Little Airport: näin toimin pienen lapsen kanssa lentoasemalla

*Juttu tehty kaupallisessa yhteistyössä Finavian kanssa

Lentokentät ovat tulleet meidän perheellemme tutuiksi viimeisen puolentoista vuoden aikana.  Tämä on hyvin positiivinen asia, vaikka taaperon kanssa lentomatkailussa omat haasteensa nykyään onkin, sillä muuten olisimme nähneet Suomessa ja Italiassa asuvia perheitämme huomattavasti vähemmän. Tällä hetkellä puolitoistavuotias poikamme lensi ensi kertaa 9 viikon iässä, ja sen jälkeen lentoja on kertynyt nelisenkymmentä.

Ihan pienen lapsen kanssa matkustaminen ei yleensä tarkoita harmonisia, Instagram-ystävällisiä kahvituokioita lähdön tunnelmasta nautiskellen ja kirjaa lukien (poikkeuksena päiväuniajat, jotka kannattaa AINA hyödyntää!). Se ei useimmiten tarkoita myöskään rauhallista hetkeä oluen äärellä Oak Barrelissa ennen lennon lähtöä, josta on kiva jakaa reissufiilikset ystäville Facebookin kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pienen lapsen kanssa matkustaminen voi kuitenkin ihan oikeasti olla mukavaa ja sujuvaa. Paljon toki riippuu myös matkan luonteesta – yleensä lomille lähtiessä on muutenkin hyvä fiilis, ja lasten kanssa jaksaa touhuta myös lentoasemalla ja koneessa. Suunnittelu auttaa paljon, ja monet lentoasemat helpottavat nykyään lapsiperheiden matkustamista usein eri tavoin.

Tässä artikkelissa kerron kokemuksiamme lentoasemilla toimimisesta vauvan kasvaessa taaperoksi, ja tutustutan teidät samalla Helsinki-Vantaan lentoaseman Little Airport -konseptiin, joka tekee lapsiperheiden matkustamisesta entistä leppoisampaa Suomen suurimmalla lentoasemalla.

Vauva kasvoi taaperoksi – miten lentomatkailu on muuttunut?

Pohjustan tätä tarinaa omin kokemuksin heti alkuun. Todettakoon jo tässä vaiheessa, että vauva oli helpompi matkakumppani monessakin mielessä, ja vilkkaasti liikkuvan lapsen kanssa haasteet ovat täysin erilaisia. Tässä vaiheessa kun 1,5 vuotiaalla ei vielä ole oikein ymmärrystä mikä on turvallista ja mikä ei, tuntuu että silmät on oltava selässäkin.  Etenkin lentoasemilla, joilla on usein paljon ihmisiä etenkin kiireisinä aikoina ja luonnollisesti paljon mielenkiintoista katsottavaa. Hankalin ikä lentomatkoilla, sanoo joku.

Vauvan kanssa oli helpompaa myös lentää etenkin yksin, kun tiesi ettei hän pääse karkaamaan kovinkaan kauas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki-Vantaalla on tullut vietettyä kiitettävä määrä aikaa lapsen kanssa, useimmiten matkalla Düsseldorfista Kuopioon. Tämän vuoksi olen iloinen, että pääsen kertomaan kokemuksiani Helsinki-Vantaan lentoasemalta myös lapsiperheellisen vaihtomatkustajan näkökulmasta.

Little Airport -hengessä: kokemuksiamme vauvan ja taaperon kanssa matkustamisesta ja toimimisesta lentoasemalla

Suunnittele ja saavu ajoissa lentoasemalle

Lentomatka alkaa omalta osaltaan jo kentälle saapuessa. Itse lento on vain kirsikka kakun päällä, ja matkanteko koostuu monesta eri muuttujasta ennen kuin lentokoneen pyörät irtoavat kiitoradasta.  Ennen lentoa voi kulua helposti tunteja lentoasemalla, ja tuo aika voi myös olla pidempi kuin itse lento.

