Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkosuomalaislapsen vaatettaminen Suomen talvessa

IMG_0764

Kaunista, mutta kylmää.

*yhteystyössä Bonuswayn kanssa

Kun tässä on juuri palattu erittäin talvisesta Kuopiosta, on vauvojen talviset vaatetusongelmat tulleet vähintäänkin tutuiksi. Siis aivan jumalaton hässäkkä joka kerta, kun astuu ovesta ulos, nostan hattua teille kaikki Suomen äidit! Kuopiossa oli pahimmillaan 12 astetta pakkasta, ja siinähän sitä mietittiin että mitäs bebelle päälle ja miten paljon. Saksassa kun oli lähtöön asti pärjännyt paljon vähemmällä vaatetuksella, eikä meillä talvivaatteitakaan ollut liiaksi asti edes olemassa.

Saksan talvi on vielä vauvan kannalta suuri arvoitus. Varmaa on vain se, että Suomen talvisiin lukemiin ei täällä läntisessä Saksassa ylletä. Viime vuonna lunta satoi kerran, ja sekin lumi oli puoliltapäivin jo kadonnut. Lämpötilat saattavat joskus kuitenkin olla lähellä nollaa ja kosteutta on ilmassa, joten on hyvä olla tarkkana että pientä ei palele vaikkei pakkasta olisikaan. Kostea kylmyys on vähän liiankin tuttua UK:n ajoilta ja tuntuu joskus pahemmalta kuin kova pakkanen. Laskeutuessamme eilen Düsseldorfiin meitä oli tosin vastassa kaunis ruska, joten vielä saan huokaista helpotuksesta.

Kirjoittelen vähän kokemuksia nyt meidän Suomen reissusta vauvan vaatetusnäkökulmasta.

Kerrospukeutuminen kunniaan

Suomen reissua varten tilasin Bonysway-palvelun kautta Ellokselta bebelle Reiman söpön Ester-kerraston ja noudin sen kuopiolaiselta Ärrältä Suomeen saavuttuamme (kerrasto, fleecehaalari, miksi sitä virallisesti kutsutaan?). Tilasin sen hieman reilummassa koossa juuri sen vuoksi, että sinne alle mahtuu tarvittaessa vähän reilumminkin vaatetta. Kuva kerrastosta bannerikuvassa ja alimmassa kuvassa, ja bebe käytti sitä toppapuvun sisällä tai esimerkiksi sisätiloissa kauppakeskuksissa.

Meillä on bebellä jonkin verran kerrastoja ja neuloshaalareita, ja niitä olemme Saksassa tähän asti käyttäneet. Niiden alle mahtuu hyvin vaatetta, ja ovathan ne lämpimiäkin. Lämpötilasta riippuen siihen päälle on laitettu lisää vaatetta – lämpötilat kun ovat huidelleet siinä 5-10 plusasteen tietämillä. Kun pienen peittää vielä lämpimällä peitolla tarpeen vaatiessa, niin ei kylmä varmasti yllätä. Joskus tosin jopa tuntuu, että vaatetta on liikaa kun ulkoa tullessa pienen lämpötilaa kokeilee – pikkukaveri vaikuttaa aika ”kuumaveriseltä” tapaukselta.

Olen todella kiitollinen myös siitä, että olemme saaneet esimerkiksi todella hyväkuntoisen ja lämpimän talvihaalarin pienelle tuttavilta, joilla ei sille ole enää käyttöä. Suomen reissuja varten kun ei hirveästi kannata ostaa vaatetta, jolla ei välttämättä ole käyttöä Saksassa.

IMG_0700

Tämän kuvan julkaisin pari päivää sitten kuulumisjutun yhteydessä. Toppahaalarin alle mahtuu kerrasto ja muuta vaatetta tarvittaessa. Haalarin kanssa mahtuu myös kantoreppuun.

Ihanan ja lämpimän lämpöpussin ostamista harkitsin noin puoli minuuttia, kunnes tajusin etten sitä välttämättä Saksan talvessa tarvitse ja että meillä oli taas vain autonistuin mukana pienelle. Eihän siihen mitkään lämpöpussit mahdu vaikka kuinka yrittäisi.

