Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 sisäpiirin matkavinkkiä Firenzeen

Firenze on yksi Italian suosituimmista matkakohteista

Karkeasti Milanon ja Rooman väliin sijoittuva, noin 400,000 asukkaan Firenze, on yksi Italian suosituimmista matkailukaupungeista. Firenze on tunnettu maailmalla etenkin upeasta kulttuuritarjonnastaan: sanotaan, että Italiassa sijaitsee 60% maailman taideaarteista, ja puolet näistä ovat Firenzessä. Toki Firenzen Duomo on muutenkin maailmankuulu.

Tutustuttuani Matteoon minulla kävi aikamoinen tuuri anoppilan sijainnin suhteen, myönnetään se nyt näin heti kättelyssä. Matteon kotikaupunki, sympaattinen Prato, sijaitsee parinkymmenen minuutin junamatkan päässä Firenzen keskustasta – ja koska anoppilassa tulee säännöllisesti vierailla, on Firenzestä tullut kuluneiden vuosien aikana minulle yksi tutuimmista kaupungeista maailmalla. Saan myös kerättyä rusinat pullasta: voin vierailla Firenzessä koska vain, mutta saan nauttia myös rauhallisemman, kauniin italialaiskaupungin fiiliksestä heti astuttunani ulos anopin etuovesta. Tänä vuonna näillä nurkilla on kulunut jo 2,5 kuukautta, ja pian lähdetään taas kohti Italiaa.

Olen listannut alle muutaman hyväksi havaitun matkavinkin Firenzeen, perustuen omiini, Matteon ja hänen paikallisten ystäviensä kokemuksiin. Ennen Firenzen matkaa suosittelen jokaista tutustumaan Girl in Florence -blogiin, jota kirjoittaa noin kymmenen vuotta Firenzessä asunut yhdysvaltalainen Georgette. Tämä blogi on täynnä informaatiota paikallisesta näkökulmasta, ja on parempi kuin yksikään matkaopas jota olen tähän mennessä lukenut. Historiallista tietoa kannattaa etsiä muualta, mutta muuten GiF on erittäin suositeltava sivusto.

Gif-artikkeli What to do in around Florence kannattaa tutkia huolella läpi, sillä se sisältää vinkkejä muun muuassa museovierailuihin ja tärkeisiin kulttuurikohteisiin. Olen itse käynyt Firenzen museoissa, mutten ole varsinainen ekspertti joten jätetään aihe tällä kertaa viisaammille. Firenzen turismitoimiston sivulta löytyy aiheesta hyvin tietoa. Useat näyttelyt joista olen pitänyt ovat olleet Firenzessä vain tietyn ajan – tulevat näyttelyt löydät kuukausittain täältä.

Nappaa alta vinkit Firenzen reissulle!

1. Suuntaa rauhalliselle Oltrarnon alueelle

Firenzen Duomo on yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista, ja tästä syystä sen ympärillä käy aikamoinen kuhina. Se on yksi vaikuttavimmista näkemistäni rakennuksista, ja suosittelen että jokainen Firenzen reissaaja käy sen katsomassa (kiipeä myös sen torniin, näkymä on kiipeämisen ja pääsymaksun väärti!).

Kuitenkin se Firenze, josta minä niin kovasti pidän, aukeaa hieman Duomon ulkopuolella: itse ahdistun helposti suurista ihmismassoista ja nautin rauhallisemmasta italialaisesta katutunnelmasta. Tämän vuoksi Oltrarnon alue Duomolta katsottuna joen toisella puolella on oma suosikkini. Sinne pääset esimerkiksi kuuluisaa Ponte Vecchion siltaa pitkin.

Vaikka Oltrarnon puolella sijaitseva Palazzo Pitti houkutteleekin luokseen paljon matkailijoita ja sen ympärillä käy kuhina, ei sieltä tarvitse kulkea kovinkaan kauas löytääkseen rauhallisia pikkukujia ja ravintoloita. Ja pieniä kauppoja, joista voi ostaa vaikka postikortteja kotiin seinälle ripustettavaksi (kuva yllä).

2. Käytä aikaa ravintolan valintaan

Suosittelen ruokapaikkaa valitessa suuntaamaan hieman kauemmaksi Duomon aukion ja Piazza della Signorian kaltaisista paikoista.

