Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onko Suomessa hyväksyttävää juoda viiniä lounaalla?

Helsinki & Clarionin Sky bar

Syntymäpäivälounaani kuopiolaisessa Urbanissa (jos olet maisemissa niin suosittelen testaamaan!)

Alkoholikulttuuri eroaa Suomen ja monen muun maan välillä

Suomalainen alkoholikulttuuri on ollut viime aikoina tapetilla suomalaisessa mediassa, alkoholilain uudistamisesta johtuen. Keskustelua on syntynyt puolesta ja vastaan, ja itselle päällimmäisenä tästä keskusteluista on jäänyt mieleen minkälaisia prosenttiosuuksia saa kaupassa olevissa alkoholituotteissa olla myynnissä (muutos 4,5%->5,5%). Aika pienestä tässä nyt väännetään, jos nyt sallitte että kerron mielipiteeni.

Olen asunut maissa, joissa alkoholin myynti ja esilläolo on paljon vapaampaa kuin armaassa synnyinmaassani. Niin Britanniassa, Saksassa kuin Taiwanissakin alkoholia saa ostettua lähes mihin kellonaikaan tahansa, vaikka sen eteen saattaa vaivaa hieman joutua näkemäänkin. Italiassa tilanne on sama, ja supermarketista saa jopa 90%-> alkoholia (koska limoncello ja ruoanlaitto).

Ei alkoholin vapaampi saatavuus näy ainakaan kaltaiselleni tavan tallaajalle näissä maissa suurempana alkoholiongelmana kuin Suomessa – vaikka onkin rehellistä myöntää, että eivät suomalaiset suinkaan ainoa alkoholin perään  oleva kansa ole. Eroja kuitenkin on. Oman kokemukseni mukaan Saksassa suositaan enemmän alkoholittomia oluita ja radlereita (noin 2,5% alkoholia) ja parilla kaljalla käydään arkenakin, tosin humalaan asti ei silloin hankkiuduta. Saksassa alkoholin käyttö on arkisempaa, mutta ei humalahakuisempaa. Osavaltiomme NRW:n karnevaali-aikana keskustassa kulkiessa voi tehdä sitten myös huomion, että humalassa rällätään myös Saksan maalla eikä iloliemen juonti jää muutamaan kaljaan. Italia on sitten oma tarinansa viininjuonnissa, ja tuntemissani perheissa viiniä juodaan arkijuomana. Tosin ketään en ole nähnyt humalassa, ja viini nautitaan lähes poikkeuksetta hyvän ruoan kyytipoikana.

Nämä ovat henkilökohtaisia havaintojani itselleni kulttuuriltaan tutuista maista, jonkin verran mutkia suoraksi vedellen (yleistäminen ei ole kivaa ja maidenkin välillä voi usein olla eroja). Mutta se toimii varmasti hyvänä aasinsiltana itse aiheeseen, eli sopiiko Suomeen ”keski-eurooppalaisempi” viininjuonti lounaalla?

Yleensä kun viikolla alkoholin nauttiminen (edes se vähäinen määrä, esim lasi viiniä) on tuomittu Suomessa äänekkäästi, mutta viikonloppuisin on sitten ihan okei vetää lärvit. Vaikka kenenkään alkoholinkäyttö ei sinällään minulle kuulu millään tapaa, tällainen moralisointi vähän ärsyttää.

Lounas düsseldorfilaisessa pizzeriassa

Onko Suomessa hyväksyttävää juoda viiniä lounaalla?

Olen aina ollut sitä mieltä, että Suomessa viinin (ja muun alkoholin kuten oluen, joten otetaan se olutkin käsittelyyn samaan syssyyn) juonti ei ole lounaalla tapana saati kovin yleinen asia, ja ainakin nettipalstoilla sitä on kritisoitu suureen ääneen. Ainakin silloin kuin itse asuin Suomessa vakituisesti (eli 10 vuotta sitten), ei viiniä todellakaan ollut tapana juoda ravintolassa lounasaikaan, olivat ihmiset sitten töissä tai lomalla. Huomasin viimeisimmällä Suomen lomallamme, että asiat kuitenkin tuntuvat hieman muuttuneen.

