Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ristiriitainen suhteeni Firenzeen

Syyskuun loppu ja lokakuun alku kuluivat meidän perheellämme Toscanassa. Matteon kotipaikka sijaitsee aivan kuuluisan Firenzen kyljessä, joten luonnollisesti vietimme kaupungissa aikaa.

Sitä tosiasiaa ei poista mikään, että Firenze on järkyttävän kaunis kaupunki. Siinä on Kuopion tyttö ihmeissään joka kerta, kun niitä katuja astelee. Historiaa, kulttuuria ja mielenkiintoista arkkitehtuuria on joka puolella.

Viime aikoina visiittini kaupunkiin ovat kuitenkin vähentyneet, vaikka Italian reissujen määrä on pysynyt vakiona. Olen jäänyt tutkimaan Matteon kotikaupunkia Pratoa, tuota Euroopan pikku Kiinaksikin kutsuttua kaupunkia, vaellellut sen katuja ja tutustunut sen kauppoihin ja kahviloihin. Prato ei varmasti ole tämän planeetan mediaseksikkäin kaupunki, se on lähinnä tunnettu suuresta kiinalaisesta siirtokunnastaan ja teollisuudestaan (arvatkaas missä osa Made in Italy -kamasta tehdään?), mutta se on muuten hyvin tavallinen italialainen kaupunki. Ja siitä pidän.

Olemme viime aikoina käyneet paljon myös muualla Toscanassa ja lähiseuduilla, vaellelleet kukkuloilla ja tutkineet pieniä kyliä.

IMG_4456

IMG_4453

Kun aloin matkaamaan Toscanaan useita kertoja vuodessa, ihmettelin miksi Matteon sukulaiset ja kaverit käyvät niin harvoin Firenzessä. Eihän Pratosta mene kuin 20 minuuttia junalla Firenzen Santa Maria Novellan rautatieasemalle – eihän tuo ole matka eikä mikään. Vanhempieni luota menee sama matka julkisilla Kuopion keskustaan. Aloin tiedustella, että miksi näin – miksi yhtä kentiens maailman kauneimmista kaupungeista ei hyödynnetä enemmän? Italialaiset ovat tosin muutenkin melko lojaaleja omille kotikaupungeilleen, mutta moni nosti esille sen, että Firenze on liian täynnä. Rautatieasemalta alkaen joku yrittää tyrkyttää sinulle jotain, kadut ovat tukossa, kaupungin ydin on jotenkin epäaito.

Meidän brittiläinen ystäväpariskuntamme oli samaan aikaan Firenzessä lomalla, ja he olivat hieman ”pettyneitä” Firenzeen, vaikka sen kauneutta kehuivatkin. Ei ole satunnaisen matkailijan kuulemma helppoa löytää aitoa italialaisuutta kaupungista. Olen kuullut samaa muiltakin matkailijoilta.

IMG_4389

Minäkin olen turisti

Minä olen Italiassa turisti. Ei minua usein muut turistit matkoillani haittaa, jos jonkin kohteen haluan ehdottomasti nähdä. Firenze ei koskaan ollut reittisuunnitelmissani ennen Matteon tapaamista, mutta otetaan esimerkiksi Venetsia jonka halusin ehdottomasti nähdä. Olin kuullut sen olevan myöskin liian täynnä ja aivan liian turisti, mutta ehkä matalista odotuksistani johtuen paikka olikin kiva. Olihan siellä ihmisiä lokakuussakin, mutta Giudeccan saarella majoittuessani koin varmasti kaupungin parhaat palat. Siellä pääsi rauhoittumaan.

Ensi kerrat Firenzessä meni samalla tahdilla – ei minua kanssaturistit haitanneet. Halusin vain kuljeskellä ympäriinsä, nauttia fiiliksestä ja ruoasta. Ehkä aivan viime kerroilla minulle on kuitenkin tullut fiilis, että jään mielummin Matteon kotinurkille tai lähden esimerkiksi retkelle Luccaan tai Pistoiaan Firenzen sijaan. Siksi, että kaupunki on tosiaan melko täysi päiväsaikaan ja siksi, että kaipaan ”aidompaa” italialaisuutta. Firenzeen menen nykyään esimerkiksi näyttelyn tai illallisen vuoksi – jos pöytä on varattuna etukäteen. Tai tapaan ystäviä aperitivolla. Iltaisin kaupunki on muutenkin aivan ihana, eikä niin tupaten täynnä, mutta etenkin viikonloppuisin ravintolavaraus on oltava. Teen lähiaikoina pientä vinkkilistaa kaupungin ravintoloihin paikallisten näkökulmasta, tyypillisen italialaisen (voi kuulkaa kun se ruokailu osaa olla joskus tarkkaa puuhaa!) kanssa ravintoloita kolunneena.