Ravintoloiden kohdalla etukäteissuunnittelu yleensä palkitaan, ja varaus on moneen suosittuun paikkaan suositeltavaa tehdä pettymysten välttämiseksi. On hyvä myös muistaa, että useassa paikallisten suosimassa ruokapaikassa noudatetaan italialaisia ruoka-aikoja, eli illalliselle kannattaa yrittää aikaisintaan noin 19:30-20:00 maissa. Meidän omia ravintolasuosikkejamme Firenzessä Oltrarnon puolella ovat:

 • 5eCinque, luomu- ja kasvisruokaa Piazza della Passeralla tarjoileva ravintola. Osoite Piazza della Passera 1
 • herkullista pizzaa ruokaa Arnon varrella tarjoileva Gattabuia. Osoite Lungarno Benvenuto Cellini, 13/15r

Girl in Florencen ”Where to Eat” -osuus kannattaa lukea huolella läpi, mikäli ruoka ja ravintolat yhtään kiinnostavat. Löydän sieltä joka kerta jotain uutta ja mielenkiintoista.

Firenze on kaupunki, jossa pärjäät kohtuullisesti myös vegaanina, kasvissyöjänä tai gluteiinille allergisena, vaikka liha onkin toscanalaisessa keittiössä ollut perinteisesti arvossaan. Lisää voit lukea Girl in Florencen Vegetarian, Vegan and Gluten-free Options in Florence, Italy -jutusta. 5eCinque on myös mainittu tässä artikkelissa.

Il Due Fratellinin sapuskat saavat suuren suosituksen

Mikäli nälkä yllättää kaupunkikierroksen lomassa, suosittelen maistelemaan herkullisia täytettyjä leipiä Il Due Fratellinin tiskiltä (Via dei Cimatori 38) tai All’Antico Vinaiosta (Via dei Neri, 74/R). Etenkin All’Antico Vinaio on paljon kehuttu paikka, tosin se on alkanut saavuttaa niin paljon suosiota että sinne joutuu joskun jonottamaan hyvän tovin. Il Due Fratelliniinkin saattaa toisinaan joutua jonon jatkoksi, mutta ruokaa saa kiireaikoina hieman nopeammin. Molemmista saa ostettua herkullista toscanalaista viiniä pienen lasin verran kyytipojaksi. San Lorenzon kauppahallista saa myös niin pieniä kuin isojakin annoksia, ja samalla aimo annoksen italialaista markkinatunnelmaa – varaudu kuitenkin tungokseen.

Äläkä unohda aperitivoa! Monissa baareissa aloitetaan noin kuuden-seitsemän kieppeillä aperitivo-tarjoilu, ja juoman hintaan kuuluu usein naposteltavaa täynnä buffet-pöytä. Aperitivo on yksi suosikkijutuistani Italiassa, ja mukava hetki viinilasin ja pienen purtavan kanssa ennen illan ruokailua. Lue lisää aperitivo-kulttuurista täältä.

3. Ihaile Firenzeä lintuperspektiivistä

Fiesole 

Firenze on fiilistelijän ja instagrammaajan unelma. Upeiden katujen lisäksi kaupunkia voi ihastella useasta paikkaa ylhäältä käsin, ja etenkin auringonlaskun aikaan maisema on mykistävä.

On kaksi paikkaa, joita suosittelen ylitse muiden: Fiesole ja Piazzale Michelangelo.

Fiesole sijaitsee kukkulalla hieman Firenzen keskustan ulkopuolella, ja sinne päästäkseen tulee nähdä hieman vaivaa. Fiesolen näköalapaikalta käsin saa kuitenkin hyvän kokonaiskuvan kaupungista, ja siellä pääsee ihailemaan myös roomalaisen teatterin jäänteitä sekä nauttimaan leppoisasta tunnelmasta vaikkapa illallisen merkeissä. Me olemme matkanneet Fiesoleen omalla autolla, mutta sinne pääsee myös bussilla Firenzestä (bussi 7 ja hop on hop off -bussi).

Piazzale Michelangelo lienee Firenzen kuuluisin paikka katsella auringonlaskua ja verrattuna Fiesoleen,  sinne on huomattavasti helpompi päästä joko kävellen (riippuen mistäpäin Firenzeä lähtee liikenteeseen, matka on noin puoli tuntia) tai bussilla. Jos Fiesolesta saa käsityksen Firenzestä suuremmassa mittakaavassa, niin Piazzale Michelangelo tarjoaa mahdollisuuden ihailla Firenzen keskustaa ja sen keskellä kohoavaa Duomoa paljon lähempää. Siellä saattaa olla iltaisin tungosta, mutta ihan hyvästä syystä.

