Suomen suurin matkablogiyhteisö

5+1 syytä, miksi Saksa on loistava maa asua

Kuten tiedätte rakkaat lukijat, minun ja Saksan tarina oli kaikkea muuta kuin rakkautta ensisilmäyksellä. En alunperin halunnut muuttaa Saksaan ollenkaan, ja maa ei ollut koskaan ollut listani kärkipäässä asuinpaikkoja valitessa. Eikä oikeastaan matkailumaanakaan, olinhan käynyt maassa muutaman kerran vain läpikulkumatkalla.

Mutta niin se elämä vie, ja me päädyimme Düsseldorfiin. Puolentoista vuoden asumisen jälkeen alkaa nähdä uuden kotimaan hyvät puolet – ne puolet, joita tulee ikävä kun täältä lähdemme.

Listasin 5+1 syytä, jotka tekevät Saksasta mainion maan asua. Ei missään sen erikoisemmassa järjestyksessä.

1 Sijainti keskellä Eurooppaa

Saksa on matkailijalle todella monipuolinen kohde, ja sen sijanti mahdollistaa matkailun monessa Euroopan maassa.

Saksa on toki suuri maa ja eri puolilta Saksaa pääsee kätevästi erilaisiin paikkoihin – meiltä Düsseldorfista ajelee nopeasti esimerkiksi Belgiaan ja Hollantiin. Sekä Reininlaakson ihaniin kyliin ja Kölniinkin on puolen tunnin ajomatka. Joka viikonlopulle riittää tutkittavaa.

Paikkoja, joissa olemme reissanneet Düsseldorfista käsin kerran tai useammin:

Nijmegen, Hollanti

Reinin jokilaaksojen kauniit kylät, muun muuassa Linz (kuvassa yllä)

Amsterdam ja Hollannin rantakohteet parin tunnin ajomatkan päässä

Eifelin kansallispuisto Saksan ja Belgian Rajalla

2. Terveydenhuolto

Saksalaisesta terveydenhuollosta saisi pidemmänkin artikkelin aikaan, ja ehkä vielä joskus sellaisen kirjoitankin. Mutta lyhyesti: parempaa terveydenhuoltosysteemiä en ole vielä tavannut. Toki olen aina ollut ns. perusterve, enkä ole tarvinnut raskautta lukuunottamatta juurikaan lääkärin palveluita.

Otan esimerkin: Matteolla jumiutui selkä, ja hän joutui käymään lääkärissä. Hän käveli naapuriin lääkärin vastaanotolle, sai ohjeet selän kuntoutukseen sekä lääkkeet, ja tuli apteekin kautta kotiin. Tämä kaikki 40 minuuttia siitä, kun hän päätti lääkäriin lähteä.

Raskauden seurantakin on omaa luokkaansa, ja kävin 9kk aikana ultrassa noin 13 kertaa (kyseessä normaali raskaus, ja käytännöt vaihtelevat, mutta meillä näin). Kyllähän se kirpaisee yrittäjänä maksaa sairaanhoidosta satoja euroja kuukaudessa, mutta pitää muistaa että saa sille rahalle vastinettakin.

Lue ajatuksiani raskaudesta ja synnytyksestä Saksassa täältä.

3. Ihmiset

Vaikka saksalaisiin kommunikointitapoihin saattaa etenkin kielitaidottomana kestää hetki päästä sisälle, ovat ihmiset täällä Düsseldorfissa olleet pääosin erittäin ihania.

Tietysti joskus tulee tilanteita esimerkiksi asiakaspalvelutapahtumissa, jolloin ajattelee että ehkä hymy tai asenne voisi merkittävästi parantaa tilannetta – mutta näin yleisellä tasolla puhuttaessa täällä ollaan melko sosiaalisia. Viime viikolla olimme parkkihallin hississä, ja hissiin tultaessa ja poistuttaessa jaettiin tervehdyksiä, juteltiin niitä näitä ja toivotettiin hyvät päivänjatkot – mielestäni se on kivaa ihmisten huomioimista. 

Saksalainen ei halua missata aurinkoa, vaan ulkoilee aina tilaisuuden tullen. Düsseldorfin satama-alueellä lähellä on uima-ranta, joka täyttyy hyvällä säällä.

Kiitoksen ansaitsevat myös  etenkin naapurimme, jotka ovat ottaneet meidät erittäin hyvin vastaan alueella, jossa olemme lähes ainoat ulkomaalaiset asukkaat. Olen ystävystynyt naapurini kanssa, ja vietämme usein aikaa vauvojen kanssa lenkkeillen ja kahvikupin äärellä. Muutkin naapurit jututtavat ahkerasti, kutsumme toisiamme kylään puolin ja toisin, ja autetaan jos on tarvis. 

Eau de Cologne -blogin Johanna kirjoitti mainion artikkelin saksalaisesta puuttumiskulttuurista, kannattaa lukea!

4. Elintaso

Mitäpä sitä kiertelemään – Saksassa on erittäin kuluttajaystävällisin elintaso. Palkat ovat myös kohtuulliset, ja hinnat  mielestäni hyvin kilpailukykyiset.

