Matkalle Thaimaahan? Lue käytännön matkavinkit tropiikkiin!

*kaupallinen yhteistyö: Vitabalans / Lacto Seven (#matkachat)

Thaimaa on yksi suomalaisten suosituimpia matkakohteita, etenkin talvisesongin aikana. Lennot suuntaavat Suomesta kohti Bangkokia, Krabia sekä Phuketia useita kertoja päivässä, ja moni matkustaa lomalle pienen pompun kautta. Vaihtoehtoja on, etenkin aikaisin varattuna tai tarjouksia metsästäessä hinnat saattavat olla edullisemmat kuin meiltä Düsseldorfista Kuopioon.

Perillä Thaimaan hintataso miellyttää, laadukas majoitus on usein kohtuullisen hintaista ja kohteessa on tarjolla ripaus eksotiikkaa. Ja sitä kaikken tärkeintä eli lämpöä (vaikka esimerkiksi Bangkok-Pattaya akselilta on tänä vuonna raportoitu paikallisittain viileitä 19-20 asteen lämpötiloja, pohjoisen Thaimaan nollaa lähentelevistä lukemista puhumattakaan).

Kuten tiedätte, olen innokas Thaimaan matkaaja. Matkustin maahan ensi kertaa vuonna 2005, ja sen jälkeen siellä on tullut viihdyttyä useita kertoja, keskimääräisesti vuosittain. En voi väittää olevani esimerkiksi Thaimaassa talvet viettävän saati maassa pysyvästi asuvan kaltainen asiantuntija, mutta näiden kuukausien aikana mitä olen maassa viettänyt, olen oppinut tuntemaan itseni ja sen, miten selviän niin Thaimaan kuin sen trooppisen ilmastonkin aiheuttamista haasteista.  Tiedän hyvin, miten voin ottaa lomastani kaiken irti ja minimoida sairastumiset ja muut vahingot.

Olen matkustellut myös Thaimaan naapurimaissa ja muualla Kaakkois-Aasian alueella, mutta koska Thaimaa on tutuin, puhun eniten sen näkökulmasta.

Tässä 5 vinkkiä tekemieni huomioiden pohjalta, lomalaiselta lomalaiselle!

1 – Ruoka ja juoma

Ruokamyrkytys ja vatsavaivat lienevät yksi yleisimmistä vaivoista Thaimaassa. Sanotaankin, että Thaimaa komeilee ruokamyrkytystilastojen kärkipäässä. Toki on huomattava, että matkailijamäärät ovat suuremmat Thaimaassa kuin monessa muussa kohteessa.

Olen matkoillani melko huoleton syöjä, ja otan mielelläni kaiken hyödyn irti Thaimaan herkullisesta ruokatarjonnasta. Rakastan edullista katuruokaa, ja tältä osin Thaimaa onkin matkaililijan paratiisi.

Muutama sääntö minulla kuitenkin on. En syö salaatteja enkä jääkuutioita ja juon ainoastaan pullovettä. En myöskään osta mehuja / smoothieita, joihin on käytetty jääkuutioita, toki tämän todentaminen voi olla joskus hyvin haasteellista. Hyvä nyrkkisääntö on se, että syö kypsennettyä ruokaa ja silmäile vähän, onko tuotteiden kylmäsäilytys kunnossa. Kannan mukanani myös käsidesiä, ja putsaan sillä kädet ennen ruokailu ja säännöllisin väliajoin.

Kokkikurssilla Bangkokissa, eikä vatsavaivoista tietoakaan. Suosittelen kokemusta kaikille!

Olen välttynyt ruokamyrkytykseltä, mutta vatsa on ollut sekaisin useaan otteeseen, etenkin reissun alkupäästä. Tämä on käsittääkseni melko yleistä.  Todettakoon kuitenkin, että tämä ruokailu on yksi reissun haasteellisimmista osista yleisen terveyden kannalta – ja se voi joskus olla tuuripeliä, vaikka omalla toiminnallaankin voi tilannetta ehkäistä.

