Suomen suurin matkablogiyhteisö

Perhepatikointia pusikossa Saksan ja Belgian rajalla

Usein viikonloppu- ja päivän reissuni ovat noudattaneet tiettyä kaavaa. Skumppaa, shoppailua sekä paria pakollista nähtävyyttä.

Viime aikoina olen kuitenkin innostunut lähiseutujen tutkimisesta, sporttisempien aktiiviteettien muodossa. Ehkä suurimpana innoittajanani ovat toimineet kotimaiset, luonno nimeen vannoneet matkablogit – etenkin lapsiperheen näkökulmasta retkeilyyn keskittynyt RIMMA+LAURA -blogi on ollut ahkerasti lukulistalla. Olemme tehneet Matteon ja beben kanssa nyt pienempiä luontoretkiä niin Toscanassa kuin kotikulmilla Saksassakin, ja Kuopion Puijolla patikointia on taas suunnitelmissa muutaman viikon kuluttua. Tykkään silti skumpasta ja shoppailupäivistä, mutta tämä terveellinen luontoharrastus on kovin tervetullut. Etenkin, kun Düsseldorf melko kaukana rakkaaseen alamäkiurheiluun toimivista paikoista, ja golfit meni tänä kesänä mönkään sektion vuoksi.

Suunnittelimme taannoin päivän retkeä, jonka aikana voisimme nauttia hieman raittiista ilmasta, ulkoilusta sekä meille ennestään tuntemattomasta paikasta. Päädyimme ajamaan Saksan ja Belgian rajalla sijaitsevaan Eifelin kansallispuistoon, joka sijaitsee noin 1-1,5 tunnin matkan päässä kotoamme. Meille sopiva lyhyt reitti sijaitsi Saksan puolella, Gemündin kylässä. Puisto on molempien maiden alueelle levittyvä ja sitä pidetään pystyssä yhteistuumin.

Gemündin kylä – portti luontoon ja Eifelin kansallispuistoon

Gemündin kylä on pieni ja sievä. Minulla on hyvin vähän kokemusta saksalalsista kylistä, mutta Gemünd oli juuri sellainen jollaiseksi olen ne kuvitellut. Joki halkoo kylää, ympärillä nousevat vehreät kukkulat ja pääkadulla käy kuhina sunnutai-päivänä (Gemündissa kaupat olivat poikkeuksellisesti auki tuona sunnuntaina). Kun on tottunut laakeaan Düsseldorfin alueeseen, oli Gemündin korkeuserot tervetullut maisemanvaihdos. 4,250 asukkaan kylästä löytyy myös muutama ravintola ja pubi – paikallistunnelmaa parhaimmillaan.

Lähistöllä sijaitsevat suuremmat kaupungit ovat Euskirchen ja Köln, ja epäilenkin että asukkaat käyvät töissä esimerkiksi Kölnissä. En näe Gemündin olevan alueella kovin suuri työllistäjä, vaikka kaunis paikka onkin.

IMG_6880

IMG_6866

Eifelin luonnonpuistossa on reittejä joka makuun

Valitsimme 4,7 kilometrin mittaisen reitin – tämä oli netin mukaan lyhyin, joka koko luonnonpuistosta löytyy. En halunnut lähteä pidemmälle reitille sillä olen vasta aloittamassa urheilua uudelleen, ja kunto oli suuri arvoitus. En ole nimittäin kävelylenkkejä kummempaa vielä harrastanut. Tuo lyhyt reitti oli lopulta oikein hyvä, 2,6 kilometriä ylämäkeen ja suunnilleen saman verran alas. Reitteihin pääsee tutustumaan luonnonpuiston omalla sivulla, jossa annetaan saapumisohjeet jokaiselle reitille (linkki). Pisin omatoiminen reitti taisi olla 16 kilometrin pituinen.

Ylämäki oli hieman haasteellinen, ja kiipeäminen tuntui takapuolessa. No, niinkai sen kuuluukin, ja reippaasti bebe Manducassa painelin kukkulan huipulle. Halusin testata kantoreppua ja tulla tutuksi sen kanssa, Matteo tosin lupasi ottaa pikkuisen heti jos alkaa väsyttää. Väsy ei kuitenkaan iskenyt ennenkuin vähän ennen parkkipaikkaa, ja hyvä treeni tuli tehtyä.

Alamäki oli itseasiassa hieman vaativampi kuin ylämäen tarpominen, tuntui reisissä ja liukastumista tuli varoa huolellisesti kun bebe oli matkassa.

IMG_6802

IMG_6808

IMG_6812

IMG_6811

IMG_6816

Upeat maisemat vanhasta vartiotornista

Valitsemamme reitin kohokohta oli kukkulan huipulla sijaitseva vanha vartiotorni, josta avautui upeat maisemat.