Jo ennen lentoasemalle saapumista kannattaa tehdä suunnitelma. Jos tulet autolla, ota selvää missä parkkipaikat sijaitsevat ja mitä ne maksavat (kerron kokemuksen syvällä rintaäänellä – oikean parkkitalon löytäminen, ruuhka ja siitä aiheutunut kiire voi olla hermoja raastavaa touhua). Mieti myös, bussit ja junat kulkevat, ja miten kuljet kotoa / hotellilta esimerkiksi rautatieasemalle.

Me olemme Helsingin päässä turvautuneet kulkuvälineenä junaan, joka vie Helsingin lentoasemalta rautatieasemalle noin puolessa tunnissa. Junayhteys toimii hyvin myös rattaiden kanssa ja kohtuullisen matkatavaramäärän kanssa. Helsingin keskustan ja lentoaseman väliä on mahdollista kulkea myös bussilla, mutta juna on helppoudestaan johtuen ollut oma valintamme. Muistathan, että junalippu tulee ostaa ennen junaan nousua.

Matka alkaa paljon rennommin, kun on pelivaraa pienille suunnitelmien muutoksille.

Lähtöselvitys

Lähtöselvitys hoituu helposti kotona netin kautta tai lähtöaulassa automaateilla. En ole tosin onnistunut kaikilla lentoyhtiöillä tekemään sylilapsen kanssa lähtöselvitystä netissä, joten tämäkin kannattaa ottaa huomioon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki-Vantaalta lähtevillä lennoilla rattaat jätetään useilla yhtiöillä lennettäessä ruumaan meneviksi baggage dropin yhteydessä, joten rattaiden pakkaamiseen kannattaa myös varata aikaa. Käytäntö on lentoyhtiökohtainen, ja lentoyhtiöt päättävät tästä itse – asiaa kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöltä, mikäli se mietityttää.

Meillä ei ole ollut käytössä erillistä suojapussia rattaille vaan olemme matkustaneet lentoyhtiöiden tarjoaman muovipussin turvin. Jykevämpiä suojia rattaille voi vuokrata Helsinki-Vantaalla Airpro Travel Servicestä.

Paluulennolla tilanne voi olla rattaiden kanssa toinen kuin Helsingistä lähdettäessä. Esimerkiksi Düsseldorfista Helsinkiin lennettäessä rattaat saa viedä koneen ovelle asti, ja tällaisissa tilanteissa kannattaa pussia kysellä jo lähtöselvityksessä sillä sen saanti portilla on usein hankalaa. Kaikki lentoyhtiöt eivät muovipussia rattaille anna, mutta kysyvä ei tieltä eksy.

Yksi huomio matkan sujuvuutta koskien: jos matkustat yksin lapsen kanssa, suosittelen varaamaan mukaan toisen vanhemman allekirjoituksella varatun lupalapun. Me jouduimme Düsseldorfista Helsinkiin kaksin vauvan kanssa matkustaessamme hankalaan tilanteeseen lähtöselvityksessä, koska isän lupalappu puuttui. Onneksi Italian passissa lukee molempien vanhempien nimet, joten pääsimme pienen väännön jälkeen lennolle (ilmeisesti eri sukunimi vaikutti asiaan). Tätä ei tietenkään aina kysytä, mutta vahingosta viisastuneena olen huomattavasti rennompi, jos tuo paperi on mukana.

