Matkavinkit Roomaan ensikertalaiselle: mistä tietoa ennen matkaa

En tee uudenvuodenlupauksia. En koe, että alkuinnostuksen jälkeen lupaus säilyy, enkä tänäkään vuonna tehnyt sen kummempaa. Tein kuitenkin varovaisia tavoitteita – joista yksi johtaa juurensa erääseen jouluiseen ajomatkaan moottoritiellä hieman Firenzen ulkopuolella. Tämä moottoritie johtaa Roomaan, ja pohdin matkalla ääneen, miksen ole siellä koskaan käynyt. Ehdotin jopa spontaania ilta-ajelua Roomaan, mutta kuskini eli Matteo ei tästä ajatuksesta varsinasesti innostunut. Lapsenvahtikin meillä oli seuraavaan iltapäivään asti, mutta ehkä sinne Roomaan sitten kuitenkin on parempi mennä ajan kanssa.

Firenze ja Rooma ovat vähän kuin Kuopio ja Jyväskylä, etäisyyksien ja matka-aikojen puolesta siis. Muutama tunti, ja olisin ollut anoppilan reissuilla Roomassa, ja olisin helposti voinut tehdä Roomaan jopa päivän reissun.  Tänä vuonna on kuitenkin vihdoin Rooman aika.

Artikkelikuva muuten huijaa vähän, sillä se on otettu Firenzessä. Ajattelin kuitenkin, että se Italia-fiiliksissä sopii tähän oikein hyvin.

Rooma on kohde, jonne suuntautuva matka kannattaa varmasti suunnitella erityisellä huolellisuudella. Onhan kyseellä suurkaupunki, jossa nyt ei varsinaisesti saa tutustua nähtävyyksiin omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, etenkään kesän loma-aikoina. Rooma kiehtoo monia, eikä se nyt mikään ihme ole. Rooman historia, historialliset nähtävyydet ja italialainen elämänmeno houkuttelevat.

Olen nyt etsinyt jonkin verran tietoa Roomasta, lähtökohdasta että vietämme kaupungissa pitkän viikonlopun. Internet on pullollaan Rooma-vinkkejä, ja olen koonnut tähän juttuun vinkkejä ja inspiraation lähteitä eri näkökulmista ensi kertaa tuohon ikuiseen kaupunkiin matkaavalle. Nämä ovat auttaneet minua suunnittelussa paljon, vaikka varmasti tässä on vain murto-osa Roomaan liittyvistä vinkeistä ja sivustoista.

Olen vähän innostunut matkani suunnittelun ja Rooman kanssa, toivottavasti moni samassa tilanteessa oleva löytää mieleisiä vinkkejä jutusta!

ENNEN MATKAA:

Hyödynnä suomalaisten Rooma-asiantuntijoiden vinkit

Tiesittekö, että suomalaisessa nettikansan joukkoon kuuluu ainakin kaksi kovan luokan Rooma-asiantuntijaa?

Toinen asiantuntijoista on roomatar Heli, ja toinen on vuosikymmen sitten kaupunkiin hurahtanut Milja. Roomaan keskittyneitä asiantuntijoita voi toki olla enemmänkin, mutta nämä kaksi daamia ovat omalla seurantalistallani – lisää saa toki vinkata!

Helin Näkymiä vihreältä kukkulalta-blogi ja Miljan Opas Roomaan -sivusto ovat tietolähteitä, joista olen vinkannut kaikille Roomaan matkaaville ystävilleni. Näiltä sivuilta on hyvä aloittaa matkan suunnittelu. Olen linkannut tähän juttuun molemmista mielenkiintoisimpina pitämäni artikkelit, mutta hyödyllistä sisältöä molemmat ovat täynnä joka tapauksessa – näistä kahdesta on hyvä aloittaa Rooman tutkiminen ja laittaa suunnitteluprosessi pyörimään.

Kuva: Lähtöportti -blogi // Mika Väistö

Paikallisnäkökulmaa Roomaan löytyy hyvin englanniksi

Kun nykyään etsin tietoa matkakohteestani, yritän löytää paikallisten blogeja kotikaupungistaan. Näitä blogeja ja sivustoja riittää suurimpien ja suosituimpien kaupunkien kohdalla: esimerkiksi Girl in Florence on Firenzen matkaajalle arvokas tietolähde, ja sen kautta olen monta ihanaa paikkaa Firenzessä löytänyt. Roomaan tällaisia blogeja mahtuu monia, mutta olen jo vuosia seurannut etenkin Heart Rome -nimistä sivustoa.

