Suomen suurin matkablogiyhteisö

Altbier Safari tutustuttaa Düsseldorfin olutkulttuuriin

Düsseldorfin olutkulttuuri = Altbier

Haluan nähdä matkoillani niin paljon paikallista kulttuuria, kuin se on turistina mahdollista. Haluan tehdä saman myös kotikaupungeissani.

Ei liene hankala arvata, että olen paikallisoppaiden vankkumaton kannattaja, missä ikinä matkaankin. Paikallinen tuntee kotikaupunkinsa parhaiten ja osaa vinkata myös niistä paikoista, minne suuret turistimassat eivät välttämättä eksy.  Paikallisten opastetuista kierroksista hyvinä esimerkkeinä ovat kokemani foodwalk Dublinissa, sekä paikallisoppaan vetämä panimovierailu Fullersilla Lontoon Chiswickissä.

Pääsin taannoin ottamaan osaa Düsseldorfin turismitoimiston ja Travel Massiven järjestämään matkailun parissa työskentelevien henkilöiden tapaamiseen, jossa ohjelmanumerona oli verkostoitumisen lisäksi tutustuminen kaupungin tunnetuimpaan olueeseen, Altbieriin. Tapahtuma tarjosi osallistujille tietoiskun Altbierista Altbier Safarin muodossa.

Tällaiselle paikallisjuttujen kannattajalle Altbier Safari oli yksi tähän asti mielenkiintoisimmista Düsseldorfissa kokemistani jutuista. Olen menneen vuoden aikana tutkinut jonkin verran kotikaupunkini paikallisia erikoisuuksia, ja ne luonnollisesti kiinnostavat. Siksi, että Düsseldorfilla ei ole maailmanluokan nähtävyyksiä, ja tietenkin myös siksi että pienet, paikalliset jutut ovat usein niitä parhaita.

Sanoin tapahtumalle kyllä ja jätin siten beben ja Matteon kotiin ja suuntasin maistelemaan Altia – Matteo menee samaiselle tourille kavereidensa kanssa myöhemmin.

IMG_6625

Niin että mikä safari?

Kaikessa lyhykäisyydessään: Altbier Safari on kierros Düsseldorfin vanhassa kaupungissa, jossa tutustutaan kaupungin olutkuuluisuuteen, Altbieriin. Düsseldorfilla on Alt, Kölnillä on Kölsch ja paikalliset ovat kovin ylpeitä omasta juomastaan. Alt on tumma olut, ja nimi ”vanha” (=Alt) viittaa sen valmistustapaan joka hyödyntää tummaa mallasta ja pintahiivaa. Vaikka Alt on hyvin ominainen olut Düsseldorfille, ei sitä ole EU:ssa suojeltu ja siten sitä voidaan valmistaa muuallakin EU:n alueella.

Safari kierrätti meitä viidessä eri panimossa paikallisoppaamme toimesta. Kierros alkoi kauniina kesäiltana Burgplazin Scholssturmilta, josta suunnistimme ensimmäiselle pitstopillemme Kürzer Brauereihin. Kävelymatkaa on kierroksella kokonaisuudessaan noin kaksi kilometria, joten kovin hurjaa peruskuntoa tour ei vaadi. Samalla tulee nähtyä mukavasti Düsseldorfin vanhaakaupunkia.

Olin käynyt Kürzerissä edellisen kerran pari vuotta sitten Düsseldorfiin tutustuessani, ja jo silloin tykästyin kovasti – Kürzer taisi olla jopa ensimmäinen baari, jossa D-townissa vierailin. Muistan, että nautimme muutaman pienen oluen ja kotimatkalla bretzelin myöhemmin paikan lähistöllä. Hyvin saksalainen kombo, etten sanoisi.

IMG_6622
IMG_6615

Viisi panimoa = viisi olutta. Ja kaikkea on naturally maistettava kun kerran panimoissakin vieraillaan. Oma alkoholinsietokykyni on lähellä nollaa 9 kuukauden alkottomuuden jälkeen, mutta koska Altbier tarjoillaan panimoissa 0,2l laseista, ei se pääse yllättämään kokematontakaan alkoholinjuojaa.