Ota kantoreppu hyötykäyttöön lähtöselvityksen jälkeen

Tämä on sen verran tärkeä asia, joten omistan sille ihan oman kappaleen. Nimittän yksi asia, mikä ei ole muuttunut meidän perheemme matkatottumuksissa vauvan kasvaessa vilkkaaksi taaperoksi, on kantorepun tarve. Se kulkee mukana lentokentillä, ihan aina. Useimmiten köytän sen oman käsimatkatavarani ympärille kun se ei ole käytössä – matkustan North Face Duffelin voimin, joten sen saa helposti kieputettua sen ympärille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kantoreppu on hyödyllinen tilanteissa, jossa rattaat laitetaan ruumaan meneviksi jo lähtöselvityksen yhteydessä. Little Airport -konseptin myötä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on turvatarkastuksen jälkeen tarjolla lapsille  matkarattaita jotka tunnistaa sinisesta rungosta ja korkeasta viiristä. Pikkumatkaajat vanhempineen voivat vapaasti hyödyntää näitä rattaita. Suosittelen kuitenkin kantovälineen mukaanottoa varmuuden vuoksi ihan jokaisella lentoasemalla – etenkin mitä pienempi mukana matkustava lapsi on. Rattaat ovat Helsinki-Vantaalla suosittuja ja usein menossa, ja pieni vauva ei niissä vielä voi matkustaa.

Lapsi on aina nukahtanut kantoreppuun helposti vauvasta saakka, ja sen avulla saa kädet kätevästi vapaaksi muita kantamuksia varten. Se säästää myös käsivoimia.

Olisi muuten aika huippua, jos lentoasemilla voisi vaihtolennolta tulevana seurata rattaiden sijaintia ja saatavuutta esimerkiksi mobiilisovelluksen kautta, tai vaikka tilata ne suoraan portille!

Sovelluksesta puheen ollen: Helsinki-Vantaalla on olemassa matkustajia varten oma, puhelimeen ladattava sovellus. Sen kautta voi varata esimerkiksi parkkipaikan etukäteen, saada lentotiedot puhelimeen, ostaa tuliaiset ennakkoon ja tilata vaikka eväät lennolle.

Matkalla hymyilyttää!

Turvatarkastus ja suunnitellun pakkaamisen merkitys

Kuljetin vauvan kanssa tuoreena vanhempana matkustaessani mukana paljon tavaraa, ja välillä meni liioittelun puolelle.

Taaperon kanssa matkustan nykyään vähemmällä vaatemäärällä ja ruoka-arsenaalilla vauva-aikaan verrattuna. Itse imetin vauvaa usein lentoasemilla ja koneessa, mutta meidän kohdallamme mukana piti olla myös tarvikkeet korviketta varten – tämäkin säätö on jäänyt nyt pois. Matkustamme usein viikkoa lyhyemmät matkat käsimatkatavaroin, joten pakkaamisesta on tullut tämänkin vuoksi tehokkaampaa. Yksi lapsi tarvitsee toki vähemmän tavaraa kuin viisi.

Helsinki-Vantaalla on Little Airport -hengessä lapsiperheillä on käytössä oma kaista turvatarkastuksessa, joka kulkee tuttavallisemmin nimellä Family Gate. Family Gatella perheitä on vastassa henkilökunta, joka tuntee matkaavan lapsiperheen tarpeet. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa siitä reippaasti kysyä turvatarkastajalta tai Finavialta Facebookissa tai Twitterissä ennen matkaa – Finavia vastaa mielellään mieltä askarruttaviin kysymyksiin (kanavat Finavia ja Helsinki Airport).

Omia mieltä askarruttavia juttuja ensi lennoilla vauvan kanssa oli lähinnä ruokaan ja nesteisiin liittyvät jutut. Nyt tiedän kokemuksesta, että ruokia ja nesteitä voi ottaa mukaan vauvalle matkan ajaksi tarvittavan määrän, ja kaikki on mennyt sujuvasti vaikka joskus melko paljon ruokaa onkin kulkenut mukana. Finavia vahvistaa tämän nettisivuillaan.