4. Hanki edullisia nahkalaukkuja

Olen viime vuodet ostanut laukkuni lähestulkoon Firenzestä. San Lorenzon kauppahallin vieressä sijaitseva markkinakatu on täynnä Made in Italy -nahkalaukkuja, ja mikä parasta, eivät ne rokota kukkaroa liiaksi. On myönnettävä että markkinakadut San Lorenzon kauppahallin ympäristössä eivät edusta niitä rauhallisia shoppailuhetkiä joista niin kovin pidän, mutta koska San Lorenzon shoppailureissujen tulokset ovat olleet mainioita, jaksan siellä käydä. Allaolevista laukuista olen maksanut yhteensä noin 60€.

Tässä muutama ohjenuora: tinkiminen on joillain kojuilla ok, toiset myyjät eivät tingi ollenkaan. Jos ostat useamman laukun, saatat myös saada alennusta. Kauppa käy myös englanniksi, ja muista että maltti on valttia. Tutki kadun tarjonta ensin ja osta vasta sitten – sillä värivalikoima vaihtelee usein kojuittain. Pidä omista tavaroistasi hyvää huolta ja varaudu pieneen kaaokseen.

5. Lähde päivänretkelle ihaniin lähikaupunkeihin!

Firenze on mainio tukikohta, jos haluaa tehdä päiväretkiä ympäri ihanaa Toscanaa. Tarjolla on rauhallista tunnelmaa ja fiilistelyä pikkukaupungeissa – ja mikä parasta, näihin kaupunkeihin päästäkseen ei ole mikään pakko vuokrata autoa.

Sympaattinen Prato hurmaa ja tarjoaa suloisia katuja, joiden varsilla nauttia aperitiivista ja italialaisesta tunnelmasta

Arezzo, Bologna, Lucca, Pistoia, Prato ja Siena sijaitsevat kaikki järkevän matkan päässä Firenzestä. Trenitalia kuljettaa sinut jopa alle tunnissa Firenzestä moneen näistä, ja vaikka Trenitalia ei nyt varsinaisesti nauti maailman täsmällisimmän junayhtiön maineesta, suosittelen silti junaa liikkumavälineeksi Toscanassa. Trenitalia on ollut omalla kohdallani paljon mainettaan parempi, eikä suuria ongelmia ole juurikaan koitunut. Tutki aikataulut kuitenkin etukäteen, sillä esimerkiksi junayhteydet Sienaan voivat olla joskus melko pitkiä.

Vinkki viitonen: muista ostaa lippu etukäteen ja leimata se asemalla ennen junaan nousua. Leimauskoneet ovat Santa Maria Novellan rautatieaseman laitureiden alkupäässä, ja joillakin laitureilla voit myös leimata lipun.

Lue vinkkini Firenzen lähikaupunkeihin artikkelistani VINKIT TOSCANAAN: 5 päiväretkikohdetta Firenzestä

Nauti Firenzestä, kaupunki on ihana! Mistä sinä Firenzessä pidät?

Ja tähän loppuun vielä yksi huomio: lähde Firenzessä liikkeelle illalla. Illan tultua kadut rauhoittuvat ja kaupunki muuttuu tunnelmalliseksi ulkoilmamuseoksi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sanjay tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 13:17

  I have read your article; it is very informative and helpful for me. I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it

 • Reply S Mishra tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 13:15

  This article is written in a very well manner that why I liked it. Thanks for sharing with us…

 • Reply Sanjay Mishra tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 13:05

  Such A Nice Post, Keep Up The Fantastic Work
  Really Awesome Blog Thanks for Sharing…