Italialais-australialaisen Maria Pasqualen Heart Rome on yksi Rooma-kuumeeni synnyttäjistä, ja nyt Rooman matkaa pohtiessa sitä on tullut seurailtua ”sillä silmällä” entistä tarkemmin. Tutustuin Heart Romeen muistaakseni juurikin Girl in Florence -blogin kautta, ja se on seurannassani myös Instagramissa. Pasquale on hiljattain julkaissut myös Roomaan liittyvän kirjan, ja tässä kamppailen itseni kanssa ostaisinko sen – jotenkin tuntuu että aikani ei tällä hetkellä riitä kirjoille, mikä on osaltaan vähän tekosyykin. Ehkä naputtelen sen vielä ostoskoriin ennen reissuani.

American in Rome -blogista löytyy yhdysvaltalaisen expatin näkökulmaa Roomaan ja vinkkejä matkailjoille. Esimerkiksi 8 Ways to Save Money on Your Next Trip to Rome on mielenkiintoinen artikkeli. Jäin myös selaamaan 50 Free Things to Do in Rome -artikkelia pidemmäksi aikaa.

Blogeja ja erilaisia sivustoja googlaillessa kannattaa aina muistaa, että ne heijastavat kirjoittajansa näkökulmaa. Kaikki ei luonnollisesti sovi kaikille. Yksi elämän totuuksista on se, että tykkää yhdestä viinibaarista ja joku toisesta, ja se on ihan fine. Sopivalla kriittisyydellä internetin syövereistä löytyy kuitenkin usein paljon apua. Tutustu etenkin paikallisten vinkkeihin, mutta matkablogeistakin löytyy usein hyödyllistä tietoa ja inspiraatiota.

Suomalaiset matkabloggaajat ja matkailusivustot ovat ottaneet Rooman omakseen

Oppaista Tripsteristä löytyy oma Rooma-palsta ja opaskirja.  Oppaan ja blogin kirjoittaja on Anu Rinkinen, ja pienen etsinnän jälkeen Tripsterin sivuilta selviää hänen suhteensa Roomaan: kirjoittaja on asunut kaupungissa, ja viettää osan vuotta Italiassa. Tämä on matkaoppaita etsiessäni ja lukiessani tärkeä tieto – haluan lukea opasta, jonka kirjoittaja on  asunut kaupungissa (tai on vastaavasti viettänyt siellä paljon aikaa). Se luo uskottavuutta, joten tiedon soisi löytyvän heti jutun yhteydestä. Tripsteri vaikuttaa muuten mielenkiintoiselta, kotimaiselta opaskirjasarjalta.

Tässä myös kaksi blogivinkkiä, joiden avulla pääsee hyvin alkuun matkan suunnittelussa ja fiilistelyssä:

Lähtoportti: 10x Rooma

Syö Matkusta Rakasta: Rooma

Nähtävyydet ja kulttuuri

Rooma on kuuluisa nähtävyyksistään ja kulttuuristaan – tietenkin.

Tasty Travelissimo on kerännyt Rooman 10 nähtävyyttä yhteen juttuun – aloitin tästä itse Rooman tärkeiden kohtien tutkimisen, Helin ja Miljan blogien ohella.

Opas Roomaan -sivusto on koonnut mielenkiintoisia Roomaan liittyviä street art -juttuja samaan paikkaan,  kuten myös tietoa antiikin Roomasta. Rooman kätkettyihin aarteisiin voi tutustua Näkymiä Vihreältä Kukkulalta-blogissa.

Ruoka

Italia ja ruoka, niin lyömätön yhdistelmä!

Rooman suunnalta on kuitenkin kantautunut korviini eriäviä mielipiteitä siitä, minne kannatta illan tullen suunnistaa illalliselle. Tämä ruoka-osio on nyt pidempi kuin moni muu tässä artikkelissa, mutta se nyt kuvastaa niitä omia kiinnostuksen kohteitani – haluanhan Roomaan myös syömään.

Isoon kaupunkiin, jossa on paljon matkailijoita, mahtuu omat haasteensa myös ravintolaskenen osalta. Monesti kuulee myös, että Roomasta ei saa hyvää ruokaa. Tähän liittyen Näkymiä vihreältä kukkulalta blogin teksti Aito, paikallisten suosima ravintola jossa ei ole turisteja – onko se hyvän ravintolan merkki? on loistava teksti, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Kysyin tästä Rooman ruoka-asiasta myös Matteolta, joka on kaupungissa usein käynyt ja moni hänen ystävänsä asuu siellä (mikä ei nyt hänestä varsinaisesti aiheen asiantuntijaa tee, mutta vähän hajua asiasta kuitenkin) – hän oli samaa mieltä Helin kanssa, että hyvää ruokaa kyllä löytyy, tutkimusta tulee tosin tehdä etukäteen ja reippaalla kädellä. Minulla ei ole asiasta mitään hajua, joten en osaa sen enempää ottaa kantaa tähän.