Vaikka Düsseldorf lukeutuukin yhdeksi Saksan tyyriimmistä kaupungeista asua muiden suurten kaupunkien rinnalla, asumisemme on suorastaan edullista. Kauppareissulla laskun maltillinen loppusumma ilahduttaa, ja ravintoloissakin voi käydä usein kun se ei vie konkurssiin.

Düsseldorfin parasta pizzaa saa italialaisen ystäväpiirimme mukaan Romantikasta, jossa pizzan hintakaan ei päätä huimaa: ylläoleva pizza maksaa noin kuusi euroa

Saksasta on myös edullisempi matkustaa kuin Suomesta, koska kilpailua on Düsseldorfissa runsaasti. Meidän poppoo lentää Firenzeen anoppilaan samalla hinnalla suoraan Air Berlinillä, kun matkustaisin junalla Kuopiosta Helsinkiin.

Välillä somekanaviani seuratessani näyttää siltä, etten muuta teekään kuin matkusta – ja paljonhan sitä reissussa olenkin. Totuus on kuitenkin se, että lähellä on niin paljon kaikkea nähtävää ja lentoliput ovat edullisia, joten matkailu ei kurita kukkaroa liiaksi.

5. Ilmasto

Ilmastopakolaisuus Saksassa ei liene se suostuin ilmastopakolaisuuden muoto, mutta tässä on perää: Saksan ilmasto on paljon suotuisampi sellaiselle suomalaiselle, joka ei talvesta niin välitä. Toki Keski-Euroopan märkä talvi ei ole se kaikista ihanin, mutta kevät tulee ajoissa ja kivat säät jatkuvat usein pitkälle syksyyn.

Olipa nyt maaliskuussa muutamaankin otteeseen 20-25c asteen lämpötiloja Düsseldorfin korkeudella, mitkä otin ilolla vastaan. Silloin on kiva mennä vaikka ulos syömään ystävien kanssa, kuten maaliskuun alussa Zonsissa teimme. Kuva yllä keväiseltä terassilounaasta.

+1 Suomalaisen on helppo olla Saksassa

Saksalaiset pitävät suomalaisista. Saksalaisilla ja suomalaisilla on mielenlaadussa jotain, joka saa meidät usein pitämään toisistamme. Suomi näyttäytyy saksalaiselle eksoottisena kohteena pohjoisessa,  se kiehtoo ja moni on jopa Suomessa käynytkin; yleisesti ottaen suomalaisilla on Saksassa oikein hyvä maine. Maistraatissa Suomen passi aiheutti jonoa takanamme, sillä virkailija halusi selata sen kuvineen alusta loppuun. Kun se on kuulemma niin ihana eläinkuvineen, ja samalla saimme kuunnella muutaman matkakertomuksen Suomen reissuilta).

Ehkäpä Voice of Germanyn tuomarina toimivalla Sunrise Avenuen Samu Haberilla on myös jotain tekemistä asian kanssa, sillä ihana ja suloinen Samu on sulattanut jo muutaman tutun sydämet. Samu on mahtavaa mainosta suomalaisille ja suomimiehille täällä Saksassa!

Mikä ajatus sinulla on Saksasta asuinmaana?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Etta seli keskiviikko, 18 syyskuun, 2019 at 07:57

  Asunut nyt Saksassa n. 14 vuotta, josta siitä on 14 vuotta liikaa. Nimenomaan huonot kokemukset lääkäreistä ja Ulkomaalaisia kohdellaan huonosti. Sairastuin raskausmyrkytykseen ja diabetekseen ja jouduin sairaalaan. Hoitovirheitä tuli. Voisin kirjoittaa kirjan tästä. Yhtenä pienenä esimerkkinä.. Vieressä oleva nainen sai minun vahvat verenpainelääkkeet ja hän itse oli raskaana. Jos sairastut raskauden aikana ja joudut sairaalaan(tämä Stuttgartissa muuten) ei ole poliklinikkaa tai osastoa jossa ovat vain raskaana olevat vaan siis olin muiden sairaiden potilaiden kanssa samassa huoneessa. Vaihtuvuus oli kova. Oli virtsa ja munuaistulehduspotilaita ja gynekologissa operoinneissa olevia huonekavereita . Meillä ei ollut edes väliverhoja yksityisyyden suojaksi! Eräs Saksalainen huonekaverini huomasi että lattialla ollut veriläntti on ollut n. Viikon siellä, siivoojaa ei näkynyt. Ja tästäpä tuli mieleen, että täällä on tämä todella ”huiput” Hausarzt palvelut. Olen nähnyt todella vamhanaikaisia ultraäänilaitteita. Entä lastenlääkärit? Pienet ahtaat ja likaiset huoneet, jossa takuuvarmana tarttuu kaikkimahdollinen, kun huoneessa odottaa n 20 ihmistä ja Ei ole istumapaikkoja. Lastenääkäri ei osaa ottaa verta käsivarresta vaan ottaa sen kämmenselästä. Voi kuvitella mikä kipu siitä tulee! Lapseni kärsi jo aivan pienestä saakka vatsakivuista ja ehdotin laktoositestiä.. Ei saksalaislääkärin spekulointi on parempi kuin diagnoosi oikein tehtynä eli vastaus oli pienillä lapsilla on usein vatsa kipeä. Kolmen vuoden päästä saatiin kuitenkin selville että maitohan se on joka saa lapsen antamaan ”ylet”. Mikä vääryys! Päiväkodissa kylän naiset tekevät ruokia. Siis lähinnä lämmittävät, meillä oli täällä iso mikroaaltouuni ja ruokahygieniasta ei ole tietoakaan. Neljä vuotias lapseni lähetettiin ulos talvella ilman päähinettä, sai korvatuleduksen. Hakiessani häntä kotiin oli aikuisella päiväkpdintyöntekijällä pipo päässä. Olen myös lapseni hakenut päiväkodista kotiin housut kissanulosteen peittämänä. Menin silloin lastenlääkäriin, tyhmä kun olin ja luulin että nyt lähtisiasiat etenemään lasten laiminlyönneitä. Ei mitään tapahtunut. Muuten vielä tuosta kun pääsee ja lähetään nopeasti erikoislääkärille. Sain lähetteen keuhkolääkärille, joka sanoi että Hausarzt on väärälle lääkärille kirjoittanut lähetteen. He eivät tee tälläistä tutkimusta vaan tutkimuksen tekee joku sairaala, johon Vain Hän saa kirjoittaa lähetteen. Ihmettelin tätä monimutkaisuutta. Miten sitten muuten Hausarzt olisi minut oikeaan paikkaan saanut ellei olisi tätä ”väärää” lähetettä kirjoittanut. Kyse oli kanamuna allergiasta ja siitä aiheituvista oireista. Tietosuoja on toinen vakava ongelma täällä. Olen ollut huoneessa jossa on tietokone päällä ja siinä on edellisem asiakkaan veriarvot. On otettu hepatiittiarvoja ja borreliooseja… On nimet näkyvillä ja syntymäajat. Ei mukavaa! Tulen kotiin Suomeen tästä ”paratiisista” HETI kun mahdollista.

