Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dublin lasten kanssa: voiko vauvan kanssa mennä irkkupubiin?

IMG_7853

Yhteistyössä Tourism Ireland

Irlanti on kuudes maa, jossa me olemme vauvan kanssa reissanneet. Osassa maista olemme käyneet sukuloimassa, joten kyseessä ei ole ollut ns. tavanomainen loma, osassa paikkoja olemme käyneet sitten enemmän reissufiiliksellä. Sillä fiiliksellä, jolla maata katsoo enemmän ulkopuolisen näkökulmasta.

Näitä maita ovat Espanja ja Irlanti.

Olen pitänyt kotimaatamme Saksaa kohtuullisen lapsiystävällisenä maana. Lapsiperheistä pidetään huolta ja saksalaiset ovat kokemukseni mukaan lapsiystävällistä porukkaa – vauvat saavat huomiota kävelylenkeillä ja heistä ollaan kiinnostuneita. Se on luonnollisesti yksi lapsiystävällisimmistä paikoista, joita tiedän – tunnenhan maan parhaiten näistä kuudesta.

Dublinin seutu on lapsiystävällinen matkakohde

Irlanti menee kolmen päivän otannan perusteella kärkisijoille lapsiystävällisyydessään. Eräs pieni asia enteili tätä jo Düsseldorfin lentokentällä: saimme rattaisiin tarrat, joissa kerrottiin rattaiden saapuvan Dublinin lentoasemalle saavuttuamme heti putken päähän. Eli meidän ei tarvinnut kantaa vauvaa pitkää matkaa passintarkastukseen ja sieltä laukkuhihnalle, kuten usein muualla on tapana. Pieni asia, jolla on suuri merkitys (Dublinin lisäksi näin toimittiin Madridissa – jossa oli ehkä lapsiystävällisin lentoasema, jossa olen käynyt).

Laitoin merkille jo lentokoneessa, miten paljon irlantilaiset pitävät vauvoista, ja miten mukavasti he vauvoja huomioivat. Tämä toki lämmittää aina mamman sydäntä, kun pienelle ollaan mukavia ja hänet huomioidaan omana itsenään. Hänelle jutellaan ja hänen kanssaan leikitellään. Niin ruokapaikoissa, hotellilla kuin kaduillakin. Saksassa tähän on tottunut, mutta Irlannissa tätä tapahtui vielä enemmän.

Dublin ja sen läheiset rantakaupungit ovat lasten kanssa liikkuvalle todella kiva kohde (lue edellinen juttuni Dublinin rantakohteista täältä). Tarjolla on niin kaupungin aktiiviteettajakin, sekä rantaa. Ne ovat kaiken lisäksi lähellä toisiaan, joten pitkiä auto/junamatkoja ei tarvitse sisältää reissusuunnitelmaan. Rantakaupungit ovat helppoja pienten kanssa, sillä ne ovat harvoin ruuhkaisia ja niissä on meri ja luonto lähellä. Kantoreppu on Dublinissa etenkin hyvä idea, sillä kaduilla on usein paljon väkeä ja repun kanssa pääsee liikkumaan helposti. Dublinin keskusta on myös kompakti, joten se on helppo ottaa haltuun jalan.

Alla muutama huomio meidän Irlannin reissusta. Lopussa linkkilista Dubliniin lasten kanssa matkaaville – vauva kun on melko helppo matkakumppani, etsin muutamia blogijuttuja helpottamaan isompien lasten kanssa Dubliniin matkaavia.

Jutun lopussa vielä muutama kohta, joihin kannattaa varautua beibin kanssa reissatessa etukäteen.

Voiko vauvan kanssa mennä irkkupubiin?

Aloitetaan huomioiden kertominen pubeista, sillä Irlanti ja pubit kuuluvat yhteen. Mutta miten on, voiko vauvan kanssa mennä pubiin?

Melkein heti Irlantiin saavuttuamme suuntasimme perinteiseen pubiin. Oli nälkä, ja irkkupubit houkuttelivat – ja viimeisimmästä pubireissusta oli kulunut liian pitkä aika.

Suuntasimme Dun Laoghairen majapaikastamme hetimiten Dalkeyyn vievään bussiin, ja etsimme käsiimme paljon mainostetun Finnegans-pubin.