Thaimaan herkullisista ruoista nauttimista ei kuitenkaan kannata jättää väliin, sillä maassa ruoka on täysin omaa luokkaansa. Sairastua voi myös länsimaisesta ravintolasta, ja huonolla tuurilla sairastua voi vaikka Suomessa oman kotikaupungin ravintolassakin.

2 – Terveydestä huolehtiminen ennen matkaa & matkalla

Omiin rutiineihini terveyden osalta kuuluu ehdottomasti matka-apteekin valmistelu. Matka-apteekin sisältö on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, ja siinä missä ennen mukana ei ollut lähes mitään, tänä päivänä tavaraa on mukana meikkipussin verran. Toisaalta, Thaimaasta saa myös apua paikan päältä, joten jos jotain käy, apteekit ja lääkärit ovat apuna. Toki etenkin kauemmas turistipaikoista ja suurista kaupungeista kulkiessa, ns. off the path -kohteissa, apteekkeja ja lääkäreitä ei ole joka nurkalla. Siksi on hyvä olla mukana edes vähän apua omasta takaa.

 

Nykyään kokoan mukana kulkevaan apteekkiini apteekista ostettavia särkylääkkeitä, laastareita, käsidesin, sitomistarvikkeet ja sakset, after sun -voide aurinkovoiteen lisäksi, allergialääkkeet, ja kortisoni. Olen joskus löytänyt kattavan pakkauslistan netistä, ja sovelsin sitä sitten omiin tarpeisiini.

Muista aina kuitenkin tarkistaa kohdemaan vaatimukset lääkkeiden maahantuontiin, etenkin reseptilääkkeiden osalta.

Ennen matkaa aloitan maitohappobakteeri-kuurin, ja jatkan sitä kohteessa. Euroopassa matkaillessamme en tänä päivänä maitohappobakteereja käytä, mutta kaukomaille matkatessani olen tarkka niiden käytöstä senkin edestä. Ne auttavat elimistöä totuttelemaan erilaiseem bakteerikantaan jo ennen lähtöä, ja täten ne ehkäisevät esimerkiksi juuri näita Thaimaan matkailijoiden pirulaisia eli vatsatauteja. Meillä on Vitabalansin kanssa jatkuneen yhteistyön tiimoilta käytössä suomalaiset, Vitabalansin  Lacto Seven -maitohappobakteerit.

 

On myös hyvä muistaa pitää yllä säännöllinen juoma- ja ruokailurytmi. Veden juonnista tulee muistuttaa itseään säännöllisin väliajoin, ja omalla kohdallani etenkin ruokailun säännöllisyydellä on merkitystä. Lomalla lämpimässä en ole jostain syystä yhtä nälkäinen, ja vähempi syöminen saattaa kostautua myöhemmin. Kiinnitän tähän erityisesti huomiota, jos nautin päivän aikana pari olutta. Vähempi syöminen ja veden juonti kostautuu heti – vaikka Singha uppoaakin hyvin, ei se paljon lämmitä jos hetken huumaa seuraa heikko olo. Muistutuksena itselle: ei tyhjään mahaan, ja jokaista Singhaa kohti paljon vettä.

3 – Rokotukset

Olen ottanut Thaimaan ja Kauko-Idän matkoilleni mukaan aina kaikki rokotteet, mitä on suositeltu. Minulla on rokotteissa Thaimaata ajatellen vähän ekstraakin, sillä Taiwanissa asuessani otin rokotuksen Japanin aivotulehdusta varten. Tämän lisäksi minulla on voimassa A-ja B -hepatiittirokotteet. Rokotukset ovat asia, jonka kanssa haluan pelata varman päälle, ja tutkin niihin liittyvät asiat tarkkaan ennen matkaani. Olen varmasti vähän varmuuden varmistelija, mitä niihin tulee, mutta näin saan lomalla mielenrauhan. Ennen kuin suuntaamme lapsen kanssa Thaimaahan, pitää rokotteet tutkia tarkemmin myös hänen osaltaan.