 • Reply Susannastravels lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 23:27

  Ilmeisesti Saksassa tulisi olla sairasvakuutus myös lomalaisilla, kun Bavarian sairaalassa sai turistina erittäin huonon kohtelun eikä hoitoa/silmätippoja saanut. Kela kortista ei ollut heillä mitään tietoa kuten ei paljoa muustakaan. Ilmeisesti näissä Keski-Euroopan maissa saa lääkärissä paremman kohtelun, kun maksaa vakuutuksen. Sitä ei tulisi kuitenkaan vaatia turisteilta, jotka viettävät maassa ehkä muutaman päivän tai viikon. On erittäin hirveää kohtelua sysätä ulkomaalaiset turitit syrjään, jos ei maksa vakuutusta kun ei maassa asu.

 • Reply Susannastravels lauantai, 27 toukokuun, 2017 at 23:24

  Minulla on vain huonoja kokemuksia Saksan etenkin Bavarian sairaalasta, pikkukaupungissa jossa olin oli epäpätevä lääkäri joka joutui kysymään toiselta lääkäriltä neuvoja. Hän myös kysyi onko varaa maksaa, josta tuli minulle kyllä todella kummallinen olo pitkäksi aikaa ja vieläkin ihmetyttää vaikka tämä tapahtui helmikuussa. Minuun suhtauduttiin kuin johonkin avaruusolioon ja kysyttiin varakkuutta lääkärissä, mutta lääkäri ei itsekkään ollut syntyperäinen saksalainen. Hän ei suostunut tarjoamaan mitään hoitoa minulle siksi kun olen ulkomaalainen ja kyllähän se otti päähän silloin. Niin törkeää kohtelua en ole vielä muualla saanut, vaikka kaipa vastaavaa voi muuallakin tapahtua maasta riippumatta. Sitten hän sanoi että tule uudestaan viikkojen päästä jos ei vaiva mene ohi ja käski minun ostaa antibiootti silmätippoja sekä mennä Suomeen lääkäriin. Niin Suomeen, kun matkailen koko ajan pitäisi tässä lennellä edes takaisin ja maksaa sekä lääkäri että lennot. Hän tekeytyi sen jälkeen ettei ymmärtänyt enää englantia. Antibiootti silmätippoja ei tietenkään Saksassa ilman reseptiä saa kun lähes kaikki on Saksassa reseptillä vain, joten vaiva sai jäädä kun ei kerta hoitoa saanut edes sairaalaan menemällä. Minulla ei yleensä ole koskaan edes tapana sairaalaan tai lääkäriin mennä, vain pakkotilanteissa. Lääkäri ei muistanut tai tiennyt kirjoittaa sitä reseptiä ja apteekissa sanottiin ettei antibiootti silmätippoja luovuteta ilman reseptiä. Jotenkin kummallista säännöstelyä, vaikka varmasti yleistä muuallakin. En väitä etteikö muualla Saksassa voisi olla parempaa, mutta tämmöinen kokemus jäi Bavariasta ja päätin etten enää mielellään mene lääkäriin Saksassa kun kohtelu oli niin surkeaa ja töykeää.