Tein huomion, että moni ruokailija joi viiniä keskellä kirkasta päivää Kuopiossa, Savon sydämessä. Kysymys ei ollut yhdestä tai kahdesta kerrasta, vaan todistin tätä useampaan eri otteeseen, useammassa ravintolassa. Oliko kyseessä sitten lounas kesäloman piristykseksi vai työpaikkalounas, sitä en pysty sanomaan – tosin epäilen, että lomakäyttöä tässä oli enempi, olihan kesäkuun puoliväli. Joku suurempi seurue tilasi yhden pullon jaettavaksi, joku joi pienen lasin viiniä lounaan kyytipoikana yksin. Kaikki tämä tapahtui viikolla, eikä viikonloppuisin, jolloin olettaisin alkoholin käytön olevan arkea suurempaa.

Ja tiedättekö mitä? Minusta tämä on oikein mukava muutos. Lounaaseen sopiva pieni lasi viiniä on pieni luksus arjessa, ja harvaa se tekee humalaiseksi. Kolmen Kuopion viikon aikana nautin lounaalla kahdesti pienen viinilasin, ja se sopii oikein hyvin rauhallisen lomapäivän teemaan. Vauvakin oli mukana näillä lounailla, enkä kokenut tätä(kään) mitenkään omituiseksi.

Olisiko suomalainen alkoholikulttuuri hiljalleen muuttumassa? Vai onko se aina ollut tällainen lounaan osalta, enkä ole sitä vain pannut merkille? (THL tosin ei ole kulttuurin muutoksen kannalla, vaikka myöntääkin tutkimuksessaan, että nuoret juovat nykyään vähemmän alkoholia kuin ennen)

Saatan joskus harvoin ottaa lasin viiniä työpäivänä

Työpäivinä harvemmin juon lasia viiniä päiväsaikaan, vaikka omassa työssä siitä ei nyt mitään haittaa olisikaan. Oma lounas kun on usein nautittu ruudun edessä ja syön työn lomassa. Joskus kun tapaan Saksassa kollegoitani saatan pienen lasin tilata lounaan kylkeen, mutta harvemmin kuitenkin. Olen usein liikenteessä autolla, ja silloin juomaksi kelpaa vain alkoholiton. Etenkin Italiassa ollessamme olen pannut merkille, että viiniä juodaan joskus lounaallakin, ja kerran istunut työporukan kanssa lounaspöydässä lasin viiniä nautiskellen. Matteo tosin sanoo, ettei se nyt välttämättä järin yleistä ole.

Haluaisin Suomeen lisää keski- ja etelä-eurooppalaista alkoholinkäyttöä, joka korostaa sitä että alkoholia voi juoda myös olematta aivan tuubassa kylänraitilla viikonloppuisin. Saksassa ja meidän osavaltiossa NRW:ssä lapset ovat tervetulleita suureen osaan bier garteneista, ja lapsille on rakennettu joihinkin jopa omat leikkialueet. Düsseldorfin alueella eräs garten sai kuitenkin tarpeekseen villeistä lapsista eikä suinkaan ”ongelmallisista”, olutta nauttivista aikuisista, ja kielsi lasten pääsyn alueelle – ja siitäkös soppa syntyi vanhempien loukkaantuessa tästä muutoksesta (lue The Localin artikkeli aiheesta englanniksi täältä).

Suomessa alkoholinkäyttöä piiloitellaan suuren salaisuuden tapaan, ja se on jollain tapaa tabu. Sinänsä en tykkää mollata Suomea ja verrata synnyinmaatani Keski- ja Etelä-Eurooppaan sillä kaikissa maissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta tässä vertailussa silti Suomi ei pärjää voittajana. On minullekin nuoruudessani ja opiskeluaikana olut ja viini maistunut, mutta tänä päivänä se krapula on niin kamala olotila, että tällainen ”sivistyneempi” alkoholinkäyttö on parempi vaihtoehto. Bileillat sitten erikseen, mutta harvoin niitäkään enää on.

Tässä herää toki kysymys, että miksi ihmeessä sitä viiniä pitäisi lounaalla juoda?

Vastaus kysymykseen on, ettei tarvitsekaan. Viinin juonti ei ole itse tarkoitus, mutta se voi joskus tuoda kivan lisän lounashetkeen, etenkin jos viini sopii annokseen kun veitsi voihin. Kunhan se pysyy siinä yhdessä (tai kahdessa? Mikäpä minä olen ohjeita kertomaan, jokainen tuntee oman humaltumisensa rajat itse), ei siihen kenelläkään ole mitään sanottavaa. Kukkahattutätien kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa ja keskittyä elämästä nauttimiseen pienten asioiden kautta. Tämä ohjenuora pätee toki kaikkeen muuhunkin elämässä.