Markkinat ovat aina mielenkiintoinen kohde tuoreen ruoan ystäville ja kotikokeille – ne tarjoavat omanlaisensa näkökulman matkalle, jos haluaa tehdä ruokaa esimerkiksi vuokra-asunnossa, jossa on oma keittiö. Miksei muutenkin.

Tässä joitain kahlaamiani linkkejä. Pientä ristiriitaa on tosin havaittavissa: toiset sanovat, että älä syö lähellä turistinähtävyyksiä, sitten muutama suositus löytyy paikalliselta niiltä kulmilta (paikallisuus toki ei aina ole tae mistään, mutta ruokaankin keskittyvän sivuston suosituksia jäin kuitenkin hetkeksi lukemaan):

Heart Rome: Where to eat near Rome’s monuments.

Elizabeth Minchilli: Shopping at the market in Rome + 5 rules

Elizabeth Minchilli: Rome Restaurants

Näkymiä vihreältä kukkulalta: Ravintolaopas Trastevereen, muita Helin suosituksia Rooman ravintoloista pääset lukemaan tästä.

An American in Rome: Best Wine Bars in Rome

An American in Rome: Rome Restaurant Reviews

Opas Roomaan: Vegaaniravintolat

Tripsteri: Rooman parhaat viinibaarit

Oma huomio: viimeiset viisi vuotta ovat opettaneet minulle sen, että italialaiset ovat todella tarkkoja ruoka-ajoistaan (paino sanalla erittäin). Kannattaakin varautua siihen, että ravintolat eivät ole auki lounas- ja illallisaikojen välillä. Tai ainakaan ne hyvät ja ”oikeat” italialaisravintolat. Kysyin Matteolta miten tämä lounashomma käytännössä hoituu hänen kokemuksensa mukaan, ja sain lounasajoista määrittelyksi: ”12:30 is early and 14:00 is a little bit late”. Näin selkeää tämä homma on, ehhhh!

Matteo sanoi, ettei oikeastaan kukaan mene syömään ennen kahdeksaa (tämä toki Toscanassa), ja Heli tuossa tämän ruoka-osion alkuun linkkamassani jutussa mainitsi, että Roomassa ravintolat ovat auki noin puoli kahdeksasta eteenpäin. Jos tuntuu, että iltapäivällä tarvitsee välipalan, kannattaa siihen varautua etukäteen. Aperitivo-paikat aukeavat usein 6-7 aikoihin.

Päiväretket Roomasta

Mikäli aikaa on, päiväretket Roomasta ovat mukava tapa tutustua Italian pienempiin kaupunkeihin ja kyliin. Tämä on itselleni lempitapa tutustua Toscanaan, enkä epäile hetkeäkään etteikö Roomankin lähellä olisi ihania paikkoja.

An American in Rome -blogista löytyy vinkkejä päiväretkille Roomasta, Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogin Helillä on hyviä vinkkejä Lazion alueelle. Tuosta An American in Rome -blogista jäi erityisesti mieleen juustonvalmistukseen tutustuttava retki Rooman maaseudulle.

Käytännön vinkit Roomaan

Miten liikutaan lentokentältä keskustaan, miten metro toimii, miten Rooma toimii?

Opas Roomaan: Lentokenttäjuna Fiumicinolta keskustaan

Tripsteri: Liikkuminen Roomassa

Näkymiä vihreältä kukkulalta: Rooman nähtävyydet jonottamatta ja muut hermoja säästävät vinkit Rooman lomaa varten

Näin täällä on aloitettu reissun suunnittelu, hyviä tietolähteitä otetaan toki vastaan mielelläni! En ole vielä noita lounasaikoja enempää konsultoinut Matteota tai hänen roomalaisia kavereitaan, reissun jälkeen palaan tähän erikseen.

