Töihin Eurooppaan: vinkkejä ja ajatuksia

IMG_6535

*yhteistyössä ELY-keskus

Edellisessä artikkelissa kerroin meidän tarinan Saksassa työskentelystä, ja lupailin palata asiaan vinkkien muodossa. Tuumasta toimeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Töihin lähtö Eurooppaan on EU:n myötä tehty melko helpoksi suomalaiselle. Suomalainen voi työskennellä EU:n jäsemaissa ongelmitta, vaikka tosin Brexitin vaikutus UK:n tilanteeseen onkin vielä avoinna ja tilannetta kannattaa seurata (Savon Sanomat haastatteli minua Brexitin tiimoilta juuri äänestystuloksen selvittyä, ja sivusin tätä työaihettakin: jutun voit lukea Savon Sanomien sivuilta).

Paneudun esimerkeissäni lähinnä Britanniaan ja Saksaan, maihin jotka ovat itselleni läheisiä. Olen yrittänyt tehdä listasta mahdollisimman kattavan, ja etsinyt linkkejä lisätietoa varten. Päivitän juttua mielelläni, joten uusista sivustoista saa vinkata!

Tutki, millä kielillä sinun on mahdollista työskennellä (+suomen kielestä voi olla jopa hyötyä!)

Monessa maassa paikallisen kielen osaaminen on avain työnsaantiin, alasta toki riippuen. Asiantuntijatyö onnistuu todennäköisimmin englanniksi, mutta työt missä ollaan tekemisissä enimmäkseen henkilöasiakkaiden ja kuluttajan kanssa vaativat usein paikallisen kielen hallinnan.

Koska suomalaiset puhuvat kohtuullisen hyvää englantia, UK ja Irlanti ovat olleet luonnollisesti suosittuja kohteita ulkomaille lähtijöille.

Saksa on maa, jossa saksankielentaito on arvossaan, ja suosittelen tänne työhön haluaville varauksetta kielikurssia jo kotimaassa – tai kouluaikana opiskellun saksan perusteellista preppaamista. Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua, sillä saksan kieltä taitamattomalle Saksasta työn saanti ei kuitenkaan ole sula mahdottomuus. Lähipiirin kokemuksella tiedän, että Düsseldorfissa on töisä paljon ulkomaalaisia, jotka eivät välttämättä puhu kovinkaan hyvin saksaa (jos ollenkaan). Työpaikan kieli on näissä tapauksissa englanti ja ystäväpiiri koostuu pääosin muualta tulleista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_2626

Düsseldorfista löytyy myös lukuisia japanilaisyrityksiä

Lista yrityksistä, joissa on mahdollista työskennellä Düsseldorfissa englanniksi, löytyy Life in Düsseldorf -blogista. Berliinin englannikieliset työmahdollisuudet löytyvät Jobs in Berlin -sivustolta ja Saksan laajuiset, englannikieliset työpaikat löytyvät The Local -sivustolta. Facebookia kannattaa myös hyödyntää, sillä siellä ilmoitellaan usein avoimista työpaikoista. Kokeile hakua: esimerkiksi haku ”jobs Düsseldorf” tuotti hauilla monta eri ryhmää, esimerkiksi tämän ja monta muuta.

Kannattaa myös pitää mielessä, että suomen kielestä voi olla myös jopa hyötyä työmarkkinoilla Euroopassa. Kielemme osaajia on vähän, ja yritykset jotka toimivat Suomen markkinoilla haluavat työntekijöitä, joiden äidinkieli on suomi. Multilingual Vacancies -portaalissa on lista työpaikoista, joissa kriteerinä suomen taito (linkki), kuten myös Top Language Jobs -sivustolla (linkki suomenkielisiin listauksiin). Suomenkielisiä työpaikkoja voi Saksassa tutkia Työpaikat Saksassa -nimisestä Facebook-ryhmästä.

Löydä oikeat työnhakukanavat

Työnhakukanavat ovat puskaradion ohella suurimmaksi osaksi netissä erillisillä työnhakuun liittyvillä sivustoilla. Yllä mainitsin muutamia hyödyllisiä sivustoja, tässä muutama yleinen portaali lisää. Linkedin on tietenkin myös hyvä kanava, ja Saksaan halajavaa suosittelen lämpimästi tutustumaan Xing.de-nimiseen, Linkedinin tyyppiseen palveluun joka on Saksassa todella suosittu.