 • Reply Pirkko Aura keskiviikko, 19 heinäkuun, 2017 at 11:56

  Asunut 33 vuotta Firenzessä, ja nyt viimeiset 7 v Casentinon jumalaisessa laaksossa, n. 50 km Firenzestä. Mistä pidän siellä? KAUNEUDESTA! Firenze on salakavala, se vie sydämesi ihan huomaamatta! En vieläkään, näin monen vuoden kuluttua pysty näkemään Duomoa, tai Piazza della Signoriaa ilman että saisin sydämentykytyksiä ja liikuttuisin melkein kyyneliin niiden täydellisyydestä. Paras aika museoihin onkin turistisesongin ulkopuolella, jolloin niihin pääsee aika helposti ja nopsaan. Firenzen pahin ryysis-aikataulu on hiukan erilainen kuin muiden kaupunkien, johtuen sen sijainnista, joka taas määrittää sen ilmaston. Yleensä pahin kaaos alkaa aina pääsiäisenä, ja jatkuu sitten n. kesäkuun puoleenväliin, alkaakseen uudelleen syyskuun alussa, suurinpiirtein lokakuun puoleenväliin. Nämä ajanjaksot ovat ilmastollisesti miellyttävimmät, ja keräävät isoimmat tapahtumat, kuten Pittin muotinäytökset jne, jotka tukkivat aika tehokkaasti niinkin mahtavan vastaanottokoneiston kuin Firenzen. Niille jotka eivät saa lippua Duomon kupoliin: yrittäkääpä vaikka sitten Giotton kellotapuliin, vaikka klo 18.00, jolloin ne valtavat kellot alkavat kumista: Taatusti ikimuistoinen elämys! Huom. en ole ihan varma aikataulusta, tai se vaihtelee kesä/talviaikaan

  • Reply lena keskiviikko, 19 heinäkuun, 2017 at 21:51

   Pirkko, iso kiitos kommentista! Kauniisti kuvailit kaupunkia, ja olet kylla oikeassa. Firenze on mykistavan kaunis kaupunki, eika sen lumo katoa. Sinulla on todella pitka aika Firenzessa takana, eika kieltamatta tuo uusi alueesikaan kuulosta hullummalta. Haaveilen, etta joskus meillakin olisi aikaa ja mahdollisuus viettaa viela enemman aikaa noilla nurkilla – talla kertaa mieheni tyo pitaa meidat Saksassa mutta ehka joskus, joskus… Toiveissa on hyva elaa.

   Ja kiitos viela vinkeista, itsekaan en ole Giotton tapulissa viela saanut aikaiseksi kayda. Otan sen tavoitteeksi seuraavalla reissulla, pitaa tutkia aikataulut. 🙂 Terveisia sinne Italiaan!

 • Reply Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä tiistai, 18 heinäkuun, 2017 at 22:02

  Olet tosiaan onnekas anoppilan suhteen! 😉

  Komppaan nahkalaukkujen hankintaa San Lorenzon markkinoilta! Valinnanvaikeus iskee, kun laukkuja on niin valtavasti. Ostin viime kerralla kesän lempparilaukun, joka maksoi vain 40€. Aivan ihanan pehmeää nahkaa. Huomasin tosin, että kannattaa vähän hipelöidä – kaikkien nahka ei ole yhtä laadukasta!

  Kiitos Oltrarno-vinkistä! Se kuulostaa kivalta alueelta, minäkin nautin vähän rauhallisemmista kujista. Myös Fiesole on vielä käymättä eikä Pratokaan kuulosta hullummalta.

  Me olisi viimeksi haluttu kiivetä Duomon kupoliin, mutta sinne ei saanut lippuja. Koko päivä oli jo täynnä! Kannattaa varata liput netistä etukäteen, ilmeisesti sinne on välillä ruuhkaa. Kuulemma myös Duomon vieressä olevaan kellotornin kannattaa kiivetä: sieltä näkee upeiden maisemien lisäksi Duomon kupolin koko komeudessaan!

  Ihanaa Firenzen lomailua! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, 19 heinäkuun, 2017 at 21:48

   Kiitos kommentista Katariina! Kiva kuulla kokemuksiasi Firenzesta ja ihan mahtavaa etten ole yksin tuolla laukkukaupoilla. 😀 Just laskin, etta kuusi laukkua on jaanyt sielta mukaan ja ne kaikki on onneksi olleet tosi hyvan laatuisia. Ja mika parasta, ne on kaytossa myos!

   Jos Pratoon joskus olet menossa niin laitahan viestia, voin jeesata ja kertoa kaikki parhaat paikat. Se on ihana paikka, vaikka ei nyt kovin hohdokkaasta maineesta nauti.

   Terkut Italiaan!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.