  Lääkäri ei varmaan edes tarkoittanut olla ilkeä, mutta hän tuli ilmeisesti sellaisesta kulttuurissa jossa ilmeisesti miehet huolehtivat naisten raha-asioista ja kysyi ehkä sen takia varallisuutta. Hän ei ollut perinteinen saksalainen tohtori. Kyllähän Suomi kuuluu Eurooppaan, mutta sitä ei valittettavasti moni Saksassa edes tiedä ja kohtelu on sitten sen mukaista, ainakin minun kohdalla on ollut. Jouduin odottamaan lääkäriä 2 tuntia, vaikka silmälääkäriosassa ei ollut minun lisäkseni kun vaan kaksi asiakasta ja minua eivät myöskään hoitajat kuunnelleet yhtään. Olisin ymmärtänyt toki pitkän odotusajan jos aula olisi ollut täynnä, sillä kyllä Suomessakin voi joutua odottamaan läkäriä 7 tuntia jos on kovin täyttä. Mutta toivottavasti muille ei tule vastaan vastaavia kokemuksia missään. Saksassa on paljon hyvää, mutta omalla kohdalla ei terveyspalvelut

 • Reply Lotta sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 14:23

  Noista terveydenhoitokuvioista vuelä. Meillä ei siis ollut kalleinta yksityisvakuutusta – se ei ole syy, miksi Saksan terv.huoltoa kaipaan. Meillä oli se ”Suomen Kelaa” vastaava perusvakuutus, ja kyllä vain koin, että sekin taso oli Suomea kattavampi ja potilaan kannalta paremmin järjestetty. Aina pääsi nopeasti lähimpään lääkäriin, myös erikois-, eikö se ole tärkeintä? Hammashoitokin oli edullisempaa. Jos jokin toimenpide joskus maksoi, laskeskelin, että.kokonaisuus oli kuitenkin minulle niin edullinen, ettei haitannut maksaa silloin tällöin. Kuten sanottua, pitkäaikaislääkitys lääkärikäynteineen oli esimerkiksi ilmainen, ja hammastarkastus röntgeneineen ssmoin. Minäkään en Suomen lomilla kokenut tarvetta käydä Suomessa lääkärillä, kun käynnit hoituivat Saksassa kaikin tavoin mukavammin. Suomessa toki hoito on korkeatasoista mutta sen hoidon piiriin pääsy voi olla vaikeaa, ”portinvartijoita” on niin paljon.

  • Reply lena maanantai, 8 toukokuun, 2017 at 13:45

   Lotta, meillä ihan sama tilanne, ollaan ihan perusvakuutuksen piirissä ja privaattia ei edes harkittu. Juuri siksi, että siirtyiminen takaisin olisi ollut hankalampaa… ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä ihan tavalliseen vakuutukseen. Kattaa tosi paljon ja lääkäriin pääsee tosiaan usein ihan heti. Vauvan kanssa tämä ollut tärkeää. Pikkuinen sai yskän Suomessa, ja kävimme yksityisellä lääkärillä – maksoi sen satasen, mutta en halunnut lähteä kipeän vauvan kanssa päivystykseen odottamaan pahimmillaan tunneiksi. Tässä vaiheessa satanen oli pieni sijoitus, toki aina mietin että kotona Saksassa se olisi kuulunut peruspalveluun – se, että lääkäriin pääsee lähes heti.

 • Reply Lena lauantai, 29 huhtikuun, 2017 at 21:20

  Kiitos kaikille kommenteista! Vastaan kaikille erikseen vielä ajan kanssa huomenna 🙂

 • Reply Anu / Mielilandia lauantai, 29 huhtikuun, 2017 at 07:03

  Kiva postaus: on mukava lukea, miten asiat ovat siellä naapurissa! Täytyy sanoa, etten oikeastaan ikinä haaveillut Keski-Euroopassa asumisesta, mutta olen yllättynyt tosi myönteisesti. Moni noista sun listaamista kohdista sopisi myös Hollannin kohdalla, esimerkiksi terveydenhuolto, joka kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin Saksassa, toimii tosi hyvin, välimatkat ovat ihanan lyhyet, talvi on niiiiin paljon siedettävämpi kuin Suomessa jne. Vielä, kun se paikallinen kieli rupeaisi sujumaan.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 09:52

   Iso kiitos Anu, kiva kuulla! 🙂 Ja kuule, ihan sama juttu mulla. En koskaan haaveillut täälläpäin maailmaa asumisesta, se vaan tapahtui. Ja tykkään kyllä, vaikka varmaan me jossain vaiheessa omasta tahdosta täältä lähdetäänkin (tai siis mun, Matteo rakastaa Saksaa). Saksan sujumista odotellessa, kyllä se jo vähän luistaa. Kunhan ei kukaan kysy mitään hankalaa 😀