Firenze oli ensimmäinen Italian ihastukseni, nyt muut paikat ovat menneet ohi

Firenze oli ensikosketukseni Italiaan, ensimmäinen kaupunki johon tykästyin – ja sieltä alkoi myös intoni tutustua maan kulttuuriin paremmin. Siitä on kuitenkin nyt tullut kaupunki, joka ei kosketa entiseen malliin. Osittain siksi, että haluan nähdä muutakin, mutta myös sen vuoksi, että haluan kokea jotain aidompaa italialaista. Katselen paikkaa kriittisemmin kuin ennen, ja se on saanut miettimään myös turismin varjopuolia – joskus upeat paikat ovat kertakaikkiaan vain liian täynnä. Firenzen kohdalla tilanne tuskin heti helpottaa, sillä esimerkiksi Emirates on taannoin avannut suoran, päivittäisen reitin Dubaista Bolognaan, joka palvelee Firenzeä kaupungin oman pikkuruisen kentän ohella. Firenzeen matkaaminen on myös idästä nyt helpompaa.

Olen ollut onnekas, että olen saanut nähdä myös paikallisemman puolen ystävien avulla Firenzestä, mutta haluaisin nähdä vielä lisää. Pienemmissä kaupungeissa paikallista eloa on helppo löytää, Firenzessä sen löytämiseen pitää nähdä vaivaa (Liza in London -blogin Liza on asunut kaupungissa, olisiko Liza sinulla kommenttia aiheeseen?).

Italiassa meteliä ja meininkiä kun riittää  – nämä meidän reissut eivät ole aina niitä rennoimpia lomareissuja. Ulkosuomalaiset ainakin tietänevät, mistä näissä reissuissa on kyse. Näin ollen on kiva käyttää maassa vietetty aika hieman rauhallisemmissa kohteissa väkijoukkoja vältellen. Kai sitä on matkaajanakin tullut muututtua, ja suuremmat kaupungit ovat vaihtuneet pienempiin, myös luontokohteisiin. Isot väkimäärät ahdistavat. En ehkä niinkään haaveile enää Firenzessä asumisesta, vaan asumisesta jossain pienemmässä kaupungissa sen ympäristössä. Lucca olisi ihana (menkää Firenzestä päivän reissulle Luccaan! Ja Pistoiaan!).

Firenzen matkaajan kannattaa ehdottomasti tutustua Girl in Florence -blogiin, jossa kaupunkiin muuttanut texasilaisleidi kertoo kokemuksiaan kaupungista. Blogissa paljon ravintolavinkkejä ja paikkoja, jotka vaan pitää tietää – hyvä suunnittelu on reissun A ja  O. Suomalainen Exploras on kirjoittanut myös ruokapaikoista kaupungissa. Tasty Travelissimo -blogissa vinkataan puolestaan suositun Toscanan haastajasta, naapurimaakunnasta Emilia Romagnasta.

Mitä kokemuksia teillä on Firenzestä? Oletko käynyt? Entä onko joku paikka ollut liian ”täysi” sinun makuusi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Liza in London perjantai, lokakuu 28, 2016 at 11:24

  Onpa kiva postaus – mun on pitänyt kommentoida tätä jo pitkään, mutta tekstiä tulee sen verran, että se on aina jäänyt kesken, haha! Firenze on edelleen yksi mun ehdottomia lempparikaupunkeja, ja koen itse löytäneeni sieltä hyvin myös sitä paikallista meininkiä. Tässä auttoi tietysti se, että opiskelin paikallisessa yliopistossa ja sain tehdä kurssitöitä ja ryhmäesityksiä yhdessä “aitojen” firenzeläisten kanssa.

  Mun suhdetta Firenzeen värittää muutenkin tosi vahvasti se, että olin siellä vaihdossa. Sain viettää puoli vuotta rauhassa kaupunkiin tutustuen, ilman (juuri) mitään aikatauluja. Usein päivän painavin kysymys oli se, mihin museoon tällä kertaa lähtisin ja kuinka monta kertaa hakisin jäätelöä Festival del Gelatosta – what’s not to love?

