Suomen suurin matkablogiyhteisö

Glamping – astetta mukavampi vaihtoehto telttailusnobille

 

Camping ei ole minulle rentouttavin lomailumuoto

En tuskin ole ainoa, joka ei koe campingia eli telttailua tai karavaanarin arkea luontaiseksi osaksi miellyttävää matkakokemusta. Osa juurista juontaa omalla kohdallani 2000-luvun Lappiin, jolloin telttailin erämaassa osana rippileiriä muutaman päivän ajan. Neljä lämpöastetta, vähän vuotava teltta ja muutama päivä sateessa oli kaikkea muuta kuin se paras telttailukokemus, enkä ole sen jälkeen juurikaan telttaan astunut – vaikka tälle kokemukselle onkin jälkeenpäin naurettu makeasti.

Toisekseen, sen verran mukavuudenhaluinen matkailija minusta on tullut, että valitsen mielummin lomillani kaikki mahdolliset lompakkoni sallimat mukavuudet. Viihtyisä huone, jonne on illan tullen mukava mennä on ehdoton, ja omat wc ja suihku ovat myös must. Tämä kriteeri on tullut lähes ehdottomaksi viime vuosina – ennen käytin paljon hostelleja, ja matkustinpa Moskovasta Pekingiin erittäin alkeellisessa junassakin viikon ajan.

Ymmärrän kyllä heitä, jotka esimerkiksi telttailua rakastavat. Ei ole montaa parempaa asiaa, kun herätä ulkona ja astua aamun raikkaaseen ilmaan suoraan heti herättyään.

Löysin jonkinlaisen kompromissin ongelmalleni elokuisesta Toscanasta, jolloin leirintäalue-elämää rakastava anoppini perhe pyysi meidät mukaansa asuntovaunulleen. Tykästyin nimittäin tämän reissun ansiosta glampingiin.

”Glamping” tarkoittaa luksustelttailua

Suomeksi glamping lienee parhaiten selitettävissä luksustelttailuna, tai telttailuna mukavuuksilla.

Urban Dictionary kuvailee glampingia näin: ”Shorthand for glamorous camping; luxury camping”.

Glamping.comista löytyy mielenkiintoinen artikkeli glampingin eri muodoista, artikkeliin pääset tästä.

Italian glamping-kohteisiin pääset tutustumaan esimerkiksi Ecobnb.comissa. Suomessa glamping on myös nostamassa päätään, ja lappilaista glamping-inspiraatiota löytyy Matkakuume.net, Live now dream later- ja Watia.fi -blogeista.

Glamping-kokemus Toscanassa, Torre del Lagon alueella

Meidän glamping-kokemuksemme sijoittui Torre del Lagon alueella sijaitsevalle leirintäalueelle Toscanan länsirannikolla. Lähistöllä sijaitsee Viareggion rantakaupunki, ja oopperan ystävä tykästyy alueen Puccini-yhteyteen, onhan kuuluisa oopperasäveltäjä kotoisin Torre del Lagon kaupungista. Alueella järjestetään vuosittain suuret oopperajuhlat.

Saavuimme leirintäalueelle melko suoraan tasokkaasta agriturismosta, jossa olimme viettäneet pari päivää lomaillen – joten kontrasti oli olemassa takaraivossa jo saapuessamme.  Tiesin kuitenkin, miten tärkeä tämä yhdessä vietetty aika on pikkuiselle ja isovanhemmilleen (ja toki meille), joten ajattelin ottaa tämän kokemuksena ilman sen kummempia ennakkoluuloja. Vietimme ensimmäisen yön neljästä teltassa anopin asuntovaunun pihalla, jonka jälkeen glamping-teltta vapautui käyttöömme. Ajattelin heti teltan nähdessäni, että tästä tulee hauska kokemus.

