Saksaan muuton vuosipäivä

Facebook muistutteli minua hetki sitten muutosta Saksaan. Siitä on nyt vuosi, kun raahasimme laukkuja vesisateessa Düsseldorfin lentoasemalta uuteen, väliaikaiseen kotiimme Pempelforfin kaupunginosaan.

Paljon on tuon jälkeen tapahtunut. Jätimme Pempelfortin taaksemme. Tarkoitus oli asua siellä muutama kuukausi, ja katsella vakituisempaa asuntoa. Näin teimme, ja uusi ja isompi asunto löytyi melko vaivattomasti. Tämä ei ole lainkaan sanottua Düsseldorfissa – ja meillä kävikin hieman tuuri tässä asuntoasiassa.

IMG_5066

Vanhoilla kulmilla Pempelfortissa oli kaunista vuosi sitten syksyllä

IMG_5069

Väliaikaisasunnon fiilistä

Selailimme eräänä talvisena päivänä asuntosivuja netissä ja silmiimme osui yksi potentiaalinen vaihtoehto, haluamallamme alueella. Matteo laittoi siltä istumalta viestin asunnon omistajalle, ja tunnin kuluttua olimme matkalla asunnolle. Paikalla oli muitakin, mutta veikkaan että asunnon olohuoneen kirkkaankeltainen seinä verotti osansa ja muut eivät ainakaan yhtä nopeasti tehneet päätöstä.

Me teimme koska tiesimme, että tältä samaiselta alueelta ei ehkä asuntoa heti löytyisi. Kauttaaltaan keltaisen seinän Matteo maalasi valkoiseksi isänsä kanssa, joten pienellä pintaremontilla asunnosta tuli mieluisa. Ei se täysin esimerkiksi keittiön osalta vastaa kaikkea mitä haluaisin, mutta koska olemme päättäneet olla ostamatta asuntoa Saksasta, vähän joutuu aina joustamaan. Asunnossa oli neutraali keittiö valmiina, ja annoimme sen olla. Saksassa joutuu vuokrallakin asuessa usein ostamaan keittiön, mutta meillä se tosiaan oli paikalla jo muuttohetkellä.

Mitenkäs muuten sitten Saksaan sopeutuminen on sujunut?

Muistatte varmaan että olin alkuun a) vastahakoinen muuttamaan koko maahan ja b) en oikein pitänyt Düsseldorfista. Aikaa on kulunut, ja nyt alkaa tuntua siltä, että Düsseldorf ei olekaan niin kamala ja voisin sanoa, että alan jopa viihtyä. Purin ajatuksiani tarkemmin tässä jutussa.

Sain taannoin sähköpostiin palautetta lukijaltani. Palaute oli positiivissävytteinen, mutta lukija koki että ”haukun” blogissa asuinkaupunkejani mm. Lontoota ja Düsseldorfia. Viestissä oli ehdotus, josko joku muu paikka olisi ehkä ollut meille parempi. En pystynyt vastaamaan tähän viestiin meilillä  koska vastaus olisi pitänyt antaa linkkiä klikkaamalla joka ei toiminut, mutta ehkä tämä juttu antaa vähän selvitystä asiaan.

Tykkään pitää blogini rehellisenä, ja kertoa myös negatiivisimmista fiiliksistä. En missään nimessä halua haukkua kaupunkeja vaan kertoa rehellisesti ajatuksistani. Kaikissa paikoissa on hyvää – esimerkiksi Lontoo tässä perhetilanteessa ja tällä kukkarolla ei ole se paras ratkaisu, vaikka kaupunkiin kaipaankin. Düsseldorfiin tuskin olisimme koskaan päätyneet jos olisimme lopulta saaneet paikan vapaasti valita, mutta ajan kanssa tästäkin paikasta olen oppinut pitämään. Vaakakuppiin mahtuu aina kaksi puolta, ja en suostu kokemaan ajatusten rehellistä pohdintaa haukkumiseksi, siitä ei ole kyse.

IMG_6526

Düsseldorfissa on paljon mielenkiintoisia alueita, jotka pitää vain löytää. Kuvassa Medienhafen.

IMG_5715

Nykyinen asuinalueemme on itseasiassa aika kiva, rauhallinen ja kylämainen yhteisö kymmenen – viidentoista minuutin matkan päässä keskustasta. Meillä käy jopa vihannesauto kerran viikossa!