Itse en juonut kaikkia oluita loppuun asti, mutta normaalilla alkoholinsietokyvyllä varustetulle henkilölle viisi pientä olutta on mielestäni juuri sopiva määrä. Voi maistella kaikkia laatuja ja nauttia tärkeimmästä eli oluesta, tulematta kuitenkaan sen kovempaan humalaan.

Kierroksen varrella olevat panimot ovat seuraavat, ja ne kannattaa Düsseldorfissa painaa mieleen vaikkei Safarille osallistuisikaan:

Hausbrauerei im Füchschen

Brauerei Kürzer

Zum Schlüssel

Schumacher

Uerige

IMG_6620

IMG_6632

Kuvassa Jenna Give for Granted ja Life in Düsseldorf -blogien takaa sekä John Continental Breakfast -blogista

Kierros kestää maksimissaan kaksi tuntia, mikä on mielestäni oikein passeli pituus. On ihan mukavaa kuunnella eri valmistusprosessien vaiheita, mutta ei se niin kiinnostavaa ole että montaa tuntia jaksanisin aiheeseen paneutua. Kuuntelen mielummin juttuja ja tarinoita oluen historiasta – tässä tapauksessa oluesta ja Düsseldorfista.

Kierroksen järjestäjä auttaa myös tarvittaessa ravintolavarauksen teossa kierroksella mukana olevissa baareissa, mikäli iltaa haluaa jatkaa kierroksen jälkeen oluen ja ruoan merkeissä. Jos nyt suoraan sanotaan, niin on niitä paljon huonompiakin tapoja viettää iltaa Düsseldorfissa kaveriporukalla. Thumbs up!

Tähän loppuun vielä yksi mielenkiintoinen huomio:  koska ollaan Saksassa jossa jokaista asiaa ei ole säännelty, myös hihnassa olevat koirat ovat tervetulleita kierrokselle. Meidän kierroksellamme ei koiria näkynyt ja tiedä sitten miten usein koiria mukana on, mutta koska Saksassa koirat ovat osa normaalia elämää, ovat ne myös tervetulleita.

Kierroksen hinta on 25€ / henkilö, meillä se sisältyi ohjelmaan.

Verkostoitumista ja ystäviä oluen äärellä

Yksi kierroksen parhaista jutuista oli se, että tapasin muita matkailun parissa työskenteleviä düsseldorfilaisia. Osan olin tavannut aiemmin ja tutustunut heihin, osa oli taas uusia tuttavuuksia. Düsseldorfin ja Kölnin matkabloggaajat ja muut matkailun parissa työskentelevät ovat tiivis porukka, ja tapaamisia on kuukausittain. Joka toinen kuukausi Düsselissa, joka toinen kuukausi Kölnissä.

Olen hyvin onnellinen, että olen päässyt porukkaan mukaan ja tutustunut näihin mahtaviin tyyppeihin. Verkostoituminen on myös tärkeää. Osa tästä jengistä on saksalaisia, osa puolestaan pallon eri kolkista: Kanadasta, Kolumbiasta, UK:sta. Puhumme keskenämme englantia, mikä on minulle suuren suuri helpotus. Tosin sain pyynnön liittyä NRW-osavaltion matkabloggaajien miittirinkiin, jonka pääkieli on saksa. Lupasin tsempata – saksani on aika keskinkertaista ellei jopa huonoa, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Olin ja olen onnellinen, että pääsin osallistumaan tapaamiseen. Tekee hyvää käydä silloin tällöin tapaamassa omia ystäviä omien juttujen parissa, kun kuitenkin noin 95% ajasta viettää beben ja Matteon kanssa näinä päivinä. Nuo kaksi ovat tärkeintä ikinä, mutta itseäni en halua myöskään unohtaa. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin oman postauksen kera, käsitellen sitä omaa aikaa ja äidin omia matkoja. Saattaa tulla sohittua muurahaispesää.

Kiinnostaako teitä tällaiset paikalliset panimokierrokset? Oletko käynyt? Suosittele minulle suosikkiasi Euroopassa tulevien matkojen varalle (ja miksei Euroopan ulkopuolellakin)!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply VilleH perjantai, 9 syyskuun, 2016 at 03:43

  Moi, nyt on tärkeää asiaa blogissa! Tuo sun reissu kuulostaa jotenkin mielenkiintoisemmalle vierailulle kuin excursio Olvin tehtaalla ;D Jos haluaa pysyä kärryillä olutmaisteluissaan niin Untappd-softa on aivan loistava tapa merkata ylös maisteluitaan.