Teltassa oli viisi makuupaikkaa, ja se hinta oli noin 60 euroa per yö. Hinta vaihtelee sesongin mukaan, ja me olimme liikkeellä loppusesongin aikaan – hinta olisi ollut sadan euron kieppeillä yöltä, mikäli olisimme halunneet majoittua teltassa muutamaa viikkoa aiemmin. Mutta kun muistaa, että telttaan mahtuu viisi henkilöä, on hinta mielestäni varsin kelpo.

Minulle on viime vuosina auennut se, että italialaiset rakastavat camping-elämää. Leirintäalueita on tarjolla paljon, ja moni vuokraa alueelta asuntovaunun koko kesäsesongin ajaksi. Käsittääkseni vaunun voi vuokrata myös lyhyemmäksikin aikaa, mutta meidän italialaisessa tuttavapiirissämme tuo vaunun kesävuokraus on suosittu juttu. Se koetaan kivaksi keinoksi päästä pois kaupungista meren läheisyyteen, kun kuumat kesähelteet saapuvat Italiaan.

Monella camping-alueella on laajat palvelut, uima-altaasta leikkikenttiin ja supermarketeista ravintoloihin. Kuljetukset rannalle olivat myös leirintäalueen puolesta monella Torre del Lagon alueen leirintäalueella.

Glamping-teltta tarkoittaa usein hyvin varusteltua telttamajoitusta

Glamping-teltta muistutti hieman mongolialaista jurttaa, ja oven virkaa toimitti vetoketjuilla toimiva telttakangas. Ulkona oli mukava, pieni terassi kalusteineen – aivan mainio paikka iltaisin.

Terassilla oli myös valo, joten esimerkiksi kirjan luku ulkona onnistui oikein hyvin. Valo ei myöskään ollut liian kirkas, inhoan kirkkaita valoja ja loisteputkia. Ne tuhoavat tunnelman. Nämä eteläisen Euroopan lämpimät ja pimeät illat ovat parhaimmillaan juuri pienessä hämärässä.

Teltan sisätilat koostuivat kahdesta makuuhuoneesta sekä ”keittiöstä”, ja tila jossa keittolevyt olivat aukesi puolestaan ulos terassille. Varustukseen kuului keittotarvikkeet sekä tuuletin, joka tosin oli kolmessakymmenessä viidessä lämpöasteessa vähän turha. Pientä tuulenvirettä se telttaan loi, mutta ei varsinaisesti viilentänyt. Iltaisin lämpötila laski sen verran, että nukkuessa oli jopa hieman viileä. Parempi niin.

Naapureinamme oli kaksi italialaisperhessä sekä saksalainen pariskunta (glamping-telttoja oli leirintäalueella yhteensä neljä). He kaikki kiersivät Italiaa autolla, leirintäalueilla yöpyen. Etenkin saksalainen pariskunta tuntui ottavan kaiken irti omasta glamping-teltastaan, ja kokkasi kaikki aterinansa pientä keittiötä hyödyntäen – ja oli asettunut taloksi ihan perin pohjin. Vaatteet oli nätisti viikattuna sisällä ja näki, etteivät he olleen leirintäalueella ensi kertaa. Kaikki pienet kikat olivat käytössä, ekstra-valaistuksesta ja matkassa kulkevasta maustekokoelmasta lähtien.

Leirintäalue on itselleni ihan vieras maailma. Tavarani makasivat purkamatta laukussa, eikä meillä ollut juuri mitään ruokatarvikkeita mukana paitsi jälkikasvulle. Jääkaapin täytimme pienellä purtavalla, ja ruokailut hoidimme automatkan päässä olevissa ravintoloissa tai läheisessä Viareggiossa.

Leirintäalue-elämä pienen lapsen kanssa

Glamping-teltassa ei ollut suihkua eikä wc:tä, vaan käytössä olivat yleisten peseytymistilojen yhteydessä sijaitsevat tilat. Glamping-asiakkaille tarjolla oli  omat tilat, joihin pääsi omalla avaimella. Yleisessä käytössä olevia tiloja siivottiin ahkerasti, ja ne olivat yleisilmeeltään erittäin siistit. Tästä iso plussa.

