Suomen suurin matkablogiyhteisö

Voiko matkabloggaamisella elättää itsensä Suomessa?

Pressireissulla Vallettassa, Maltalla

Puhutaanpa tänään hieman yhdistelmästä matkabloggaaminen ja raha.

Bloggaaminen on nykyään kiinnostava ilmiö, etenkin kun sen yhteydessä puhutaan kaikkia kiinnostavasta aiheesta eli rahasta. Moni bloggaajakollega, itseni mukaanlukien, on hypännyt tämän vuoden puolella yrittäjäksi. Tämä on oikein hienoa, sillä viime aikoina on puhuttu paljon työnteon mielekkyydestä ja seitsemän päivän viikonlopusta. On puhuttu siitä, että tekijä nauttii työstään.

Bloggaajilla tilanne on usein yllämainitun kaltainen: blogi alkoi rakkaasta harrastuksesta, aihepiirin ympärillä joka oli kirjoittajalle tärkeä. Siitä tuli sitten työ, sellainen työ jota on ilo tehdä.

Olen tietenkin onnekas, että voin sanoa kuuluvani tähän joukkoon. Mutta yrittäjyys on silti myös epävarmuutta – vaikka se onkin antanut itselle paljon vapautta, upeita onnistumisen hetkiä ja upeita puitteita.

Maailmalla on lukuisia matkabloggaajia, jotka elättävät itsensä bloggaamalla matkoistaan

On kuitenkin heti alkuun todettava, että matkabloggaaminen ei ole automaattisesti asia joka saa rahan virtaamaan ovista ja ikkunoista. Ei maailmalla, eikä varsinkaan suomen kielellä kirjoitettuna.

Maailmalla on kuitenkin matkabloggaajia, jotka pystyvät itsensä käsittääkseni oikein hyvin elättämään matkailemalla ja bloggaamalla siitä. Hatunnosto minulta kaikille heille. Tähän joukkoon kuuluvat muun muuassa World of Wanderlust, Nomadic Matt, Expert Vagabond, The Blonde Abroad ja Adventurous Kate. Viimeisimmän kanssa olen ollut pressireissulla Maltalla, mutta noviisibloggaajana kolme vuotta sitten en valitettavasti tunnistanut häntä. Nykyminä olisi keskustellut aiheesta mielellään enemmänkin.

Esimerkkejä on olemassa enemmän, yllä mainittuna vain muutama alan iso nimi. Raja matkabloggaamisella tienaamisella on toki häilyvä siinä mielessä, miten määritellään itsensä pelkät blogitulot – monet matkabloggaajat tienaavat toki bloggaamalla, mutta ohessa tehdää muitakin aiheeseen suoraan tai löysästi liittyviä töitä.

Otetaan tähän väliin case study-tyylisiä esimerkkejä: miten matkabloggaamisella voi tienata rahaa?

Expert Vagabond -blogia kirjoittava Matthew kertoo artikkelissaan tienaavansa kuusinumeroisia summia vuodessa matkabloggaamalla. Hänen blogitulonsa koostuvat muun muuassa brändilähettiläsprojekteista, affiliate-markkinoinnista, kuvien myynnistä sekä erilaisista destination marketing -projekteista. Epäsuorista tavoista blogin ohella hän mainitsee freelance-kirjoittamisen sekä erilaisissa tilaisuuksissa puhumisen.

The Blonde Abroad -blogia kirjoittava Kiersten on puolestaan entinen uranainen, joka jätti työnsä ja mukavat puitteet taakseen Kaliforniassa ja lähti matkaan. Aluksi hän kertoo eläneensä noin 50$ päiväbudjetilla maailmalla, ja blogin kasvaessa nykyisiin mittoihin matkan varrella hän työllistää kuusi henkilöä. Tienestinsä hän saa affiliate-ohjelmien, konsultoinnin, sosiaalisen median markkinoinnin, destination marketing -kampanjoiden sekä sisällöntuotannon kautta. Hän myy myös verkkokursseja.