 • Reply Lotta perjantai, 28 huhtikuun, 2017 at 16:53

  Tämä oli kiva kirjoitus! Yhdyn kyllä näihin kaikkiin. Viihdyin loistavasti Saksassa, ja minulla on vieläkin välillä ikävä sinne, juuri yllämainituista syistä. Me muutimme Saksaan muun muassa siksi, että mieheni isä on saksalainen, ja halusimme, että lapset oppivat kunnolla saksan kielen ja saavat paremman käsityksen siitä, mistä heidän isoisänsä on kotoisin. Mutta tulimme siis jo valmiiksi myönteisesti asennoituen.
  Emme joutuneet pettymään. Päinvastoin, kokemus oli jopa odotettua parempi, ja voisin hyvin asua Saksassa myöhemminkin. Sopeutumista varmasti helpotti se, että yksi meistä osasi kielen jo valmiiksi ja pystyi hoitelemaan asioita. Minulla oli koulusaksa – appeni puhuu ”ikävä kyllä” niin hyvää suomea, että en ole koskaan saanut treenata saksaa hänen kanssaan -, jota aloin parannella kursseilla miltei heti.
  Saksasta on ikävä muun muassa juuri edullisia ja hyviä kauppoja, olivatpa ne sitten isoja tai pieniä, loistavia valikoimia ruuassa ja kaikessa muussakin, vuorovaikutusta ja sitten tietysti tuota hyvää terveydenhuoltoa. Lyhyempi talvikin sopi meille oikein hyvin.
  Kun Suomessa sairastuu, lääkäriin pyrkiessä (!) on usein olo, että potilaana olet hankala asiakas, rasite, jonka on sopeuduttava systeemiin. Voit varata ajan julkisilta, ja jos odotusaika on 4 viikkoa, se ON neljä viikkoa, piste. Systeemi ei jousta. Saksassa koin päinvastoin. Lähimpään lääkäriin pääsi kun halusi, ja systeemi oli SINUA, potilasta, varten.
  Monesti tuntuikin, että voiko tämä näin yksinkertaista ollakaan (ja sama havainto koski myös eläinlääkäriä – huomattavasti edullisempaa lystiä kuin Suomessa). Totta on, että vakuutukset eivät ole ilmaisia. Mutta kuten toteat, niiden vastikkeeksikin saa paljon. Esimerkiksi hammashoito oli huomattavasti edullisempaa, ja muutamat pitkäaikaislääkkeet (ja monet muutkin lääkkeet) suorastaan ilmaisia. Voisiko olla, että sairausvakuutusbyrokratia on Saksassa jotenkin hoidettu fiksummin? Ja olisivatko lääkärien tulot vähän matalammat (tästä en kyllä tiedä mitään), heillähän on useimmilla pienet yksityispraktiikat. Jos olet hyvä lääkäri, sinulla on varmasti paljon enemmän potilaita kuin huolimattomammalla tyypillä.
  Viimeiseksi kommentoisin tuota viimeistä kohtaasi, meillä oli mieheni kanssa myös tunne, että suomalaisten ja saksalaisten on helppo tulla toimeen keskenään, meissä on jotain samaa. Berliinissä minulla oli vähän sellainen olo, että siellä yhdistyi kahden eri kulttuurin hyvät puolet: asiat toimivat ja oli jämptiä kuten Suomessa, mutta sitten kuitenkin rennompaa ja ystävällisempää kuten Keski-Euroopassa. Toki uskon, että monilla on myös päinvastaisia kokemuksia, ja kielitaito vaikuttaa varmasti siihen, miten ystävällisinä ihmiset kokee. Ja onhan saksalaisilla myös sellainen tietty topakka tyyli, mutta siihenkin oppii suhtautumaan.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 09:51

   Lotta, kiitos tosi kattavasta kommentista ja kiva kuulla sun ajatuksia Saksasta!

   Ajatuksista tunnistan etenkin juuri tuon kauppojen edullisuuden. Tulin juuri Helsingistä, ja hellurei mitkä hinnat! En kestä, ihan kamalaa kun ajattelee että kaikki maksaa niin paljon ja palkkataso about sama kuin Saksassa. Esimerkiksi ulkona syöminen on jotain ihan jäätävän kallista. No, se siitä, ei se nyt valittamalla parane. 😀

   Mutta tuo terveydenhuolto, sinulla oli tosi monta pointtia jota mietin itsekin. Välillä tuntuu, että mielellään sairastaa kaiken täällä Saksassa ja toivoo että lääkärissä ei tarvitse käydä Suomen matkoilla. Potilas on välttämätön paha, ja mun mielestä nyt Saksaan tottuneena on ihan järkyttävä ajatus jos lääkäriaikaa joutuu odottamaan 4 viikkoa. Pääsen parissa tunnissa täällä. Toki suomalaisten lääkäreiden ammattitaitoa en epäile, vaan se systeemi ehkä kaipaisi uudistusta. Jos se toimii Saksassa, niin mä en usko etteikö sellaista saisi Suomeenkin tuotua. Kallishan se on, mutta näköjään nykyisillä resursseilla ei kuitenkaan kustanneta toimivaa systeemiä. Saisikohan tästä vielä oman artikkelinsa aikaan. 🙂

 • Reply Kohta pois torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 17:45

  Osasta olen samaa mieltä, mutta oikeasti Saksa on hyvä maa turistille. Terveydenhoito on hyvää, kun sinulla on yksityinen vakuutus (pitää muistaa että kaikilla sitä ei ole). Ns “paikallisen kelan sairausvakuutuksella hoito on sitten mitä on, mm. hampaidentarkastus vie n. 3min (tuossa ajassa olen jo ulkona). Elintaso on meillä samalla tasolla kuin Suomessa. No, hieman korkeamp,i koska ruoka on edullista ja keskeinen sijainti mahdollistaa edullisemman matkailun.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 08:34

   Turistina on täällä myös helppo olla, se on totta! Tosin en ole itse perinteisenä turistina ollut täällä juurikaan, mutta kaikki kyllä pelittää hyvin. Asuinpaikkana Saksa on myös yllättänyt positiivisesti, ja meillä on ollut paljon hyviä kokemuksia (etenkin kun mies on Italiasta jossa ei kaikki ole välttämättä aina yhtä smoothia 😀 ). Mielestäni Saksassa on myös Suomea korkeampi elintaso, ja etenkin hinnat edullisemmat.