Ainoa Thaimaan matkalle suositeltava rokote, joka ei tällä hetkellä kuulu Suomen kansalliseen rokoteohjelmaan, on Hepatiitti A (HAV).

Muita rokotteita suositellaan riskiarvion perusteella (esimerkiksi Hepatiitti B ja Japanin aivotulehdus).

(Lähde Rokote.fi / tammikuu 2018)

Suosittelen lämpimästi juttelemaan rokotteista aiheeseen erikoistuneen lääkärin tai hoitajan kanssa ennen matkalle lähtöä. Tutustu tarkkaan myös Rokote.fi -sivuston Thaimaa-kohtaisiin suosituksiin.

4 – Suojaan auringolta ja kuumuudelta

Kuten tiedämme, eri leveyspiireillä auringon voima on täysin erilainen kuin kotona Suomessa. Auringon riskit on hyvä tiedostaa, ja tehdä päätökset siltä pohjalta.

En itse ole rantalomailija, enkä viihdy tuntikausia rannalla enkä altaalla. Ihoni on hyvin vaalea, joten ihoni palaa helposti etenkin loman alussa. Rusketun kohtuullisen hyvin esimerkiksi 3 viikon Thaimaassa oleilun jälkeen, mutta nykyään rusketukseni, jos sellaista on, tulee pääasiassa purkista. Haluan altistaa ihoni UV-säteilylle entistä vähemmän, ja pidän pientä päivitystä päällä kosteusvoiteilla, joissa on hieman väriä. Reissulla mukana on 30- ja 50-kertoimella varustetut aurinkorasvat, ja ostan ne mukaan kotoa (Suomi/Saksa). Täydennän sitten tarvittaessa aurinkorasvavarastoa tarvittaessa Thaimaassa, hinnalla ei juuri eroa ole.

Olen yleensä hyödyntänyt kuumimmat tunnit esimerkiksi ostosten tai lounaan merkeissä. Jos olen altaalla, hankkiudun varjoon – altaalla on joskus mukava viettää laatuaikaa drinkin ja hyvän kirjan kanssa, ja koska varjossa tulee Thaimaanssa harvoin kylmä, on se minulle oikein hyvä vaihtoehto. Olemme matkustaneet usein Thaimaahan myös golfin perässä, ja monesti kierros on alkanut jo aamun ensimmäisten auringonsäteiden aikaan. Tyhjällä kentällä pääsee etenemään nopeasti, ja välttää näin pahimman auringon porotuksen, vaikkei siltä täysin vältykään. Jaksaa paremmin, kun aamut ovat hieman viileämpiä. Näillä reissuilla vedenjuonti on myös huolehdittava kuntoon.

Olen polttanut itseni pahiten veneretkillä. Tämän snorklausreissun jälkeen olen varannut mukaan joka kerta ohuen, vaalean huivin, jonka olen asettanut olkapäiden suojaksi. Eihän sekään aina auta, mutta suojaa pahimmalta.

5 – Tropiikin eläimet ja eliöt

Tropiikissa elää paljon eläimiä ja eliöitä, joita eivät ole tuttuja kotipuolesta. Osa niistä on vaarattomia, osaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Eniten minua häiritsevät paikalliset hyttyset, ihan kirjaimellisesti. Ne ovat ärhäkämpiä kuin Euroopassa, ja jostain syystä ne ovat aina kimpussani – eivät suinkaan Matteon tai muun matkaseuran. Etenkin jalat ovat aina hyttyshyökkäysten runtelemat, ja voi sitä iloa kun puremia alkaa kutittaa. Älä raavi, älä raavi… helppohan se on sanoa ja antaa ohjeita vierestä, vaikka hyvä ohje onkin! Paikallisten hyttysmyrkyt ovat kaikista tehokkaimpia paikallisten hyttysten taltuttamisessa. Suosittelen siis suuntaamaan suoraan paikalliseen apteekkiin, mikäli tuntuu, että hyttyset ovat kimpussasi, apua on usein saatavilla, kuten myös tehokkaita voiteita puremien hoitoon. Ainakin turistialueilla monessa apteekissa osataan auttavaa englantia. Kerran soitin apteekin puhelimella toisen apteekin työntekijälle, koska hän osasi englantia, ja tulkkasi puhelimessa sitten minua palvelleelle henkilölle. Hotellista voi myös pyytää thaiksi kirjoitetun lapun.

