Suomen suurin matkablogiyhteisö

3 vinkkiä Dublinin seudun rannikkokohteisiin

IMG_1807

Yhteistyössä Tourism Ireland

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Irlanti-viikko alkaa jälleen, ja London and beyondilla on ilo lla taas mukana! Pyhän Patrikin päivän tienoilla, 12-19.3 julkaistaan neljän suomalaisen matkabloggaajan toimesta runsaasti Irlantiin liittyviä juttuja – tykkää Irlanti-Viikosta Facebookissa, ja saat tiedon jutuista ensimmäisten joukossa!

Dublin, tuo pienisuuri kaupunki Euroopan laidalla, nauttii parhaillaan suurta suosiota suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Hyvät ja paikoin edullisetkin lentoyhteydet houkuttelevat matkustamaan vihreälle saarelle, ja Dublinin seutu onkin mainio kohde yhdistää kaupunki ja ihanat pikkukylät. Etäisyydet eivät ole suuret, ja upeita kyliä ja merimaisemaa löytyy jo puolen tunnin matkan päässä kaupungista.

Meidän perheen minireissu Dublinin seudulla toteutettiin siitä lähtökohdasta, että yövymme rannikkokaupungissa noin puolen tunnin matkan päässä Dublinista, ja tutkimme sieltä käsin rannikkoa ja tietysti Dublinia. Majoituskohteeksi valikoitui Dun Laoghaire (jota ei muuten äännetä sinne päinkään kuin se kirjoitetaan), ja siellä vanhan ajan glamouria edustava Royal Marine Hotel. Majoitus on Dublinin ulkopuolella kaupunkia edullisempaa, mikä on hyvä uutinen meille matkaajille: Dublinin hotellihinnat kun tunnetusti hipovat pilviä. Royal Marine Hotelissa näyttäisi olevan huoneita tarjolla alle 100€ / yö hintaan, mikä on alueelle enemmän kuin kohtuullinen.

Dun Laoghairessa olen vieraillut kerran aiemmin, muut tutkimamme rannikkokohteet Dalkey ja Malahide olivat minulle aivan uusia tuttavuuksia.

Toisinkuin moni Irlannin lomailija, me emme vuokranneet autoa, vaan kuljimme kohteiden väliä paikallisjunalla. DART-juna kulkee kätevästi näiden kolmen kohteen välillä, yhdistäen niihin myös Dublinin keskustan – ja näillä seuduilla se on kätevä kulkuväline. Dun Laoghaire ja Dalkey sijaitsevat hieman Dublinin eteläpuolella, Malahide puolestaan lentokentän lähistöllä pohjoisemmassa.

Pahoittelut etukäteen runsaasta sää-jargonista: säänvaihtelut tuuppavat olemaan Irlannissa mainio keskustelunaihe ja ice breaker, jos haluaa jututtaa naapuria esimerkiksi bussipysäkillä. Sää myös olennainen osa jokaisen Irlannin matkaajan matkasuunnitelmaa.

1 Dun Laoghaire

Jotkut lukijani saattavat muistaakin edellisen reissuni Irlantiin, ja juttuni Dun Laoghairesta.

Tuolla reissulla kävi vuosituhannen tuuri, ja sää oli koko reissun ajan upea – lämpötilat keikkuivat mukavassa +25c asteessa. Oli toki kesäkuukin. Säät olivat tällä viimeisellä reissullamme irlantilaisittain ihan ok: vettä satoi vain ensimmäisen päivän, toinen päivä oli pilvistä ja lähtöpäivä todella kaunis keväinen päivä. Tämän postauksen kuvat ovat edelliseltä kerralta, sateessa tuli kuvattua vähemmän kun tiesi että kotona kuvapankissa on parempiakin otoksia.

IMG_3236

Dun Laoghaire sijaitsee noin parinkymmenen minuutin DART-matkan päässä Dublinin Tara Streetin asemalta. Se on mainio kohde viettää aikaa kauniissa, merellisessä ympäristössä kaupungin humun ulkopuolella. Paikka ei ole järin suuri, asukkaita siellä on noin 40,000, ja se tekeekin siitä mielenkiintoisen – se on jotain irlantilaisen kylän ja kaupungin välimaastosta.