Mietimme jopa hetken muuttoa muualle, ja siihen olisi saattanut olla hyvät mahdollisuudetkin, mutta päätimme jäädä Saksaan ainakin toistaiseksi.

Jatkuva muuttaminen stressaa, asunto tuntuu nyt kodilta, Saksa on melko lähellä Suomea (toisinkuin esimerkiksi Australia, jota tosissaan pohdimme) sekä tänne on syntynyt ne omat kuviot. Düsseldorf on myös melko kansainvälinen kaupunki, ja täällä on paljon expateja – on helppo sopeutua joukkoon. Kaupungissa on myös paljon tapahtumia ja esimerkiksi ravintolatarjonta on hyvä. Siinä nyt muutama syy täällä viihtymiseen. Elämäni ensimmäinen ”kulttuurishokki” tämä nyt kuitenkin oli, mutta tällä muuttotahdilla tuskin viimeinen. Ensi kerralla ehkä pitää harkita muuttamista joskus muualla kun syksyn sateilla ja harmaudessa.

Olen tosin ihan vähän pettynyt itseeni, että kulttuurishokki tuli niinkin ”helpossa paikassa” kuin Saksassa eikä esimerkiksi Taiwanissa. Tietysti Saksassa oli ankea syksy odottamassa, olin raskaana, kaikki oli uutta eikä kaupunki herättänyt tunteita oikein suuntaan tai toiseen. Nämä varmasti vaikuttivat, kun asiaa lopulta pohtii.

Vauvakin on syntynyt Düsseldorfissa, joten siinä mielessä minulla on erityinen side tähän kaupunkiin, ja tulee aina olemaan.

Vuodessa on tosiaan ehtinyt tapahtua hyvin paljon.

Alun mitä ihmettä me täällä teemme -fiiliksen jälkeen voi sanoa, että ihan hyvää tästä tulee (Matteo viihtyi täällä tosin jo heti alusta pitäen, hän tykkää Saksasta muutenkin). Seuraavana projektina on aloittaa matkailu Saksassa toden teolla. Olemme jo vähän tässä ympäristössä reissanneet, ja parhaillaan tutkitaan uusia reissukohteita.

Eiköhän nosteta nyt malja Saksalle, vaikeuksien kautta voittoon!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Susanna maanantai, lokakuu 31, 2016 at 23:18

  Kiva lukea että olet alkanut viihtyä, alku aina hankalaa jne.
  Jotain käyntikohteita joita voisin ehdottaa olisi vaikkapa Nurnberg, siellä olisi nähtävänä pitkä linnanraunio torneineen ja pienet käsityöläismarkkinat keskellä ja ainakin kesällä kiva käydä. Lübeckissä on myös todella vanha linna keskustan lähellä. Passau oli aika erilainen kohde kaikkiin muihin Saksan kohteisiin verrattuna ja siellä näkyi värikkäitä taloja ja linna kukkulalla. Berliiniä aina hehkutetaan ja tottahan se on että Berliinissä riittää nähtävää ja tapahtumia. Myös Flensburg oli aivan erilainen alue näihin muihin paikkoihin verrattuna, siellä näkyi runsaasti metsää. Suosikkejani taitavatkin olla Kölni, Passau ja Berliini. Hampuriin en oikein ihastunut mutta kun lähdin sieltä junalla näin satamaa ja ainakin se alue näytti näkemisen arvoiselta. Varmasti on lisääkin näkemisen arvoisia kohteita

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani maanantai, lokakuu 31, 2016 at 20:18

  Minä myös uskon, että raskaudella ja kielitaidon puutteella oli iso merkitys alkukankeuteen. Mutta mahtavaa, että olet nyt alkanut viihtyä oikeasti.

 • Reply Saila maanantai, lokakuu 31, 2016 at 16:32

  Luulen, että tykästyt Düsseldorfiin vielä enemmän ajan kanssa, vuosi on kuitenkin aika lyhyt aika kotiutua. Omasta kokemuksesta vasta vuoden jälkeen alkavat vasta maan tavat kunnolla avautua ja paukkuja riittää omankin reviirin laajentamiseen. Raskaus varmasti verotti jaksamista, en yhtään ihmettele tuota kulttuurishokkia :). Minkälainen on Düsseldorfin asuntotilanne yleensä? Pienen perheemme kanssa pohdimme muuttoa Düsseldorfin/Glasgown välillä ja tällä hetkellä kaikki käytännön asiat painavat yllättävän paljon :). Ruotsiin muuttaessamme asunnon löytäminen Uppsalasta oli lähinnä toivotonta. Täällä jonotetaan vuosia vuokra-asuntoa ja toisen ja kolmannen käden vuokrasopimukset ovat enemmän kuin yleisiä. Lisäksi kööriimme kuuluu kaksi kissaa, mikä ei millään muotoa helpota vuokra-asunnon saamista yleensäkään missään maailmankolkassa…