Mitä kokemuksia sinulla on alkoholin juonnista Suomessa / ulkomailla?

Previous Post Next Post

23 Comments

 • Reply Janne torstai, 6 lokakuun, 2022 at 11:43

  Vastaus otsikon kysymykseen: on hyväksyttävää.

  Juon useimmiten viiniä lounaalla. Sehän korostaa ruoan hyvää makua.

  Jotkut ruoat ovat sellaisia, että viini ei ole hyvä vaihtoehto. Esim. hernekeitto tai läskisoosi: maito tai kotikalja on parasta.

  Ja musta makkara: sen kanssa sopii hyvin maito tai tumma lager.

 • Reply saksassaollut tiistai, 1 elokuun, 2017 at 00:36

  Oletko käynyt Hampurissa ja Frankfurtissa? näissä Saksan kohteissa alkoholin kulutus näkyy vähintäänkin yhtä hyvin kuin Suomen pahamaineisimmilla alueilla, ellei jopa paremmin. Olen asunut kuukauden pituisia aikoja näillä alueilla ja nähnyt että monet ostavat ruokakaupasta vain viinaa. Viina ruokakaupasta ilman säännöstelyä ei aina ole hyvä asia, jos ruoka jää ostamatta ja viina tilalle. Saksassa jo 16 vuotiaat saavat juoda niin paljon kuin lystää ja se näkyy aivan erityisesti mm. asemien seuduilla

  • Reply lena perjantai, 4 elokuun, 2017 at 10:29

   Hei Saksassaollut! Saksassa on varmasti alueita, jossa alkoholinkulutus näkyy. En ole käynyt Hampurissa, Frankfurtissa kylläkin, ja tietysti mitä suuremmasta kaupungista on kyse, mukaan mahduu lieveilmiöitä. Aseman seutua vältän täällä Düsseldorfissa, se ei ole mukava paikka.

   Yleisesti ottaen saksalaiset mielestäni kuitenkin suhtautuvat alkoholiin rennommin ja nauttivat enemmän pari olutta (alkoholitontakin) ilman sen suurempaa känniä. Lastenkin kanssa käydään kaljalla, ja jatketaan yhden bissen jälkeen päivää perheen kanssa. Tässä ehkä se suurin ero.

   Kivaa elokuuta!

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 18:43

  Hei tääpäs oli mielenkiintoinen, oon miettinyt samaa itsekin!

  Mä en itse henkilökohtaisesti tykkää juoda alkoholia ruuan kanssa yleensä, etenkään lounasaikaan – toki sitä tulee nautittua ennen ja jälkeen ruokailun. Se on tosin vain mun oma tapa toimia. Mun mielestä olut, lasillinen viiniä ja vastaavat todellakin ovat ookoo Suomessa – oli lounasaika tai ei.

  Oon työskennellyt ravintolassa aikaisemmin, jossa ihan selkeästi alkoholien kulutus kasvoi vuosien aikana lounasaikaan – etenkin kun mä tein sen myyntialoitteen siitä viinistä. Ehkäpä se suomalainen alkoholikulttuuri on hiljalleen muuttumassa oikeasti ja on ookoo juoda muutakin kuin maitoa, vissyä, limua tai vettä lounaalla.

  • Reply lena perjantai, 4 elokuun, 2017 at 10:26

   Moikka Veera ja pahoittelut sinullekin myöhäisestä vastauksesta – olen ollut sairaana ja blogi on jäänyt valitettavasti hieman varjoon viime viikkoina.

   Kiitos hyvästä näkökulmasta ravintolatyöntekijän roolissa, mukava kuulla ammattlaisen ajatuksia asiasta. TUo myyntialoite on muuten tärkeä juttu, joskus tarjoilija kysyy asiasta ja olen kysymyksen jälkeen itsekin ottanut lasin viiniä. Lisämyyntiä parhaimmillaan 😉

   Kivaa elokuuta sinne!