Pelkkä matkabloggaaminen ei tuo Suomessa rahaa ovista ja ikkunoista

On kuitenkin huomattava, että yllä käyttämäni esimerkit ovat englanninkielisiä. Esimerkiksi Expert Vagabond-blogin Matthew kirjoittaa englanniksi, ja hänen sivustollaan on hänen mukaansa arviolta noin 500,000 sivunäyttöä kuukaudessa. Mikä on iso luku yksittäiselle blogille. Tähän määrään on suomen kielellä kirjoitetun (matka)blogin todella, todella, hankala päästä. Mikään ei ole toki täysin mahdotonta, mutta aikamoisia taikatemppuja tuohon määrään tulee tehdä.

Suomessa tätä touhua rajoittaa väkiluku, eli se noin viisi miljoonaa potentiaalista lukijaa, plus ulkosuomalaiset päälle. Toki pienen kielialueen voi nähdä myös Suomen etuna: suomalaiset matkustavat paljon (joidenkin lähteiden mukaan jopa eniten maailmassa!), ja matkablogeja on helpompi löytää kuin englanninkielisestä blogiviidakosta. Eli isot luvut eivät ole automaattisesti avain onneen, vaan hyvällä kohderyhmällä voi myös päästä pitkälle.

Suomessa käsittääkseni ole tällä hetkellä yhtään matkabloggaajaa, joka elättää itsensä vain ja ainoastaan matkablogilla. Siis niin, että blogi on se ykkösjuttu ja pelkkä matkablogi tuottaisi palkan (minut saa mielellään korjata, mikäli olen väärässä). Blogin ja muiden juttujen yhdistäminen on kuitenkin tuonut elantoa joillekin bloggaajille.

Usein työnkuvaan kuuluu matkablogin lisäksi erilaisia markkinointitehtäviä ja sosiaalisen median konsultointia. Esimerkiksi ystäväni Veera Bianca aloitti matkabloggaajana, ja on nykyisin some- ja pr-ammattilainen.  Veeran mielenkiintoisen postauksen työstään ja tulot vuodelta 2016 voit lukea täältä.

Jos on ”maineen ja mammonan” perässä, olisi blogin aihepiiri pitänyt ehkä olla joku muu kuin matkailu alusta alkaen. Matkablogit ovat kuitenkin kovassa nosteessa ja Suomessa on todella paljon laadukkaita matkablogeja – on hienoa, että ala kasvaa. Lifestyle-, muoti- ja ruokabloggaajia sen sijaan on Suomessakin ammattibloggaajien joukossa enemmänkin (plus toki tubettajat ja instagrammaajat siihen päälle). Stilettikorkokanta-blogin Ulla on paneutunut syvällisemmin matkabloggaajien asiaan, kannattaa tsekata Ullan postaus aiheesta täältä.

Oma yritykseni alkoi matkabloggaamisen ansiosta

Kuulun siihen joukkoon, jolle matkabloggaaminen avasi ovia yrittäjyyteen. Blogi on kuitenkin vain pieni osa tulonlähdettäni – yhteistyöpostauksia teen valikoidusti mielekkäiden yritysten kanssa. Yhteistyöt ovat blogilleni yksi elinehto, mutta en halua täyttää blogiani liiaksi mainoksilla. Se ei hyödytä minua, eikä olemassaolevia yhteistyökumppaneitani.

Osa tuloistani tulee siis blogiyhteistöistä, ja suurempi osa erilaisista kirjoitus- ja konsulttitöistä. Teen asiantuntija-artikkeleita eri yrityksille ammattimaisesta bloggaamisesta, digimarkkinoinnista sekä ulkosuomalaisuudesta. Teen myös somemanagerointia, ja takeovereita esimerkiksi Instagramissa. Teen harvoin todella tarkoin valikoituja pressireissuja, sillä aikaa ei ole työn ja vauvan yhdistelmällä liiaksi asti.

Mitenkäs se kannattavuus? Joku kuukausi kiroan töiden vähäisyyttä, ja toisena kuukautena olen enemmän kuin tyytyväinen tiliäni tutkiessani. Sellaista se yrittäjyys on, ja on hyvä muistaa että on tämä muutakin kuin ne Instagramin viinikuvat toscanalaisessa maalaismaisemassa (EDIT: vaikka on se myös sitäkin, onneksi!). Välillä rakastaa maailmaa, välillä hajottaa. Tosin vuoden yritystä nyt pyörittäneenä olen oikein tyytyväinen kaikkeen ja ratkaisuuni.

