Air Dolomiti – kokemuksia Italian lennoilta

Taas yhden Italian matkan ollessa takana  on mukava kirjoittaa yhdestä lempiaiheestani, eli lentämisestä. Ja Italiasta tietysti, Air Dolomiti kun yhdistää kätevästi nämä molemmat aiheet.

Air Dolomiti on ollut minulle melko uusi lentoyhtiötuttavuus, ja tutustuin heihin ensi kertaa vuonna 2014 matkatessamme Firenzeen anopin luo.

JULKAISTU UUDELLEEN JA MUOKATTU ALKUPERÄISESTÄ 2014 -VERSIOSTA 4.1.2018 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuon ensi lennon jälkeen olemme matkanneet usein Air Dolomitin siivin, etenkin nyt kun Airberlin meni konkurssiin ja meiltä Düsseldorfista loppui suorat lennot Firenzeen. Viimeksi lensimme yhtiöllä pari viikkoa sitten Frankfurtista Firenzeen heidän kyydissään. Tällä kertaa kanssamme mukana oli 1,5-vuotias lapsi.

Yhtiö on saksalaisen Lufthansan partneri ja tarjoaa reittejä pohjoisen Italian kaupunkeihin – valikoimaan kuuluu pohjoisen Italian kohteiden tosin lisäksi suorat lennot Etelä-Italiaan kuten Bariin ja Cataniaan. Näin ollen Lufthansa pystyy tarjoamaan hyvät yhteydet niin Helsingistä kuin Düsseldorfistakin esimerkiksi Firenzeen, jonne lentäminen ei ole se maailman helpoin juttu.

Näillä lennoilla on usein  suomalaisia kanssamatkustajia, joten reitti on selkeästi löydetty myös suomalaisten matkailijoiden toimesta.

Lennot kulkevat joko Frankfurtin tai Münchenin kautta, joten vaihto suurella lentoasemalla kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa. Etenkin Frankfurtissa on pari kertaa saanut mennä pää kolmantena jalkana lennolta toiselle.

Aloittaessani kirjoittamaan tätä juttua, olin aivan varma että olin lukenut kyseisestä lentoyhtiöstä suomalaisista matkablogeista. Ja niinhän minä toden totta olikin, Travellover Annika kertoo lyhyesti Air Dolomiti-kokemuksistaan tässä postauksessa (postaus on muutenkin mielenkiintoinen liittyen lentoyhtiön valintakriteereihin).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt kuitenkin omiin kokemuksiini kyseisestä yhtiöstä, Munchen – Firenze reitiltä. Lisänä juttua Frankfurtin ja Firenzen väliltä joulukuussa 2017.

Air Dolomiti operoi reittejään kymmenellä Embraer 195-lentokoneella jotka ovat nimetty italialaisten oopperoiden mukaan. Viimeisimmillä lennoilla koneen kylkeä kaunisti myös veronalaisen jalkapallojoukkueen, Hellas Veronan, logo. Embraer-koneiden kyydissä on yleensä mukava matkustaa, sillä monella yhtiöillä on Embraereissa oikein runsas jalkatila.

Koneen henkilökunta on italialaista mutta he kaikki puhuivat luonnollisesti myös sujuvaa englantia, ja suurin osa taisi puhua edes auttavaa saksaa (… mikä puolestaan inspiroi tätä artikkelia).

Välihuomio aiheeseen liittyen – mielestäni on aivan ihanan kuuloista kun a) italialainen tai b) ranskalainen mies puhuu englantia. Koneen ohjaamomiehistöllä oli sen verran vahva italialainen aksentti englantia puhuessaan että todettakoon tämä uudelleen – italialaisten ja ranskalaisten aksentti on vertaansa vailla ja sulaa vahaa korville!

Koska yhtiön lennot menevät lähes poikkeuksetta Alppien ja Dolomiittien ylitse, ovat näkymät kirkkaina päivinä kerrassaan upeat. Tämä on yksi niistä asioista, joihin en varmasti kyllästy kinä. Maailma on niin kaunis tuolta ylhäältä katsottuna, etenkin Alpit. Asia, josta lentohenkilökuntaa aina kadehdin, on juuri nuo alppimaisemat. Tosin eilen Milanosta Helsinkiin lentäessämme Alpeilla oli sellainen myräkkä, että oksu lensi matkustamossa (ei onneksi omalla kohdalla), ja puristin käsinojia rystyset valkoisina. Myräkkä hellitti vasta Prahan kohdalla, jolloin uskalsin taas rentoutua.

