Suomen suurin matkablogiyhteisö

Foodie, unohda New York ja Lontoo – Kuopio on nyt in!

Kuopio on kaupunki, jonka ruokatarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti erittäin hyvään suuntaan kymmenessä vuodessa. Kun on tullut oltua poissa maisemista, on kehitys ollut helppo huomioida. Kuopio on tänä päivänä kaupunki, jossa ruoan ystävä ei jää nälkäiseksi. Laatua on myös tarjolla, joten ihan mihin tahansa ei tarvitse tyytyä.

Kuopio on nyt ruokamatkaajan trendikäs osoite, ja tänne tullaan kauempaakin. The Travelers Buddy -blogin Juan, jonka olen tavannut Düsseldorfin matkabloggaajatapaamisissa, kävi viime vuonna Kuopiossa ja ihastui kaupungin ruokatarjontaan. Minulle jäi mieleeni keskustelumme aiheesta miksi tästä paikasta niin harva tietää maailmalla – tarkoittaen, miten hyvin varjeltu salaisuus Kuopion seutu on. Juanin tärppi Kuopioon oli etenkin SATOA goes WILD -ruokafestivaali, josta kerron myös tässä jutussa. Lue Juanin artikkeli Kuopiosta täältä.

Nyt on sitten minun vuoroni kertoa teille, miksi ruokafanin kannattaa tehdä pysähdys Kuopioon. Eikä ainakaan vähiten sen takia, että Kuopio on saanut juuri tuoreeltaan eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustuksen: European region of Gastronomy myönnettiin vuodelle 2020 (lähde: Savon Sanomat)

Kuopion tori ja kauppahalli – check

Maailmalla ja matkailijoiden keskuudessa on nykyään trendikästä olla foodie, ja street food on tällä hetkellä kaikista kuuminta hottia.

Myönnän myös sen, että itsekin olen viime vuosina tullut vaativammaksi ruoan suhteen ja nautin erilaisista mauista. Minua kiinnostaa myös oppia ruoasta lisää, vaikka kokkina nyt en välttämättä loistakaan. Olisi hölmöä olla hyödyntämättä Suomen kotikaupungin tarjonta!

(kommenteissa hyviä ruokasuosituksia Kuopioon lukijoilta, kannattaa lukaista nekin läpi mikäli ravintolatarjonta kiinnostaa!)

Trendikästä, suussasulavaa katuruokaa ei kuitenkaan tarvitse lähteä metsästämään Kuopion toria eli mualiman napaa kauempaa. Siellä on tarjolla lähiruokaa parhaimmillaan: torikojuista saa kaikkea kuuluisista Hanna Partasen lihiksistä thairuokaan, ja Kauppahallista saa mukaan mitä parhaita raaka-aineita (kuten myös ihan paikan päällä syötäviä herkkuja). Lähiruokaa ja oman alueen herkkuja – niitä on tori täynnä.

Oma suosikkini on ehdottomasti Hanna Partasen lihis, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Kuopiolaisia hemmotellaan ruokafestivaaleilla

Ajatus tähän tekstiin lähti Kuopion keskustassa järjestettävältä SATOA goes Wild -ruokafestivaalilta, jossa perheeni kanssa piipahdimme. Festivaali on upea tapahtuma, jossa ruoanystävä viihtyy: 35 euroa maksavalla passilla saa 10 annosta, kymmenessä eri ravintolassa. Ravintolat ja menu on mainittu passissa etukäteen, ja reitti on fiksusti suunniteltu: alkuun keittoja, reitin keskivaiheilla tuhdimpia pääruokia ja lopuksi jälkiruoat. Reitti vie myös Kuopion pienille kujille, ja sen varrella on myös kulttuurillisesti mielenkiintoisia kohteita ja tapahtumia.

Tänä vuonna SATOA goes Wild-festarin trendinä olivat pohjoissavolaiset villiruokaherkut, ja festarilla mukaan oleviin ravintoloihin kuuluivat Konttiravintola Morton, Intro, Kummisetä, Kings Crown, Isä Camillo, Musta Lammas, Thairavintola Samruai, VS-ravintolat, Lounashuone Voltti sekä Kahvila Houkutus.

Ruokafestari oli niin minun kuin Matteonkin mieleen: Matteo rakastui suomalaisiin luonnon makuihin, ja useat annokset saivat kehuja. Päivän eksoottisin tuote lienee kuusenkerkkää ja koskenkorvaa sisältävä drinkki, jonka ostimme ruokamme kyytipojaksi Kings Crownista.

Suosikkejamme olivat Kummisedän annos, Kings Crownin bruschetta, Isä Camillon hot dog ja Houkutuksen pullajäätelö.  Google kertoi myös, että samantyylinen Sato Kuopio Food Festival järjestetään elokuun lopulla.