Joten perusvaatteet, kerrasto sekä haalari päälle (ja peitto tarvittaessa), niin hyvää tulee. Tähän väliin vielä pieni oodi äitiyspakkaukselle, jota en itse ulkomailla asuvana saanut. Se sisältää juuri nämä tarpeelliset pussit ja haalarit, jotka Suomen talvessa palvelevat.

Entäs se pukeutuminen Saksan talvessa vs. Suomi?

Saksan talvea varten tulen vielä luultavasti hankkimaan pikkuiselle jonkinlaisen haalarin, johon mahtuu tarvittaessa vaatetta sisälle jos kylmä yllättää. Tuon ylläolevassa kuvassa näkyvän valkean haalarin piti lähteä mukaan Saksaan, mutta yksin matkatessa kädet olivat muutenkin täynnä joten se jäi odottelemaan joulua Kuopioon. Tuon sen sitten myöhemmin mukanani.

IMG_0736

Saksassa ei ihan hirveästi ole haalareita näkynyt tai sitten olen mahdollisesti liikkunut väärissä paikoissa? Naapurin vauvoilla ja taaperoilla ei haalareita ainakaan vielä ole näkynyt – tiedä sitten odottelevatko kylmempää säätä vai eikö täällä vain ole tapana.

Avaahan tämä Keski-Euroopan talvi tosiaan enemmän pukeutumismahdollisuuksia pikkuisillekin, kun ei tarvitse koko aikaa topata lasta päästä varpaisiin. Olenkin ottanut tästä ilon irti ja shoppaillut vaatteita, joille Suomen talvessa olisi todella vähän käyttöä. Esimerkiksi muutama kevyttoppatakki (match match maman kanssa) sekä ei niin kovin lämpimät kengät odottelevat jo käyttöä.

Onko Bonusway jo tuttu?

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Bonusway.fi:n kanssa, ja Reiman kerrasto on tosiaan Ellokselta Bonuswayn kautta tilattu. Olen tehnyt kyseisen yrityksen kanssa aiemminkin yhteystyötä kun palvelu oli tunnettu vielä Ostohyvitys-nimellä, ja lähdin innokkaalla mielellä mukaan uuteen yhteistyöhön kun minuun otettiin yhteyttä.

Palvelulla on hyvin yksinkertainen idea – rekisteröidy ja klikkaa heidän kauttaan itsesi verkkokauppohin, shoppaile ja saa rahaa takaisin ostoksistasi tietyn prosentin verran. Bonuswaylla on yhteistyökumppaneinaan suosittuja nettikauppoja kuten esimerkiksi Zalando, Hotels.com, Ellos ja Boozt. Lapsiin liittyen sieltä löytyvät mm. Lekmer joka on uusi tuttavuus minulle itselleni. Bonukset liikkuvat tällä hetkellä (13.11) Bonuswayn sivun mukaan noin 3-25% haarukassa, joten ostoksia tehdessä voi kerätä aika kivan potin ilmaiseksi. Keräämäsi bonukset voi osittain lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen.

Olen itse testannut palvelua jo ennen tätä Reiman kerraston tilausta. Bonukset voi tilittää noin muutaman kuukauden kuluttua ostoksesta (kauppakohtainen arvio rahojen tilitykselle löytyy, kun klikkaa sivulta kaupan tiedot auki). Prosessia voi seurataa omista tiedoistasi, jossa näkyy tilityskelpoinen summa kun bonus on saapunut, tulossa olevat bonukset sekä bonukset yhteensä. Bonukset voit tilittää, kun summa on yrittänyt 15 euroa. Alla oma bonustilanteeni tällä hetkellä, Elloksen ostoksesta tullut bonus näkyy arvioitavana.