Tornin kupeessa sijaitsi toinen suloinen pieni kylä ja maatila hevosineen (tässä yksi hevosallergikko hei!). Olin hieman epäileväinen tornin kuntoa kohtaan, mutta lähempi tarkastelu osoitti sen olevan hyvin säännöllisesti huollettu ja kunnostettu. Sen verran hoidettua alue kuitenkin on että tornin lisäksi reitit ovat kunnossa ja ne on ovat hyvin merkattuja.

Reittejä on myös maastopyöräilijöille, joten mikäli pyöräily mäkisessä maastossa kiinnostaa, kannattaa Eifel laittaa tarkempaan tutkintaan. Ainakin Gemündistä näytti lähtevän hoidetun näköinen maastopyöräreitti.

Käsittääkseni Eifelin maisemat ovat vielä upeammat toisilla reiteillä järvineen ja korkeuseroineen (Instagramista bongattua), mutta olihan tässäkin jo ihmettelemistä. On rauhoittavaa kulkea hiljaisessa metsässä, ja katsella korkeuksista hetki horisonttiin. Eihän tuo ulkoilualue samanlaista pusikkoa ollut kuin esimerkiksi Nurmeksen korvesta löytyy, mutta silti se oli hyvä korvike suomalaisen metsänkaipuulle. Päivän kruunasi Gemündin torilta ostettu currywurst, helppo ja terveellinen ateria urheilun jälkeen eikös vaan.

Varovainen toki pitää vauvan kanssa kulkiessa olla, sillä vaikka polut ovat valmiina, voi silti astua irtokiven päälle tai mutaan. Hitaasti vaaranpaikat ylittäen hyvää tulee.

IMG_6831
IMG_6821
IMG_6819

Suositelkaahan saksalaisia tai lähialueilla sijaitsevia luonnonpuistoja, näitä voisi olla mukava kiertää enemmänkin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 11:08

  Muita suosittelemiani patikointikohteita tässä lähialueella on tietystä Ahrin viinialueen punaviinivaellusreitti. Sieltä löytyy eripituisia helppokulkuisia reittejä. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/08/14/punaviinivaellusreitti/ Ja sitten yksi ihan teidän kodin läheltä löytyvä kohde on Solingenissä oleva Schloss Burg ja sinne johtava patikointireitti Wupper-joen varrella. Yhteen suuntaan reitti oli jotain 4-5 km, mutta helppokulkuista maastoa. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/04/17/wupperin-varrella/

  • Reply lena / london and beyond torstai, lokakuu 27, 2016 at 11:49

   Kiitti näistä Jonna! Mieitttiin hetki Königswinteriä ja Ahria, mutta ajateltiin että siellä saattaa olla täyttä sunnuntaisin… voidaan periaatteessa käydä viikollakin jos Matteon työ sallii, niin Königswinterin reissu olisi joku arkipäivä kokeilussa. 🙂 Solingenhan on tässä ihan vieressä, sinne pitää ehdottomasti mennä! Ja Wuppertal… miks mä en oo jo käynyt?? Jos teillä on joku vkl aikaa, niin vois yhdessäkin vierailla jossain!

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 11:04

  Eifelin alueella on tullut useamman kerran käytyä, siellä riittää paikkoja tutkittavaksi! Kivan oloinen tuo teidän löytämä, minulle se onkin ihan outo paikka. Eifelissä suosittelisin Monschaun iki-ihanaa kylää ja sen läheltä löytyy kyllä vaellusreittejä myös. Toinen kaunis pikkukylä Eifelissä on Bad Munstereifel. Eifelistä löytyy myös Burs Satzvey, keskiaikainen linna ja sen läheltä tosi kiva lapsiperhekohde villieläinpuisto Hochwildpark. Näistä voi lukea lisää blogistani: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/07/01/luontomatkailua-eifelissa/ ja https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/06/13/monschau-historiallinen-kyla-rurin-mutkassa/

 • Reply Laura R. | RIMMA + LAURA -matkablogi lauantai, lokakuu 22, 2016 at 21:04

  Mukavan näköisen retkipaikan ootte löytäneet! 🙂 Ja kiitos, ihana kuulla että ollaan saatu toimia sulle inspiraationa <3 Terkkuja Repoveden kansallispuiston liepeiltä! ^_^

  • Reply lena / london and beyond torstai, lokakuu 27, 2016 at 11:47

   Mä seurasin tehdän reissua Instan kautta, ihan mahtava paikka tuo Repovesi! Ja en ole siitä tosiaan kuullut aiemmin, eli ehkä pitäis itseään vähän sivistää. Ens viikolla Kuopioon, jos siellä tulis kans ulkoiltua 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.