 • Reply Pirjo torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 10:09

  Kaikista muista olen täysin samaa mieltä, mutta noissa ( virallisissa ainakin) asiakaspalvelutilanteissa on parantamisen varaa. Joskus kun on hoidettava esim. puhelimitse asioita Suomeen, niin ihan nautin siitä ystävällisyydestä siellä toisessa päässä. Mutta heti esimerkiksi lentokentällä, jossa itsekin olen töissä, huomaa eron, koska työntekijöitä on niin monesta kansallisuudesta. Myös ehkä senkin takia pidän työstäni, koska sekä asiakkaat että työkaverit ovat monesta eri maasta. Täytyy ikävä kyllä sanoa, että saksalaiset asiakkaat ovat hankalimpia, myös välillä ilkeimpiäkin. Terveydenhuolto on huippua, ainakin näin ykköstyypin diabeetikon näkökulmasta, muita lääkärikäyntejä on ollut harvoin, eikä kyllä niissäkään moitteen sanaa.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 08:29

   Kiitos näkäkulmasta Pirjo! Meillä on mennyt ihan kivasti viranomaisten kanssa tääällä NRW:ssä, tosin mieheni osaa saksaa joten ei ole kielen kanssa tarvinnut taistella sen kummemmin. Asiakaspalvelu tosin välillä ihmetyttää, aikamoista palvelua joskus tulee vastaan. Tällaisena asiakaspalvelua arvostavana on pari paikkaa, jonne en enää mene. Mutta ihmiset on kyllä muuten ihan kivoja. 🙂

   Mielenkiintoista muuten, kun sanoit että saksalaiset osaavat olla niitä kaikista ilkeimpiä. Juttelin juuri paikallisen ystäväni kanssa, ja hän oli ihan samoilla linjoilla: saksalaisten kanssa työskentely ja bisneksen tekeminen saattaa kuulemma olla välillä tosi raskasta juuri tästä syystä.

 • Reply Frouva keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 11:47

  Hmm… Näin 5,5 vuoden jälkeen sanoisin, että ei tää niin ihana ole miltä aluksi näytti.
  Ihmisten ystävällisyys on karissut, mitä enemmän on kileitaito karttunut – se mitä pidin aiemmin ystävällisyytenä onkin paljastunut ihan kaikeksi muuksi… Näin ainakin Baijerissa, jossa haistattelu on ihan jokapäiväistä, vaikka se voidaankin hoitaa hymyissä suin ja siksi vaikuttaa aluksi kovin ystävälliseltä…
  Koulu… Voi luoja – se on ihan KAMALA! Baijerin systeemi ainakin. Erityisesti kritisoin sitä, että lapset opetetaan ”itsenäisiksi”, eli toista ei saa auttaa (mutta lapset kuljetetaan kouluun ja haetaan sieltä vielä jopa Gymissä… Vaikka matka olisi kohtalainenkin…). Oma napa, paras napa -ajattelu on itselle vierasta.
  Terveydenhoitoonkin olen pettynyt. Käytän lastani lääkärissä, niin täti vain vilkaisee ylimalkaisesti ja toteaa, että ei tolle mitään voi – allergiaa, koeta näitä rasvoja, niistä voi olla apua… Ja siihen se sitten jää. Ei edes antihistamiinia kirjoita. Tai itse olen käynyt lääkärissä ja saanut keuhkoputkentulehdukseen homeopaattisia pillereitä ja toiseen vaivaan lääkettä, josta toinen lääkäri totesi, että hän määrää sitä vain alle alle 18-v lapsille… Nämä ovat siis olleet ihan oikeita lääkäreitä, ei vaihtoehtoislääkäreitä.
  En viitsi edes aloittaa naisen asemasta täällä…
  Matkustaessa toki ihana kun junalla pääsee vaikka Roomaan tahi Budapestiin tahi Luxembourgiin. Autolla voi ajaa Kroatiaan jne. Talviihmisenä on onneksi nuo Alpit vieressä, niin pääsee mäkeen – kesällä niillä voi vaeltaa.
  Sijainti loistava, mutta voisiko nämä ihmiset vaihtaa…? Poikkeuksiakin toki löytyy, mutta yleinen mentaliteetti on, että naiset kelpaa kotiin jne. Sellainen samanmoinen ilmapiiri (myös koulun suhteen!) kuin Suomessa lienee ollut joskus 50-60 -luvulla. Toivottavasti siellä pohjoisessa paremmat oltavat!

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 08:26

   Kiitos näkökulmasta!

   Mielenkiintoista kuulla Baijerin käytännöistä. Jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Baijeri on ehkä yksi Saksan konservatiivisimmista osavaltioista? Korjaa jos olen todella väärillä jäljillä. Toki mainitsemiasi juttuja esimerkiksi naisten kotonaolo on tuttua täällä NRW:ssäkin, ja paljon on asioita joita välillä pohdin. NRW:ssä (tai siis ainakin Düsseldorfissa ainakin) on ihan mukavaa porukkaa, välillä toki tekee mieli sanoa esim kassalla että voi luoja sentään, ASIAKASPALVELU on sitä että asiakasta esim tervehditään jne, mutta muuten. Toki D’dorf on todella kansainvälinen kaupunki, ja ulkomaalaisiin on totuttu.