Pieni miinus kuitenkin järjestäjille lipun ostosta, joka oli tehty melko hankalaksi. Lipun sai ostaa ennakkoon tai Kuopio Tanssii ja Soi -infopisteeltä ja hankalaksi oston teki infopisteen sijainti: sitä ei meinannut millään löytyä torin vilinästä. Tiedoksi kävijöille: se sijaitsee Salacavala-ravintolan edessä olevassa matkailuautossa.

Kuopion ravintolat nostavat profiiliaan

Kuopioon on tullut perinteisten ravintoloiden rinnalle uusia, tasokkaita paikkoja. Moni ketjupaikka on myös piristänyt ilmettään, mikä on otettu tervetulleena vastaan. En tiedä onko tämä vain oma fiilikseni, mutta kuopiolaiset ovat mielestäni myös ottaneet ravintoloissa syöntiä enemmän tavakseen.

Kuopion ravintoloista nostaisin esiin omien kokemuksieni perusteella Trattoria Sorrenton Snellmaninkadulla, jota pitävät kuopiolaistuneet italialaisveljekset italialaisella, rennolla otteella – Sorrentoon on aina ihana mennä. Pidän myös kovasti Kasarmikadulla sijaitsevan, saksalaista oluttupaa jäljittelevän Bierstuben tunnelmasta. Fiiliksestä tuntuu pitävän moni muukin sillä Bierstubeen on syytä tehdä pöytävaraus kiireisimpinä aikona. Cafe Satamassa on mukava käydä kesäisin drinkeillä, ja Kings Crown ja Intro ovat mukavia lounaspaikkoja.

Listallamme ovat vielä Musta Lammas, Osteria di Vino sekä Gusto Runin, ja yritämme tällä reissulla mahdottaa ohjelmaan nämä kaikki kehutut paikat.

Kuvat SATOA goes WILD-festivaalilta

Mikä on ruokasuosikkisi Kuopiossa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Leena maanantai, 19 kesäkuun, 2017 at 07:39

  Urban. Lounas, jonka takia voin joskus harkita paluumuuttoa. Puijon torni toimii hyvin myös. Uppeet on maesemat. Mount Sherpa on mielestäni Suomen paras nepalilainen.

  • Reply lena tiistai, 20 kesäkuun, 2017 at 11:14

   Leena, kiitos tuosta Urban-vinkistä! Lähipäivinä menee meillä testaukseen Urban, mä en ymmärrä miten se jäi mainitsematta listalta. Mount Sherpa on myös oikein hyvä, siellä olen itseasiassa käynytkin. 🙂

 • Reply Jaana sunnuntai, 18 kesäkuun, 2017 at 20:05

  Tervetuloa kaikki foodiet testaamaan myös aitoja thaimakuja thairavintola Samruaihin Kuopioon! Avasimme yhdessä thaimieheni kanssa ravintola Samruain syksyllä 2015 Kuopion Kauppakadulle ideamme tarjota aitoja thairuokia suomalaisella ammattiotteella. Haluamme osaltamme rikastuttaa Kuopion ravintolamaailmaa pienen perheyrityksen voimin. Kivijalkaravintolamme ohella osallistumme aktiivisesti Kuopion upeisiin katuruokafestareihin; olimme mukana tänä vuonna viikonlopun Satoa goes wild tapahtumassa, toukokuun lopussa järjestetyssä streetKuopio festareissa ja syksyllä otamme osaa kolmatta kertaa Satoa KFF tapahtumaan. On huippua, että Kuopio nousee maailmallakin tunnetuksi ruokakulttuuristaan ja -tapahtumistaan, ja me haluamme ehdottomasti olla osa sitä! T. Jaana thairavintola Samruaista

  • Reply lena tiistai, 20 kesäkuun, 2017 at 11:13

   Jaana, iso kiitos viestistä! Hassu sattuma, meidän perheen miehet kävivät juuri hakemassa teiltä thaiannokset mukaan kotiin, ja syön sitä tässä samalla kun vastailen kommenttehin. Italilalainen mieheni tilasi kaikkein tulisimman annoksen, ja tykkää tosi paljon. Ollaan viimeiset 11 vuotta reissattu paljon Thaimaassa ja käyty erilaisilla kokkikursseilla – ja tykätään thairuoasta enemmän kuin monesta muusta. Ihanaa kun Kuopiossa on tällainen autenttinen thairavintola, joka tekee hyvää ruokaa suurella sydämellä. Kuopio maailmankartalle, näköjään pitää lähteä kauas että näkee lähelle – täällä on tosi paljon kaikkea! 🙂

 • Reply Ilona Sares lauantai, 17 kesäkuun, 2017 at 19:14

  Hei Lena, Annemaria ja Anu!