Vauvan ja taaperon ruoat ja nesteet kannattaa pakata omaan, erilliseen pussiinsa, josta ne on helppo nostaa hihnalle kun sen aika koittaa. Laita ne myöskin paikkaan, josta niitä ei tarvitse kaivella suurella vaivalla. Pienempi tavaramäärä helpottaa myös toimimista lentokentällä, kun lapsen tärkeimmät tavarat mahtuvat yhteen kassiin, joka myös mahtuu koneessa istuimen alle.

Lisätietoa turvatarkastukseen valmistautumisesta löytyy Finavian sivuilta.

Lennon odotus lentoasemalla

Helsinki-Vantaalla lapsiperheitä opastaa lasten oma maskotti, lentävä Lenni. Lennin auttaa perheitä löytämään lapsiperheille tarkoitettuja palveluita terminaalialueella.

Düsseldorfista Helsinki-Vantaan kautta Kuopioon matkalla vaihto sisältää usein odotusta noin tunnista kahteen, mikäli lennot ovat ajoissa. Pidän tätä itseasiassa toimivana ratkaisuna, sillä pieni saa vaihdon aikana purkaa energiaa, kävellä ja huomion saa hetkeksi muualle kuin paikallaan istumiseen.  Ennen ajattelin vaihdon olevan pakollinen paha, mutta nykyään se on oikeastaan ihan mukava jaloitteluhetki.

Mukaan kannattaa niin itse lentoa kuin lentoasemilla vietettyä aikaa varten varata myös lapselle mieluista viihdykettä, leluja ja pelejä. Näitä saa myös ostettua Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupoista, mikäli jotain on päässyt unohtumaan. Meillä on mukana usein pari kirjaa, muutama lempilelu sekä hätäilanteita varten pari jaksoa Pipsa Possua puhelimessa. En kannata ylenpalttista kulutusta lasten leluihin liittyen, mutta joskus uusi lelu jaksaa kiinnostaa pidempään kuin vanha ja pari kertaa sellainen on tarttunut lentoasemalta mukaan. Ulkosuomalaislapsi ja Helsinki-Vantaan muumivalikoima on aika hitti, ainakin äidille!

Me emme ole vielä Lenniä tavanneet, toivottavasti ensi kerralla!

Kuva: Kids’ Lounge by Reima, Finavia

Sen jälkeen kun lapsi oppi liikkumaan ja kävelemään, lentokentän leikkialueet ovat taivaan lahja isän ja äidin hermoille. Sinne mennään meidän pikkumatkaajan kanssa melko suoraan edelliseltä lennolta, kunhan on ensin varmistettu että vaippa on ok ja mahassa on ruokaa.

Tietysti leikkialueilla oleilu ei vahtimisen tarvetta tarvetta poista, mutta ympäristö on kuitenkin turvallinen. Viime viikolla Madridissa lennon odottelu sujui täydellisen leppoisasti lapsen nauttiessa leikkitilasta, ja koska mukana oli neljä aikuista, vaihtelimme vahtivuoroa. Helsinki-Vantaan Kids’ Lounget ovat tulleet hyvin tutuiksi, ja pikkuinen pääsee purkamaan niissä energiaa.

Helsinki-Vantaan Kids’ Lounge by Reima -leikkipaikat sijaitsevat Schengen-alueella portin 16 kohdalla, porttien 20 a ja b välissä (oma vakiopaikkamme, josta on mukava ihailla myös lentokoneita) sekä porttien 30 ja 31 välissä. Non Schengen -alueella leikkipaikka löytyy portin 38 kohdalta.

Käytännön asiat lapsen kanssa lentoasemalla – ruokailu ja vaipanvaihto

Miten on käytännön asioiden laita lentoasemilla? Nostan esiin tärkeimpinä ruokailun ja vaipanvaihdon. Lapsi saattaa tarvita ruokaa ennen koneeseen astumista, eikä vaipanvaihto katso aikaa eikä paikkaa (heh, valitettavasti).