Alla muutama linkki työnhakusivustoille, UK:ssa ja Saksassa:

UK:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reed.co.uk

Indeed.co.uk

Monster.co.uk

Jobsite.co.uk

Jos etsit baari / ravintolatyötä Briteissä (etenkin Lontoo), tehokkain keino on usein mennä sisään haluamaasi baariin CV:n kanssa. Sinut saatetaan kutsua tekemään (usein palkaton) ”näytevuoro” jossa sinun tulee näyttää osaamisesi – tämä määrää jatkon. Käytäntö riippuu tietysti paikasta, ja aiempi kokemuskaan ei ole aina välttämätön.

IMG_2498

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SAKSA

Glassdoor.de

De.indeed.com

Stepstone.de

Monster.de.

Au pairin työ on monelle ensikosketus ulkomailla työskentelyyn, ja UK ja Saksa ovat molemmat suosittuja maita au pairiksi lähteville. Aupairworld.comista voi tutkia vapaita paikkoja, ja Facebookista löytyy Suomalainen au pair/ Finnish Au Pair -niminen ryhmä, jossa suomalainen au pair voi verkostoitua ulkomailla asuvien suomalaisperheiden kanssa. Olen siellä itse jäsenenä, sillä au pairin palkkaaminen käy silloin tällöin mielessä. Sen aika ei kuitenkaan taida olla ihan vielä.

Ota huomioon kulttuurierot työnhaussa

Tämä on mielestäni hyvin tärkeä kohta, sillä eri maissa työhakuun liittyvät tavat vaihtelevat paljon. On hyvä tietää, mitkä pieneltäkin kuulostavat muotoseikat kannattaa ottaa huomioon. Nostan esiin pari asiaa.

Ensinnäkin, muokkaa CV maan kriteereihin sopivaksi jo ennen työnhaun aloittamista. Britannian ja Saksan CV-mallit eroavat suomalaisesta, ja on ensiarvoisen tärkeää että CV on kunnossa.

Vinkkejä Saksan CV:hen löytyy The Localin sivuilta englanniksi (linkki). Artikkeli on tosin muutaman vuoden vanha ja vertauskohtana UK:n cv, mutta se kannattaa silti vilkaista läpi. Saksassa työskentelystä voi lukea suomeksi Roinanen.com -blogista. Esimerkki Britannian CV-pohjasta ja neuvoa työnhakuun esimerkiksi cover letterin osalta löytyy Reed.co.uk:n sivuilta.

Etenkin Saksassa olen myös pannut merkille, että cv:ssä olevaa kuvaa varten käydään ottamassa ammattimaiset kuvat valokuvaamossa. Mikä tahansa ei kelpaa.

Toisekseen, osassa Eurooppaa ollaan usein huomattavasti Suomea muodollisempia. Teitittely on yleistä, ja titteleillä voi olla isokin merkitys (Prof. Dr.Dr. voi olla ihan validi titteli, ja meidän naapurilla on tittelit näkyvillä ovikellossa kuten täällä on tapana). Koska työtä haetaan usein sähköpostilla ja sen liitetiedostoilla, on hyvä opetella sähköpostissa käytettävät kohteliaisuussäännöt etukäteen.

Englanniksi sähköpostia lähettäessä sähköposti alkaa muodossa Dear Ms / Mr xxx, To whom it may concern, tai Dear Sir / Madam.  On tärkeä muistaa myös asianmukaiset loppukaneetit ja toivotukset, jotta vastaanottajalle jää mahdollisimman hyvä kuva hakijasta. BBC:llä on melko hyvä ohje aiheeseen.

Selvitä käytännön jutut ennen muuttoa

Tämä on luonnollisesti yksi oleellisimmista jutuista ulkomaille työhön lähdettäessä. Selvitä kohdemaan tavat ja käytännön jutut jokapäiväisessä elämässä – niin työn kuin yksityiselämänkin kannalta.