Screen shot 2016-11-14 at 12.58.25 PM

Bonuswayhyn kannattaa liittyä nyt, sillä London and beyondin lukijat saavat rekisteröityessään 10€:n aloitusbonuksen! Liittymään pääset tästä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Héléna @ Chez Héléna maanantai, 14 marraskuun, 2016 at 19:30

  Nämä pukeutumisjutut on hitsin hankalia. Elättelen toiveita, että saan taas kavereilta vaikka minkämoisia lainavermeitä kun lähdemme jouluksi Lappiin. Musta tuntuu, ettei nämä paikalliset lasketteluvaatteet ole ollenkaan yhtä lämpimiä kuin ne pohjoisen. P.S. Blogissa on sulle tunnustus!

  • Reply lena tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 13:06

   Kiitos Helena <3 Mä huomasinkin itseasiassa tän eilen, mobiililla unohdin kommentoida. Ihanaa että mun jutut kiinnostaa! Ja muuten ihan mahtavaa, että te pääsette jouluksi Lappiin. Minne olette menossa Lapissa? Me mietittiin sitä, mut nyt mennään ihan Kuopioon. Ehkä joskus appivanhemmat lentää meidän kanssa Lappiin, olis ihana näyttää lumiset maisemat niille.

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu maanantai, 14 marraskuun, 2016 at 19:09

  Haastetta riittää myös meillä Alpeilla välillä lunta tulee hulluna ja välillä kosteaa ja kylmää. Pakkasta harvemmin on yli kymmenen astetta. Haalareita ei tosiaan näy edes täällä, olenkin nyt ”tilannut” Suomesta parilta kaverilta parit vanhat haalarit vauvalle. Ja topparukkaset tilasin myös, en ole kunnon lämpimiä hanskoja nähnyt. Tosta äitiyspakkauksen setistä sen verran, monet ovat sanoneet että se makuupussi (puuvillaa, kylmä) ja se haalari (ei pidä kosteutta) ovat ihan surkeat. Eli et ole mitään menettänyt kun et sitä saanut. Reiman vaatteet rules. 🙂 Tosiaan suosittelen myös sitä lämpöpussukkaa rattaisiin, meillä jo testauksessa.

  • Reply lena tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 13:05

   No huhhei, sehän tästä puuttuisi että oltaisiin vuoristossa ja välillä tulisi lunta ja välillä olisi kosteaa.. ! Nytkin jo päänvaivaa 😀 Mulla on itseasiassa tosi hyvä äitiyspakkauksen haalari, ja toimi ainakin tuossa noin -10c Suomen talvessa oikein hyvin. Sain sen siis, ja nyt ollut käytössä lloistava. En tosin kosteassa ole kokeillut eikä bebekään esim hangessa vielä viihdy. Meinaa kyllä aina järkytys iskeä kun katselee noita haalareiden hintoja, siis parhaat joku parisataa euroa? Reima on kyllä ollut tosi jees, tuo kerrasto on jo nyt ollut tosi hyvä. Ja koska tässä on nyt ollut paljon lämpöpussin puolesta puhujia, niin mä pistän harkintaan. Etenkin sitten kun siirrytään ratasosaan!

 • Reply Merja / Merjan matkassa maanantai, 14 marraskuun, 2016 at 18:13

  Esikoiseni on syntynyt joulun alla ja silloin oli todella kylmä talvi. Kun lähdimme synnytyssairaalaan oli pakkasta noin -30. Alkuun ei vauvan kanssa ollut mitään asiaa ulos, mutta kun ilmat lauhtuivat pääsimme ulkoilemaan. Pukeminen oli haasteellista. Muistelen, että niskasta kokeiltiin lämpötilaa ja jos se tuntui lämpimältä, vauvalla oli riittävästi päällä. Jos niska oli hikinen, vaatetta oli liikaa. Melko yksinkertaista 🙂 Aluksi tuli laitettua liikaa, kunnes oppi mikä oli optimi vaatemäärä. Päiväunet vauva nukkui vaunuissa parvekkeella. Saksassa ei vaatetta niin paljoa tarvitse kuin täällä pakkasessa, mutta kosteus tuntuu myös kylmältä kuten kirjoititkin. Tsemppiä pukemishaasteisiin 🙂