Rantabulevardi houkuttelee kävelylenkille, museot tutustumaan kulttuuriin ja onpa sen High Streetilläkin kohtuullisen hyvät ostosmahdollisuudet (tein itse todella hyvän löydön paikallisesta second hand -kaupasta, kerron siitä vielä myöhemmin lisää)!

Ruokapaikoista suosikkini Fallon & Byrne kannattaa laittaa korvan taa. Dublinin keskustasta löytyy Fallon&Byrnen suurempi versio, mutta herkkujen makuun pääsee oikein hyvin myös Dun Laoghairessa.

IMG_3265IMG_3251

Lämpimänä päivänä läheinen Sandycoven uimaranta saa rohkeammat jopa uimaan Irlannin mereen. Itse en olisi mereen uskaltanut, mutta joku rohkea siellä näytti silti olevan hytisemässä (ylläoleva kuva tosin edelliseltä reissulta, ei ollut tuollaista ryysistä tällä kertaa). No toisaalta.. suomalaiset harrastavat avantouintia kovissakin pakkasasteissa, joten mikäpä minä olen sanomaan. Olen itsekin avantouimari, mutta mielelläni haluan saunoa ennen ja jälkeen kylmään veteen hyppäämisen.

2 Dalkey

Reissu pieneen Dalkeyn kylään oli suunnitelimissa jo ennen matkaa, ja Aer Lingusin in flight -lehdestä bongattu juttu Dalkeystä vahvisti suunnitelman jo lennon aikana.

Pikkukylät ovat omia suosikkipaikkojani maailmalla, ja tämä noin 15 minuutin matkan päässä Dun Laoghairesta sijaitseva kylä vaikutti juuri oivalta paikalta tutustua aitoon  irlantilaiseen ympäristöön.

IMG_7747IMG_7749

Dalkey oli kuin olikin kiireettömän irlantilaisten pikkukylän prototyyppi suloisine katuineen ja rakennuksineen. Sääkin oli perinteisen irlantilainen, joten kokemus oli kaiken kaikkiaan hyvin autenttinen.

Saavuimme Dalkeyyn sateen aikana, mutta aurinko alkoi näyttäytyä visiitin loppua kohti – ja sateen hellitettyä lähdimme matkaan kohti merta. Meri sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä kylän pääkadulta, ja matkalla saa ihastella toinen toistaan hienompia rakennuksia. Mitä lähemmäs rantaa saavuimme, sitä enemmän talot komistuivat.

Sadetta pidettiin perinteisessä irkkupubissa, jossa nautimme paikalliset oluet ja herkullisen pubilounaan. Näitä pubilounaita on ikävä UK:n ajoilta, ja pubeja olohuoneina ylipäänsä. Niissä on aina mukavan välitön tunnelma. Eikä ketään haittaa, jos äitikin ottaa yhden irlantilaisen oluen ruoan kanssa. Meiltä saa Finnegans-niminen pubi suuret suositukset – se oli tosin saanut suositukset myös jo mainitussa Aer Lingusin in flight -lehdessä, mutta me olimme ainoat turistit Guiness-miesten keskellä maaliskuisena maanantaina.

IMG_7709

IMG_7713

Yksi Dalkeyn helmistä oli ylläoleva kirjakauppa. Nämä ovat yksi syistä, jonka vuoksi matkustan: pikkukaupat, joissa on ihana tunnelma ja niistä tehtävät uniikit löydöt. En tosin ostanut tällä kertaa kirjaa, sillä vauva alkoi kiukuttelemaan ”sopivasti” kaupassa ollessamme. Dalkeyssa tehdään myös kirjallisuuskävelyitä mm. James Joycen, Hugh Leonardin ja Maeve Binchyn jalanjäljilla, mikä kiinnostaa itseäni paljon mikäli me vielä Dalkeyyn joskus palaamme. Lisätietoa täältä.