Olen aloitellut blogijuttujen lisäksi oman sometoimiston pyörittämistä viime kuukausina, ja valikoimaan tulevat kuulumaan tiiviisti verkkokurssit nykyisten valmennusprojektin ja konsulttihommien lisäksi. Sometoimisto leenamari.fi:n sivuihin pääset tutustumaan tästä.

Kaikkea sitä. Enpä olisi joitain vuosia sitten taloustieteen luennoilla istuessani uskonut pyörittäväni omaa firmaa <3

Mitä ajatuksia postaus herätti?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Asko Leppilampi maanantai, 13 elokuun, 2018 at 06:34

  Tervehdys Lena!

  Kiitos erittäin mielenkiintoisesta postauksesta! Myös tämä keskustelu juttusi perässä avaa asioita. Oli hienoa lukea ajatuksiasi. Olen lukenut tämän aiemminkin, mutta ajatellut, että ei koske vielä minua tms. Mutta tilanne elää…

  Olen sikäli erilainen matkabloggaaja, että taidan olla 67-vuotiaana vanhin Suomessa? 🙂 Lähestynkin matkabloggaamista eläkeläisen näkökulmasta. Minulle tämä on todella mielenkiintoinen harrastus, jonka avulla voin myöhemmin aina muistella missä olen käynyt ja mitä kokenut. Noista syistä minä aloin kirjoittaa matkapäiväkirjoja. Minua siivittää myös halu auttaa muita matkaajia löytämään oikeat kohteet ja edulliset/kätevät tavat reissata ja löytää mielellään luksusmajoitus kuin parin tähden hotelli. Vaatimustaso on siis aika korkea.

  Nyt olen tullut vaiheeseen, että huomaan lukijamäärän nousevan. Työ alkaa tuottaa hedelmää. Heinäkuussa oli juttujani luettu jo yli 8000 kertaa, joka on mielestäni hyvä määrä. Keskimääräinen lukijamäärä päivässä on nykyisin noin 200. Minun mielestäni se on hyvä lukema reilun vuoden postailun jälkeen, mutta epäröin silti alkaa vielä ”myydä” itseäni. En tee tätä rahan vuoksi nyt enkä tulevaisuudessa, sillä työelämä on takana ja pienikin eläke riittää tarpeisiini. Silti mielessä pyörii, että voisin lähteä eläkeläisten/seniorien edustajana ”minne vaan” kokeilemaan ja testaamaan uusia paikkoja. Sen vuoksi yritän oppia teiltä ammattilaisilta tapoja tehdä itseään tuta. Olenkin jo kokeillut sitä, että ilmoittelen tuleviin majapaikkoihin tekeväni blogikirjoituksia. Joskus olen saanutkin erityiskohtelua kuohuviinipullon, ehkä paremman huoneen tms. muodossa, kun tietävät, että juttu tulee joka tapauksessa 🙂 Siitä pidän kuitenkin huolen, että tuollaiset eivät vaikuta kirjoitteluuni. Kehun, kun on aihetta ja moitin, jos on syytä. Lukijat saavat varmasti aidon kuvan kokemuksistani.

  Kaikki neuvot, ajatukset ja vinkit otetaan mielellään vastaan sinulta ja lukijoiltasi. Yritän etsiä itselleni rohkaisua ottaa seuraavan askeleen. Kiitos sinulle!

  PS. Jos saat vihiä, että jokin taho tarvitsee ”erilaista” näkökulmaa, minuun voi ottaa yhteyttä. Voin lähteä yleensä melko nopeallakin aikataululla, ellen satu olemaan matkoilla 🙂 Niitä nimittäin mahtuu vuoteen aika paljon.