Pienen lapsen kanssa leirintäalue-elämä tuo mukanaan pienet haasteensa. Pesumahdollisuudet eivät ole aina täysin vieressä, ja wc oli kohdallamme kävelymatkan päässä. Keskellä yötä ei ole mukavaa lähteä kävelemään kohti pesutiloja jos tilanne sitä vaatii, ja kerran tällainen tilanne tuli meille eteen – herätin Matteon, sillä en halunnut lähteä yksin pienen kanssa kulkemaan 50 metrin matkaa pimeähköllä alueella. Turvallinen tuo alue sinänsä oli, eikä sinne ulkopuoliset pääse, mutta silti.

Meillä oli mukana oma matkasänky, jolle löytyi teltassa tila keittiöalueelta. Pikkuinen nukkui lopulta kuitenkin meidän kanssamme, sillä en halunnut jättää häntä yksin sänkyyn lukitsemattomalle alueelle. Muuten taaperoikäisen kanssa ei matkalla ongelmia ilmennyt, ja näin pienellä varauksella voin kyllä suositella. Kai se riippuu myös asenteesta, ja omassani olisi ollut varmasti parannettavaa.

Tästä saattoi tulla matkustusmuoto, jota kokeilemme vielä uudelleen. Netissä tekemäni tutkimuksen perusteella tarjolla on vaikka miten makeita glamping-mahdollisuuksia, ja näitä kiinnostaisi tutkia lisää.

Oletko sinä kokeillut glampingia?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Susanna sunnuntai, 15 lokakuun, 2017 at 21:17

  Tein juuri vähän aikaa sitten jutun että kumman valitsisin leirintäalue vai hostelli, niin valitsisin leirintäalueen lomatalolla. Sellaisia on jonkun verran ja osassa on keittiö+suihkukin

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 24 lokakuun, 2017 at 14:27

   Tuolla oli itseasiassa todella paljon noita leirintäalueita lomatalolla! 🙂 Me sitten valittiin tuo teltta, ja se oli tosi jees vaihtoehto, suosittelen!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, 23 syyskuun, 2017 at 22:40

  Et varmasti ylläty, kun sanon, että olen niitä ihmisiä, jotka eivät suostuisi tässä iässä nukkumaan teltasta enää mistään hinnasta… mutta vuoden sisään nähtyäni erilaisia glamping mahdollisuuksia, sekin on alkanut jo nousta jonkinlaiseksi vaihtoehdoksi. Katsoin esimerkiksi yhtä glamping-kohdetta Japanista upealla Fuji-näkymällä, mikä voisi olla varmasti kokemisen arvoinen juttu :). Eli alan pikkuhiljaa ymmärtää tätä innostusta. Hyvä, että oma kokemuksenne oli toimiva :).

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 20:28

   Haha, et tuu telttailijana ekaks mieleen! 😀 Kuten tiedät hyvin, en mäkään ole mikään teltassa viihtyjä ja vähän hammasta purren tuo alku meni mutta sitten tuo teltta näytti parhaat puolensa. Mä tossa alla Annikalle jo sanoin, että kun googlasin tätä konseptia, niin hakutuloksiin tuli Etelä-Afrikan upeat glamping-teltat jossain savannilla…. kelpais! Japaninkin kävin kurkkaamassa ja niissä olisi kans ideaa. Uskon, että sieltä löytyy tosi kivoja, ja itsekin saattaisin uskaltaa sellaiseen 😀

   • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, 26 syyskuun, 2017 at 14:48

    Jep, tiedän kyllä, ettei toi oo ihan sua, mutta hyvä, kun selvisit ;). Savannilla varmaankin tulee joskus testattua, koska Tiia haluaa safarille ja mähän en suostu nukkumaan ihan missä tahansa, joten kai sellanen menettelis x).