IMG_7721

Finnegansin pubilounas ja tuopillinen Wicklow Wolf -olutta.

IMG_7731

Kuvassa Dalkeyn kadulta bongattu pubi, The Club

Pubi oli melko tyhjä, mutta saimme kuitenkin tilattua ruoat, vaikka lounas-aika oli ilmeisesti jo ohitse. Pubissa oli lisäksemme yksi perhe ja muutama paikallinen mies Guinness-tuopin äärellä. Täten emännällä oli aikaa jutella niitä näitä kanssamme, ja suurimman huomionsa hän keskitti vauvan kanssa kommunikointiin.

Kerroin, että tämä on vauvan ensimmäinen pubireissu (emme ole Saksassa pubeissa käyneet hänen kanssaan). Tähän rouva totesi että aivan aivan, parempihan se on myöhään kun ei milloinkaan – hänen vauvansa oli pubissa jo viikon vanhana! Otan tämän myönteisenä vastauksena otsikon kysymykseen, eli kyllä vauvan kanssa voi pubiin mennä. Ehkä yömyöhään en menisi, mutta silloinhan lapset ovat usein muutenkin unten mailla.

Pieniä kultturieroja

Kokemukseni mukaan ravintoloissa huomioidaan jälkikasvu oikein mukavasti, ja pieniä yllätyksiäkin saattaa tulla vastaan matkan varrella. Söimme ulkona muutamana iltana noin kahdeksan maissa, ja liikkeellä oli Dun Laoghairessa monia lapsiperheitä, muuten kokemukset myöhäisilta pubilounailta.

(Jo heti tämän kappaleen alkuun toteamus: minulla ei ole juurikaan käsitystä, miten Suomessa toimitaan. Käsitykseni on, että Suomessa ollaan aika tiukkoja makean kanssa lasten ruokavaliossa – Saksassa makeaa käsittääkseni tarjotaan enemmän lapsille, ja näköjään Irlannissakin.)

IMG_7865

Olimme lounaalla eräässä pubissa Malahiden rantakaupungissa (en millään muista nimeä, pääkadun varrelta löytyy), ja vauveli sai paljon kavereita pubin henkilökunnasta. Pienen ajan kuluttua tarjoilija palasi pöytäämme, ja hänellä oli yllätys vauvalle: suklaata! Kiittelin kovasti muistamisesta, sillä tarkoitus oli hyvä, mutta hänen lähdettyään suklaa meni omaan suuhuni. En ole kovin niuho pienen ruokavalion kanssa, mutta suklaa sai jäädä vielä odottamaan.

Toisessa pubissa ystävällinen emäntä toi pikkuiselle lahjaksi pari keksiä. Tiedustelin, mitä keksejä mahtaa olla kyseessä ja kerroin, että meillä pieni ei ole juurikaan keksejä maistanut. Sain kuulla, että irlantilaiset vauvat syövät kyseisiä kanelikeksejä oikein hyvällä ruokahalulla, joten meidänkin pikkuinen sai keksistä maistiaiset. Maassa maan tavalla, ajattelin.

Julkinen liikenne lasten kanssa

Selviydyimme reissusta käyttämättä kertaakaan taksia tai henkilöautoa, mikä on omalla kohdallani jo jonkin sortin ennätys. Suurimman osan matkoista taitoimme Dublinin läheisyydessä DART-junalla, mikä on lähijunaksi kiva kokemus. Tilava ja siisti, ja rattaille on kivasti tilaa. Alleviivaan sana siisti, sillä omaan pienen kammon likaisia ratikoita kohtaan.

IMG_7825IMG_7828

Sitten niihin pikku pulmiin, joista tekstin alussa mainitsin. Tämä liittyy enimmäkseen rattaiden kanssa liikkumiseen – vaikka junat ovat mukavan tilavia, joillain asemilla saattaa joutua näkemään hieman vaivaa löytääkseen esteettömän kulun.

