Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vegaani matkalla Saksassa – kertomus Düsseldorfista

Saksa on iso maa, jonne mahtuu kaikenlaista. Mahtuu suurkaupunkia, pieniä suloisia alppikyliä, keskikokoisia kaupunkeja on joka lähtöön. Saksalaista ruokaa pidetään yleisesti ottaen lihapainotteisena eikä sitä usein kuvailla ylitsepursuavin terveellisyyteen viittaavin adjektiivein – kukapa nyt ei olisi kuuluisista schnitzelistä tai wurstista kuullut.

Tosin tässä asiassa saattaa usein myös yllättyä, saahan paikallista erikoisuutta currywurstia myös kasvisversiona ainakin meidän lähikaupasta, ja vegaaniversiotakin on kuulemani mukaan tarjolla.

Berliini on Saksan vegaaniparatiisi

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat kehuneet etenkin pääkaupunki Berliinin tarjontaa, jossa kuulemani mukaan vegaanista ruokavaliota noudattavaa hemmotellaan oikein olan takaa. Kaikki Saksan suuremmat kaupungit eivät kuitenkaan ole kuin Berliini, ja esimerkiksi noin Düsseldorfissa vegaanina vierailu saattaa olla jo astetta vaikeampaa.

Vertailun vuoksi: Happy Cow -sivusto antaa Berliiniin 57 osumaa vegaaniravintoloista, Düsseldorfiin 4. Toki on muistettava, että Berliini on Düsseldorfia suurempi kaupunki, mutta silti luvut antavat hyvää osviittaa siitä, että ei täällä Düsseldorfin finanssikeskuksessa vegaaneja varsinaisesti hemmotella. Tosin voinee olettaa, että Düsseldorfissa on sitten parempi tarjonta kuin Saksan pienemmissä kylissä ja kaupungeissa (korjatkaa toki, jos korjattavaa on).

Toisaalta, huolimatta saksalaisen ruokavalion lihapainotteisuudesta, CNN:n artikkelin perusteella Saksaan tuli saataville vuonna 2016 ennemmän vegaanituotteita verrattuna muihin maihin. Tuon CNN:n artikkelin nimi on ”Are Germans leading a vegan revolution?”, ja siinä oli minulle rutkasti mielenkiintoista tietoa – esimerkiksi se, että saksalaisten ruokatottumuksissa on ollut havaittavissa muutos lihankulutuksen vähentämisessä. Opin myös sen, että perinteinen bratwurst on saanut haastajan vegaanisen soijabratwurstin toimesta, ja sen maku sai jopa kehuja. Artikkeli on muutenkin mielenkiintoinen, ja se käsittelee vegaaniruokavaliota melko neutraalisti eri kanteilta.

 

Hyödynnä kauppojen vegaanihyllyt ja markkinat

Ystäväni Suvi tuli ilahduttamaan minua vierailullaan lokakuussa, ja aloin tutkia vegaaneille sopivia ruokapaikkoja heti kun hän oli lentoliput varannut. Suvi on opettanut minulle paljon vegaaniruokavaliosta, ja vaikken itse vegaani olekaan, olen oikeastaan huomaamattani vähentänyt lihansyöntiä viime vuosina. Emme toki tehneet ulkona syömisestä numeroa tai haastetta, vaan katsoimme tilaneet erikseen ja kokkasimme paljon kotona. En siis itse ole vegaani enkä edes kasvissyöjä, tällainen kokeilija lähinnä.

Vertailu Saksan, Suomen ja muiden maiden välillä on tässä tilanteessa hieman hankalaa, sillä minulla ei ole asiasta järin suurta kokemuspohjaa. Ystäväni viikonloppuvisiitti ei myöskään anna aina yhtä tarkkaa kuvaa kuin maassa asuminen, joten ei lähdetä sille linjalle – kertoilen siis omia ja ystäväni huomioitani aiheesta näin aiheesta kiinnostuneen silmin.

Pienissä kylissä ja kaupungeissa haasteita on luultavasti isoja kaupunkeja enemmän haasteita tietyn ruokavalion noudattamisessa, mutta vegaanin pelastavat Saksassa monet supermarketit, luomukaupat sekä kemikaliot kuten DM ja Rossmann. Niissä on usein hyvä valikoima erilaisia vegaanituotteita, ja etenkin DM on tunnettu myös kohtuuhintaisesta luonnonkosmetiikastaan.