Toinen asia, joita karsastan, ovat meduusat. Koh Makin ympäristössä kajakoidessamme tein huomion, että etenkin autioimmilla saaren osilla oli jonkin verran meduusoja ihan rantavedessä. Koh Changin Klong Praon rannalla tilanne oli sama, ja meduusan nähdessäni en uskalla täysin rentona uida. Osa meduusoista on myrkyllisiä, osa ei – mutta mikäli tilanne yhtään epäilyttää, kannattaa hankkiutua lääkärin konsultoitavaksi heti pureman tapahduttua. Rantapallon artikkelissa Paratiisirantojen ikävä vitsaus – toimi näin, jos meduusa polttaa  on ohjeet meduusan polttoa varten.

Liskoja olen tavannut ja niitä on ollut jopa huoneessa – tosin niihin suhtautuu paljon leppoisammin, kun tiedostaa niiden harmittomuuden.

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Vitabalansin ja yrityksen valmistaman maitohappobakteeri Lacto Sevenin kanssa.

Järjestämme yhteistyössä Lacto Sevenin kanssa #matkachat’n Twitterissa maanantaina 8.1 klo 20:30, ja juttelemme silloin tropiikkiin suuntautuvista matkoista, matkoilla sairastumisista ja tropiikin aiheuttamista haasteista.

Lacto Seven -maitohappobakteeri on seitsemää bakteerikantaa sisältävä suomalainen avainlipputuote, joka on saatavilla apteekeista ja sitä myyvistä tavarataloista kautta maan. Lisätietoa tuotteesta www.lactoseven.fi.

Vitabalans arpoo chatin päätyttyä kaksi kappaletta matkailijan terveyteen liittyviä tuotepaketteja osallistujien kesken – tervetuloa chattailemaan!

Ohjeet Twitter-chatia varten: 

 1. Kirjaudu Twitteriin
 2. Seuraa hashtagia #matkachat 8.1.2018 klo 20:30
 3. Seuraa juontajien (minä (@leena_mari), Marimente-blogin Mari (@marikomente) ja Tarinoita Maailmalta -blogin Annika (@annikarautiola) kysymyksiä
 4. Vastaa kysymyksiin, ja osallistu keskusteluun. Keskustelu on usein lennokasta ja leppoisaa, joten rohkeasti vain mukaan!

 

Mukavia matkoja Thaimaahan ja muualle troppiikkiin!

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 09:41

  Jos käytössä on reseptilääkkeitä on erilaisten luontaistuotteiden käytöstä hyvä kuitenkin keskustella lääkärin kanssa ennen niiden käytön aloittamista, sillä monilla niistä voi olla yllättäviä ja voimakkaitakin vaikutuksia suuntaan tai toiseen oikeiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi varfariinin yhteydessä, jota monet, ainakin vanhemman ikäpolven suomalaisista syövät (minä keuhkoveritulpan jäljiltä puoli vuotta), yhteisvaikutukset kaikkien muiden lääkkeiden kanssa on syytä selvittää tarkkaan ja luontaistuotteiden osalta useimmat lääkärit suosittelevat olemaan syömättä niitä lainkaan.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, tammikuu 8, 2018 at 09:10

