Brexit, kommentoinpa sittenkin

IMG_7990

Heräsin aamulla siihen, kun Matteo lähti töihin ja huikkasi Britannian lähtevän EU:sta. Olimme illalla arvuutelleet Brexit-tulosta, mutta kumpikaan meistä ei uskonut siihen, että Britannia ihan oikeasti äänestää leave. Toki itse uskoin siihen, että tiukille menee, mutta tämä lopputulema tuli vähän puskista ja sai minut surulliseksi. Ja mietteliääksi.

Otettuani herättyäni puhelimen käteeni huomasin että sosiaalinen media oli yhtä hullunmyllyä, nettilehdistä puhumattakaan. Sitten sain puhelun Savon Sanomien toimittajalta aiheeseen liittyen, ja pääsin kertomaan mielipiteeni Brexitistä kansalle (SS:n juttuun pääsee tästä).

En todellakaan olettanut, että tällaista blogiartikkelia koskaan kirjoittaisin, enhän uskonut näin dramaattiseen lopputulemaan. Sanotaan nyt kuitenkin pari sanaa.

Asia ei enää varsinaisesi suoraan minua kosketa, muutinhan Lontoosta Saksaan syksyllä. Mutta saarivaltiossa vierähti kuitenkin niin kauan (niin Englannissa kuin Skotlannissakin), että tämä äänestystulos aiheuttaa monenlaista tuntemusta. Jos asuisimme UK:ssa, päällimmäinen tunne olisi varmasti epävarmuus. Lehdistössä maalatut uhkakuvat maan taloudellisesta tilanteesta, negatiivisesta ilmapiiristä ulkomaalaisiin liittyen ja jopa mahdollisista viisumeista varmasti mietityttäisivät. Sekä tunne, ettei ole erityisen tervetullut.

Muutama asia aiheuttaa erityisesti pohdinaa.

Minulla on paljon ystäviä UK:ssa, joista monet ovat EU-kansalaisia. Osa on opiskelijoita, osa työssäkäyviä. Nousevatko lukukausimaksut jo entisistä korkeista hinnoista, entä miten käy UK:sta otetun opintolainan joka mahdollistaa monen opiskelut (on puhuttu, että tämä monelle tärkeä lainamahdollisuus lähtee)? Brittiyliopistoilta saattaa kadota tulonlähde, ja monet suuntaavat muualle opintojen perässä. Entä miten käy terveydenhuollon? Skotlannin tarjoama ilmainen opiskelu EU-kansalaisille tuskin on enää varteenotettava vaihtoehto, ainakaan jos maa päättää pysyä UK:ssa (tätä seuraan mielenkiinnolla).

Monet EU-ystävistäni ovat myös töissä, ja osalla on oma yritys. En jaksa uskoa, että työsuhteessa olevia lähdetään maasta poistamaan, toki työluvan hankkiminen on mahdollinen skenaario. Uskon siihen, että Britannia tarvitsee tulevaisuudessakin niin puolalaisia putkimiehiä kuin muitakin EU-kansalaisia asiantuntijatehtäviin. Mutta ne entäpä yrittäjät – uskaltaako yritystä laajentaa, tuleeko kaupankäynnistä muiden EU-maiden kanssa kovinkin hankalaa (Britannialla on kuitenkin tärkeät kauppasuhteet monen EU-maan kanssa)? Ajat ovat ainakin tällä hetkellä epävarmat, ja tietoa tulevasta ei ole. On vain puheita ja arvoita, ja pahimmillaan tilanteeseen tulee selvitystä vasta kuukausien ellei vuosienkin päästä kun päätöksiä tehdään. Ei käy kateeksi.

Vaikka en tosiaan enää UK:ssa asukaan, aiheuttaa äänestystulos pohdintaa meidänkin perheessämme. Olemme pohtineet paluuta Britanniaan, mahdollisesti jo muutaman vuoden kuluttua. Lontoota on ikävä, ja pienemmät kaupungit kiehtovat myös. Luultavasti tulemme taloudellisista syistä elämään pitkään maissa, joka ei ole meidän kummankaan kotimaa. Kanada, Saksa ja Britannia ovat todennäköisiä vaihtoehtoja – miten Britanniassa on tulevaisuudessa työpaikkoja Matteolle (toistaiseksi kohtuullisesti), entä miten käy minun yrittäjänä. Millainen paperisota vaaditaan, entä terveydenhuolto? Entä ilmapiiri maahanmuuttajia kohtaan, onko siitä tulossa negatiivisempi? En ole koskaan kohdannut suuria ongelmia Britanniassa ulkomaalaisena, suomalaisen on siellä helppo olla. Mutta ei tästäkään voi olla enää kovin varma, vaikka uskonkin esimerkiksi Lontoon pysyvän aina kulttuurien sulattamona jossa ei alkuperällä väliä ole. Seuraamme tilannetta tarkoin ja pohdimme parhaita ratkaisuja. Saksa ei ole maa, jossa haluan montaa vuotta kauempaa viipyä – voi olla, että meidän on lähdettävä merta edemmäs kalaan.