Kotimme lähellä sijaitsevassa Rewe-nimisessä ruokakaupassa on vegaanituotteille oma hylly (mikä mielestäni on asia, jota en ole monessa muussa kaupassa nähnyt), ja Edekassa oli tarjolla monenlaista vegaanille sopivaa jugurttia ja maitoa. Nämä tuntuvat olevan kauppakohtaisia juttuja, joten mikäli vegaanituotteille on Saksan matkan aikana tarve, kannattaa tehdä tutkimusta jo matkan ensimmäisenä päivänä.

Rewe-ketjulle kuuluva Temma-biokauppa on myös paikka, josta vegaani löytänee ruokavalioonsa sopivia tuotteita. Düsseldorfissa niitä on kaksin kappalein, yksi keskustan tuntumassa Pempelfortissa sekä yksi hiemna etelämpänä Benrathissa. Dennis Biomarkt kannattaa myös tutkia. Toki nämä kaupat myyvät myös lihaa, eli mikään kasviskauppa ei ole kyseessä, mutta niissä on usein kohtuullinen valikoima vegaanille sopivia tuotteita.

Paikallisilta ruokatoreilta ja maanviljelijöiltä saa myös ostettua vegaanisia tuotteita, ja esimerkiksi meidän kadulle tulee kerran viikossa vihannesauto. Se on kuin Suomessa jäätelöauto, mutta myy vihanneksia lähiseudun asiakkaille. Sanani eivät riitä kertomaan, miten iloinen tästä olen!

Vegaani, tee tutkimus ravintoloista tarkoin saapuessasi Düsseldorfiin

Düsseldorfista tosiaan löytää muutamiavegaaniravintoloita (…ne Happycow’n 4 kappaletta), mutta tutkimus on hyvä tehdä todella perusteellisesti etukäteen – näihin paikkoihin ei todella eksy vahingossa. Tarkoitukseni oli viime viikolla testata Düsseldorfin vegaaniravintoloista kentiess kuuluisin Sattgrünn, ravintolaketju jolla on kaupungissa kolme eri ravintolaa, mutta koska hirmumyrsky Friederike iski Düsseldorfiin juuri tuona päivänä ja lapsen päiväkoti meni kiinni, visiitti siirtyi tuonnemmas.

Kasvisruokailijalle löytyy luonnollisesti enemmän vaihtoehtoja, ja lyhyen kokemuksemme perusteella tein huomion että osa ravintoloista kyllä mukautuu vegaaniseen ruokavalioon tarvittaessa. Osasta löytyi myös  erillinen vegaaninen vaihtoehto.

Tässä pari esimerkkiä. Kävimme italialaisessa ravintolassa pizzalla, ja kun teimme toiveen vegaanipizzasta, sellaisen tämä melko perinteinen italialainen ravintola myös loihti sellaisen toiveen mukaan. Pariin kertaan käytiin omistajan toimesta kysymässä että ”eikö pizzaan todella tule juustoa” ja vakuuttelun jälkeen sieltä se pizza sitten tuli uunista ulos juuri niin kuin pitikin. Oikein hyvänä vieläpä. Eli kysyä kannattaa aina!

Tehdessäni tutkimusta tätä artikkelia varten huomasin, että meillä olisi ollut vielä enemmänkin vaihtoehtoja, jopa täällä Düsseldorfissa. Monessa Saksan kaupungissa, Düsseldorf mukaanlukien, on Lähi-Idän keittiö hyvin edustettuna, ja sieltä olisi suurella todennäköisyydellä löytynyt vaikka mitä herkkuja. Tässä toimii myös vanha totuus, että kysyminen kannattaa, jos haluaa selvittää annoksen ainesosat. Esimerkiksi Lähi-Idän ja välimeren alueen keittiöön erikoistunut, Am Werhahnilla sijaitseva Baba Green on hyväksi havaittu, ja sieltä löytyy vegaanille sopivia annoksia.

