Suomen suurin matkablogiyhteisö

Meidän perheen matkailu ja säästöfilosofia

*kaupallinen yhteistyö Bank Norwegianin kanssa

Moni bloggaaja on puhunut viime aikoina rahasta, ja olen itse liittynyt tähän joukkoon kasvavaan. Tein keskustelunavauksen puhumalla matkabloggaamisesta ja sillä elämisestä, ja tänään jatkan rahajutuilla liittyen meidän pienen perheen matkailuun ja reissusäästämiseen yhteystyössä Bank Norwegianin kanssa.

Millaista meidän matkailu on?

Avataanpa ensin hieman meidän matkailufilosofiaa pohjustamaan tätä juttua. Meidän matkailu on nykyään budjettimatkailun sijaan mukavuusmatkailua lapsiperheen näkökulmasta. Tälle pitäisi varmasti keksiä jokin seksikkäämpi nimitys, cheap luxury family travel tai vastaava, sillä mukavuusmatkailu on terminä vähän tylsä. Kuitenkin se kuvaa tilannettamme hyvin: en venytä penniä viimeiseen asti, vaan suosin suorempia lentoja ja parempia hotelleita ja huoneistoja. Minulla ei kuitenkaan ole rajatonta lompakkoa käytettävissäni, vaan etsin hyviä tarjouksia laadukkaista hotelleista, ja matkustan sesongin ulkopuolella.

Joulukuisella Madridin reissulla majoitus oli ihanassa skandinaavistyylisessä residenssissä, ja hinta oli tuolloin low season -aikana noin 70€ per yö. Ei paha, ja sillä sai tasokkaan majoituksen turvallisessa ympäristössä. En halua hotellia, jossa käydään ”vain kääntymässä”, vaan minulle on etenkin vauvan kanssa tärkeää, että huoneessa/huoneistossa viihtyy. Siellä on kiva esimerkiksi lukea kirjaa pienen mentyä nukkumaan. Kaakkois-Aasian reissuilla olemme valinneet poikkeuksetta laadukkaan 4-5*hotellin, koska majoitus on siellä suunnalla niin paljon edullisempaa. Käytän paljon aikaa hotellien valintaan, ja tutkin paljon tarjouksia.

Nykyään tulee reissattua niin paljon, että mukavuudella on merkitystä, muuten reissuun ei välttämättä tule lähdettyä. Mukavuudenhalu on vaarallinen syndrooma.

On huomattava, että toistaiseksi olemme myöskin matkailleet maissa, joissa hintataso ei ole kovinkaan kallis, mikä lisää matkustusmukavuutta. Emme ole edes haikailleet Suomea lukuunottamatta esimerkiksi Pohjoismaihin, hintatason vuoksi.

Toscanassa Matteon perheen lempiravintolassa tasokkaan illallisen saa kahdelle noin kuudella kympillä, mikä on minulle luksusta edullisesti: samantasoinen ateria saattaa maksaa toisaalla moninkertaisesti. Toki Italiassakin saa rahaa kulumaan ruokaan niin paljon kuin mieli tekee, mutta tuo ruokaan intohimoisesti suhtautuva paikallinen perheravintola on minulle juuri sitä pientä luksusta, mitä haen.

Vaikka mielestäni olen melko tarjoushaukka matkoihin liittyen, vaatii se matkailu silti rahaa, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Miten me matkoihin sitten säästämme?

Säästöpostauksen kirjoittaminen on ollut yllättävän hankalaa sen henkilökohtaisuuden vuoksi, vaikka melko yleisellä tasolla tässä silti mennään. Tätä kirjoittaessa tuli mieleen, että itsellä on aika etuoikeutettu olo, koska olemme pystyneet reissaamaan melko paljon vauvan synnyttyä: omat lentomäärä on ollut vuoden aikana noin 30-40. Toisaalta tätä kirjoittaessa ymmärsin itsekin sen, että monet valinnat mahdollistavat reissailumme: me olemme toistaiseksi valinneet omanlaisemme elämäntavan kulurakenteineen, jollain toisella prioriteetit ovat toisaalla.

On olemassa muutama isompi kokonaisuus, joka vaikuttaa positiivisesti meidän reissukassan kerryttämiseen ja säästämiseen. Asuminen ja autoilu etunenässä, vaikka tietysti vauvan tultua taloon ei voi asua ihan missä tahansa ja autonkin on oltava luotettava.

Olen tästä puhunut aiemminkin, mutta Saksassa asumisella on ollut positiivinen vaikutus reissubudjettiin. Täällä on kohtuullisen edullista elää ja asua, ja palkat ovat kilpailukykyiset maan hintatason kanssa (ja Düsseldorfista lentää samalla hinnalla Karibialle kuin Kuopioon, joten nämä edulliset hinnatkin vaikuttavat matkustusmääriin). Verrattuna nyt vaikka Suomeen, säästäminen on helpompaa esimerkiksi ruokaostoksissa: hinta yllättää iloisesti joka kerta ostoksia maksaessa, vaikka joskus ruokaan tuhlataankin.

Asuminen on meillä edullista (800€ kuukaudessa), ottaen huomioon 85-neliöisen kotimme koon ja sijainnin, eli tästä tekijästä on kiittäminen myös tuuria. Kävimme tosin viime talven aikana katsomassa muutamaa uudiskohdetta Düsseldorfissa osittain tositarkoituksella, mutta asumisen kulut olisivat nousseet kuukaudessa 500€, jos olisimme muuttoon päätyneet. Järkeilimme, että tuossa summassa ei ole mitään järkeä toiselle maksettavaksi – tuliterä asunto etuineen olisi toki kiva, mutta nykyinenkin on myös kiva ihanine naapureineen. Ja tuolla summalla rahoittaa hyvin matkoja ja säästötiliä kuukausittain.