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 6, 2016 at 19:48

   Moikka Saila! Ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, mä en jotenkin huomannut näitä loppuja kommentteja. Toivottavasti näet tämän! Mä olen asunut molemmissa, Glasgowssa sekä Saksassa… Paikkoja on aika hankala verrata, kun erilaisissa elämätilanteissa etsin asuntoa. Ehkä Glasussa oli himpun verran helpompaa löytää asunto, mutta olin tosin silloin opiskelija eli puhun lähinnä West Endin student houseista jos ei syyskuussa etsi. Asuntojen kunto on tosin keskimäärin todella paljon parempi Düsseldorfissa suomalaissilmin katsottuna (pl. uudet kämpät missä asuin UK:ssa, ja nekin aika interesting välillä). Düsselin asuntotilanne taitaa olla yhtä ”hankala” kuin muuallakin Euroopan semi-isoissa kaupungeissa, mutta meillä kävi tuuri ja saatii eka kämppä joka haluttiin. Ollaan siis toistaiseksi ainakin vuokralla, mikä on Saksassa yleistä. Laita mulle meiliä jos haluut jotain tietoa esim Glasussa asumisesta (ja toki Düsselissä), voin kertoo niin paljon kun osaan. 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa maanantai, lokakuu 31, 2016 at 15:23

  Kiva kuulla, että Saksa alkaa vaikuttaa viihtyisämmälle paikalle asua. Ehkä raskaushormonit vaikuttivat osaltaan asiaan? Negatiivisista asioista pitää myös kertoa. Eihän se vaikuta kovin uskottavalta, jos kehuu koko ajan kaikkea. Ja olethan sinä Saksan hyviäkin puolia tuonut esille. Kaikkia ei voi miellyttää 🙂 Sain omalta kaveriltani kritiikkiä, kun kirjoitan blogissani vanhoista, muutaman vuoden takaisista matkoista. Hänen mielestään matkabloggaajan pitäisi ”raportoida” suoraan matkalta. Olin tästä kommentista hyvin hämmästynyt. Blogissani olisi kovin hiljaista, jos kertoisin vain meneillään olevista reissuista. Hieno tavoite se toki olisi, ja ehkä jonain päivänä onnistuukin, mutta ei tällä hetkellä.

  • Reply Minna (I Basically Travel) maanantai, lokakuu 31, 2016 at 18:05

   Voi kun olisikin mahdollista matkustaa niin paljon, että olisi aina uunituoretta matskua blogiin! Mulla on tosin se ongelma, että unohdan tosi nopeasti yksityiskohtia, joten en voi palata kauhean pitkälle menneiden matkojen suhteen. Yritänkin ottaa nykyisin enemmän ”muistinvirkistysvalokuvia” auttamaan kirjoitusprosessissa. 🙂

   • Reply lena tiistai, marraskuu 1, 2016 at 16:43

    Veikkaan kyllä, että hormoneilla oli osansa! Uusi paikka, uusi maa, uusi kieli… ehkä esimerkiksi johonkin ”mieluisempaan” maahan muutto olisi ollut sitten eri juttu, vaikea sanoa. Vieläkin välillä tulee fiilis että onko tämä oikea paikka meille, mutta tosi paljon vähemmän!
    Ja hei, mitä tuohon kaverisi kommenttiin tulee, älä välitä. Tee niinkuin hyväksi näet, Merja! Eihän sitä ehtisi reissussa muuta tehdä kuin istua koneen ääressä, jos reaaliajassa päivittelisi. Ja monesti reissun jälkeen on vasta hyvä yleiskuva kohteesta, jolloin vinkkipostauksiin riittää tarpeeksi materiaalia. Matkablogeissa on myös hyviä analyysejä matkailualasta, eri kohteista ja fiiliksistä, joita tykkään tosi paljon lukea. En taida seurata kuin yhtä tai kahta blogia, jossa reaaliaikaisesti päivitetään blogia ja nämäkin ovat tyyliin pidempiä maailmanympärimatkoja. Eli kaverin kommentin voi jättää omaan arvoonsa:) Minnalla hyviä vinkkejä aiheeseen, ne muistinvirkistyskuvat on mullakin käytössä !