Kuinka sinä etsit tietoa ennen matkaa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Hanne torstai, helmikuu 1, 2018 at 06:40

  En lue itseäni miksikään Rooma-asiantuntijaksi, mutta olen käynyt siellä varmaan kymmenen kertaa ja kaupunki on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Ja kyllä: Roomasta saa ihan loistavaa ruokaa, jopa edullisesti, mutta myös tosi huonoa ja kallista ruokaa – sen suhteen kannattaa todellakin tehdä etukäteistyötä. Eikä siihen viikonloppuun kannata ahtaa liikaa niitä ”pakollisia” juttuja. Kirjoitin viime syksynä ”vähän erilaisen” Rooma-postauksen, en tiedä saako tähän liitettyä toimivan inkin, mutta yritän: http://www.samanotavanalla.fi/?p=654

  • Reply lena / london and beyond torstai, helmikuu 1, 2018 at 12:55

   Heippa Hanne, kiitos kun linkkasit juttusi! 🙂

   Olet varmasti oikeassa – ja samaa olen kuullut. Pitää tietää, minne menee ja etukäteistyö on arvossaan. Roomassa varmasti enemmän kuin muualla. Mun tyylinen matka on juuri tuollainen, johon ei ahda liikaa mitään ja voi vaan mennä melko vapaasti – toki pari ”pakollista” juttua siihen oheen. Kiva kuulla, että Rooma-faneja on siellä ruudun takana!

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta keskiviikko, tammikuu 31, 2018 at 17:13

  Ooh, kiitos maininnasta! Kun teiltä löytyy kotoa ainakin yksi, ehkä kaksikin, italiantaitoista, niin voisin vinkata ravintoloiden etsintään myös Gambero Rosson sivuston. Sitä selaan itse usein, sillä makuni menee usein vähän ristiin amerikkalaisten suosimien/ kehumien ravintoloiden kanssa (myös Tripadvisorin ravintola-arvosteluista luen aina italialaisten arviot). Lisäksi suomalaisen Elisan Ruokaa Roomasta -blogista löytyy ravintolavinkkejä. Itse tarkistan sieltä ensimmäisenä klassikkoreseptien ohjeet 🙂 Myös Gillian’s lists on ihan hyvä blogi.

 • Reply Hanneli/ duunireissaaja tiistai, tammikuu 30, 2018 at 17:54

  Me mennään Roomaan viikonloppuna. Samat suomalaislähteet meillä näyttää olevan käytössä. Ja ravintolat muakin on eniten kiinnostaneet ennakkotutkimuksissa. Päädyttiin varaamaan ruokakierros Trastevereen (Testaccion kierrokset olivat jo täynnä), ja mapsiin on talletettu monia kehuttuja paikkoja. Ehkä ehdin kirjoitella meidän ruokakokemuksista ennen teidän reissua.

  • Reply lena / london and beyond torstai, helmikuu 1, 2018 at 12:53

   Oi, tämähän tuli sitten juuri oikeaan aikaan! 🙂 Nuo Helin ja Miljan blogit on tosi hyviä Roomaan reissaaville, ja sitten noita enkuksi paikallisvinkkejä kun yhdistää niin eiköhän saa hyvän kombon. Ja matkablogit tietty!

   Kerrotko sitten reissun jälkeen, millasta oli ja millainen kierros teille osui. Kivaa matkaa 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, tammikuu 30, 2018 at 17:14

  Haa, me tehtiin eka Rooman reissu varmaan juuri niin kuin ei pitäis tehdä. Ei mietitty yhtään minne mentäis ja mitä haluttais nähdä. No onhan siellä joku Colosseum, joku suihkulähde ja jotkut portaat 🙂 Siellä sitten pidennetty viikonloppu vähän käkäiltiin ympäriinsä ja koko kaupungista jäi tosi hajanainen kuva. Toinen reissu menikin jo sitten kokemuksella vähän paremmin. Ainut, että kumpainenkin matka jäi vaisuksi ruokakokemusten suhteen. Missä olikaan se kuuluisa herkullinen italialainen keittiö?

  • Reply lena / london and beyond torstai, helmikuu 1, 2018 at 12:39

   Mä tein joskus paljon reissuja tuolla reseptillä, ja tulin siihen tulokseen että kyllä se suunnittelu on tärkeää 😀 Mä otin ihan tarkoituksella tuon ruokailun tähän juttuun, koska olen kuullut niin paljon eri näkökulmia aiheeseen. Ja Helin teksti oli tosi mielenkiintoinen myös, tuo minkä linkkasin. Löysin vielä yhden ROoman suomalaisen blogin, linkkaan sen tänne myöhemmin, siinä on varmasti ruokajuttuja paljon 🙂

  Leave a Reply