Olemme asioineet harvoin  lapsen kanssa lentoaseman ravintoloissa, sillä vaihtolentojen aiheuttamat ajalliset rajoitukset määrittävät aikatauluja. Toisekseen, olemme usein syöneet kotona ennen lähtöä tai olemme matkalla sukuloimaan eli suoraan lennolta ruokapöytään – lentoasemien ravintolapalveluille ei ole tullut suuren suurta tarvetta.

Kioskit ja kahvilat ovat olleet enemmällä käytöllä. Jos nälkä on yllättänyt,  olemme ostaneet sämpylää ja smoothieta lapselle mukaan hänen omien eväidensä lisäksi (Helsinki-Vantaan ravintoloissa on muuten tarjolla lapsille suunniteltuja, pienempiä annoskokoja). Itselleni ostan lähes poikkeuksetta matkakahvin.

Ruoat on hyvä olla pakattuna niin, että ne saa tarvittaessa kaivettua helposti esiin niin lentokentällä kuin lentokoneessakin. Rasian sijaan käytän nykyään kompakteja pusseja naksuille ja Saksan erikoisuuksille, vauvojen pretzeleille.

Kerran jouduimme hieman haastavaan tilanteeseen Firenzessä, jossa lentomme oli myöhässä seitsemän tuntia – onneksi lentoaseman kahvilasta löytyi pikkuisellekin sopivaa ruokaa ja vettä, kun omat eväät alkoivat loppua. Pieni myöhästyminen kannattaakin ottaa aina huomioon mukana kulkevan ruoan määrässä, etenkin jos lapsella on ruokarajoitteita.

Finavia kertoo nettisivuillaan, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla lapsen ruoan ja tuttipullon lämmitys onnistuu kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa. Ruokaa voi siis olla mukana, ja ne saa tarvittaessa lämpimiksi.

Ja sitten se tärkein, eli vaipanvaihto. Vaihdan vaipan huomattavasti mielummin lentokentällä kuin yläilmoissa ahtaissa tiloissa. Vaipanvaihdosta onkin tullut Helsingissä koneenvaihdon aikana rituaali – siinä saa kulutettua sopivasti aikaa. Finavia kertoo seuraavaa:

”Vaipanvaihto onnistuu kaikissa Helsinki-Vantaan lentoaseman wc-ryhmissä, sillä jokaisessa niistä on joko erillinen hoitohuone tai wc-tiloihin sijoitettu hoitotaso.”

Käyttämämme Kuopion lennot ovat usein lähteneet portin 20 tienoilta, ja ajankuluksi teemme usein pienen lenkin kohti portin 15 läheisyydessä olevaa wc-tilaa. Sinne on juuri sopiva kävelymatka vaikka vaipanvaihtopiste portin 20 läheltä löytyykin, ja toimii samalla pienenä ohjelmanumerona. Tilaa on hyvin, ja wc:t ovat olleet poikkeuksetta siistissä kunnossa. Helsinki-Vantaa on muutenkin ollut yksi siisteystasoltaan miellyttävimmistä lentokentistä, kotikenttämme Düsseldorfin ohella. Toki se on muutenkin hyvin tuttu lentoasema, mikä vähentää osaltaan matkastressiä.

Hyödyllisiä, aiheeseen liittyviä linkkejä

Little Airport -konseptista voit lukea lisää Finavian uudistuneiltä sivuilta

Little Airport -pakkauslista lapsille (Finavia)

Pakkauslista vanhemmille (Finavia)

Finavian ohjeistus joustavaan matkantekoon lentoasemalla

Lupalappu mukaan lapsen kanssa yksin matkustaessa (London and beyond)

Olen aiemmin kirjoittanut tuoreen vanhemman kokemuksia  vauvan kanssa lentämisestä, ja haastattelin artikkelissa Finnairin lentoemäntää Karoliinaa. Karoliinan sanoin: ”Rennosti matkaan vaan, ja aina kannattaa meiltä kysyä, jos jokin asia mietityttää tai askarruttaa lapsen kanssa matkustamisessa. Eikä kannata yhtään olla huolissaan, jos lapsi itkeskelee – siitä ei meistä kukaan hermostu, moni meistä on myös matkusteleva vanhempi vapaa-ajallaan.” 