Emme lähteneet uhmaamaan sadetta Dalkeyn keskustan kupeessa sijaitsevalle Killiney Hillille, josta on huhujen mukaan upea näköala merelle. Joku on joskus jopa verrannut näkymää Napolinlahteen – joten ihan pikkiriikkisen harmittaa, että emme sinne kiivenneet. Vinkkinä kuitenkin, paikasta on kuulunut paljon hyvää!

3 Malahide

Malahide valikoitui kohteeksemme osittain sattumalta. Tarkoituksemme oli matkustaa Howthin kylään hieman Dublinin ulkopuolella mutta lopulta aikataulu ennen lentoa oli sen verran tiukka, että halusimme käyttää aikamme muualla kuin julkisessa liikenteessä istuessa. Howthin läheisyydessä, mutta lähempänä Dublinin lentokenttää, sijaitsee Malahide, joka on tunnettu upeasta rantamaisemastaan. Käytännön syistä kohteeksemme valikoitui siispä Malahide, mutta eipä tuo mitään haitannut. Biitsi veti vertojaan hienoimmillekin rannoille.

IMG_7877

Ilmoitettuani Facebookissa olevamme Malahidessa, sain tuttavaltani vinkin Sale e pepe -nimisestä ravintolasta Malahidessa. Olimme jo tosin tuolloin jo pubissa nauttimassa lounasta, joten se jäi kokematta – Malahidessa on myös kaunis linna, joka meiltä jäi harmiksemme tutkimatta paremmin. Malahideen kannattaa varata kokonainen päivä. Meillä aikaa oli vain puolikas, ja muutama kohde jäi aikataulusyiden vuoksi välistä.

Malahideen (kuten Howthiinkin) pääsee suoralla DART-junalla Dun Laoghairesta, ja matka-aika oli noin 50 minuuttia. Sää hemmotteli meitä toden teolla, ja ihana meren tuoksu yhdistettynä keväiseen nurmikon tuoksuun toi keväisen mielen. Jos olisi ollut yhtään lämpimämpi sää, niin olisin upottanut varpaani rantahiekkaan: 10 astetta ei kuitenkaan ole ihan tarpeeksi kaltaiselleni palelijalle.

IMG_7881

Asukkaita Malahidessä on alle 20,000, mutta on helppo kuvitella että vilkkaimpina kesäkuukausina pienet kadut ja rantamaastot ovat hyvinkin vilkkaita. Maaliskuisena keskiviikkona olimme lähestulkoon ainoat turistit, ja valokuvaaminenkin onnistui helposti – minun ei tarvinnut väistellä ketään eikä kenenkään minua. Win win win. Rattaiden kanssa ei päässyt kulkemaan aivan rantaan asti, joten  kävimme tutkimassa Matteon kanssa rantaa vuorotellen.

Pienenä nippelitietona mainittakoon vielä, että Malahide on valittu yhdeksi Irlannin puhtaimmista paikoista (mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaakaan)!

Käytännön tietoa

Infoa DART-junasta voi lukea Irish Railin sivuilta, ja tutkia sieltä itselle sopivia aikatauluja. Junissa on hyvin tilaa rattaille, jos on liikkeellä lasten kanssa – kannattaa tosin varata aikaa rattaiden kanssa liikkumiseen, sillä hissien ja liuskojen löytäminen asemilla vaati joskus vähän vaivaa. Mutta palataan tähän asiaan vielä erikseen erillisessä artikkelissa, sillä lasten kanssa matkailu on Irlannissa mielenkiintoista ja kulttuurierojakin pääsi syntymään.

Oletko sinä käynyt näissä maisemissa?