 • Reply Heidi - Delux-Retkiperhe lauantai, 6 tammikuun, 2018 at 12:56

  Mahtava postaus ja tykkään sun tyylistä kirjoittaa tosi paljon. Hyvä, että puhutaan avoimesti myös kaupallisuudesta, joka on minusta yksinomaan hyvä asia. Toki oma taustani markkinointiviestinnän parissa vaikuttaa näkemyksiini. Ihanaa matkailuvuotta 2018 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 7 tammikuun, 2018 at 08:36

   Heidi, iso kiitos kommentista! 🙂 Kiva kuulla, että tykkäät. Olen samaa mieltä, mun mielestä kaupallisuus on asia joka hyvin toteutettuna toimii blogeissa hyvin (tätä mietin lähes päivittäin, sitä miten se toteutetaan mahdollisimman hyvin). Toki se aiheuttaa aina keskustelua, mutta sen keskustlun avulla voi aina kehittää toimintaa eteenpäin. Ihania reissuja myös teille, palaamisiin 🙂

 • Reply Urbanex Ninja sunnuntai, 17 syyskuun, 2017 at 09:41

  Meidän mielestämme suomalaisen matkablogin mielenkiintoisin vaihe on juuri käynnistynyt, sillä esimerkiksi Cisio muutti juuri hiljattain blogin määrityksiä. Enää blogin ei tarvitse mukautua ikiaikaisiin muotteihin. Nyt blogi voi olla ihan mitä sen itse haluaa olevan kunhan se sisältää päivittyviä postauksia. Tuo muutos tuo varmasti mielenkiintoisia kirjoittajia lisää blogimaailmaan. Mekin löysimme itsemme keskeltä blogiskeneä, vaikka perinteisen blogin muottiin emme menekään.
  Pohdiskelimme juuri aloittelevan bloggarin silmin blogimaailmaa. Oli mukava lukea täältä, että Suomessakin on niitä jotka elättävät itsensä matkablogilla ja sen tuomille lisätöillä. Juttu uusista blogin määritteistä sekä päätelmistämme löytyy täältä: http://urbanex.ninja/matkablogit-ja-matkabloggarit/

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 18 syyskuun, 2017 at 08:03

   Moikka! Kävinkin lukemassa teidän juttunne, siellä oli paljon hyviä huomioita! Mä en ole enää tuohon Cisionin listan kriteereihin paneutunut, muistelen vain tuliko jossain vaiheessa muutos että kirjoittajan tulee asua Suomessa? Saa korjata jos olen väärässä 😉 Kiva uusi tuttavuus tämä teidän bloginne, jään seuraamaan!

   • Reply Urbanex Ninja keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 17:25

    Kriteerit ovat tosi löyhät. Kai niissä on sitten mahdollisuus soveltaa. Tuntuu että ne ovat Cisiollakin hakusessa kun tuoreimmasta listauspostaiuksesta blogin uudet määritelmät hävisivät. No onneksi sain nuo myös itselleni sähköpostiin.

 • Reply Hannele sunnuntai, 17 syyskuun, 2017 at 09:13

  Voi olipa kiinnostava postaus! Kiitos siitä :). Bloggaaminen ammattina on edelleen tuore asia ja kiinnostaa varmasti monia. Myös tienaamiskeinoja (ja tasoja) on tässä niin monia kuin on tekijöitäkin, eli kiva, että avaat omaa tulokulmaasi :).

  Hannele

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 18 syyskuun, 2017 at 08:01

   Kiitos kommentista Hannele, tosi kiva löytää blogisi myös 🙂 Uskon tämän aiheen kiinnostavan, ja ainakin lukukerrat kertovat että tätä juttua on luettu paljon. Toivottavasti avasti vähän tätä alaa, matkabloggaus kun ei ole aina mikään kultakaivos 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää keskiviikko, 24 toukokuun, 2017 at 04:28

  Tosi kiva lukea vähän bloggaajan muustakin elämästä kun yleensähän päästään lukemaan paljon niitä matkajuttuja. Tsemppiä hirmuisesti uuteen uraan ja myös siihen vauva-arkeen, sekin antaa omat haasteensa. Kuulostaa hienolle!

