VINKIT TOSCANAAN: 5 päiväretkikohdetta Firenzestä

Italian Toscana on kohde, jonne meidän perhe matkustaa kaikista eniten. Tietysti se nyt on aika selvää, koska Matteo on sieltä kotoisin ja siellä suunnilla asuvat lähes kaikki Italian sukulaiset.

Olemme tämän vuoden puolella viettäneet Italiassa jo pari kuukautta, ja Matteo on näyttänyt minulle lisää tätä upeaa aluetta. Nyt on siis hyvä aika jakaa näiden neljän vuoden aikana kerätyt vinkit useamman postauksen muodossa – toivottavasti näistä löytyy hyödyllisiä vinkkejä teille, jotka suunnittelette matkaa alueelle.

Toscanan matka alkaa usein Firenzestä

Moni Toscanan reissaaja lentää Firenzeen, ja pitää kaupunkia tukikohtanaan. Firenze on upea kaupunki, ja se luonnollisesti ansaitsee oman aikansa. Firenzen museot ovat maailmanlaajuisesti omaa luokkaansa, ja kaupunki on muutenkin aivan ihana – etenkin ilta-aikaan, jolloin kaduilla alkaa olla tyhjää ja tunnelma on käsinkosketeltava. Itseäni siellä kuitenkin harmittaa välillä valtava ihmispaljous, joten päivän tai parin reissu pienempiin lähikaupunkeihin voi olla oikein hyvä idea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Firenzen ympäristössä on lukuisia ihania, pienempiä kaupunkeja, joissa pääsee tutustumaan paikallisempaan tunnelmaan ihan eri tavalla kuin kiireisessä Firenzessä. Alla 5 omaa suosikkiani joihin pääset ilman omaa autoa, olkaa hyvät! Moni vuokraa Toscanassa auton, mikä on pääsylippu ihaniin pieniin kyliin, mutta julkista liikennettä hyödyntäen pääsee myös toista ihanimpiin paikkoihin.

Pistoia

Pistoian kaupunki sijaitsee noin 50 minuutin junamatkan päässä Firenzen Santa Maria Novellan rautatieasemalta. Noin 100,000 asukkaan Pistoia on kohde, jossa et luultavasti törmää kovinkaan moneen kanssaturistiin.

Matteon kaveripiiri puhuu Pistoiasta usein todella positiiviseen sävyyn, ja sen ruokakohteita on hehkutettu. Pistoiasta ei löydy suurta määrää tietoa netistä, mutta Discover Tuscanyn artikkelista saa hyvän kuvan kohteesta.

Me vierailimme Pistoiassa ihan puhtaasti lounaan eli ruoan vuoksi, ja täytyy sanoa että suloinen Via del Lastrone oli täydellinen lounaspaikka lämpimänä toukokuisena lauantaipäivänä. Kadun varrelta löytyy paljon hyviä ravintoloita, ja kadun tunnelmasta on ihan nauttia ulos pystyteyistä pöydistä käsin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lucca

Noin 60 kilometrin päässä Firenzestä sijaitseva Lucca on kaupunki, joka on tällä hetkellä hyvin trendikäs matkailijoiden keskuudessa. Olen törmännyt viime aikoina paljon lehti- ja blogijuttuihin Luccasta, ja jopa suomalaiset matkabloggaajat ovat innostuneet kaupungista (esimerkiksi Muru Mou -blogin Terhin artikkeli ”5 vinkkiä Luccaan” on mainio luettava kaupunkiin matkaavalle). Lucca nauttii tällä hetkellä koko ajan kasvavasta suosiosta, mutta suosio ei toistaiseksi näy valtavina ihmismassoina kaupungin kaduilla.

Jos saisin valita yhden kohteen Toscanan reissulle Firenzen lisäksi, niin valintani osuisi todennäköisesti Luccaan. Luccan erikoisuus on kaupungin ympäri menevä muuri, jonka päällä voi tehdä kävelylenkin. Moni vuokraa Luccassa myös polkupyörän, ja tutustuu kaupunkiin pyörän selästä.

Lucca hurmasi minut eräänä lämpimänä iltana, kun vaeltelimme kaupungin kaduilla pimeän tultua hyvin maistuneen illallisen jälkeen. Pidän muutenkin Etelä-Euroopan kaupunkien iltatunnelmista, etenkin noina kesän iltoina, ja Luccan kadut ja rento fiilis kesäiltana oli juuri sellainen hetki mitä kesäiseltä Etelä-Euroopalta haluan.