  Tästä huolimatta on myönnettävä, että väkipaljous alkoi ahdistaa loppukeväästä, jolloin turistien määrä tuntui lisääntyvän eksponentiaalisesti. Pakenimme usein pitkille kävelylenkeille keskustaa huomattavasti hiljaisempaan Oltrarnoon, ja kesän edetessä aloimme ulkoilla enimmäkseen iltaisin ja öisin, jolloin päiväretkeilijät olivat jo lähteneet ja keskustassakin oli taas tilaa liikkua. Voin hyvin ymmärtää, miksi matkailijoiden määrä saattaa ahdistaa paikallisia, joiden on vietettävä kaiken sen hulinan keskellä ihan tavallista arkea. Tähän päälle vielä kielikysymykset, turistien suosiossa olevien bilepaikkojen melu jne…

  Safkojen puolesta onnistuimme löytämään kaupungista muutaman tosi kivan paikan, jotka näyttivät olevan myös paikallisten suosiossa. Kirjoitin jonkun aikaa sitten omista suosikkiravintoloistani postauksen, joka löytyy täältä: http://lizainlondon.blogspot.com/2014/05/my-favourite-florentine-eateries.html

  Yleisesti ottaen sanoisin, että turistit ovat varmasti isompi ongelma paikallisille kuin muille turisteille – mutta jos haluaa saada Firenzen-lomasta kaiken irti, kannattaa sinne ehkä suunnata syksyllä, talvella tai alkukeväällä. Silloinkin kannattaa varautua siihen, että jengiä on paljon… ja tietenkin muistaa, että kaupunki on turistien suosiossa erittäin hyvästä syystä! 🙂

 • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, lokakuu 13, 2016 at 08:53

  Vähän samanlaiset fiilikset jäi Firenzestä, varsin kaunis kaupunki, mutta turismi ja sen lieveilmiöt laskivat yleisarvosanan sellaiselle ”ihan kiva” -tasolle.

  • Reply lena / london and beyond lauantai, lokakuu 15, 2016 at 10:46

   Tää on harmi kyllä aika monen fiilis. 🙁 Mä niin tykkään paikasta ilta-aikaan, mutta päivällä vähän turhan paljon jengiä omaan makuun.

 • Reply Helena Arvio keskiviikko, lokakuu 12, 2016 at 17:40

  Oi, mä haluun Firenzeen! Ois ihana olla 3-5 yötä siellä.

  • Reply lena / london and beyond lauantai, lokakuu 15, 2016 at 10:40

   Tuo 3-5 yötä on just passeli aika! Ja aikaa riittää muutakin seutua tutkimaan 🙂

 • Reply Susanna tiistai, lokakuu 11, 2016 at 21:48

  Mielenkiintoinen aihe! en ole vielä käynyt Firenzessä eli Firenze ja Como vielä käymättä..
  Tänä vuonna kävin ekaa kertaa Venetsiassa, Gardalla ja Milanossa. Niin hieman samoja ajatuksia minullakin on. Pidin kovasti Venetsiasta, vaikka kuulin tosi paljon valituksia San Marcon aukiosta ja sen kalleudesta (en käynyt aukion ravintoloissa joten vältin ne hinnat..) ja kuulin valituksia Venetsian viemärin hajusta. No en ainakaan keväällä haistanut mitään sellaista, haistoin vain tavallisen meren ja kanaalien hajun, vaikka olen yleensä tosi hyvä hajuaistinen ihminen. Mutta voihan se olla että Venetsia löyhkää kesäkuumalla eniten. Mutta niin löyhkää kyllä monet muutkin kohteet jos viemäreitä ei huolleta jne.
  Missään muualla en ole vielä kokenut vastaavaa turistimerta kuin Kanarialla. Minulle se oli vähän kuin painajaista kun paikalliset kauppiaat huutelivat heti suomea ja olisi pitänyt koko ajan (alle 20 vuotiaana) ostaa kalliita lomaosakkeita, elektroniikkaa ja vaikka mitä kun niitä tyrkytettiin aina jos meni ulos ja kauppojen lähelle kävelemään. Siellä se turistimeri ja tyrkytys tuli jo korvista ulos, joten muiden Euroopan paikkojen turistitungosta siedän vielä aika hyvin, kunhan ei vedetä hihasta ja tyrkytetä koko ajan kaikkea myytävää huutaen. Kanarilla oli kuitenkin onneksi myös niitä paikkoja joissa ei tyrkytetty: Mogan ja Puerto rico, niistä kohteista pidinkin Kanarialla eniten. Noissa kohteissa muistaakseni oli kyllä markkinoita ja muuta mutta minut jätettiin rauhaan kun en vastannut myyjille mitään. Kun taas Inglesissä tuntui se osta osta osta huutelu vain yltyvän, vaikka ei olisi vastannut mitään ja sama juttu jos vastasi kiitos ei. Italiaan on minullakin ristiriitaiset tunteet: pidän kovasti Italian yleensä leudosta säästä, ruuasta ja nähtävyyksistä. Sen sijaan en tykkää niin usein saamastani huonosta asiakaspalvelusta Pohjois-Italiassa. Joskus Italiassa joutuu väittelemään tai useita kertoja pyytämään jotain luvattua asiaa (kuten hotellin ilmastointi) mutta siitä huolimatta uskon että hyviä asioita on kuitenkin enemmän. Pieniä ei niin täysiä kohteita löytyy yhä paljon Italiasta esim. Grosseto ei ollut täynnä turisteja kun kävin siellä 2013 ja nyt tänä vuonna jäi mieleeni Sardinia taas sellaisena kohteena joka ei ollut täynnä turisteja ja osa paikallisista ei ollut koskaan nähnyt turisteja. Tosin riippuu siitä meneekö turistiresorttiin/valmismatkoihin kuuluvaan kohteeseen, vaiko johonkin pienempään ja ei niin suosittuun/tunnettuun. Usein niitä harvinaisempia kohteita löytää kun ottaa vaikka vuokra-auton ja etsii tai sitten menee Välimeren lautalla pieneen satamaan. Capri oli aika täysi turisteista mutta ei ihme kun saari on niin hieno ja kuuluisa. Sisilia ei myöskään ole aivan täysi turisteista ainakaan keväällä ja syksyllä. Messinassa ei juurikaan näkynyt turisteja keväällä italialaisten laivaturistien lisäksi