Monesti DART-radan asemilla laiturilta toiselle kuljetaan radan ylittävää siltaa pitkin, jossa on paljon portaita mikä on luonnollisesti hankala rattaiden kanssa – osassa paikoista on hissi, osassa joutui kiertämään mutkan kautta toiselle laiturille (esimerkiksi Dalkeyn asemalla ei ollut hissiä vaan jouduimme kiertämään jalan noin sadan metrin matkan päästäksemme toiselle laiturille). Tämä kannattaa ottaa huomioon aikatauluissa, ja varata aikaa asemalle (+lippujen ostoon). Joillain asemilla hissi on kätevästi lähietäisyydellä, toisaalla ei, joten tämä on tietenkin tilannekohtaista.

Dublinin keskustan isoilla asemilla (Tara Street, Connolly Street) emme kohdanneet vaikeuksia rattaiden kanssa, vaan hissit löytyivät helposti.

Rannoilla on myös melko hankala toimia rattaiden kanssa, joten suosittelen kantorepun mukaanottoa jos aikoo tutkia rannikkokohteita tarkemmin. Rantoja ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää kokematta, joten pakkaa reppu hyvillä mielin matkalle mukaan. Isompien lasten kanssa rannat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, ja perheitä alle kouluikäisten lasten kanssa oli Malahiden rannoilla nauttimassa kanssamme aurinkoisesta päivästä.

Koska vauva ei kovinkaan aktiiviteettaja kaipaa enkä osaa siten esimerkiksi opastaa leikki-ikäisten aktiiviteetteihin liittyen, olen koonnut alle hyödyllisiä linkkejä lasten kanssa Dublinissa matkaaville:

Familyfun.ie: Kids Activities in Dublin

Day out with the kids: Things to do in Dublin

Lovin Dublin: The ten best weekend activities with children in Dublin

Suomeksi Dublinista voit lukea kattavasti Tripsteri-oppaasta.

Oletko sinä käynyt Irlannissa lasten kanssa?

Tämä juttu on osa Irlanti-viikkoa 2017.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 16 huhtikuun, 2017 at 22:25

  Kiva postaus lapsinäkökulmasta reissussa. Pienten muksujen kanssa on helppo mennä minne vaan, sitten vähän isompien kanssa onkin enemmän taiteilemista. Lasten kanssa on mukava reissata, tulee katsottua maailmaakin hieman eri vinkkelistä ja tutustuu sitä kautta maan tapoihin varsinkin ravintoloissa.

  Aika mukavasti Suomessakin voi nykyään mennä lasten kanssa ravintoloihin ja pubeihin, mutta kyllä se on lähinnä omasta valveutumisesta kiinni mihin kannattaa mennä. Ja sama ravintola voi olla vielä iltapäivällä hyvä vaihtoehto, mutta alkuillasta jo täysin mahdoton.

 • Reply Saana | Live now – dream later sunnuntai, 2 huhtikuun, 2017 at 11:57

  Itsellä ei sattuneesta syystä ole kokemusta vauvojen kanssa matkustelusta, mutta sivusta seuranneena ei missään – siis missään Euroopan maassa tunnu olevan niin nihkeä suhtautuminen vauvojen kanssa ravintolassa käymiseen kuin Suomessa. Ja se on mielestäni muuttunut ihan viime vuosina. Siitä on nyt 10 vuotta aikaa, kun löin lopullisesti tarjoilijanessuni naulakkoon muutaman vuoden ravintoloissa työskentelyn jälkeen, enkä muista kertaakaan, että yhdestäkään ravintolasta olisi kehotettu asiakkaita poistumaan vauvan vuoksi. Tänään on tilanne toinen.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, 25 maaliskuun, 2017 at 17:12

  Minusta vauvan kanssa voi mennä irkkupubiin syömään. Miksi ei voisi?
  Vauvan kanssa ei mennä irkkupubiin dokaamaan. Ei siis mihinkään pubiin.
  Ja illasta vauvat nukkuu, kuten itse totesitkin.