(ylläolevat kuvat talviselta Luccan reissulta)

Bologna

Emilia Romagnan maakunnassa sijaitseva Bologna on yksi suosikkikaupungeistani Italiassa. Tietysti se ei nyt Toscanassa ole, mutta se on hyvä päiväretkikohde Firenzestä, minkä vuoksi lisäsin sen tälle listalle. Ja koska se sijaitsee nopeaa junaa hyödyntäen vain noin 35 minuutin junamatkan päässä Santa Maria Novellan rautatieasemalta, se on ehdottomasti yksi parhaista päiväretkistä autottomalle Firenzen kävijälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bologna on helppo kaupunki ottaa haltuun. Siellä ei ole myöskään suuria ihmismassoja, ja kaupunki on erityisen tunnettu ruoastaan. Kun Italiassa ollaan, ruoka on iso juttu kaikkialla, mutta silti lähtisin Bolognaan herkuttelu mielessä pitäen. Bologna sijaitsee kuitenkin ruoastaan kuuluisan Emilia Romagnan alueen sydämessä. Alue on tunnettu etenkin  Parmigiano Reggiano -juustosta, Modenan balsamiviinietikasta sekä toki sieltä saa hyvää prosciuttoa. Piadina-nimistä täytettyä leipää ei myöskään kannata jättää väliin.

Bologna on kuuluisa yliopistokaupunki, ja opiskelijat pitävät kaupungin aktiivisena. Tsekkaa myös Asinelli-torni, josta avautuu kenties kaupungin paras näköala.

Prato

Matteo on kotoisin Firenzen kyljessä sijaitsevasta Praton kaupungista, ja suosittelen sitä kaikille jotka ovat kiinnostuneita aidosta itaialaisesta fiiliksestä. Vaikka Pratossa on noin 300,000 asukasta, on kaupungin keskusta juuri sellainen missä tykkään viettää aikaa: ei liian kiireinen, ja kivoja pieniä liikkeitä ja ravintoloita löytyy moneen makuun.

Prato ei missään nimessä nauti trendikkään matkailukaupungin maineesta, ja mielestäni kaupunki onkin yksi alueen aliarvostetuimmista kohteista. Vanha keskusta on idyllinen ja turisteja siellä on muutama hassu: paikallista elämää ei tarvitse lähteä etsimään erikseen, vaan sitä tulee ovista ja ikkunoista.

Pratoon voi lähteä vaikka aperitivolle ja illalliselle, sillä junia kulkee Firenzeen tasaiseen tahtiin aina puolille öin asti (tarkista kuitenkin aikataulut etukäteen). Pratossa on myös yksi Euroopan suurimmista kiinalaissiirtokunnista, joka tuo kaupungille oman mausteensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siena

Viimeisimpänä mutten suinkaan vähäisempänä mainitsen Sienan, joka on kuuluisa upeasta piazzastaan ja kauniista arkkitehtuuristaan. Idyllinen Siena sopii loistavasti Chiantin viinialueella roadtrippaavan reissukalenteriin, mutta sinne on mahdollista päästä Firenzestä myös junalla ja bussilla. Siena lienee mainituista kaupungeista ”hankalimman” matkan päässä, joten tutki reittivaihtoehdot tarkasti etukäteen.

Pidän Sienan pienistä kujista, joilla on hieman korkeuseroa. Italialaisen kaupungin tapaan Sienaa ympäröi muuri, jota seuraten pääsee kulkemaan kaupungin ympäri. Viininystävän kannattaa tutustua muurilla sijaitsevaan Enoteca Italianaan, jossa on tarjolla  noin 1500 viiniä. Paikan tarkoituksena on promota italialaisia viinejä, ja levittää tietoa Italian viinitarhoista sekä viinikulttuurista. Tämän oikeampaa paikkaa viiniostoksille tuskin löydät!

Tutki aikataulut etukäteen

Juna-aikatauluja kannattaa tutkia etukäteen Trenitalian sivuilta www.trenitalia.com, ja bussireitit kannattaa tutkia rohkeasti googlea käyttäen. Bussimatkailusta minulla on paljon vähemmän kokemusta kuin junamatkailusta, mutta lähijunien kanssa Trenitalia on omalla kohdallani ollut mainettaan parempi (Matteo on tästä tosin vähän toista mieltä lähemmäs viisi vuotta viisi päivää viikossa Pratosta Firenzeen junailleena). Rohkeasti vain matkaan, ja kokemaan ihana Italia!