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:44

   Kiva kuulla Paula että juttu kiinnostaa, mä luen itse mielelläni näitä juttuja ja siksi oli kiva kirjoittaa aiheesta. Täytyy myöntää että onhan tässä omat haasteensa, mutta lopulta kaikki lutviutuu – onneksi Matteo on isyyslomalla niin ehtii enemmän. 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 10:23

  Kiinnostavaa pohdintaa. Hyvä pointti myös tuo, että suuret seuraajaluvut eivät aina ole avain onneen, vaan usein markkina-arvo syntyy siitä, miten blogi tavoittaa kohderyhmänsä. Kiitos myös hyvästä koulutuksestasi viime bloggaajatapaamisessa. Seuraava aihepiiri voisikin olla nämä erilaiset blogiin liittyvät ansaintakeinot. Mulle ainakin tässä tekstissä vilisi termejä, joita en ymmärtänyt.

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:43

   Kiitos Annemaria! Ja tosi kiva kuulla, että koulutus oli onnistunut ja toi ajateltavaa – se on aina tarkoitus. Laitetaan muuten korvan taa tuo vinkkaamasi koulutusaihe, ja välitän viestin eteenpäin. 🙂

 • Reply Tarantella tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 10:13

  Hyvä, Leena!
  Asiallista asiaa, ei sitä kevyttä höpötystä, jota muutamat suoltavat jatkuvana tajunnanvirtana. Se myös on mielestäni hyvä, ettet liiaksi sotke perhe- ja vauva-asioita blogiisi. Niitä kotikuulumisia ei blogivieras tahdo jaksaa lukea. Jatka samalla linjalla! ?

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:41

   Tarantella, iso kiitos kivasta kommentista! 🙂 Kiva kun viihdyt blogin parissa. On myös ollut ihan tietoinen päätös jättää perhe ja vauvajutut takavasemmalle, en halua laittaa vauvaa nettiin. Toki blogini olisi varmasti isompi jos vauva olisi enemmän mukana ja vauvajuttuja enemmän – mutta se ei olisi mukavaa eikä tämän blogin linjassa. Joten kiva kuulla, että matkajutut kiinnostavat myös 🙂 kivaa kevään jatkoa!

 • Reply Nomadi tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 09:29

  Itse elättelen toivoa, että blogista voisi jossain vaiheessa saada pikkuisen lisätienestiä reissun aikana – en kuvittelekaan, että pystyisin sillä itseni elättämään, mutta jos se muuttaisi nollatulot vaikka muutaman kympin tuloiksi, olisihan sekin jotain. Tai jos vaikkapa yhteistyöpostauksilla saisi jotain majoitusta tai aktiviteetteja halvemmalla tai jopa ilmaiseksi, sekin olisi hienoa. Pelkään kuitenkin, että lukijamääräni ovat sen verran mitättömät etteivät yhteistyöpostaukset ole firmoille kovin houkuttelevia ja olen myös perisuomalaiseen tapaan turhan ujo tyrkyttämään palveluksiani. Ei oikein kehtaa ottaa firmoihin yhteyttä tarjotakseen tällaista mahdollisuutta!
  Mutta jos ei mitään muuta, on blogin pitäminen ainakin mukava harrastus, tapa ilmoittaa ystäville ja kylänmiehille missä ollaan ja mitä tehdään ja tapa varmistaa, että muistot matkoilta säilyvät vuosien vieriessä!

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:40

   Mä uskon blogien voimaan, ja siihen että blogilla voi ehdottomasti tienata lisätuloja niin halutessaan. Toki kohderyhmä ja sisältö pitää olla kunnossa, mutta ehdottomasti kannattaa lähteä tavoittelemaan yhteistöitä ja muita juttuja blogin kautta jos siltä tuntuu. Kannattaa myös olla itse aktiivinen, ja olla yhteydessä mahdollisiin tahoihin jotka kiinnostavat.

   Itse opin pois tuosta ujoudesta UK aikoinani, ja aloin miettiä että perhana, antaa mennä vaan, ei tässä ole hävittävää. 🙂 Tiedostin että itseni markkinointi voi olla hankalaa, joten tein töitä sen eteen, vaikka nykyäänkin miettii esim hintojen osalta että ”kehtaako” pyytää tätä ja tätä summaa. Mutta sitten mietin, että toki työstä pitää saada sen arvoinen palkka. Tsemppiä blogin kanssa ja ehdottomasti verkot vesille!