  Tornissa on upeaa lähiruokaa tarjolla, kokkina Harri Vehviläinen. Tuoretta gourmet-tasoista ruokaa esteettisesti tarjottuna. Hyvä paikka on myös Koivumäen kartano: helpompi saavuttaa omalla autolla liikkeellä ollen sillä matkaa kaupungista on noin 15km. Huippuravintoloitamme keskustassa ovat myös Ravintola Urban (top chef Anssi Kantelinen), ravintola Panza sekä kesäisin konttiravintola Morton. Kiitos jutusta ja tarvetuloa Kuopioon!

  • Reply lena tiistai, 20 kesäkuun, 2017 at 11:09

   Hei Ilona, ja kiitos kivasta kommentista! 🙂

   Mukava kuula vinkkejä. Torniin meidän olisi tarkoitus mennä, ja tuo Koivumäen Kartano on ihan uusi tuttavuus. Urban menee testaukseen lähipäivinä ja Panza kiinnostaa – kerran itseasiassa ollut ja isot annokset oli tosi jees. Pitää ehkä vielä jatkaa tätä raportointia, Kuopio-aihe on otettu todella hyvin vastaan.

 • Reply anna milano lauantai, 17 kesäkuun, 2017 at 17:21

  Kiva kirjoitus kuopiolaisista ravintoloista. Jos pääsemme elokuussa sinne, haluan ehdottomasti läpikäydä ruokafestarin. Moni mainitsemistasi ravintoloista on tuttuja entuudestaan, mutta toki sieltä löytyi ihan uusia nimiä, jotka on kiva käydä kokeilemassa. Meidän suosikkeihin kuuluu myös Sampo paistettuine muikkuineen ja kännikala-drinksuineen? Onko sulla tietoa, mikä on Puijon Tornin tilanne? Aiemmin siellä on saanut ihan kohtalaista safkaa fantastisen silmänruoan lisäksi.

  • Reply lena tiistai, 20 kesäkuun, 2017 at 11:07

   Hei, mä olen tosi kiinnostunut lukemaan mitä mieltä sun italialainen puolisko miettii Kuopion ruokatarjonnasta. Tää on mullekin oikea tutkimusmatka, kun näkee mitä Matteo tykkää. Hän on hyvin avoin ruoan suhteen ja tämä villiruoka on oikein hyvin otettu vastaan (eikä sillä, en minäkään ole sitä syönyt). Puijon Tornissa lienee ravintola ja sinne meidän olis tarkotus mennä. Kerron sitten miten meni 🙂

 • Reply Anu / Mielilandia lauantai, 17 kesäkuun, 2017 at 12:09

  Oi, miten kivoja vinkkejä! Muistaakseni kolme kertaa on tullut käytyä Kuopiossa pikkureissulla tai ihan ohikulkimatkalla, ja nyt kyllä houkuttaisi lähteä uudelleen.

  Tuntuu, että Suomessa monen pienemmän kaupungin ravintolatarjonta on parantunut viime vuosina. Tarkoituksenani on kirjoittaa lähipäivinä oman entisen kotikaupunkini Rovaniemen ravintolatarjonnasta: kymmenen vuotta siellä oli lähinnä Rosso ja Amarillo, mutta nyt laadukasta tarjontaa riittää vaikka kuinka.

  • Reply lena sunnuntai, 18 kesäkuun, 2017 at 09:26

   Jos olet Kuopion suunnilla, niin ehdottomasti laita viestiä 🙂

   Mulla on ihan samat fiilikset näistä pienistä kaupungeista, ja jos mua pyydettäisiin nimeämään yksi kaupunki joka on Suomessa ravintoloissa tsempannut niin sanoisin Rovaniemi. Mä olen käynyt siinä Cafe21:ssä joitan vuosia sitten, ja se teki vaikutuksen – ja olen kuullut että tarjonta senkuin paranee. Ehkä mun pitäs tehdä sinne visiitti, Rovaniemi on oikeastaan yksi mun lempipaikoista Suomessa <3

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 16 kesäkuun, 2017 at 19:31

  Kuusi vuotta Kuopion lähellä asuneena, rakastan tuota kaupunkia. Muutama vuosi tästä on jo aikaa, mutta Musta Lammas jäi mieleen ravintolana, jonka voisi nostaa koko Suomen tasolla kärkeen. Jos siellä käytte, laita Lena viestiä mikä oli kokemus.

  • Reply lena sunnuntai, 18 kesäkuun, 2017 at 09:23

   Hauskaa tosiaan, että sinulla on kokemusta näistä seuduista 🙂 Laitan ehdottomasti viestin Mustasta Lampaasta, sinne ollaan tosiaan nyt Matteon kanssa menossa, odotan innolla!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.