 • Reply Leena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 17:46

  Tehnyt pitkän uran myynnin parissa ja nauttinut niitä lounaita työkavereiden ja asiakkaiden kanssa kuta kuinkin kaikkialla Euroopassa ja asunutkin yli puolet elämästäni poissa Suomesta. Viini tai olut tai kaksi lounaalla on ollut normaalia, riippuen missä maassa tai alueella ollaan. Joku on juonut ja joku ei, ei siitä ole numeroa tehty. Suomessa taitaa vieläkin joutua selittämään, miksi juo tai ei juo. Suomessa kun käyn lomilla, niin ystävien kanssa juodaan lounaalla viiniä (jos ei autoa mukana). En ole ymmärtänyt katsella, saanko paheksuvia katseita?
  Alkoholi ylipäätään on asia, josta jaksetaan vääntää kättä Suomessa. Jos tuntuu, että olisko parempi käyttää sekin energia johonkin muuhun…

  • Reply lena perjantai, 4 elokuun, 2017 at 10:21

   Hei Leena, ja kiitos kommentista! Samalla pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, sairaana olo veti sängyn pohjalle liian pitkäksi aikaa.

   Hyviä näkökulmia asiaan, olen tehnyt samoja havaintoja kanssasi. Mitä etelämmäs Eurooppaa mennään, sitä enemmän se viinilasi tai pari lounaalla on normaalia. Suomessa alkoholista revitään otsikkoja mediassa ja valitettavasti viime kesänä oli Kuopiossa tapaus, jossa iltapäivällä vanhemmat eivät päässet ravintolan terassille yhdelle oluelle kahden lapsen kanssa (kello oli noin 16.00). Juttu pääsi lehteen.

   Olen samaa mieltä kanssasi, niin paljon energiaa alkoholista vääntämseen käytetään, että ehkä sen voisi käyttää muuhunkin. Toki itsekin otin asian esille, mutta saat varmasti kiinni mitä tarkoitan 🙂 Mukavaa elokuuta!

 • Reply Salia maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 08:54

  Oon sun kanssa todellakin samaa mieltä! Vuosia Ranskassa asuneena ja ranskalaiseen Viinikulttuuriin tottuneena mua usein ahdistaa Suomessa etenkin se miten monet suomalaiset kaverit eivät voi juoda edes lasillista viiniä lasten edessä! Se miten alkoholin juomista piilotellaan lapsilta on mielestäni suurin syy siihen miksi sitten myöhemmin ruvetaan ryyppäämään oikein huolella, koska olutta ja viiniä ei ole ikinä opittu nauttimaan normaalisti ruuan kanssa…
  Onneksi nykyään kyllä muuten kuulee vähemmän paheksuntaa viikolla lasillisen juomisesta, lounaalla tai illalla, siinä mielessä omasta mielestäni Suomessa on juomiskulttuuri jonkun verran muuttunut. Mutta tosiaan, kuten sinäkin, minäkin kaipaisin Suomeen kyllä enemmän keskieurooppalaista alkoholikulttuuri…

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:32

   Kiitos näkökulmasta Salia! Väitteessäsi voi olla perää ja tuntuu että monella perheellä on juuri tuo tapa nauttia alkoholia. Omassa lähipiirissä on ehkä hieman rennompaa, mutta toki lasten edessä ei humalluta (mitä tuskin kovin moni tekee, ja jos tekee niin sitten paheksun ja kovasti).

   Olen ihan samaa mieltä, että ”paheksuntaa” tulee vähemmän ja vähemmän siitä viikolla tapahtuvasta alkon käytöstä, ja se on kivaa ja muutosta on havaittavissa. Ranskalaista kulttuuria Suomeen, kyllä kiitos 🙂

 • Reply anna milano maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 01:09

  Täällä nyt itsekseni hihittelen, kun muistelen ja ajattelen kokemuksia alkoholin käytöstä Suomessa ja muualla – ja viinilasi vierellä, tottakai 🙂
  Ensimmäisenä mieleen pöllähti puolivakava muistutus alkoholin käytöstä työpaikalla, minkä saimme kollegojen kanssa kuopiolaisessa työpaikassa vuonna kynä ja teroitin. Nykyisin viini kuuluu luonnollisesti lounaan kyytipojaksi, vaikkei kosteita kolmen tunnin lounaita Italiassakaan katsota hyvällä silmällä 😉 Mainitsemaasi puhdasta alkoholia meillä päin käytetään liköörien valmistuksen lisäksi myös siivouksessa, ja niinpä siivouspäivänä pullosta voi kaataa pienen pienen lirauksen siivoojan juomalasiin samalla kun sitä annostelee ämpäriin huushollin pesua varten. Luonnollisesti molemmissa tapauksissa superalkoholi lantrataan käyttöön sopivaksi.
  Mutta joo, vaikka kaikkea edellämainittua on tullut koettua, niin silti kohtuus kaikessa. 🙂

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:29

   Heippa Anna, hauska kun kommentoit!