    • Reply lena / london and beyond torstai, 28 syyskuun, 2017 at 10:15

     Hahaaaaa! Mut hei onneks ne safarit on kuuluisia just noista glamping-majoista 😀

 • Reply Ansku BCN lauantai, 23 syyskuun, 2017 at 18:51

  Mekin kokeilimme glampingia tänä kesänä ja sehän oli mainio tapa lomailla lasten kanssa! Varmasti ”glämppäillään” toistekin, oli hyvä kokemus 🙂 (http://www.anskubcn.com/telttailua-lasten-kanssa-costa-doradalla/)

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 20:26

   Mä kävin Ansku lukemassa tän nyt ajatuksella, ja teillä oli todella samanlainen kokemus kun meillä. Lukuunottamatta tuota kakka-episodia, multa unohtui mainita kans että meidän alueella oli ihan kamalat bileet menossa tuolloin. Kesän päätösjuhla myös. Huh, vähempikin ois riittänyt.

 • Reply Annika -Tarinoita Maailmalta lauantai, 23 syyskuun, 2017 at 17:13

  En ole kokeillut, mutta haluaisin kovasti! Etenkin Afrikan safareilla näitä glamping telttoja näkee paljon ja se olisi loistava majoitusmuoto siellä. Samoin joissain USAn luonnonpuistoissa olen näitä nähnyt, olisi ihana testata!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 20:25

   No siis kun googlailin tätä topikkia niin arvaa tuliko eteen kaikki ihanat teltat savanneilta! Mä luulen että tää olis sulle just eikä melkein hyvä konsepti, suosittelen!

 • Reply MatkaMartta lauantai, 23 syyskuun, 2017 at 15:59

  Ikinä oo tällaisesta kuullutkaan aiemmin, mutta aika hauskalta välimuodolta vaikuttaa. Minä kyllä aina silloin tällöin nautin ihan perinteisestä telttailustakin ja ehkä vielä enemmän laavussa nukkumisesta, kun saa nukahtaa katsellen elävää tulta ja herätä siihen kirpsakkaan aamuun.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 20:24

   Mä suosittelen oikeasti ihan tosissani tätä! En tosiaan ole telttailija ja tässä on vähän kuitenkin sitä telttailun eksotiikkaa.
   Laavu olis muuten ihana, etenkin jossain kaukana pohjoisessa Lapissa. <3 Sieltä vois ihmetellä sitä sadettakin.

 • Reply Iina lauantai, 23 syyskuun, 2017 at 14:06

  Me ollaan oltu Garda-järvellä ja etelä-Ranskassa leirintäalueilla, joista voi vuokrata mobile homen. Mobile homet on asuntovaunuja, jotka on pysyvästi alueella, niissä on siis esim viemäröinti. Muuten hyvin samantapainen kuin glamping, mutta oma wc ja suihku – ainakin minulle valtava plussa. Viime syksynä oltiin Frejusissa Ranskassa leirintäalueella työn takia miltei kolme viikkoa ja sesongin ulkopuolella kahden makuuhuoneen mobile home maksoi n. 200€. Leirintäalueen lämmitetyillä uima-altailla ei juuri muita näkynyt, ravintola oli kuitenkin iltaisin auki ja pyynnöstä sai aamuksi tuoreita croissantteja. Suosittelen!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 20:22

   Mä luulen että anopilla on just tollanen mobile home vuokralla, tosin siinä ei ole suihkua. Keittiö kylläkin. Mun mielestä kesän vuokra huitelee jossain kolmessa tonnissa. Mikä toki kesästä ei nyt ihan kamala hinta ole… te olette saaneet ton kolmen viikon diilin tosi hyvään hintaan, vau! Me oltiin just loppusesongin aikaan ja oli aika meno päällä 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.