Puhun Saksasta, koska se on tällä hetkellä tutuin. Saksassa työskennellessä tulijan kannattaa omistaa hetki  verotuksen ja sairausvakuutuksen selvittelylle, etenkin jos perhe on mukana. Maassa on käytössä perheverotus, joka ottaa perheen osalta huomioon molempien tulot ja verotus on kevyempää mikäli vain toinen osapuoli käy työssä (merkitystä on myös lasten määrällä). Tämä lienee yksi syy, miksi Saksassa kotiäitien osuus on melko korkea. Mikäli molemmat käyvät töissä, ero on pienempi. Verottomana saa tienata kuukaudessa noin 400€ (minijob) – ja tällöin ei myöskään menetä oikeutta kuulua puolison sairausvakuutukseen.

Sairausvakuutus vie melko suuren siivun palkasta kuukausittain, ja sairaskassaan kuuluminen on pakollista. Saksan terveydenhuolto on asia, johon olen hyvin tyytyväinen, mutta siihen liittyvä byrokratia kannattaa selvittää hyvissä ajoin, etenkin jos yrittäjyys on mielessä. Sairausvakuutusmaksut mitataan usein sadoissa euroissa per kuukausi, ja se on pienyrittäjälle melko paljon.

Kysykää, jos jotain tulee mieleen! Vastaan parhaani mukaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Nadia younis keskiviikko, 10 heinäkuun, 2019 at 08:54

  Nice Article

 • Reply Jenni / Unelmatrippi tiistai, 24 tammikuun, 2017 at 17:50

  Hyvä postaus, kattavat vinkit! Ja hyvä myös tuo JM:n vinkki rekryfirmoista. Kuten aiemmin kommentoinkin toiseen postaukseen, olisi tosi kiinnostavaa lähteä joskus töihin toiseen maahan. Juuri nyt ei pysty irtautumaan, mutta toivottavasti joskus on eri tilanne. 🙂

  • Reply lena tiistai, 24 tammikuun, 2017 at 19:25

   Kiitos taas Jenni! Ehdottomasti JM:n vinkki kannattaa laittaa korvan taa, omat rekryfirmakokemukset esim UK:sta on vähän erilaisia. Tuollaista firmaa käyttäisi mielellään. Tsemppiä jos tulee tilanne ulkomailla työskentelyyn, esimerkiksi Saksa ei ole huono paikka olla töissä. 🙂

 • Reply JM keskiviikko, 18 tammikuun, 2017 at 19:53

  Hyvä teksti! Lisäisin silti yhden vinkin työnhakuun, mikä on itselleni osoittautunut hyväksi uusiin maihin muuttaessa ja jota harvoin mainitaan tällaisissa jutuissa: nimittäin rekrytointiyritykset. Kaksi viimeisintä muuttoa olen tehnyt niin olin rekrytoijaan yhteydessä ja sieltä tullut apu oli äärimmäisen tervetullutta. Paitsi että molemmilla kerroilla sain nopeasti oman alan töitä, sain kummallakin kerralla kaikki perustiedot siitä mitä pitää saada hoidettua, nykyiseen Hollantiin muuttaessa rekry jopa varasi mulle ajat sekä pankkiin tilin avaamista varten sekä kaupungintalolle saamaan ”kansalaisnumeroa” eli sotua. Molemmilla kerroilla olen myös saanut vinkkejä asunnonhankintaan, iltamenoihin, shoppailuvinkkejä ja yleisiä ”kierrä sitten iltaisin se ja se katu matkallasi kotiin kun se on tunnettu siitä että sieltä voi ostaa katuneidon hetkeksi seuraksi” tai ”huomenna on muuten sitten bussilakko jos et vielä ole tottunut paikallislehtiin mutta tässä hyvän taksifirman numero jos sun pitää mennä jonnekin” ja mikä tärkeintä: paikallisen ihmisen tueksi ja turvaksi.

  • Reply lena sunnuntai, 22 tammikuun, 2017 at 19:26

   JM, iso kiitos kommentistasi! Ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, olin Suomessa matkalla ilman läppäriä ja kiireinen ohjelma veroitti blogiaikaa. Nämä rekryfirmat ovat muuten hyv huomio, ja ne ovat itselle melko tuntemattomia. Noista yllämainituista firmoista esimerkiksi Reed on sellainen, johon voit jättää CV:n ja he etsivät työtä sinulle (heille tulee siis komissio palkkaukseen johtaneista projekteista). Pitää tutustua näihin tarkemmin. Ei olisi nimittäin hullumpaa itsekään joskus jos tarve tulee niin hakea työtä tuota kautta! Onko sinulla esimerkkiä esim nettisivun muodossa ko. firmasta?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.