Vegaanisten annosten valikoima ei ole ”normaliravintoloissa” usein suuri. Yhdessä lounassuosikissani, Bilkissä sijaitsevassa Äpelschlaatissa tarjolla taitaa olla yhtä tai kahta vegaaniannosta, mikä sekin on jo mielestäni ihan hyvä määrä. Äpelschlaat tekee useimmat annoksensa perunaan perustuen, ja listalla on myös erilaisia wrapeja ja kevyempää tuotetta. Tosin tätä kannattaa aina tiedustella etukäteen, sillä luulin tilaavani eräänä päivänä kevyen annoksen, salaatin tapaisen, ja sain eteeni perunalohkoja ja nakkeja.

Vaikka aika hyvin osaan saksaksi kirjoitettuja ruokalistoja tänä päivänä lukeakin, jotain meni niin ohi että heilahti. Ja Saksassa kasvisannokset / salaatti tuntuu muutenkin olevan aika vaihteleva käsite – oma vika, mutta tuokin annos maistui oikein hyvin!  (EDIT: selvisi, että tässä kyseisessä ravintolassa ruokalista on kuulemma kirjoitettu osittain paikallisella murteella, joten tätä voinee käyttää väärinymmärrykseni syynä).

Muut artikkelini aiheesta: Kooste lihattomasta viikostani

Onko lukijoissani vegaaneita? Millaisia kokemuksia teillä on Saksasta / muualta maailmalta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Sonja Evita / Shining Journey lauantai, 27 tammikuun, 2018 at 20:05

  Mielenkiintoinen postaus! 🙂 En ole itse vegaani, mutta vegetaristi olen ollut syntymästäni saakka. Olen siis nähnyt, miten kasvisruokavalion saatavuus on muuttunut vuosien varrella. Olen matkaillut koko elämäni. Kun olin vielä lapsi, kasvisruokavaihtoehtoja oli hyvin niukasti saatavilla, olin sitten Suomessa tai ulkomailla. Minua pidettiin todella outona tyyppinä. Olin ehkä yläasteella tai lukiossa, kun kasvissyönnistä tuli yhtäkkiä muotivillitys. Kasvisruokaa alkoi saada yhtäkkiä joka paikasta. Maailmalla matkatessa kasvissyönti on joskus haasteellista, jos ei sitä ymmärretä. Esimerkiksi Mongolian maaseudulla kuskasin mukana pientä kaasuhellaa, jossa valmistin omat ruokani. Positiivisesti taas yllätyin siitä, että Ulaan Baatorissa oli useita kasvisravintoloita. Yksi kasvissyöjäystävällisimmistä matkailukohteista on ehdottomasti Kalifornia, joka on kasvissyöjälle kuin taivas. Sinne tekee jo mieli matkata senkin takia, kun syötävää ja vaihtoehtoja löytyy niin paljon. Asun tällä hetkellä Espanjassa, jossa kasvissyönti ei ole kovin yleistä. Monissa kaupungeissa täälläkin on kuitenkin jo useita, hyviä kasvisravintoloita. Olen nyt 36-vuotias ja täytyy sanoa, että vuosi vuodelta on helpompaa olla kasvissyöjä. Enää minua ei katsota pitkään tai hiillosteta sen takia, saati haukuta ja vaadita syömään lihaa, koska niin vain kuuluisi tehdä. En ole koskaan halunnut tehdä kasvissyönnistäni numeroa, etenkään lapsuuteni kokemusten pohjalta. Mieluiten vain tilaan omat ruokani. Jos joku kysyy, kerron kyllä sitten ruokavaliostani. 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, 27 tammikuun, 2018 at 08:38

  Israelissa havahduin siihen, kuinka hyvää kasvisruoka voi olla. En siis lähde nyt erittelemään oliko se miten vegaanista, kun en kaikkia alalajeja tiedä, mutta tarkoitan sitä, että lihaa siinä ruuassa ei ollut. Kanamunaahan siellä käytettiin paljon ja erilaisia maitoja, joiden uskon olleen kyllä enemmäkin mantelimaitoa yms. kuin lehmästä tullutta.

  Harmillisesti muualla maailmassa kasvisvaihtoehdot eivät yllä lähellekään Israelin tasoa. Saisivat kokit mennä ottamaan sieltä mallia.

