Suomen suurin matkablogiyhteisö

Haastattelussa ulkosuomalainen kirjailija Heidi Viherjuuri

Heidi kanssani Frankfurtissa syksyllä 2017. Ylin kuva luvalla Heidin Viherjuuria-blogista, kuvassa Hilja-kirjan kansi.

Tässä minihaastatteluiden sarjassa haastattelen ja päästän ääneen henkilöitä, jotka toteuttavat rohkeasti haaveitaan, haastavat itseään ja elävät omannäköistään elämää Suomessa ja ulkomailla.

Sarjan edellisessä osassa haastattelin Helsinki-Vantaan lentokentällä kuukauden ajan asustellutta kiinalaista tosi-tv-tähteä Ryan Zhuta, tällä kertaa kysymyksiini on vastailemassa saksansuomalainen kirjailija Heidi Viherjuuri Saksan Kölnistä.

Siinä missä Ryan oli tuttu vain mediasta, Asikkalasta maailmalle lähtenyt Heidi on ystävä ihan oikeasta elämästä. Olen tutustunut Heidiin alunperin Keski-Euroopassa järjestettävien suomalaisten bloggaajatapaamisten kautta, ja ensi kertaa taisimme tavata ”oikeasti” junassa Kölnin rautatieasemalla matkalla Mainziin vuonna 2016. Noiden reissujen kautta on tullut kyllä tutustuttua niin moneen hauskaan tyyppiin, joihin en olisi muuten koskaan varmasti tutustunut.

Saksaa, tai peremminkin näitä meidän lähiseutujamme, on sittemmin tullut koluttua ristiin rastiin yhdessä. Olemme tutkineet yhdessä niin Düsseldorfia kuin Kölniäkin, kuin meiltä päin katsottuna myös niitä kaukaisempiakin kaupunkeja eli myös  Frankfurtia ja Mainzia. Eivät ne varsinaisesti kovin kaukana oikeastaan ole, mutta muutaman tunnin matkan päässä kuitenkin. Heidin kanssa on myös todella kiva jammailla Kaija Koon tahtiin Kölnin kesäyössä!

Heidi on tämän syksyn esikoiskirjailija, ja hänen teoksensa Hilja ja vihreän talon kesä oli Kustannus Mäkelän menneen joulun myydyimpiä lasten- ja nuorten kirjoja. Ottaen huomioon, että Hiljan tarina oli ollut myynnissä vasta muutaman kuukauden, tämä on hatunnoston arvoinen suoritus. Hilja saa myös jatkoa, joten hatunnosto Heidille ja onnittelut lupaavasti alkaneesta kirjailijan urasta. Tässä pieni esittely Hiljasta kustantamon sivuilta:

”Hilja on seitsemänvuotias poikatyttö, joka asuu pientä pintaremonttia vaativassa puutalossa äidin, isän, pikkusisko Taimin ja isosisko Veinin kanssa. Vaarikin on tiiviisti mukana vihreän talon elämässä. Hän auttaa isää remontissa, vie lapsia kalaan ja veistelee vitsejä. Mummon Hilja on nähnyt vain valokuvassa sängyn vieressä. Mummopulaa lievittävät kuitenkin naapurustossa elävät kolme rouvaa: Valkoherukkamummo, Mansikkatäti ja Sadetakkimummo.”

Pidemmittä puheitta kysymyksiin:

1) Kuka olet, missä asut ja mitä teet?

Heidi: Olen ulkosuomalaistunut äidinkielenopettaja, joka asuu tällä hetkellä Kölnissä. Viiden kuukauden keikasta on tullut jo seitsemän vuoden putki. Opetan suomea yliopistolla, Nordika-nimisessä kielikoulussa ja Suomi-koululla.

Jos en ole opettamassa, olen todennäköisesti kirjoittamassa, puuhailemassa blogin kimpussa tai reissussa.

2) Olet juuri julkaissut kirjan nimeltä Hilja ja vihreän talon kesä. Mistä sait inspiraatiota kirjasi aiheeseen?

Heidi: Olin jo jonkun aikaa miettinyt, että haluaisin kirjoittaa jotain lapsuudestani. Päädyin lastenkirjallisuuden pariin sattumien kautta ja yhtäkkiä tajusin, että minun täytyy pukea ajatukseni ja lapsuusmuistoni lastenkirjaan.

Hilja on eräänlainen alter egoni, mutta vielä vilkkaampi ja rohkeampi kuin minä. Minulla on kirjoittaessani mielessä ihan konkreettiset tapahtumapaikat, ne ovat eräässä hämäläisessä kylässä, mutta tarina sinänsä on pyritty kirjoittamaan ajattomaksi.

Heidi kirjajulkkareissa Kölnin suomalaisella seurakunnalla – olin itse myös paikalla mukana kuuntelemassa lisää Hiljan seikkailuista.  Oli todella hauska huomata, miten hyvin Kölnin suomipiirit ovat ottaneet Heidin omakseen ja ihmisiä oli paikalla sen mukaisesti.

(kuva Heidin luvalla Viherjuuria-blogista)

3) Oletko aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta?

Heidi: Kirjan julkaiseminen on ollut niin iso haave, etten ole edes uskaltanut unelmoida siitä. Sekä päivätyöni että harrastusteni kautta olen aina liikkunut jossain kirjallisuuden ja kirjoittajapiirien tuntumassa, mutta olen aina ajatellut, että muuthan ne täällä julkaisevat ja minun osani on vain fanittaa.

Kirjoittaminen on toki pitkään kulkenut mukana, mutta Hilja on ensimmäinen kokonainen kirja, jonka olen kirjoittanut. En ole koskaan kirjoittanut pöytälaatikkoon. Päätin, että minun on nyt ajallisesti mahdollista panostaa tähän ja ryhdyin työhön eli kirjoittamaan. Hyvinhän siinä sitten kävi.

4) Työskentelet suomen kielen opettajana Kölnissä. Onko sinulla haaveena alkaa jonain päivänä täysipäiväiseksi kirjailijaksi?

Heidi: Olen vielä aivan kirjailijataipaleeni alussa, joten en osaa sanoa, mitä kaikkea kirjojen julkaiseminen ja kirjoittaminen tuovat tullessaan. Tulevaisuus näyttää, miten tässä käy. Pelkällä kirjoittamisella on vaikea hankkia elantonsa ja toisaalta sosiaalinen opetustyö tuo mukavaa vaihtelua yksinäiseen puurtamiseen.

Uskoisin, että nämä kaksi hyvin erilaista työtä tulevat limittymään jatkossakin, mutta kirjoittaminen saa koko ajan tärkeämmän ja keskeisemmän roolin elämässäni.

5) Mistä haaveilet ammatillisesti tällä hetkellä?

Heidi: Tämä on vaikea kysymys! Niin moni unelma on toteutunut viime vuosien aikana, etten oikeastaan enää tiedä, mistä haaveilla tai mistä enää uskaltaa haaveilla, kun on saanut niin paljon. Toivon, että Hiljan tarina saa jatkua yhtä menestyksekkäästi kuin on alkanutkin ja että minulla olisi tulevaisuudessa aikaa kirjoittaa myös muuta.

Konkreettisin haave on aikuisten romaanin kirjoittaminen. Ehkä se toteutuu, kun sen sanoo ääneen? Opetustyössä en oikeastaan pääse enää etenemään, joten kirjailijuus tuo mukanaan myös mielenkiintoisia uusia perspektiivejä.

Kiitos Heidille vastauksista, Heidin suosittua blogia voit lukea osoitteessa www.viherjuuria.com. Blogista löytyy lisätietoa myös Hilja-kirjoista.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.