  Mitä tulee näihin lapsille kaikenlaisia maistiaisia antaviin, niin itse annoin kummankin ipanan niitä maistella. Ei ollut mitään allergioita uhkana, niin ei tarvinnut pelätä. Kumpikaan ipanoista ei ollut kovin kiinnostunut esim. suklaasta ensimmäistä kertaa. Eikä sokerista, vaikka kaikki sukulaiset tunki sokeripalaa suuhun kun mun silmä vältti. Edelleen poikia naurattaa se, että pienenä porkkanasose maistui paremmin kuin keksit 😀

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:42

   Näinpä, ei tämän pitäisi olla kynnyskysymys. Mieleen tuli vain Kuopiossa pari vuotta sitten tapahtunut tapaus, kun perhe ajeltiin kesäpäivän iltapäivänä terassilta pois kun vanhemmat olivat yhdellä – eihän siinä ole mitään järkeä. Meillä mennään samalla linjalla, että annetaan maistella monia juttuja – sokeria me ei olla kauheasti vielä annettu, mutta ehkä pian 😀 Porkkanasose on muuten meillä vielä herkumpi kuin keksit, tosin tämä voi muuttua!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 25 maaliskuun, 2017 at 04:36

  Ihanaa kuulla näin lapsiystävällisestä paikasta! Saa ihan hymyn huulille. Otsikko herätti heti kiinnostukseni vaikka veikkaukseni oli vahva kyllä. Onhan pubit kuitenkin perinteisiä ruokapaikkoja paikallisille. Olen kuullut vähän saman tapaisista tarinoista joistakin muistakin maista, joissa auliisti annetaan keksejä ja karkkeja lapsille ilman vanhemmilta kysymättä. Täällä Kaliforniassa yleensä kysytään saako antaa, sillä monet vanhemmat saattavat suhtautua nihkeästi asiaan. Mutta olen samaa mieltä kanssasi että maassa maan tavalla. 🙂 Japanissa tyttäremme sai paljon pieniä lahjoja ihan tuntemattomilta ohikulkijoiltakin. Ne oli yleensä paperista taiteltuja eläimiä tai pieniä koristehahmoja. Se sai kyllä koko perheen hyvälle tuulelle.

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:39

   No kyllä, ihana että pienet huomioidaan <3 Pubit ovat niin perinteisiä paikkoja tosiaan, että olisi hankala kuvitella että sinne ei vauvoja saisi viedä kuten Suomessa joskus tarinoita kuulee. Maassa maan tavalla, ei tuo vauva yhdestä keksistä rikki mene 🙂 Ihana Japani, haluan vauvan kanssa sinne, ehkä piankin!

 • Reply Reissaaja1 perjantai, 24 maaliskuun, 2017 at 12:34

  Irlannissa pubit ovat auki koko perheelle vauvasta vaariin. Meillä Suomessa niuhotetaan noiden ikärajojen kanssa ja pahimmassa tapauksessa tehdään lastensuojeluilmoituksia, jos vesselit ovat mukana terassilla kun vanhemmat syövät. Maassa maan tavalla.
  Oletko käynyt vauvan kanssa Italiassa? Meidän vauva ”syötiin” siellä melkein elävältä, kun se oli niiiiin Bella Bambina! 😉

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:37

   No mulla on mielessä yksi case kun kuopiolaisessa pubissa lapsiperhe poistettiin terassilta klo 16 kun vanhemmat oli yhdellä oluella, en kestä. Me oltiin viime viikot taas Italiassa ja siellä on kyllä tuo lapsien huomiointi ihan eri luokkaa kuin missään muualla – kaikki on vauvan kimppussa ja toisesta tykätään. 🙂

 • Reply Maria keskiviikko, 22 maaliskuun, 2017 at 10:26

  Jänniä eroja nuo ruokatavat lasten suhteen, ja joo suomessa todellakin ollaan tarkkana suklaista ja muista verrattuna maailmalla 😛

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:36

   No näin mäkin olen käsittänyt 😀 Miehelle syötetty Italiassa 4kk iässä ricottaa, eikä näytä traumoja jääneen 😀