   Omalla kohdalla Saksa pystyi vain parantumaan silmissäni, sillä inhosin alkuaikoina tätä paikkaa sydämeni pohjasta 😀 Jälkeenpäin ajateltuna ihan hullua miten suuret reaktiot maa aiheutti, mutta en halunnut jäädä. Mutta sitten kuukausi kuukaudelta alkoi olo maistua paremmalta, ja vaikka nytkin mietin poismuuttoa ja olen sitä mieltä että Saksaan en halua jäädä, niin kivat muistot tästä varmasti jää.

 • Reply Riikka keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 08:27

  Miten ihan juttu, kiitos tästä! Asuin itse Stuttgartin alueella 20v sitten muutaman vuoden ja kaipaan sinne aina. Nyt kun mainitsit tuon sijainnin, niin se on etenkin sellainen asia mitä osasin todella arvostaa ehkä vasta sitten kun muutin suomeen takaisin. Ei kyllä yhtään tylsää viikonloppua ollut siihen aikaa noilla seuduilla.
  Itselläni oli sellainen mielikuva saksalaisista, että he ovat jäykkä ja sisäänlämpiävä kansa. Kuinka väärässä olinkaan. Jopa silloin asioidessani Ausländeramtissa, suomalainen toivotettiin tervetulleeksi maahan oikein kädestä pitäen ja joka paikasta kyllä aisti sen, miten pidettyjä suomalaiset ovat. Ehkä siksi, kun me olemme aika paljon samanlaisia kuin saksalaiset. Siistejä ja jämptejä.
  Onneksi maailma pienenee koko ajan ja viikonloppureissuille on helppo singahtaa vaikka ex tempore.
  Kiitos ihanasta blogistasi!!

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 08:22

   Riikka, iso kiitos kauniista sanoistasi <3 ihana kuulla, että blogi kiinnostaa.

   Sijanti on täällä tosiaan huippuluokkaa, nytkin suunnitelmissa yhden yön reissu Belgiaan ja muutamia muita matkoja lähiseudulle. Ei tosiaan tule tylsää, ja onhan tässä Düsseldorfissakin ja lähistöllä vaikka mitä. Mieheni on muuten italialainen, ja eron huomaa monessa paikassa – suomalainen saa vähän parempaa palvelua ja asiat hoituvat helpommin. Paljon helpommin, eli sanomassasi on perää. Suomalaiset on eksoottista kansaa. 😀

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 08:11

  Samaa mieltä 🙂 Saksa on hyvä maa asua, etenkin lapsiperheenä. Ja tänne on suomalaisena helppo sopeutua. Itsellekin oli väähn yllätys saksalaisten avoimuus ja ystävällisyys. Ja iso plussa juuri tuo lähimatkailun helppous ja edullisuus. Juuri nyt haaveilen esimerkiksi Brysseln päiväreissusta, junalippu maksaa ajoissa ostaessa vain 20€ ja matka-aika 2h!

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 08:20

   Suomalaisena minäkin koen Saksan oikein helpoksi maaksi, ja tietysti avoimuus ja ystävällisyys pääsi yllättämään. 🙂 Aina ajattelin saksalaisia todella jörönä porukkana, mutta eihän se pidä paikkaansa veaikka heitäkin löytyy. Ja jee, kohta Antwerpen! <3

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 03:35

  Saksa on yksi niistä harvoista maista, joihin voisin kuvitella muuttavani, vaikken kieltä osaakaan :). Etenkin tuo hintataso, keskeinen sijainti ja hyvä elämänlaatu (autot, kröhöm…) houkuttelisivat. Kiitos tästä postauksesta!

  • Reply lena | london and beyond keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 07:49

   Kielen oppii (tosin älä ota minulta oppia ), joten tänne vaan! Sulle sopisi tuo Düsseldorfin Königsallee hyvin, siellä on vaikka mitä mielenkiintoista ja luksusta ja pyörryn jo kun näen esimerkiksi kellokauppojen hintalappuja 😀 Ja täällä on tosiaan yksi Euroopan suurimmista japanilaisista siirtokunnista, mikä näkyy ravintolatarjonnassa…. ja autoja riittää kans. Eli tänne vaan, tulkaa vaikka käymään!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 05:53

    Myyt tuota paikkaa aika hyvin ja just oikeilla jutuilla ;). Pitää tulla ehdottomasti käymään siellä vähintään :)!

 • Reply Viherjuuria tiistai, 25 huhtikuun, 2017 at 21:43

  Totta joka sana. Nuo lääkäripalvelut ovat täällä kyllä huippuja! Oikein harmittaa, ettei mikään vaivaa eikä ole tarvinnut pitkään aikaan kuormittaa kotilääkärin vastaanottoa 😀 Allekirjoitan myös edullisen elintason, mainion sijainnin kaiken keskellä ja huomioon ottavat ihmiset – suomalaisena sitä tosin välillä toivoo, että vähempikin huomioon ottaminen riittäisi 😉

  • Reply lena | london and beyond keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 07:47

   Mulle tuli yllätyksenä nämä saksalaiset ihmiset – eihän minulla ollut aiemmin juurikaan heistä kokemusta. Yllätyin siitä, miten jo muutaman tunnin lentomatkan päässä ollaan niin ”erilaisia”, höpötellään niitä näitä ja ollaan avoimempia. Oon aina pitänyt saksalaisia vähän jöröinä, mutta en pidä enää. 😀 Toisesta pidetään huolta.