 • Reply Fiia tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 02:19

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Minäkin, niinkuin monet muutkin varmasti, haaveilen siitä, että vielä joku päivä vois jotakin tuloja saada bloggaamalla. Yrittäjäksi ryhtyminen on kuitenkin tässä vaiheessa vielä aika kaukainen ajatus, mutta ehkä sitten joskus tulevaisuudesta. Aiheesta on kuitenkin mukava lueskella ja oppia lisää matkabloggamisella tienaamisesta näin suomalaisesta näkökulmasta!

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:37

   Kiitos Fiia! Ja tsemppiä blogiuralle, mä uskon että blogin kautta avautuu hurjasti mahdollisuuksia – kunhan tietää mikä toimii itsellä ja mikä ei. Eli dream big, ja kannattaa aloittaa vaikka pienemmin ja tutkia sitten mahdollisuuksia. En minäkään vielä pari vuotta sitten ajatellut että blogi olisi isompi juttu – ja tässä sitä ollaan. 🙂

 • Reply Scenic Road Hunters / Miika maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 20:37

  Tämä oli oikein mukavaa luettavaa. Yrittäjiä tarvitaan aina, joten hienoa kun olet siihen ryhtynyt.

  Mä en oikein jaksa uskoa, että pelkällä matkabloggaamisella voisi Suomessa pärjätä (riippuu toki kuluistakin) mutta yhdistelemällä siihen kaikenlaista muuta, se voi hyvinkin olla mahdollista ahkeralle.

  Mullakin on tosiaan toiminimi kaikelle mediatouhuille (bloggaaminen mukaan lukien) mutta se on pienimuotoisuudestaan johtuen sivutoimista.

  Tsemppiä vielä sun yrittäjyydelle!

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:36

   Kiitos Miika! 🙂 Tuo matkabloggaamisen osuus on tosiaan aika pieni verrattuna moneen muuhun juttuun, mutta toivotaan että myöhemmin se kantaisi hedelmää. Ala kuitenkin kasvaa tosiaan koko ajan. Annika kuitenkin toi esiin alla hyvän pointin – affimarkkinointi ei ole Suomessa kovinkaan kannattavaa esim matkabloggaajien osalta, kun lukijamäärät ovat melko pienet verrattuina muihin blogeihin. Se on aika iso tulonlähde kv maailmassa monelle. Toiminimi on muuten hyvä olla, jos joskus haluaa tehdä blogijuttuja enemmänkin, ei tartte sen kummemmin miettiä sitten byrokratiaa!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 20:12

  Todella hyvä postaus :)! Kiva, kun käsittelet aihetta tästä näkökulmasta ja vieläpä hyvällä tavalla neutraalisti. Toivotaan, että parin vuoden päästä Suomessa on useampikin matkabloggaaja, joka pystyy elättämään itsensä pelkällä blogilla niin halutessaan :)!

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:34

   Kiitos Jerry!! 🙂 Neutraali lähestymistapa oli tarkoitus, tai ainakin sellaisen hypen välttäminen. Tarkoitus oli tuoda esiin monia eri puolia. Toivotaan että ala kasvaa, ja hei… miksei kasvaisi! Uskotaan tähän juttuun ja tehdään paljon töitä, niin tuloksia alkaa näkyä!

 • Reply Jenna / Huge passion for life maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 20:11

  Mun mielestä on niin hienoa, että sä olet uskaltanut hypätä yrittäjän arkeen ja oot seurannut unelmiasi! 🙂 Hyvä, että olet tuonut esille juurikin, että monille blogi tuo mahdollisuuksia ja sen ansiosta pääsee tekemään eri projekteja, jotka eivät ole matkusteluun sidottuja. Blogi on kuitenkin monella tapaa työnäyte.