Oletko käynyt mainituissa paikoissa? Mikä on suosikkisi Toscanassa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa tiistai, 13 kesäkuun, 2017 at 19:01

  Jes, 2/5 käytynä! Ja loput vinkit pistän ehdottomasti korvan taakse 🙂 Mähän jatkoin Firenzestä matkaani Bolognaan ja vaikka se jäi hieman muiden reissuni kohteiden varjoon, niin pidin siitä silti paljon. Siellä oli ihanan kiireetön tunnelma ja upeaa arkkitehtuuria. Ja ne hassut vinot tornit. Pratoon pitää joskus palata ajan kanssa, tykkäsin siitä valtavasti. Tai sitten kierrätit mua just oikeilla mestoilla 😀 Varmasti pitäisin myös noista muista kohteista, eritoten Luccaa tunnutaan joka paikassa hehkuttavan. Koskahan sitä ehtisi takaisin Italiaan…

  • Reply lena | london and beyond torstai, 15 kesäkuun, 2017 at 16:30

   Oli niin kiva nähdä Pratossa Noora! Ja kiva että sain kaupungin ”myytyä” sinulle, se on jotenkin tosi söpö ja paikallinen. Tykkään. Ens kerralla sit meet Luccaan ja laitahan viestiä, jos satuttas taas olemaan samoilla aikoihin reissussa! 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 13 kesäkuun, 2017 at 15:57

  Olipa hyvä ja näppärä tiivistys! Toscana elää vahvana unelmissa, jossain vaiheessa sinne! Voin kuvitella, että Prato on oikein mukava paikka, aliarvostetut kohteet usein ovat. 🙂 Esim. oma suosikkini Hollannin Utrecht on joskus valittu Euroopan aliarvostetuimpien kohteiden joukkoon (listalla oli myös Turku! :D).

  • Reply lena | london and beyond torstai, 15 kesäkuun, 2017 at 16:29

   Kiitos Sonja, kiva kuulla! Mä jeesaan mielelläni, jos olet Toscanaan matkalla, vinkkejä löytyy ja ideoita. Pratoon kannattaa sitten suunnata ehdottomasti. Mulla on tuo Utrecht ollut pitkään kiinnostuksen kohteena ja voi olla että jokin kerta siellä päivän reissulla käydäänkin 🙂 Turkukin pitäs olla listalla. 😉

 • Reply Katriina tiistai, 13 kesäkuun, 2017 at 15:40

  Kerro ihmeessä lisää suomalaisille Toskanasta. Toskanan kummut ovat (etelä)saksalaisten unelmapaikka kesämökeille, mutta toteutuu vain harvoille. Toskanan kummuilla käydään kesäkursseilla maalaamassa, musisoimassa jne, niin minäkin. Firenzessä käynti kuuluu yleissivistykseen (900 km ja rapiat). Minulla on hauskat muistot Firenzestä, Arezzosta ja Prato Magnon korvesta. Kerran kuljin junalla ja toisen kerran (yksin) autolla. Ihmiset ovat ihania. Puhuin ja pärjäsin suomen kielellä. En osaa italiaa, eikä siellä korvessa kukaan englantia tai saksaakaan puhu. Sama se, mitä kieltä ei osaa! Minulla vain ei ole kokemuksia tähtihotelleista eikä ravintolasuosituksia. Muinoin ihmiset söivät ruokansa, nykyään näköjään valokuvaavat.

  • Reply lena | london and beyond torstai, 15 kesäkuun, 2017 at 16:28

   Kiitos taas Katriina kommentista! Ehdottomasti kerron, ajattelin viedä Toscana-teemaa nyt vähän eteenpäin ja mainostaa tätä paikkaa ”paikallisemman” näkökulmasta. 🙂 Täytyy myöntää, että olen myös yksi noista haaveilijoista, jotka haluaisivat asunnon Toscanasta. Voi kun se olisi jokin kaunis päivä mahdollista.

   Hauskaa kuuten että olet liikkunut Praton suunnilla! italialaiset ovat yleensä auttavaisia, vaikka italiaa ei osaisikaan, elekieli on heillä hallussa oikein hyvin. Emme mekään ole tähtihotelleissa olleet, vaan anopin luona, ja joku kerta olisi kiva oma asunto niin voisi olla pidempään. Tai voihan sitä anopillakin olla, mutta onhan se oma rauha aina pidemmillä reissuilla kiva.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.