Meillä ei toistaiseksi ole asuntolainaa, sillä tässä meidän elämäntilanteessa oman asunnon ostaminen Saksasta olisi silkkaa hulluutta.

Toinen asia, joka vaikuttaa positiivisesti tilin saldoon on autopolitiikka. En omista saksalaisten naapureideni tapaan muutamaa tuliterää BMW:tä, vaan ajelen toistaiseksi joitain vuosia vanhalla Volkswagenillani parkkiin heidän viereensä.  Kahdelle autolle meillä ei ole tarvetta, ja kaksi autoa kuluineen (auton osto, bensat, vakuutusmaksut) rajoittaisi meidän matkustamistamme paljonkin. Nämä ovat niitä arjen valintoja: pärjään oikein hyvin ilman omaa parkkihallia ja hissiyhteyttä asuntoon mitkä olisin saanut havittelemassani uudiskohteessa, ja yksi auto riittää. Sen sijaan me matkustelemme. Emme myöskään omista mökkiä, joka veisi rahaa matkailulta.

Asunto- ja autojuttuihin saattaa kuitenkin olla tulossa muutoksia, mutta tähän asti ne ovat mahdollistaneet paljon.

Arjen pienemmillä valinnoilla on yllättävän suuri vaikutus

Pienemmät arjen asiat vaikuttavat myös säästötilin saldoon: vietän tätä nykyä myös enemmän aikaa kotosalla, ja baareissa ja juhlimassa tulee käytyä todella harvoin. Siitä jää todella hyvin rahaa säästöön. Pidän sisustamisesta ja paljon muuttaessa on tärkeää, että koti on viihtyisä: mutta monen tonnin huonekaluja meillä ei ole eikä tule.

Arjen säästöä syntyy myös kilpailutuksesta: olemme kilpailuttaneet netin, sähkön ja muut vastaavat, ja pienen vaivannäön ansiosta säästämme satasia vuodessa, mikä tarkoittaa jo lentolippujen hintaa Euroopan sisällä Düsseldorfista. Tästä säästöstä kuuluu kiitos Matteolle: jos olisin joutunut tuohon hommaan Saksassa, olisi meidän huusholli varmaan vieläkin netitön tai vastaavasti olisin onnistunut hankkimaan kielipuolena Saksan kalleimmat sopimukset.

Pohdin myös ääneen yhtä asiaa ruokapöydän ääressä eilen, kun juttelin tästä artikkelista ja suhteestamme taloudenpitoon. Nimittäin sitä, että tällä säästämisellä ei lähdetä haaveilemalleni pidemmälle matkalle. Jos haluaisimme järjestää esimerkiksi parin kuukauden irtioton kaukoidässä, se vaatisi roimasti enemmän suunnittelua ja kukkarönnyörien nipistämistä. Kyläilyreissut Suomeen ja Italiaan onnistuvat kun kustannukset ovat matalammat perheiden luona – ja olemme onnistuneet matkaamaan kivasti myös Euroopassa (kiitos tosiaan Düsseldorfin sijanti ja edulliset yhteydet). Mutta pidemmällä reissulla tilanne olisi ihan toinen, ja etenkin vauvan kanssa matkatessa se tulisi budjetoida ja suunnitella todella tarkkaan. Ehkä tästä olisi seuraavaksi projektiksi.

Onko kenelläkään samoja säästökeinoja käytössä?

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Bank Norwegianin kanssa. Bank Norwegian tarjoaa tällä hetkellä talletustilillä 1,75% talletuskoron 200.000€:n asti – mikä on yksi Suomen korkeimmista, ja tässä taloustilanteessa erittäin kilpailukykyinen korkoprosentti. Monilla pankeilla on nimittiäin tänä päivänä hyvin matala talletuskorko (tai vaihtoisesti jopa nollakorko, jolloin inflaatio saattaa syövyttää säästöjä), joten Bank Norwegianin talletustilillä saa säästöille vastinetta. Bank Norwegian tilillä ei ole tilinavausmaksuja, minimitalletusmaksuja tai nostorajoja, mikä erottaa sen monesta muusta pankista – ja mikä parasta, asiakkaiden talletukset kuuluvat myös Norjan talletussuojan piiriin. Lue lisää talletustilistä täältä, ja Bank Norwegianin lainoista täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Dickie the discount hawk torstai, 1 kesäkuun, 2017 at 17:57

  Nyt löytyi taas postaus josta en mieltäni pahoittanut. Näiden säästökonstien lisäksi ostosreissut pohjanmaalle valtavaan säästömarkettiin tekevät hyvää sekä hyödyntämällä kauppojen -30% elintarvikealennukset auttaa myös pitämään perheen ruokabudjetinkin kurissa 🙂

  Netistä löytyy myös hyviä ”näin syön alle kolmella eurolla päivässä” -vinkkejä…

  Hauskoja reissuja,

  • Reply lena | london and beyond maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 09:26

   Heippa Jorma,

   Me ei valitettavasti päästä Pohojanmaalle markettiin, mutta kaupassa tulee sitten tarkkailtua myös alennuksia ja yritettyä löytää fiksut tarjoukset! Aika paljon kokataan kotona, ja sitten laiskuuden iskiessä tilataan kotiin jotain.. onneksi se on Saksassa edullista.

   Kiitos ja hauskoa reissuja sinne myös:)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.