän lumeen ja pakkaseen saa taatusti nauttimaan ihan eri tavalla.

  Miten siellä Bilbaossa muuten, onko sisällä kylmä tällaisia raikkaina päivinä?

  • Reply lena keskiviikko, maaliskuu 14, 2018 at 15:50

   Täälläkin oli ihmiset ihan innoissaan kuvailemassa maisemia ja itseään lumessa! 🙂 Ja Instagram on vieläkin parilla paikallisella tilillä ihan lumi lumi lumi 😀 Täällä on ollut aika viileää, muutamia oikein keväisiä päiviä on toki ollut. Siinä 20 asteen paikkeilla maksimi, ja se lumi sitten toisessa ääripäässä.

   Se lumipäivä ei nyt niin kauhean kylmä ollut, toisinkuin sitten muutamat viileämmät, sateiset ja tuuliset päivät. Silloin tuntuu luissa ja ytimissä, myös sisällä. Varmaan Madridissa sama?

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista torstai, maaliskuu 8, 2018 at 10:42

  Etäisyys tekee monen asian suhteen näköjään hyvää. Räntäsateessa ja loskassa rämpiessä ja nyt viime aikoina pakkasessa hytisten olen alkanut haaveilemaan siitä, että voisin vaihtaa talvikauden lämpimämmille leveysasteille. Ei ole tullut mieleen, miten mukavaa kun posket punoittaa ja ilma on raikas 🙂 Paljon siellä on tosiaan tullut lunta.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, maaliskuu 12, 2018 at 09:10

   No tämä! Ne kirpeät pakkaspäivät ovat ihania, tosin loskaa ja sadetta en sitten kaipaa ollenkaan 😀 Se aina unohtuu talvesta haaveillessa, Kuopionkin korkeudella sitä riittää vaikka talvi usein tuleekin.

  Leave a Reply