 • Reply Emilia perjantai, 26 tammikuun, 2018 at 18:44

  En ole vegaani, mutta jo pelkästään lakto-ovo-pesco-vegetaristina sopivan ruuan löytäminen matkalla on välillä haastavaa. Esimerkiksi Vietnamissa menuja ei aina ymmärtänyt ja oli lottoarvontaa, tuliko sieltä liha-annos vai ei. Myös todella rajallinen kasviproteiinien käyttö ruuassa sai minut sortumaan kanaan. Nuudelit/riisi keitetyillä kasviksilla rupesi jossain vaiheessa tympimään… 😀 Suomessa sen sijaan on todella helppo olla kasvissyöjä ja vegaanivaihtoehtojakin on koko ajan enenevissä määrin! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami torstai, 25 tammikuun, 2018 at 22:28

  Mielenkiintoinen otsikko sai minut klikkaamaan postauksen auki. Itse en tiedä vegaaniruokailijoiden tottumuksesta oikein mitään, mutta käsitykseni mukaan se on varsin tärkeä kohderyhmä ravintoloille. Itse voisin syödä mielelläni enemmän vegaaniruokaa, mikäli se maistuisi erinomaiselta. Muutaman kerran kun on syönyt erinomaista vegaaneille suosittua ruokaa, niin onhan se avartava kokemus.

 • Reply Sandra keskiviikko, 24 tammikuun, 2018 at 16:34

  Mielenkiintoinen postaus. En ole kasvissyöjä, saatikka vegaani, mutta pyrin myös vähentämään lihan kulutusta. Lisäksi olen aika kokeilunhaluinen mitä syömiseen tulee, ja mielelläni testailen erilaisia kasvisruokia.

  Reissuillani koin Budapestin (siis Unkarin) kovin hankalaksi kasvissyöjän kannalta, sillä itse jopa lihansyöjänä jäin kaipaamaan raikkaita salaatteja ja vihanneksia, jotka loistivat poissaolollaan.

 • Reply Rosa maanantai, 22 tammikuun, 2018 at 19:06

  Mietin, että miksi minulla on niin hyviä muistoja kasvisruuista Saksassa, mutta olen kolmella viimeisellä reissullani ollut Berliinissä ja viimeksi jossain muualla Saksassa 2008. Saksasta olen jo vuosia ostanut mukaani luonnonkosmetiikkaa, vaikka valikoima on Suomessakin parantunut niin hinta on Suomessa osassa tuotteita tuplasti kalliimpi.

 • Reply Tiina sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 18:09

  Hei, vain vinkiksi: Friedrichstrasselta löytyy Bio-Supermarkt Basic ja Ddorfin tori on myös hyvä paikka ostoksille.

  • Reply lena maanantai, 22 tammikuun, 2018 at 13:10

   Tiina, Kiitos vinkistä!

   Torilla olen käynytkin, ja sieltä löytyy aina kaikkea mukaan (Carlsplatz)! Tuli nyt mieleeni, että olen ehkä tuon kaupan huomannutkin – tosin se tuntuu ””aina” olevan kiinni kun sitä kautta kävelen. Pitää mennä asiakseni sinne joku päivä käymään ja tutkimaan tarjonta.

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 15:59

  Mielenkiintoista! En ole vegaani, mutta tykkään kyllä syödä kasvisruokia. Saksanreissuilla pelkissä kasviksissa pysyminen on ollut liki mahdotonta, sillä minulla on keliakia ja jo sen kanssa pärjääminen oli Saksassa hankalaa. Saksa taitaa olla hankalin Euroopan maa minun ruokavaliollani, gluteenittomia vaihtoehtoja oli ainakin aiemmin älyttömän vähän!

  • Reply lena maanantai, 22 tammikuun, 2018 at 13:08

   Sama täällä, entistä enemmän pidän kasviksista nykyään. 🙂 Terveellisen ruoan löytäminen ei ole kovin vaikeaa Düsseldorfissa kun tietää minne menee, mutta vegaanina vähän kuitenkin vähemmän valinnanvaraa. Gluteiinittomuudesta ei ole kokemusta, voin kuvitella että olisi haastavaa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.