Düsseldorfin kaupunki huolehtii lapsiperheistä

Saksa pitää huolta lapsiperheistä. Düsseldorfin kaupunki eritoten.

Saimme taannoin kirjeen kotiin, jossa kerrottiin että Düsseldorf haluaa muistaa uusia vanhempia ja vauvaa, ja että kaupungin puolesta tulisi joku käymään meillä kotona toimittamassa vauvalle lahjan ja kertomassa lapsiperheille suunnatuista palveluista mikäli niin haluamme.

IMG_6749

En tietenkään ole koskaan kuullutkaan että missään tällaista palvelua on tarjolla (en nyt muutenkaan ole ollut ekspertti lapsiperheasioissa), joten suhtauduin ensin epäilevästi asiaan. Ehkäpä he haluavat tarkistaa, olemmeko oikeat henkilöt ja onko meillä oikeasti vauvaa?

Mistäs sitä näistä tietää.

Epäilykseni osoittautuivat kuitenkin vääriksi. Mukava kaupungin työntekijä, noin nelissäkymmenissä oleva nainen, tuli käymään ja toi mukanaan bebelle ikioman paketin. Pikkuinen sai jopa düsseldorfilaisen mummokerhon vauvoille neulomat villasukat paketin lisäksi. Paketti sisälsi vauvoille suunnattua musiikkia, kirjan, helistimen ja t-paidan.

IMG_6752

IMG_6759

Meille vanhemmille hänellä oli tuomisinaan erilaisia esitteitä ja informaatiota esimerkiksi päiväkodeista ja kertoi lapsiperheille suunnatuista aktiiviteeteista kaupungissa ja toi muun muuassa lipun joka oikeuttaa uintikertaan vauvan kanssa (onhan se hyvä testata mitä vauva tykkää ennenkuin aloittaa esimerkiksi vauvauinnin).  Listoja oli monta monituista liittyen lääkäreihin, musiikkikouluihin, lastentarvikekirppareihin, vaipanvaihtohuoneisiin eri kaupunginosissa ynnä muuta. Tarjolla oli infoa myös iseille ja vauvoille suunnatuista aktiviteeteista sekä perhetreffipaikoista. Mainiota.

Mielestäni tämä on pieni, mutta mukava ele ja näin melko uutena kaupunkilaisena arvostaa sitä, että informaatiota on tarjolla. Etenkin päiväkotitoiminta askarrutti jonkin verran mieltä.

Päiväkoti on saksalaisittain KITA. Sanotaan siitä nyt pari sanaa sillä olen nyt astetta viisaampi kuin tähän aikaan viime  viikolla. Meidän pitää nimittäin hakea päiväkotipaikkaa nyt eikä huomenna jos haluamme olla elokuun (eli elokuu 2017) haussa mukana. Eikun selvittelemään mitä vaihtoehtoja meillä on, vaihtoehdot liikkuvat lähinnä päiväkodin ja perhepäivähoidon välillä. Ja pitäisi sitten samaan syssyyn selvittää myös se, että haluammeko ylipäätään olla tuossa haussa mukana. Oma työni on sen verran joustavaa, että beben ei tarvitsisi olla hoidossa täyttä päivää tai joka päivä, joten erilaiset puolipäivämahdollisuudet kiinnostavat. Ajattelin että eihän näitä asioita tarvitse päättää vielä pitkään aikaan, mutta ai kuinka väärässä olinkaan.

Olemme ehdottomasti sitä mieltä että bebellä on hyvä olla ikäistään seuraa ja hoito on tärkeää esimerkiksi sosiaalisten suhteiden vuoksi. Minusta ei myöskään ole täysipäiväiseksi hausfrauksi, joten hoitopäätös on periaatteen tasolla jo tehty. Pitäisi vain päättää että milloin pienen haluaa hoitoon laittaa ja onko meillä vielä muita vaihtoehtoja (au pair yms). Rimma + Laura -blogin Rimma kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin aiheesta, kannattaa tutustua mikäli aihe kiinnostaa! Artikkeliin pääsee tästä.

Näin meillä. Olemme olleet lapsiperhe vasta kolme kuukautta, mutta olen hyvin tyytyväinen oloomme Saksassa Düsseldorfissa lapsiperheen näkökulmasta katsottuna. En tosin tiedä miten muualla Saksassa toimitaan, olisi mielenkiintoista kuulla?

Millainen sinun asuinkaupunkisi on lasten kanssa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kati perjantai, syyskuu 30, 2016 at 18:43

  Moikka Lena, vihdoin on aikaa vastata. Meillä ei ihan noin hyvä palvelu ole ollut. Iso nivaska kaikkea infoa, mut ei noin kattavasti kun teillä oli. Vauva sai AOK:lta oman tervetuliaispaketin ja meidän kylältä oman pipon. Mites ottaako Matteo sitä isyyslomaa? Me nyt päädyttiin siihen että ei otettu, kun se kaks kuukautta on liian pitkä aika, Varsinkin kun mulla ei ole mitään töitä tai mitään muuta fiksua tekemistä. Meidän kylällä muuten päivähoito on ihan puoli ilmaista. Puolipäiväinen ilman ruokaa taisi olla 60€/kk.

 • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, syyskuu 28, 2016 at 18:46

  Mukava ele ja todella söpöt villasukat ja pikkuinen T-paita. Omat lapset on jo niin isoja, etten tiedä miten tällä hetkellä lasten hoitopaikkoja tarjolla lähitarhasta tms. Naapuri tosin kertoi, että heidän pienet pojat pääsivät samaan päiväkotiin, joten kai se mahdollista on. Suomessa riippuu paljon siitä missä kaupungissa tai kaupunginosassa asut. Pääkaupunkiseudulla varmasti hankalampaa kuin Kehä III ulkopuolella.

  • Reply lena perjantai, syyskuu 30, 2016 at 15:58

   Mun mielestä on tosi liikuttava ajatus mummoista kutomassa sukkia <3 Voi, ihanaa että teillä naapurin pojat pääsivät samaan paikkaan. Olen kuullut kauhujuttuja myös siitä, että on ajeltu ympäri kaupunkia viemässä lapsia eri tarhoihin. Mä toivon että saataisiin paikka jostain melko läheltä, mutta niin sitä taitaa jokainen toivoa... äh, mä oletin että tämä päätös tulee tehdä vasta monen vuoden kuluttua eikä nyt. 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, syyskuu 25, 2016 at 12:22

  No onpa kiva ele tosiaankin! Ja miten kätevää, kun ei tarvitse alkaa ottaa kaikesta itse selvää, vaan joku käy asiat kertomassa.
  Meillä Lauttasaaressa päivähoitopaikat on ihan tupaten täynnä, emmekä edes haaveile lähellä olevasta hoitopaikasta. Täytyy vaan toivoa, että sellaisen saisi edes jossain määrin kätevien kulkuyhteyksien päästä.

  • Reply lena perjantai, syyskuu 30, 2016 at 15:55

   Aivan ihana juttu, ja tosiaan helpottaa montaa seikkaa! Hässäkkä vähenee huomattavasti kun ei tarvitse kielitaidottomana alkaa soittelemana ympäriinsä. 😀 Meillä on luultavasti sama juttu, että hoitopaikat ovat todella täynnä. Laitetaan hakemus joka tapauksessa, ja katostaan minne pästään. Onneksi työ joustaa edes hieman.

  Leave a Reply