  • Reply lena perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 09:33

   Kiitos Jenna rohkaisusta! Mun mielestä on tärkeää, että porukka ymmärtää että tässä ei tule rahaa ovista ja ikkunoista, vaan tulonlähteitä on monia ja joskus menee paremmin, joskus huonommin. Mä olen ajatellut blogin usein työnäytteenä, ja sitä kautta tulee uusia juttuja. Eli ikäänkuin cv. 🙂

 • Reply Wave to Mummy maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 19:45

  Mielenkiintoinen postaus. Bloggauksella itsensa elattaminen on toki vaikeaa oli se blogisuuntaus mika tahansa. Ma nakisin etta varmaan parhaiten saisi sita patakkaa jos profiloituisi esim bloggaamaan niista alueista joissa suomalaiset (ja nimenomaan ne jotka eivat valttis englantia niin hyvin ymmarra) kay. Ja sit siita luomaan sita laajaa some sun muuta asiantuntemusta jota voi vieda muillekin alueille.

  Mut tietty mahan en oo matkabloggaaja – ehka oikeet matkabloggaajat on eri mielta!

  • Reply Esa maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 22:58

   Ainakin omassa matkablogissani tuo pitää paikkansa, että eniten luetaan suomalaisten suosikkikohteista. Kanarian postaukset ovat blogissani luetuimpia, eivät postaukset eksoottisista kohteista.

   • Reply lena tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 16:01

    Olette molemmat ihan oikeassa – jos mä asuisin Helsingissä niin perustaisin varmasti Tallinna-aiheisen blogin 😀 Kun reissaa kohteissa, joissa suomalaiset käy aika ”vähän” eli joku Taipei tms, niin liikenne on noihin juttuihin aika vähäistä. Mun pari hassua Tallinna-juttua menestyy tosi hyvin, ja olis kiva kirjoittaa sieltä lisääkin koska se nyt vaan on niin pop suomalaisten kanssa. Siitä ois helppo lähteä jalostamaan omaa asiantuntija-roolia. 😀

 • Reply Laura / Kaiken maailman matkoja maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 19:03

  Näitä juttuja on kyllä tosi mielenkiintoista lukea! Niin paljon erilaisia tapoja ja tyylejä saada leipä pöytään ja pitää blogia ja jokaisella bloggaajalla on vähän eri käsitys työstään. Itselläkin on herännyt viimeaikoina iso halu lähteä kehittämään blogia eteenpäin, tosin ihan harrastusmielessä, mutta kuitenkin, joten tällaisten postausten lukeminen on enemmän kuin kiinnostavaa. Muutenkin olen itse viime aikoina paljon pohtinut juurikin sitä, millä tavalla itse haluaa rahansa tienata, ja mikä olisi itselle se mielekäs työ ja tällaiset postaukset luovat uskoa siihen, että siinä klo 8-16 toimistoduunissa ei ole koko totuus. Onnea yrittäjyyteen! 🙂

  • Reply lena tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 15:56

   Kiva kuulla Laura, että aihe kiinnostaa! Tyylejä on monia ja tapoja on monia, mikä on tosi kivaa – jokainen voi valita ne toimivimmat tavat itselleen. Hienoa kuulla, että blogin kehittäminen kiinnostaa, joten toivotaan että tästä oli apua. Aika moni on muuten alkanut juuri miettiä sitä omaa uraansa ja ammattiaan – ja sen mielekkyyttä. Mikä on mun mielestä ihan tervettä, koska niin paljon aikaa töissä viettää että on ihan arvostettava asia että työ on kivaa.

   Kiitos Laura tsempistä!

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 18:53

  Hyvä ja (matka)bloggaamalla ansaitsemista avaava kirjoitus! Hyvä, kun toit esiin tuonkin, etteivåt edes nuo isot nimet tienaa PELKÄSTÄÄN bloggaamalla. Vaikka heille varmaan jo jutuistakin maksetaan, iso (?) osa tuloista tulee muualta, esimerkiksi juuri konsultoinnista, esiintymisistö tai e-kirjoista kuten WOW-blogin Brookella. Blogilla luodaan se yleisö, jolle muita tuotteita voi kaupata (tämä kirkastui minulle viime kesänä matkabloggaajakonferenssissa). Sulla on kaikki edellytykset yrityksen menestymiseen 🙂
  Itse asiassa, noista isoista blogeista on tullut aika tylsiä kasvun myötä. Luulen, että lukijat hakeutuvat yhä useammin pienempien blogien ja aidompien kokemusten pariin. Itse ainakin luen mieluummin suomalaisia blogeja kuin noita vähän pinnallisia jättiblogeja. Tässä on varmaan markkinarakoa tulevaisuudessa.