Tätä oivaa neuvoa on hyvä soveltaa myös lentoasemilla. Monella henkilökunnan jäsenellä on itsellään lapsia, ja he auttavat lapsiperheitä mielellään. Monella kanssamatkustajalla on myös lapsia, joten liika jännitys pois ja iloisella mielellä matkaan.

Nyt teillä on mahdollisuus kysyä lapsen kanssa Helsinki-Vantaalla matkustamisesta, sillä minä sekä Finavia vastaamme mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Miten teidän matkanne lapsen kanssa ovat sujuneet?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty keskiviikko, 27 joulukuun, 2017 at 16:09

  Komppaan ehdottomasti Katia tuossa leikkipaikka-asiassa! Me emme ole niissä juuri enää käyneet vuosiin, sillä kolmelle eri ikäiselle lapselle (10, 6 ja 2) tilat ovat hankalat. Pienin ehkä vielä viihtyisi, mutta vanhemmille lapsille tilat ovat ihan liian pienet – vaikka juuri nämä kaksi tarvitsisivat sitä aktiviteettia eniten. Olemme sen sijaan harhailleet ympäri käytäviä, että kaikki ovat päässeet liikkeelle ennen lentokoneeseen menoa. Kiipeilypaikat olisivat kova juttu: sellaisen löysimme viimeksi Barcelonan lentokentältä, missä se oli toteutettu hyvinkin pieneen tilaan ihan lähtöporttien tuntumaan. Minä en siis panostaisi leluihin, vaan juuri niihin vauhdikkaisiin aktiviteetteihin, jotka saavat lapset lentokoneessa kiinnostumaan rauhallisemmista lajeista.

  • Reply lena torstai, 28 joulukuun, 2017 at 19:49

   Kiitos Katja tästä! 🙂 Itse kun matkustaa yhden pienen kanssa, niin ei osaa aina ottaa huomioon isompien lasten näkökulmasta kaikkea. Osaa nyt sitten pitää silmällä uusia juttuja lapsen kasvaessa!

   Nuo kiipeilypaikat olisivat varmasti mainio juttu, ja vievät sopivasti energiaa ennen lentoa. Miksei muuten aikuisellekin? 😀

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 20:31

  Hyviä pointteja pienen lapsen kanssa matkustamisesta Helsingin lentokentällä! Tuolla toisaalla meille tulikin jo aiheesta keskustelua, mutta kirjaan ne nyt vielä tännekin. Ihan ekaksi: Little Airport on aivan mahtava ja ainutlaatuinen konsepti! Mutta…

  Me siis matkustellaan kahden lapsen kanssa, jotka ovat nyt 2- ja 5-vuotiaat. Kuten arvata saattaa, lapsilla on aina eri ikäisinä vähän eri tarpeet. Ruokailu-, vaipanvaihto- ym. tarpeet saa kentällä hoidettua erinomaisesti. Kuitenkin, varsinkin jos kyse on pitkistä lennoista, vanhemmat kovasti toivoo lasten pääsevän irrottelemaan mahdollisimman paljon ennen lentoa, koska lennolla pitää jaksaa yrittää istua paikallaan. Niinpä leikkipaikoille toivoisin isompaa panostusta juurikin lasten kiipeilymahdollisuuksiin. Erityisesti kaukolentojen lähtöpaikasta portin 38 tienoilla olisi tilaa jollekin näyttävällekin kiipeily- ja leikkikokonaisuudelle. Helsinki-Vantaan lentokenttä on todella upea ja siihen sopisi hienosti myös upeat, hyvin ajatellut leikkipaikat – jotka jäävät perheiden mieleen. Yksi sellainen paikka oli esimerkiksi Miamin lentokentällä, jossa lapsille oli lennonjohtotorni näyttöineen, kuumailmapallo, lentokoneen ohjaamo, vituaaliseinä, taaperoiden leikkipaikka… se oli upeasti suunniteltu kokonaisuus!