   Voin kuvitella että eroa on kuopiolaisella ja milanolaisella työpaikalla erittäin paljon! En ihan oikeasti haluaisi ottaa viinilasia kuopiolaisessa työpaikkaruokalassa ja palata sitten toimistolle, tosin omasta työskentelystäni on aikaa joitain vuosia eikä ihan tuoretta tietoa ole. Milanossa varmasti rennompaa 😉

   Kohtuus kaikessa on yksi parhaista ohjenuorista elämää varten!

 • Reply Katriina sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 21:49

  Olen asunut jo niin kauan poissa Suomesta ja käyn siellä niin harvoin, että joskus ihmettelen suomalaisten keskusteluja ja median jatkuvaa jauhamista alkoholista. Viiniköynnökset eivät kasva Suomessa, joten viininjuonti on kaiketi elitääristä ja saattaa olla joillekin hienostelua. Eroja on Saksassakin. Asun viininviljelyseuduilla ja täällä syödään, juodaan ja juhlitaan eri tavalla kuin siellä, missä viinniköynnökset eivät kasva, esim. NRW:ssä, Baijerissa, Berliinissä, pääasiassa pohjoisessa. Baijerilaisilla on Oktoberfestinsä, meillä viinijuhlia (että ne vanhat” arkiviinitkin” tulevat poisjuoduksi ennen kuin uusi sato korjataan). Olen ollut havaitsevinani, että viininjuonti täälläkään ei ole silti niin arkipäiväistä kuin oluenjuonti. Ihmiset valitsevat ruokajuomansa lounaalla sen mukaan, mitä heillä on tarkoitus tehdä ruoan jälkeen. Jos on tarkoitus ajaa autoa tai tehdä tarkkuutta ja keskittymiskykyä vaativaa työtä arkipäivänä, niin on parempi pysytellä ”vesipoikana”. Sunnuntailounaaseen sopii viinilasillinen, joillekin yksi, toiselle kaksi. Jossakin päin kipataan oluen kanssa ”terästystä” – kuulemma. Saksassa siihen ei liity moralisointia eikä uskonnollisia näkökohtia.
  Mielestäni ei ole oikein, että Suomen valtio myy alkoholia. On kai hankalaa purkaa monopolia, koska valtion liikevaihtotulot vähenisivät. Kaksinaismoraalia. Moitin Suomen sairaanhoitosysteemiä siitä, että valtio ei ole järjestänyt vastapainoksi tarpeeksi alkoholiparantoloita.

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:27

   Hyviä pointteja Katriina! 🙂 Alkoholi on tosiaan esillä mediassa joskus vähän ylitarjonnaksi asti, ja siitä tuntuu riittävän asiaa. Plus se millä innolla sitä asiaa pohditaan on melko käsittämätöntä, ja toki resurssien määrä.

   Mielenkiintosia huomioita viiniseudulta, niitä olisi kiva kiertää Saksassa enemmän. Tosiaan tässä Düsseldorfissa ei ihan lähellä ole viinialuetta, Ahrin laakso taitaa olla lähin (jonne tekisi kovasti mieli matkustaa). Jos olisin esimerkiksi lääkäri, sairaanhoitaja tai muussa äärmmäistä tarkkuutta vaativassa työssä, en varmasti viiniä työpäivänä edes harkitsisi. Tällainen luova työ on sitten omiaan siihen jos joskus lasillista tekee mieli 🙂 Täälläkin sunnuntailounaalla on usein tapana nauttia olutta / viiniä.

   Mielenkiintoinen huomio myös tuo valtion alkoholimyynti, ajatusta sen takana en ole aiemmin miettinytkään sen kummemmin. Kai sillä on puolensa ja puolensa.

 • Reply Timo sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 17:54

  Olen usein pohtinut samaa asiaa. Mielestäni on käsittämätöntä että Suomessa viini tai olut lounaan kaverina kesken työpäivän on lähestulkoon merkki alkoholismista ja hyvin tuomittavaa, mutta räkäkännit lauantaina taasen on ihan ok.