  • Reply lena tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 12:55

   Kiitos tsempistä Merja! Siis mä en tiedä mitä mä olisin tehnyt jos olis ollut joku -30 pakkasta kun oltiin Suomessa. 😀 Mä aina kokeilen niskasta, ja se on aina lämmin kyllä… sitten aina vähentää vähän vaatetta. Mutta ei haluis kylmettääkään töistä. Äh, hankalaa. Tämä kosteus on se ongelma, välillä aina tuntuu että mielummin ottaisi paukkupakkaset kuin kylmän ja kostean ilman – mä en yhtään tykkää kosteudesta sillä se tosiaan menee luihin ja ytimiin. ONneksi Saksassa sentään osaavat rakentaa taloja toisinkuin UK:ssa, jossa talvella oli ihan tajuttoman kylmä sisällä.

 • Reply Päivi / Puolivälissä maanantai, 14 marraskuun, 2016 at 18:13

  Hampurissa on vähän eri meininki. Rattaissa kyllä näkee lapsella kuin lapsella lämpöpussia, ainakin sellaista , johon sujautetaan jalat. Suosittelen sitä sinnekin sitten kun on aika siirtyä vaunukopasta rattaisiin. Pienelle tulee niin helposti kylmä kun se istuu liikkumatta avoimissa rattaissa ja pussiin pakattua lasta ei tarvitse muuten topata niin paljon.

  Haalareitakin täällä näkyy, vaikkei samassa määrin kuin Suomessa. Itse olen hankkinut joka talveksi Reiman toppahaalarin ja muutoin välikausihaalarin. Päiväkodin hoitajat ainakin ovat ihastelleet niitä. Ja toppahaalari on jo päässyt käyttöön kun Hampuriinkin saapui lumi ja parin asteen pakkaset. En voisi kuvitellakaan lähettäväni lasta metsäpäivään vähäisemmällä vaatetuksella. Päiväkodista tulikin viime viikolla sähköpostia, jossa muistutettiin vanhempia pukemaan lapsi riittävän lämpimästi. Oli oikein lueteltu, että pitää olla kaulahuivi, pipo ja hanskat ja että tavalliset kumpparit on liian kylmät 😀 Oli tainnut mennä monella vanhemmalla pasmat sekaisin yllättäen alkaneen talven edessä. Pakkasta täällä on yleensä vain muutamana päivänä vuodessa, mutta omasta mielestäni nollakeleilläkin kostea kylmyys vaatii kunnon talvikamppeita.

  • Reply lena tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 12:44

   Mä muuten yllätyin, kun lennolla huomasin lumirajan menevän jossain Düsseldorfin pohjoispuolella! Hampurissa täytynee olla jo talvi. Täällä vielä syksyinen sää ja lämpötilat siinä 5-7 kieppeillä, mutta tuntui kyllä miellyttävältä Suomen pakkasten jälkeen 😀 Hyviä vinkkejä, kiitos niistä Päivi. Voidaankin jatkaa aiheesta Mainzissa! Mä liputan kyllä haalareiden puolesta, tosin niitä pitää varaman sitten tilailla Suomesta kun täällä tosiaan vähän näkee. Mä voin kuvitella että monella on pasmat menneet sekaisin, etenkin jos lunta ei niin kamalasti siellä yleensä ole… huh, kumpparit. Itselle tulisi nopeasti kylmä. 🙂 Täällä on ehdottomasti tuo kosteus riesana, joskus tulee jopa ikävä kunnon pakkasia joihin on helpompi vaatettaa niin itsensä kuin vauvakin. Kosteus tekee ilmasta todella epämiellyttävän.

   • Reply Päivi / Puolivälissä tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 13:31

    Reimalla on muuten nykyään myös saksalaiset verkkosivut! Mä tilailen sieltä aina alennuksesta hyväksi havaittuja juttuja. Joo, jatketaan sitten Mainzissa 🙂

    • Reply lena tiistai, 15 marraskuun, 2016 at 13:44

     Hei, hyvä tietää! Löysin joskus Reimaa kans Lontoosta alesta, mutta se oli tosi satunnaista. Mä tutkin nuo sivut, ja parasta tietty jos jutut on alessa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.