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 31, 2016 at 10:02

  Kyllä se siitä! Ja siis tuohon jonkun paikan haukkumiseen täytyy sanoa, että vaikka et näkisi yhtään positiivista asiaa koko Dusseldorfissa, niin saahan sen nyt herranen aika sanoa, eikä kenenkään pidä siitä loukkaantua. Tuntuu, että joskus tällaisia otetaan liian henkilökohtaisesti. Ei sillä, kyllä minäkin hiukan loukkaannun, jos joku haukkuu esimerkiksi Shanghaita, hehe… Mutta silti puolustan henkeen ja vereen haukkujan oikeutta sanoa mielipiteensä. 😉 Ja mun mielestä sä oot kyllä kaiken aikaa tuonut sekä negatiivisia että positiivisia asioita esiin, enkä ole kokenut kirjoitustyyliä haukkuvana.

  • Reply lena tiistai, marraskuu 1, 2016 at 16:32

   Joo näin mä ajattelen kans! Ja joo, alkuun oli vähän tollanen fiilis mutta kyllä tää mieli on tästä vähän lieventynyt 😀 😀 Mulla joskus tulee sama Lontoon kanssa jos kuulee että Lontoosta ei pidetä, tulee aina mieleen että olisit käynyt siellä ja tuolla niin olisit tykännyt haha. Kiitti Meri tsempistä, mä oon pohtinut tätä ja mielestäni kirjoittanut myös niistä positiivisista jutuista – niitä kun on!

 • Reply Milla - Pingviinimatkat sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 19:40

  Hieno kuulla, että olet alkanut viihtymään! Helppo uskoa, että niin monen muuton jälkeen lyhyen ajan sisällä iskee kyllästyminen, eikä uudet kulmat ehkä näyttäydykkään pelkkinä jännittävinä mahdollisuuksina. Siihen päälle kun tosiaan vielä laskee raskauden tuomat tuntemukset ja ajatukset, niin voin vain kuvitella ettei silmillä ole pelkästään ruusunpunaiset lasit. Saksa on onneksi upea maa perheen perustamiseen, tai ainakin sellaisen kuvan olen ystävieni puheista ja kokemuksien kautta saanut. Tykkään itse Saksasta paljon ja riemulla pakkaan kassini Stuttgartin koneeseen ensi viikolla 🙂

  • Reply lena tiistai, marraskuu 1, 2016 at 16:29

   Mä luulen, että mulla oli liikkeellä tosiaan tuota pientä kyllästymistä myös muuttoon ja oman paikan etsintään. Ei tosiaan ollut helppoa, mutta nyt vähän helpottaa. Ja oot niin oikeessa, Saksa on ihan mahtava maa perheen perustamiseen. Lapsista pidetään ja perheillä on hyvä olla. Tervetuloa Saksaan! Jos joskus eksyt Milla Düsseliin niin pistä viestiä 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 19:31

  Mahtavaa, että olet alkanut viihtyä siellä! Onhan se nimittäin aika energiasyöppö tilanne jos ei oikein sopeudu paikkaan, ja helposti silloin keskittyy liikaa negatiivisiin asioihin. Mulla on nyt Mallorcan kanssa se tilanne, että en ole viihtynyt täällä nyt ainakaan tässä alussa niin hyvin kuin olin toivonut. Ja ennen kun ei oikeastaan edes ole ollut tällaisia fiiliksiä, vaan sitä on ollut kuin kotonaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien! Mutta ehkä se tästä, ajan kanssa… 🙂 Toivon mukaan ei mulla kuitenkaan vuotta ota, sillä niin kauaa ei ole täällä tarkoitus olla! 😀

  • Reply lena tiistai, marraskuu 1, 2016 at 16:24

   Mä luulen, että keskityin tosi paljon tuolloin noihin negajuttuihin ja siitä se kierre sitten lähti. Toki alunpitäenkään en oikein tänne halunnut, joten siten kaikki on kyllä kääntynyt parhain päin. Sun elämää Espanjassa on ollut mielenkiintoista seurata, tunnistan ihan samoja fiiliksiä kun tänne tultiin. Meenkin nyt lukemaan sun jutun Espanjan ärsytyksistä, huomasin sen just. Toivottavasti siellä kääntyy elo parhain päin 🙂

  Leave a Reply