  Suomesta poismuutettuani alkoholinkäyttöni lisääntyi siinä mielessä että juon useammin, mutta vain 1 tai 2 lasillista kerrallaan. Mulle riittää humaltumiseen jo muutama tuopillinen, eli sen enempää ei ole usein tarve ottaa viikonloppunakaan.

  Alkoholin laajempi saatavuus tai pienempi prosenttimäärä pullon kyljessä eivät ratkaise ongelmia, koska ongelmien juuri on humalahakuisen juomisen kulttuuri, jossa vain määrällä on merkitystä.

  Nuoremmat sukupolvet ja monet olutharrastajat keskittyvät jo määrän sijaan enemmän laatuun eikä humaltuminen ole juomisen tarkoitus vaan rentoutuminen ja makunautintojen etsiminen.

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:22

   Moikka Timo, kiva kuulla mietteitäsi! Samoilla linjoilla taidetaan olla.

   Omalla kohdallani olen pannut merkille saman: en käytä alkoholia niin paljoa, että olisin humalassa, mutta muutama lasi sillon tällöin on oikein virkistävä juttu. Itselläni ei ole mikään kovin hyvä alkoholinsietokyky muutenkaan, joten se on ihan sopiva määrä. Ja tietysti kun vauvan kanssa on usein liikenteessä, niin ei se kovin fiksua olisi enempää juodakaan. Olutharrastukselle muuten peukku myös täältä, tosi kiva kokeilla eri tuotteita. Ja Suomessa käydessä huomasin, että valikoima on esim isoissa marketeissa usein tosi hyvä.

 • Reply Katja/historiadeviajes sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 15:08

  Mielenkiintoista pohdintaa. Espanjassa viini on ihan ”last season” mutta lounaalla on enemmän kuin ok juoda olutta. Itse asiassa sain moneen kertaan kuulla miksi en pidä oluesta. Jopa opintoreissulla opettaja/professori halusi pitää kaljatauon ja suurin osa tilasi lasillisen perässä. Heti jää jotenkin rikkoutui ja matkasta tuli rennompi! Yliopistosta muutenkin sai olutta, jota sitten porukka nautiskeli terassilla hyppytuntia viettäessä.

  Suomessa tavat ja lait on aika juurtuneita, mutta olisi kyllä hienoa jos täälläkin saataisiin vielä hellitettyä. Tosin sitten on myös hinnat… Ei esimerkiksi oma budjetti antaisi itselleni ikinä anteeksi lasia viiniä jossain keskustassa ellei olisi hyvää syytä saatika monta kertaa viikossa lounaalla.

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:18

   Kiitos näkökulmasta Katja! Itsekin silloin pari kuukautta Bilbaossa ollessamme huomasin, että olut on tosi suosittua. Meidän ystävät oli käymässä Madridista Düsselissä ja silloinkin panin merkille että olutta suosivat. Tosin oma viininhuuruisin lounaani on tapahtunut Bilbaossa, jossa olin Matteon työlounaalla. Viiniä oli tarjolla ihan reippaasti – tosin jengi meni takaisin töihin ja osa joi lasin, maksimissaan pari. Osa ei ollenkaan.

   Ja mitä noihin hintoihin tulee…. kympin viinilasi on ihan liikaa. Mun kipuraja menee Saksassa 5 eurossa, ja sillä sain toissa perjantaina 0,2 lasillisen reippaalla kaadolla, laadukasta viiniä. I like.

 • Reply Make sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 14:27

  Pieni tarkennus, 4,7% on maksimi mitä myydään normikaupassa, sitä vahvempi menee Alkoon. Riippuu ruuasta ja kulkuneuvosta, sopiiko alkoholi juomaksi lounaalla. Itse olen sen verran puritaani, etten ota alkoholia lounaalla, jos pitää mennä autonrattiin sen jälkeen.
  Mielestäni keskieurooppalaiset osaavat hieman fiksummin käyttäytyä alkoholin kanssa, vain Suomessa oikeastaan näkee oikeasti hyvin humalassa olevia paikallisia. Muualla ne ovat brittejä.