  • Reply lena tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 15:54

   Kiitos Heli, tosi kiva että pidit! Tulot kertyvät isoilla nimillä myös tosiaan muualtakin, ja moni tekee esimerkiksi konsultointia matkabloggaamisen ohessa. Blogilla luodaan yleisö, ja sitten siitä siirrytään muuhun. Tämä on ollut osittain oma suunnitelmani myös, koska aika alussa ymmärsin jo että matkablogeilla ei vaan ole toistaiseksi niin paljoa kysyntää kuin esim ruokablogeilla. Ja onhan se ymmärrettävääkin: matkablogeja seurataan kausiluontoisemmin. Kiitos uskosta tähän mun toimintaan, oma fiilis positiivinen vaikka välillä ketuttaakin. Mä yritän päästä sinne Roomaan niin voidaan pohtia asiaa prosecon kera 😀

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 18:23

  Tosi hyvä pointti huomioida tuo, että monet kv-bloggaajatkaan eivät välttämättä saa koko tienestiään blogista suoraan, vaan enemmänkin blogin ansiosta saaduista muista projekteista. Toki sitä silti monet mainostavat tyylillä ”näin tienaan kuusinumeroisen summan matkablogillani”, mikä ei välttämättä ole ihan suora totuus 😛
  Suomessa on mielestäni hankala elättää itsensä matkabloggaamisella mm. siksi, että tuntuu, että suomalaiset lukijat ovat ehkä enemmän tarkkoja mainonnan suhteen (eli sitä ei haluta liikaa nähtävän) ja lisäksi monien kv-bloggaajien käyttämä affiliate-mainonta on aika mahdotonta saada tuottavaksi suomalaisten matkablogien lukijamäärillä. Näin ainakin omasta mielestäni tällä hetkellä, ehkä nämäkin vielä muuttuu jossain välissä 🙂

  • Reply lena tiistai, 23 toukokuun, 2017 at 15:51

   Annika, mä itseasiassa yritin juuri etsiä tuolle ”kaikki tulot eivät tule blogista” väittämälle todisteita, ja sitten löysin omalta lukulistaltani nuo Kerstinin ja Matthew’n raportit tulojensa koostumisesta. Eli ihan totta, todella harva taitaa sillä pelkällä blogilla tienata, vaan mukana on paljon muutakin. 🙂

   Suomalaiset lukijat ovat muuten tosi tiedostavia mainonnan suhteen, mikä on sinänsä hyväkin juttu. Tosin olen sitä mieltä, että pitää myös ymmärtää että harva bloggaaja lähtee mukaan ”mihin tahansa” mainontaan ja mainokset ovat osa tulonlähdettä – niissä ei ole mitään pahaa vaan parhaassa tapauksessa niistä hyötyvät kaikki. Tosin affimainontaa on varmasti hankala saada kunnolla toimimaan suomenkielisessä blogissa, luvut on niin pieniä!

 • Reply Sisko maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 18:23

  Aina hyppy tuntemattomaan (yrittäjyyteen) vaatii rohkeutta. Toivotaan että kaikki jatkuu hyvin! 🙂

  • Reply lena maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 19:10

   Iso kiitos tsempistä Sisko! Jännäähän tämä on, mutta myös palkitsevaa <3

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 17:49

  Kaikki on mahdollista ja on todella upeaa, että olet valinnut itsellesi unelmien työn! Matkabloggaamisellä voi varmasti itsensä elättää Suomessa, mutta kovaa työtä se vaatii. Onnea valitsemallesi tielle, uskon sinuun kuin metrin puttiini 😉

  • Reply lena maanantai, 22 toukokuun, 2017 at 19:09

   Kiitos Rami! Luotan sun metrin putteihin (toisinkuin se TA:n leidi Matkamessuilla), joten kiitos 😀 Mä en hetkeäkään usko että matkabloggaamisella itsensä elättämäinen olisi jotenkin mahdotonta tulevaisuudessa, joten suurella innolla tulevaa kohti!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.