 • Reply Lea tiistai, 25 huhtikuun, 2017 at 18:51

  Kun olen kohta 48 vuotta viihtynyt Saksassa, niin totean tämän olevan ihan hyvä maa asua. Mihinkä täältä enää ymmärtäisi lähteä? ”Alte Baume verpflanzt man nicht”, sanoo saksalainen sananlasku. Kyllä me vanhat suomalaisnaiset vielä toisemme hautaammekin, kun olemme 40 vuotta pitäneet yhtä ja varsinkin säännöllisillä tapaamisillamme suomenkielen puhetaitoa yllä. Suomi on jo vieras, täällä kaikki tuttua ja totuttua. Kun ei ole edes kesämökkiä, niin ei ole pakko asian perään Suomessa käydä.

  • Reply lena | london and beyond keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 07:45

   Lea, kiitos Saksan konkarin näkökulmasta! 48 vuoden kokemukseen on helppo uskoa. On muuten todella ihanaa, että täällä on niin tiivis suomalaisverkosto, jossa tavata suomalaisia ja pitää kieltä yllä. Vertaistuki on todella tärkeää, ja on varmasti ihana höpötellä suomeksi. Meillä nuoremmillakin on jotain omia suomalaistapaamisia, ei kovin usein, mutta esimerkiksi bloggaajaporukasta on muodostunut mukavan tiivis täällä NRW:n alueella.

   Itsekin huomaa Suomen muuttuneen kymmenessä vuodessa jonka on ollut pois, 40 vuotta on varmasti ihan eri asia. En osaa edes kuvitella, miten paljon kotimaa on muuttunut. Omatkin Suomen reissut ovat vähentyneet, mutta nyt vauvan myötä yrittää taas käydä vähän enemmän.

 • Reply Faijahommia tiistai, 25 huhtikuun, 2017 at 15:39

  Saksa olisi suomalaiselle varmasti yksi helpoimmista maista asua juuri järjestelmällisyytensä takia.
  Itse kahdesti Saksassa käyneenä arvostin, sitä miten helppo sielä oli liikkua ja miten kaikki toimi niin kuin piti!
  Mutta jos pitäisi valita kaupunki mihin EI muuta, niin se olisi ehdottomasti Leverkusen. En suosittele sitä paikkaa kenellekkään 😀

  https://faijahommia.fi/

  • Reply lena | london and beyond keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 07:41

   Tämä on hyvin totta, tänne on helppo sopeutua ilman sen suurempia kulttuurishokkeja. Asiat toimivat jokseenkin hyvin, tosin aina välillä menee hermot kun esimerkiksi kortti ei käy julkisessa liikenteessä ja sillä ei voi kaikkialla maksaa. 😀 Mutta siihen tottuu.

   Nyt heräsi uteliaisuus, miksi ei Leverkuseniin? 😀 En ole siellä käynyt vaikka meiltä junalla meneekin sinne alle puoli tuntia. Isoja firmoja näyttäisi siellä olevan, ja moni käy Düsseldorfista siellä töissä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 25 huhtikuun, 2017 at 15:18

  Kieltä lukuunottamatta voisin kuvitella viihtyväni vaikka Saksassa 🙂 Kielen takia osaan kuitenkin lähinnä ajatella pitempiä oleskeluja ruotsin- tai englanninkielisissä maissa. Ruotsissa asuin aikanaan pari vuotta ja vaikka kielitaitokin oli suunnilleen kohdallaan, niin oikeasti yhteiskuntaan integroituminen kestää silti – esimerkkinä vaikka, että uutisissa käsitellään miten ’villaskatt’ muuttuu. Joo, ymmärrettävää, mutta oikeasti asian ymmärtäminen vaatisi tietysti myös tiedon siitä, että minkälainen ko. verotus on nykyisin. Tai vaikka televisio-ohjelmat ja näyttelijät, kaikki yhtä tuntemattomia siinä, missä Suomessa voi tarvittaessa osallistua keskusteluun tuntien hiukan taustojakin.

  • Reply lena | london and beyond keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 07:39

   Pirkko, olen ihan samaa mieltä tuon kielen kanssa. Siis huh, että on välillä vaikeaa sen kanssa, ja aikaakaan ei ole tällä hetkellä ”tuhlattavaksi” eli kielenopiskelu kärsii. Integroituminen kestää ja vaikka joka päivä on helpompaa, niin juuri nuo tv-ohjelmat jne vaativat totuttelua. Olen ihan pihalla näistä, ja aina naureskellaankin tyhmyydellemme kielikurssilla Saksaa opiskelevan ystäväni kanssa. Suomen uutisia edes vähän seuraamalla tietää mikä on Putous jne, joten siellä on aina vähän enemmän kartalla näistä asioista. Mutta kiva maa kuitenkin tämä 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.