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 16 huhtikuun, 2017 at 22:14

  Nämä rantakohteet pitäisi ottaa kunnolla ohjelmaan! Olen Howthissa ja Malahidessä pikaisesti käynyt, mutta joku rannikkokylä tosiaan olisi mukava majoituskohde. DART-junalla pääsee mukavasti pub-tourille Dublinin keskustaan ja sitten muuten voisi viettää aika rannikolla. Saisi samalla reissulla enemmän irti Dublinista, kun tutustuisi esikaupunkeihin kunnolla.

 • Reply Saana | Live now – dream later sunnuntai, 2 huhtikuun, 2017 at 11:46

  Meinasin ensin sisällyttää Dublinin-visiitin meidän 4 päivän road trip -reissuun Pohjois-Irlannissa, mutta nyt jälkikäteen olen niiiiin sanoinkuvaamattoman onnellinen siitä, että tulin järkiini. Dublin lähiseutuineen ansaitsee eittämättä ihan oman reissunsa, ja kun sen aika viimein koittaa, haluan ehdottomasti yöpyä näissä rannikkokohteissa (ellei sitten eteen satu superedullista äkkilähtödiiliä, jossa majoitus sisältyy hintaan – olen niin perso halvoille matkoille, että olen valmis tinkimään majoituksesta sopivan tarjouksen tullessa vastaan). Monelle ei välttämättä tulekaan mieleen, että Dublinin-matkan voi oikeasti yhdistää rantalomaan! 😀

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 20 maaliskuun, 2017 at 07:17

  Dartilla matkailu oli Dublinin lähiseudulla kyllä äärimmäisen helppoa ja samalla kivaa, kun sai katsella maisemia! Tuleeko sulla erikseen juttua Royal Marine Hotellista? Me yövyttiin Markun kanssa siellä ensimmäisenä vuosipäivänämme melkein neljä vuotta sitten 😀 Olisi hauska nähdä onko paikka muuttunut yhtään.

 • Reply Minni lauantai, 18 maaliskuun, 2017 at 12:38

  Mikä sattuma! Luin tämän postauksen nyt palattuani juuri ensimmäiseltä Irlannin-matkaltani, ja missäpä muualla yövyin kuin Malahidessa! En tosin nähnyt kovinkaan paljon, koska kyseessä oli työmatka, mutta silti hassua, että juuri palattuani paikasta, josta en ollut ennen kuullutkaan, luen siitä suomalaisesta blogista.

  • Reply lena sunnuntai, 19 maaliskuun, 2017 at 17:05

   Minni, mekin tultiin ihan just takaisin tuolta, oltaisko menty jopa ristiin. 🙂 Mulle ei paikka ollut aluksi myöskään yhtään tuttu, mutta sitten reissun edetessä päädyimme tuonne ja onneksi päädyttiin. Upea sää, ja mitkä rannat, vau! Ja tosi paikallinen kohde.

 • Reply Mika / Lähtöportti keskiviikko, 15 maaliskuun, 2017 at 09:50

  Vahvistan huhut Killiney Hillin maisemista, ne on upeita! Ihan ensimmäisellä Irlannin-matkallamme majoituttiin ekaksi yöksi linnahotelliin tuon kukkulan lähistölle ja maisema on siksikin jäänyt poikkeuksellisen hyvin mieleen. Kannattaa myös joskus palata Malahideen paremmalla ajalla ja käydä tutustumassa linnaan puutarhoineen. Mulla on vastaavasti jäänyt Dalkey väliin, mutta se on seuraava kohde, kun joskus teen retkiä Dublinin seudulla. DART-juna on mainio keksintö, sen avulla monet hienot rannikkokylät on helposti saavutettavissa.

  • Reply lena lauantai, 18 maaliskuun, 2017 at 15:28

   Mika, mä haluun nyt tonne Killiney Hillille! 😀 Olin eka ihan että ”no ei varmasti ole kuin Napoli” , mutta nuo kuvat on ihan uskomattomia. Sen mäen eteläpuolella on todella paljon upeita paikkoja. Mene ehdottomasti Dalkeyhyn ensi kerralla, siellä on ihan tosi paljon kaikkea pientä, mitä Irlantilaiset pikkukylät nyt sisältääkään <3

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.