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:14

   Kiitos tarkennuksesta Make, pitää lisätä tuonne tekstiin, tosiaan taitaa promillet heittää hieman. 🙂 Auton rattiin en itsekään heti lounaan jälkeen halua lähteä, jos olen viinin ottanut, eli samoilla linjoilla kanssasi. Toki parin tunnin päästä sitten eri juttu. Keski-eurooppalaiset ovat noin yleensä olleet parempia alkon kanssa, ja britit ovat sitten oma lukunsa. Asuin Glasgowssa ja siellä oli välillä aika värikästä menoa 😀

 • Reply Anu / Mielilandia sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 14:25

  Kiinnostava postaus! En olekaan ajatellut, että viininjuonti lounaalla olisi ennen Suomessa ehdoton no, no, mutta nykyään sallitumpaa, vaikka se taitaa olla just näin. Itse join ekaa kertaa viiniä lounaalla Suomessa viime kesänä (kun työkaveritkin otti!) Nuorempana se olisi varmasti tuntunut ehdottoman kiellettyltä.

  Tää mun kommentti menee nyt ehkä vähän sun pointin sivusta, mutta kommentoin nutyt kuitenkin. Olin ennen tosi myönteinen sen suhteen, että esim. viinit tulisivat Suomessa kauppoihin. Ihan parin viime vuoden aikana, kun oon töiden ja opintojen vuoksi lukenut aiheesta enemmän, kantani on kuitenkin muuttunut.

  Henkilökohtaisesti en usko, että suomalainen juomakulttuuri muuttuu merkittävästi välttämättä koskaan. Ongelma on nytkin se, että hyvin pieni osa väestöstä juo hyvin ison osan alkoholista. Tietty on hyvä kysymys, kuuluuko silloin jokaisen alkoholinsaantia rajoittaa, mutta toisaalta tutkimusten mukaan alkoholihaitat kasvaisivat silloin merkittävästi, ja ne kohtuudella käyttävät, töissäkäyväthän sen sitten maksavat.

  Suomessa tilanne on tosiaan se, että nuoret juovat vähemmän, mutta ymmärtääkseni tämä koskee vain alaikäisiä nuoria: 18 vuotta täyttäneet juovat ilmeisesti ihan samalla tavalla kuin aiemmatkin sukupolvet. (Saa korjata, jos oon väärässä!)

  Silloin, kun puhutaan vapauttamisen ja veroalennusten puolesta, Suomea verrataan usein just Keski- ja Etelä-Eurooppaan (sä et sitä ainakaan suoraan tehnyt; viittaan tässä yleiseen keskusteluun). Se jää monesti huomioimatta, että alkoholikulttuurin suhteen Suomi taitaa olla lähempänä esim. entisiä Neuvosto-maita, ja niissä taas vedetään mielellään kännit ja alkoholi aiheuttaa valtavia kansanterveydellisiä ongelmia. Mm. Viro on kiristämässä, vai kiristi jo, alkoholiverotusta.

  Summa summarum pitkään kommenttiin, henk. koht. tasolla olisin vain iloinen, jos viiniä saisi Suomessa ruokakaupasta ja jostain sunnuntainakin ja kummeksun sitä kaksinaismoralistista ajattelutapaa, että keskellä viikkoa alkoholia ei missään nimessä saa nauttia mutta viikonloppuna vedetään sitten perseet. Mutta väestötasolla en varauksetta kannattaisi vapautusta. Se tuskin yksin tekisi suomalaisista mitään sivistynyttä viinikansaa.

  • Reply lena maanantai, 24 heinäkuun, 2017 at 11:12

   Kiitos Anu! Todella hyviä mietteitä ja pointteja liittyen tähän aiheeseen, joka selkeästi aiheuttaa keskustelua. Hyvä niin. 🙂 Eikä sun ajatukset menneet mitenkään sivusta, koska tämä juomakulttuurin muutos on oikeasti ihan hyvä pointti. Suomalaiset eivät tällä hetkellä yleisesti ole verrattavissa keski-eurooppalaisiin, mutta voisiko suomalaisista olla siihen jos siihen vähitellen annettaisiin mahdollisuus? Ihan valtionkin toimesta ja tehtäisiin alkoholista juttu, joka ei olekaan yleisesti niin salaisuus ja hankala saada? Mene ja tiedä.

 • Reply June sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 14:16

  Sulla on hyviä postauksia ja aiheita. Lisäksi ne on sopivan pituisia, eivät paasaa ja herätä raivoa. Fiksusti ja kokemuksella kirjoitettuja!

  • Reply lena sunnuntai, 23 heinäkuun, 2017 at 20:08

   June, iso kiitos ihanasta palautteesta. Sait hyvälle mielelle. 🙂 Tervetuloa lukemaan blogia jatkossakin, pyrin pitämään saman linjan ja perustellut mielipiteet.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.