  Sitten vielä Finavialle kysymys: mihin muuten perustuu, ettei Helsinki-Vantaalla yleensä saa ottaa omia matkarattaita portille asti? Vai onko tämä lentoyhtiökohtaista? Vaikka matkustellaan paljon eri lentoyhtiöillä, ei meille ole vielä sattunut tilaisuutta, että omat rattaat saisi ottaa – tämä ilmeisesti kuitenkin on joillakin mahdollista Helsinki-Vantaallakin, huhupuheiden mukaan?

  Tähän loppuun vielä pari kehua: Family Gate turvatarkastusportti on upea juttu, ja turvatarkastuspisteen syöttötuolit taaperoita varten tosi hyvä idea! Samoin heti siinä on tarjolla infoa Little Airport -konseptista. Erittäin paljon iloa ja hyötyä ollaan saatu lentokentän Alepasta. Niin reissuun lähtiessä, kuin kotiin palatessa. Kiitos siitä! Saadaan olla tosi ylpeitä hienosta ja toimivasta lentokentästä!

  • Reply lena keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 20:50

   Kati, iso kiitos tästä! Palaan tähän perusteellisemmin huomenissa 🙂

  • Reply Sini Kaikkonen torstai, 14 joulukuun, 2017 at 06:44

   Moi Kati!

   Mukava kuulla, että olette koko perheen voimin viihtyneet Helsinki-Vantaalla 🙂 Lasten leikkihuoneiden suhteen olemme samoilla linjoilla kanssasi. Leikkitilat ovat meillä kehityslistalla, eli parannusta on jo suunnitteilla. Juuri lasten (ja aikuistenkin) liikuttaminen ennen lentoa on lähtökohtana tulevissa uudistuksissa.

   Matkarattaisiin liittyvät käytännöt vaihtelevat lentoyhtiökohtaisesti. Turvatarkastuksen puolesta ei ole mitään estettä rattaiden kuljettamiseen ja käyttöön porttialueella. Jotkut lentoyhtiöt ovat sujuvuuden vuoksi päätyneet käytäntöön, että rattaat siirretään ruumaan jo lähtöselvityksen yhteydessä. Portilla rattaiden siirto sattaa viedä kallisarvoista aikaa koneiden kääntöprosessista, joka nyt jo suoritetaan tiukalla aikataululla. Rattaita istuville lapsille on tarjolla lentoaseman puolesta, mutta kuten Lenakin jo mainitsi, oma kantoreppu voi osoittautua kultaakin kalliimmaksi apuvälineeksi.

   Oikein kivoja reissuja teidän perheelle jatkosssakin! 🙂

   Terveisin Sini / Passenger Experience Development, Finavia

   • Reply Lena torstai, 14 joulukuun, 2017 at 20:28

    Sini ehtikin ensin, kiitos vastauksesta! Olen itsekin keskustellut aiemmin Finnairin kanssa suoraan tuosta ratas-asiasta, ja halusin tuoda sen myös esille – etenkin tuon kantoliinan osalta. Tai repun, mistä nyt tykkääkään.

    Meillä on nuo syöttötuolit vielä testaamatta Family Gatella, aina ollut Helsingistä lähdettäessä molemmat vanhemmat mukana. Yksin lapsen kanssa matkatessa niille olisi kyllä käyttöä, vaikka avuliaita kentillä näissä tapauksissa ollaankin. Tuollainen pieni lapsi ehtii kauas kun silmä välttää sekunniksi.

    Kiitos Kati hyvästä näkökulmasta!