  • Reply Lena / London and beyond tiistai, 13 syyskuun, 2016 at 19:57

   Hei mahtavaa jos juttu kiinnostaa 😉 mut arvaas mitä, mua alko kiinnostamaan tuo Olvin tehtaalla vierailu, pitääkin alkaa selvittämään. Just join saunajuomana Iisalmi Pale Alen, tosi hyvä!

 • Reply Ari maanantai, 5 syyskuun, 2016 at 19:34

  Mukavasti kirjoitettu reissusta ja jos jotain kaipaan Düsseldorfista (siellä muutamaan otteeseen muutaman kuukauden asuneena), niin se on juuri Altbier.

  Ensimmäisellä kerralla jossain ruokaravintolassakin siellä tuli eteen aikoinaan yhdellä varhaisimmista pidemmistä ulkomaanreissuistani 90-luvulla kysymys, jota en ollut muualla kuullut: ”Alt oder Pils”… silloin se vähän hämmensi, mutta ei sitten enää hetken päästä.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 8 syyskuun, 2016 at 10:51

   Tosi kiva juttu, että artikkelin aihe kiinnostaa. Tuo Altbier on kyllä hyvää, olen vasta ihan viime aikoina tutustunut siihen ja täytyy sanoa että tykästyin kyllä. Mukava ravintolareissulla tai ihan vaan päivkävelyllä pysähtyä mielenkintoiseen pubiin / baariin yhdelle – paikalliseen tapaan. 🙂 Toki Pils maistuu myös, mutta Altissa on vaan sitä jotain!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, 5 syyskuun, 2016 at 16:59

  Ilman muuta kiinnostaisi osallistua! Tunnistan kyllä parin vuoden takaa noita panimoiden nimiä, koska niissä tuli käytyä silloin ihan omatoimisesti, mutta joka tapauksessa hauska idea kaupunkikierrokseksi. Alt on ihan hyvää olutta, joten mikäpäs sitä maistellessa. 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, 8 syyskuun, 2016 at 10:49

   Ai sä oot käynyt Düsselissa olutta maistamassa, mahtavaa! Alt on mun mielestä oikein mainio olut, ja harmi ettei se ole levinnyt laajemmalle. Vai saakohan sitä alkosta, hmm… ollaan Suomessa nyt, joten voisi tutkia tilanteen 😀

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani maanantai, 5 syyskuun, 2016 at 15:38

  Tämä olisi ehdottomasti kiva kokea, vaikka en niin oluen ystävä olekaan. Ja luulen, että etenkin mieheni olisi tästä innoissaan. Täytyy kyllä muistaa tämä, kun meille tulee seuraavan kerran vieraita Suomesta. Voisi olla kokemisen arvoinen myös suomesta tulijoille. Me kävimme heinäkuussa Bremenissä paikallisessa panimoravintolassa ja maistelimme siellä viittä eri olutta. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/09/01/olutta-bremenissa/ Varsinaisella kierroksella emme olleet, mutta sellaisiakin siellä varmasti olisi. Ja Becksin tehtaalle pääsee Bremenissä myös kierrokselle, sinne voisi mennä seuraavan kerran, jos Bremenenissä vielä käymme.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 8 syyskuun, 2016 at 10:46

   Jonna, tuohan miehesi joskus Dusseliin tälle tourille, ihan varma hitti. 🙂 ja vaikka ei oluen suuri ystävä olekaan, niin onhan tässä kulttuurillisiakin näkökulmia asiaan. Ja tietysti vieraille kannattaa myös suositella, kun dusseldorf ei niin nähtävyysrikas paikka ole. Kokemuksia sitäkin enemmän. Mä luin tuon Bremen-jutun ja se on ihan mainio – koko kaupunki kiinnostaa myös. Bremen on itselle tuttu ainoastaan Ryanairin vuoksi, joten ehkä parempi tutustiminen kaupunkiin olisi paikallaan 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.