Suurimmat kiitokset minulta tällä lyhyellä lennolla sai (maisemien lisäksi) palvelu. Tässä kohtaa toimii se vanha totuus  pienen pienillä asioilla saa ainakin minut voitettua puolelleen. Ei sen mitään ihmeellistä tarvitse olla, että jää mieleen. Air Dolomiti on oikeastaan kuin mikä tahansa muu lentoyhtiö, mutta esimerkiksi pieni, maksuton tarjoilu viineineen on mukava ele.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentohenkilökunta oli hyväntuulista ja he jaksoivat kärsivällisesti vastailla kysymyksiini niinkin tärkeästä aiheesta kuin tarjolla olevasta viinistä. Air Dolomiti yllätti tarjoamalla vaihtoehtoja Italian  viinivalmistajilta ja kun pyysin lasin punaviiniä matkajuomaksi, tarjoiltiin se ihan oikeassa lasissa vaikka matkamme ei todellakaan taittunut koneen muutaman rivin suuruisessa business-luokassa.

Sain kaupan päälle myös kertomuksen kyseisen viinin alkuperästä. Alla otos Air Dolomitin lehdestä, jossa kerrotaan tarkemmin lentoyhtiön viineistä ja niiden valinnasta. Sinänsä ei ole yllätys, että italialiaset paneutuvat viineihin, mutta se antaa matkaan pienen ekstran jolla se erottuu monista kilpailijoistaan. Viini on tärkeä asia ja osa elämää saapasmaassa, ja tuo lisämausteen matkantekoon.

On hyvä muistaa, että Air Dolomitin ollessa kyseessä on yleensä tunnin-parin lento. Lennolla tarjottu, lipun hintaan kuuluva syötävä (croissant / iso suklaakeksi) hyvän viinin kera on nykyään aika harvinaista Euroopan sisäisillä lennolla. Toivottavasti tämä jatkuu Air Dolomitilla jatkossakin.

Maksoimme viimeisimmästä,  Düsseldorf-Firenze välin Lufthansa-Air Dolomiti -yhteydestä Frankfurtin kautta noin 200 euroa per henkilö, liput varasimme noin kuukautta ennen. Matkustuspäivät olivat ne kaikista suosituimmat vähän ennen joulua ja paluu uuden vuoden jälkeen. Hyvä hinta-laatusuhde, ottaen huomioon ettemme varanneet lippuja esimerkiksi kuutta kuukautta etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustajille tarjottiin myös virkistävät pyyhkeet matkalla, mikä on nykyään myös melko harvinaista Euroopan sisäisillä lennoilla.

Lapsi sai matkan päätteeksi myös pienen joululahjan, eli lentokoneen oksennuspussin täynnä joulusuklaata koneen muiden lapsimatkustajien tavoin. Toistan: pieni ele, mutta jäi mieleen.

Onko sinulla kokemuksia Air Dolomitista?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 7 tammikuun, 2018 at 09:59

  Olen lentänyt Klagenfurtista Muncheniin Air Dolomitilla ehkä kuus vuotta sitten ja sama viini+croissant tarjoilu jäi mieleen. Alppien ylitys oli päätä huimaavan hieno. Harmi ettei silloin tainnut olla edes kamerapuhelinta vielä mulla 😀
  Kieltämättä melkonen ekstra tuo tarjoilu nykyään, mutta ei kyllä valittamista!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 8 tammikuun, 2018 at 09:12

   No sanopa muuta, se Alppien ylitys on HIENO. Mulla kamera käy aina kun mennään valoisaan aikaan niiden yli – mitä ihmise teki ennen kamerapuhelimia? 😀

 • Reply Make torstai, 4 tammikuun, 2018 at 20:59

  Joo joskus olen lentänyt Air Dolomitilla Triesteen, joka on hieno paikka. Lennolla sai myös jonkin salamilautasen tai vast. Koneena oli kylläkin ATR. Air D. on mielestäni Lufthansan omistama. Molemmilla tuo viini kuuluu lipun hintaan, eli suosin monesti niitä jos vaihtoehtoina on Finnair tai SAS ja hinta on samoissa.

  • Reply lena perjantai, 5 tammikuun, 2018 at 17:56

   Trieste, yksi kohteista Euroopassa joka kiinnostaa tavattomasti! Mieheni pitää myös ja on kehunut paikkaa kovasti. 🙂 itseasiassa, saatat olla oikeassa tuosta omistajuudesta – tutkin asiaa ja editoin jutun, mikäli näin on. Tsekkasin myös tuon laivaston, ATR-koneet ovat tosiaan ”eläköityneet” Air Dolomitin käytöstä. Noilla Embraereilla lentää mielllään, ja yhtiö on oma valintani myös tulevaisuudessa jos valita saa. Kiitos kommentista Make! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.