 • Reply Mika / Lähtöportti keskiviikko, 22 maaliskuun, 2017 at 08:25

  Omilla reissuilla on ollut hauska huomata eroja, miten lapsiin eri maissa suhtaudutaan. Suomessa lapsi on ravintolassa valitettavan usein uhka eikä mahdollisuus, ja pienten ulkonaliikkumiskielto tuntuu astuvan voimaan aikaisin illalla. Varsinkin Kreikassa ja Italiassa lapset on saaneet ylenpalttista huomiota, halauksia ja leikkikavereita, sekä esimerkiksi jätskiä, suklaata, munkkeja ja tikkareita on tarjottu hyvin avokätisesti niin ruokapaikoissa kuin minimarketeissakin. Vähempikin olisi välillä ihan ok, mutta maassa maan tavalla 🙂 Irlannin pubeissa on usein lastenlistoja ja syöttötuoleja, perheet käyvät niissä paljon lounasaikaan syömässä. Lastenlistojen sisältö (fish fingers, chicken tenders jne) saisi joskus olla monipuolisempi ja vähärasvaisempi, mutta lasten viihtyvyyden kannalta ei ole mitään ongelmaa.

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:35

   Lasten kanssa reissatessa eroja tosiaan löytyy, reippaastikin! Italia on ihan ykkönen lasten huomioimisessa (meillä vauva säikähti nunnia, jotka tekivät innokkaasti tuttavuutta 😀 ). Me kans hyödynnettiin nuo syöttötuolit, ihana että niitä oli tarjolla. Lounasaikaan etenkin mekin oltiin paikalla ja tosi jees oli siellä lounastaa.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas tiistai, 21 maaliskuun, 2017 at 12:47

  Hyvä tietää, että myös lapset ovat tervetulleita pubeihin Irlannissa. Eihän Irlannin reissua voisi varmaan tehdäkään ilman, että kävisi syömässä kunnon pubiruokaa 🙂

  • Reply lena lauantai, 1 huhtikuun, 2017 at 16:33

   No ei voisikaan, samaa mieltä! Lapset mukaan vaan 😀

 • Reply Nicola torstai, 16 maaliskuun, 2017 at 15:55

  Kiitos todella mielenkiintoisesta jutusta. Haaveena jossain vaiheessa matkustaa lapsen (synt. 05/11) kanssa.

  • Reply lena lauantai, 18 maaliskuun, 2017 at 15:20

   Nicola, iso kiitos sinulla, kiva kun pidit jutusta! 🙂 Toivottavasti pääsette matkaan pienen kanssa, autan mielelläni jos voin!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana torstai, 16 maaliskuun, 2017 at 15:47

  Jee, me käytiin viime kesänä lasten kanssa Irlannissa ja ihan samanlaisia kokemuksia! Tappi oli silloin jotain 10kk kieppeillä muistaakseni. Muistan kun juostiin DART-junalle ja jouduttiin useammatkin rappuset kantamaan rattaita. 😀 Me oltiin porukalla Brayn kylässä rannikolla ja siellä ei ollut kyllä ongelmia rattaiden kanssa, kantorepulle ei tullut käyttöä. Tokikaan säät eivät silloin suosineet varsinaista rantaelämää… Mutta pubeissa käytiin kyllä ja Tappi suvereenisti konttaili lattioilla.

  Mulla on ollut pitkään luonnoksissa kirjoitus Dublinin leikkipaikoista. Tämän innostamana pitääkin saattaa se vihdoin loppuun! Jostain syystä muut Irlanti-jutut on mennyt edelle.

  • Reply lena lauantai, 18 maaliskuun, 2017 at 15:19

   Hei mahtavaa Kati, että teillä samat fiilikset Irlannista. En ole ainoa. 😀 Meillä oli Bray yksi vaihtoehto, mutta päädyttiin sitten Dalkeyn kylään… sielläkään säät eivät olleet millään tavalla rantaelämälle suotuisat, mutta siitäkin selvittiin. Reppu oli sitten Malahiden rannoilla enemmän tarpeen. Hei laitahan sitten infoa kun leikkipaikkajuttu on ulkona, voisin käydä mielenkiinnosta tutkimassa sen. 🙂

 • Reply Amanda torstai, 16 maaliskuun, 2017 at 15:34

  Onpa hyvin tarkasti ja hienosti kirjoitettu! Eikä turhaa hirveätä määrää kuvia.

  • Reply lena lauantai, 18 maaliskuun, 2017 at 15:17

   Amanda, iso kiitos ihanasta kommentista. Tuli hyvä mieli, kiva kun joku tykkää omasta tyylistä. 🙂 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.