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 12:57

  Hyvä ja kattava postaus! Omat lennot muksujen kanssa ovat sujuneet keskimäärin erinomaisesti, kun niihin on varustaunut huolella. Kaukolennoilla nappulat saattaa olla yllättävänkin sitkeästi hereillä, niin olisi tietysti etu, jos olisi edellisen yön nukkunut itse kunnolla (harvoinhan se onnistuu :-D). Kirjoittelin blogiini omat vinkkini kaukolentoihin lasten kanssa, mutta kyllä nämäkin tietysti pitkälti pätevät myös lyhyille lennoille: http://kohteenamaailma.fi/perhematkailu/mannertenvaliset-lennot-lasten-kanssa/

  • Reply lena keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 20:50

   Kiitos Rami, lasten kanssa lentämisen konkari! Teillä on kyllä paljon lentoja takana ja tuo linkkaamasi mainio kaukomatkapostaus on mullekin tuttu. Me ei olla kaukomatkailtu, tässä on ollut sen verran äksöniä tämän vuoden aikana Euroopassa, mutta sekin aika koittaa. Toive oli, että kaukomatka onnistuisi ennenkuin H täyttää 2v, mutta mutta… en keksi enää mistä aikaa kun kotonakin on kiva joskus nukkua 😀

 • Reply Lisay keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 12:08

  Kannattaa ottaa lapsen vaihtovaatteiden lisaksi myos itselle vaihtovaatetta.silla kerran koneessa lapseni oksensi suoraan paidalleni.Onnekseni miehellani oli ylimaarainen paita,jonka puin paalleni.Usein laitoin tuttipulloon jo valmiiksi tulikuumaa vetta ja se oli sitten sopivan lamminta valmistaa korviketta eika tarvinut aina lammittaa.
  Aidinmaidonkorviketta kannattaa aina varata vahan enemman mukaan.Kerran palasin Suomesta Brysselin kautta kotiin neljan lapseni kanssa,joista nuorin oli 6kk.Kone olikin rikki ja jaimme Brysseliin hotellimajoitukseen yoksi.Lentokoneen henkilokunta ystavallisesti hankkivat lisaa korviketta,kun laskin,ettei se riitakaan.Raskas paiva se oli,kun pienten lasten kanssa lensi 2 lentoa ja 5 tuntia junalla,mutta kaikkeen vaikuttaa positiivinen asenne.Nyt lasten ollessa jo isoja matkustaminen on taas ihanan helppoa.

  • Reply lena keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 20:47

   Lisay, olet oikeassa. KOputan puuta täällä, mutta meillä ei ole toistaiseksi vielä oksennettu syliin tai koneessa… mutta ne varavaatteet. Tosiaan kun lennetään käsimatkatavaroin, ne on mukana, mutta pidemmillä reissuilla helposti menevät ruumaan. Housut ja paita mukaan siis. 🙂

   Härregud tuota teidän Brysselin reissua. Nostan hattua. Tuntuu normaalit lennot tuon yhdenkin kanssa joskus vähän hankalilta, joten en osaa edes kuvitella teidän jumiin jäämistä. Odottelen pari vuotta ja uskon, että sitten on taas helpompaa. Tämä ikä on hieman…. haastava. 😉

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu tiistai, 12 joulukuun, 2017 at 18:39

  Huomenna lennetään Müchenistä Helsinkiin taaperon kanssa kahdestaan. Eväät, lelut, kirjat, vaihtovaatteet, vaipat jne check. Orastava flunssa ei lupaa hyvää mut näillä mennään

  • Reply lena keskiviikko, 13 joulukuun, 2017 at 11:00

   Hyvää matkaa teille Kati! Toivottavasti olette jo matkalla. Kerro sit miten meni lento kaksin, tää mulla edessä pian 😀 Vauvan kanssa aina helpompi, taaperon kanssa voi olla kaksin enemmän haastetta. Parenemisia ja hyvä lomaa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.