  • Reply lena / london and beyond lauantai, lokakuu 15, 2016 at 10:39

   Mulla oli vähän myös ennakkoluuloja tosiaan Venetsiasta, mutta luulen että oikein valittu majoituspaikka takasi sen että pääsi illalla rauhtoittumaan. Ja päivälläkin, se koko sirkus oli venematkan päässä mutta kanaalin toisella puolella. 🙂 Sardinia on muuten yksi meidän kohteista varamsti tulevaisuudessa, meidän ystävä täällä Saksassa on sieltä kotoisin ja olisi tarkoitus tutustua saareen joskus paremmin hänen knassaan. Ja sitten kun reissaa sesongin ulkopuolella niiin näkee eniten!

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, lokakuu 11, 2016 at 19:16

  Kävin Firenzessä ensimmäistä (mutta tuskin viimeistä!) kertaa kesällä ja salamaihastuin kaupunkiin. Minun ihastusta ei haitannut ihmispaljoudet, vaan onnistuin näkemään kaupungin upeuden niistä huolimatta. Mielestäni sinä oot todella onnekas, että pääset (halutessasi) vierailemaan Firenzessä usein! 🙂
  Tässä postauksen verran minun Firenze-hehkutusta: https://www.rantapallo.fi/murumou/firenzesta-tuli-hetkessa-suosikkipaikkani-italiassa/

  • Reply lena / london and beyond lauantai, lokakuu 15, 2016 at 10:28

   Hei mä olinkin varma että olin lukenut lisä Firenze-juttuja Rantsusta, kiitti linkkauksesta:) Tosi hauska kuulla että tykkäsit paikasta, kyllä mä silti niistä reissuista nautin (kukapa ei!) vaikka nykyään esimerkiksi enemmän ilta-aikaan kaupungilla pyörin 🙂 Firenze on ihana iltaisin! Ja todella, olen onnekas että noille seuduille pääsee useammin. Vaikka vähän hevi reissuja sukulointeineen välillä, niin eihän Toscanasta voi olla pitämättä. 🙂

 • Reply Maarit Johanna tiistai, lokakuu 11, 2016 at 16:54

  Ugh voin kyllä ymmärtää! Mutta monesti ihmiset ”pilaavat” kaupungit. Ja siis nimenomaan turistit tai turisteille palveluksiaan tarjoavat ihmiset.
  Firenzestä ei ole kokemusta, mutta mulla tulis tässä mieleen Reykjavik. En ole uskaltanut mennä sinne vielä kesällä, koska mulla vähän pelottaa, että se olis mulle pettymys kuumimpana sesonkina. Olen ollut Islannissa ehkä nousevana kautena ja off-sesonkina, mutta nyt voi olla että järkyttyisin. Reykjavikin kaupunkikuva muuttuu ihan hemmetin nopealla tahdilla kun tornihotelleja rakennetaan aika monen hotellin vuositahtia ja populaa on hulluna.
  Ehkä huono vertaus Italiaan, mutta tuli ekana mieleen 🙂

  • Reply lena / london and beyond lauantai, lokakuu 15, 2016 at 10:27

   Juuri näin, ihmiset! Tämän vuoksi yritin olla varovainen aiheen kanssa, koska olen itsekin turisti ja siellä pyörin muiden mukana. Tiedän toki kaupungista enemmän kuin moni muu, mutta aikalailla turistilinjalla silti mennään. Joten kritisointi piti yrittää esittää neutraalisti 😀 Mä haluan Reykjavikiin, tosin ehkä off season toimisi paremmin reissulla. En tiedä miten paljon parempi sää Islannissa on kesällä verrattuna esim syksyyn?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.