   Tämä hyvin totta Pirkko! Lääkkeistä tulisi keskustella aina lääkärin kanssa, ja toki mielellään ennen matkaa. Saksassa muuten on nämä luontaistuotteet todella suosittuja, ja moni lääkärikin niitä suosittelee. Eli jo lähempänäkin Euroopassa kannattaa tässä mielessä olla tarkkana. Tervetuloa illalla chattailemaan, jos olet Twitterin ääressä 🙂

 • Reply Petra lauantai, tammikuu 6, 2018 at 17:29

  Thaimaa ikävä iski! Hyvät vinkit ja Thaimaa on kyllä musta niin hyvä kohde monenlaisille kokoonpanoille kun paikkojakin on joka lähtöön. Mun suosikki noista alueen maista on kuitenkin ehdottomasti Vietnam mutta on kyllä astetta haasteellisempi ainakin lapsiperheille.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 08:38

   Kiitos Petra ammattilaisen näkökulmasta! 🙂 Me ei olla käyty vielä Vietnamissa, mutta suuret kaupungit Vietnamissa kiinnostaisi kovasti. Rantalomakin, mutta ehkä eniten ne isommat paikat. Thaimaa on todella toimiva kohde, ja etenkin ensimmäiselle Aasian matkaajalle sopiva paikka aloittaa Aasian reissaus.

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta perjantai, tammikuu 5, 2018 at 05:19

  Olipas kattava postaus, kiitos! Tosi hyviä vinkkejä, jotka näköjään kokeneeltakin matkaajalta unohtuvat – Terveisin nimimerkki kohta lähdössä Chileen, ei kai sinne rokotuksia tarvi? 😛
  Ja hui, kerran olen ollut meduusan polttamana ja en halua kyllä toistaa sitä kokemusta. Vatsatauti yllätti myös Kairossa, jossa aikaa meni enemmän vessassa kuin itse kaupungissa…!

  • Reply lena perjantai, tammikuu 5, 2018 at 17:59

   Kiitos Annika! 🙂 Haah, hyvä että tuli sopivaan ajankohtaan – ne rokotukset tosiaan kannattaa tsekata! Kerro sitten mikä on Chilen ”vaatimus”, itselläni ei ole mitään tietoa. Ja varo niitä meduusoita, ne aiheuttavat kylmiä väreitä jo täällä ruudun toisella puolella 😮

 • Reply Susanna torstai, tammikuu 4, 2018 at 17:07

  Hyvät vinkit. Maitohappobakteerit ovat Euroopassakin käteviä, sairastuin vatsatautiin Barcelonassa vesijohtovedestä mutta maitohappobakteerijauho auttoi oli Caleidon merkkinen. Onneksi ei tarvinnut koko lomaa viettää sisällä. Tosin joskus voi sairastuminen johtua jostain ruoka-allergiastakin, aina ei voi olla varma mutta kokeilemalla oppii. Hyttysiä on alkanut olla taas runsaasti Euroopassakin Adrianmerellä yksi joki oli täynnä suuria hyttysiä. Mutta eivät ainakaan vielä onneksi levitä paljoa tauteja. Veriryhmä kuulemma vaikuttaa siihen että miten paljon hyttyset tulevat kimppuun, tosin jos on makeaa hajuvettä sekin voi houkutella hyttysiä

  • Reply lena perjantai, tammikuu 5, 2018 at 17:58

   Kiitos Susanna! 🙂 Olet oikeassa, sairastuminen voi tosiaan johtua melkein mistä vain ja Euroopassakin se on yleistä. Järkeilin tämän niin, että olemme niin paljon reissussa Euroopan sisällä (Suomi/Saksa/Italia), että varmaan sitä kohta alkaa olla tottunut eri bakteerikantoihin. En tiedä olenko oikealla jäljillä tämän kanssa, mutta ainakin terveenä oltu. Tosin yksi ärhäkkä vatsatauti koettu, mutta todennäköisesti lapsi sen sai sairaalan leikkipaikalta, jossa oltiin sukulaisia tervehtimässä. Hyttysistä olen myös kuullut.

  Leave a Reply