Toisaalta sitten – Norja ja Sveitsi eivät ole myöskään EU-maita, ja ilmeisen hyvin molemmilla pyyhkii. Toki dramaattisella erolla voi olla sanktionsa, mutta on otettava huomioon, että tilanteen ollessa tuore kenelläkään ei ole vastauksia. On vain arvoita ja skenaarioita. Mielenkiinnolla ja hämmentyneenä odotellessa.

Mitä tunteita äänestystulos teissä herättää?  Vaikuttaako se elämäänne tulevaisuudessa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply Annika maanantai, kesäkuu 27, 2016 at 22:56

  Mielenkiinnolla odotan miten tämä lähtee tästä etenemään. Varmasti kyllä vaikuttaa monella jos on pohtinut tulevaisuudessa tänne muuttoa, ehkä muutama työpaikka siirtyykin Pariisin tai Frankfurtiin ja jos Brittien viisuminhaku on yhtä hankalaa kuin Kanadan, niin saattaisin ainakin itse ehkä mieluummin päätyä Kanadaan. Tämä on kyllä aihe josta voisi puhua ties kuinka pitkään, itsekin päätin lopulta blogipostauksen aiheesta tehdä, enkä saanut siihen läheskään kaikkea mitä olisin halunnut sanoa.. 😀

 • Reply Merja sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 12:25

  Olihan tämä äänestystulos yllätys. Se, mitä seuraavaksi tapahtuu, on vain arvuuttelua eikä sitä kukaan varmaksi tiedä. Lähinnä on tunne, että tajusivatko britit mitä äänestivät. Henkilökohtaisesti tämä ei minuun vaikuta, mutta ystäväpariskunta asuu maassa ja heidän kohtalo mietityttää. Ja tottakai matkailu näkökulmasta asia pohdituttaa myös. Asioiden eteneminen on kuitenkin hidasta ja jos olen oikein ymmärtänyt, ei seuraavaan kahteen vuoteen tapahdu vielä mitään kovin konkreettista.

  • Reply Ei huolta sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 14:52

   Kyllähän nyt rauhallinen ja Britannian lakeja noudattava eurooppalainen saa maassa olla jos siellä saa olla mitään tekemätön muslimikin jonka henkilöllisyyskin on epäselvä.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:24

   Merja, uskon myös siihen että pariin vuoteen ei tule tapahtumaan mitään ja tuskin ”pahimmat” uhkakuvat toteutuvat. Tietysti varma ei voi olla, mutta nyt on ilmassa hurja määrä spekulaatiota ja epävarmuutta, mikä on ihan ymmärrettävää. Ymmärrän täysin että ystäväpariskunnan kohtalo mietityttää, sama mieli täälläkin maassa olevien ystävien kannalta. Aika moni epävarmoissa tunnelmissa – epätietoisuus on pahinta kun koko maahan rakennettu elämä saattaa muuttua. Mutta aika näyttää…

 • Reply Anna lauantai, kesäkuu 25, 2016 at 23:13

  Hyviä pohdintoja! Mulle pompahti Skotlantiin muuttavana ensimmäisenä mieleen juurikin tuo, että pysyykö maksuton opiskelu.. Meillä kuitenkin yliopisto yllätti positiivisesti ja pelasti: vakuutettiin koko tutkinnon pysyvän maksuttomana, koska opiskelupaikka on hyväksytty jo ennen äänestystä. Huh!

 • Reply Saana lauantai, kesäkuu 25, 2016 at 16:39

  Tätä on kyllä mielenkiintoista seurata, erityisesti Danielin kannalta. Mietitään tässä, pitäiskö Danskun vihdoin ja viimein hankkia kaksoiskansalaisuus. Eihän se mikään ongelma olisi, tähän asti ei vaan ole ollut kaksoiskansalaisuudelle mitään varsinaista tarvetta. Nyt ei kukaan oikein tiedä, mitä tuleman pitää, vaikka tällä hetkellä vaikuttaakin siltä, että toinen äänestyskierros taitaa olla melko todennäköinen!? Ihmiset kun eivät tienneet, mistä äänestivät, ja siinä missä täällä Suomessa painitaan juhannuskrapulan kanssa, Briteissä podetaan Brexit-krapulaa! 😀 Meidän ajatuksissa pyörii paljon esim. Hinkley Pointin ydinvoimalaprokkis, kun täältä Olkiluodosta haluttaisiin sinne työntekijät, mutta kuinka helppoa se työluvan saaminen sitten onkaan, kun kukaan ei tällä hetkellä tiedä mistään mitään, ja suurin osa työvoimasta on puolalaisia, ranskalaisia, saksalaisia, suomalaisia, jne. Daniel on tietysti englantilaisena sitten kovaa valuuttaa, ellei voimalan rakentaja (ranskalainen yritys) peruunnu koko hommasta. No, jos jotain positiivista pitää tästä löytää, niin ollaan lähdössä Englantiin reilun viikon päästä – vaikuttaa siltä, että meidän reissusta tuleekin odotettua halvempi.

  • Reply Ei huolta sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 14:56

   Ei (oikeassa) demokratiassa niin vain uusita kansanäänestyksiä jos jonkun mielestä tulos oli väärä. Se ei mene niin. Veikkaan, että tilanne rauhoittuu pian ja lopputulos saattaa olla Britannian kannalta hyväkin. Eihän kansa äänestä EI ilman syytä. Ydinvoimala on pelkkä iso projekti joka on erikoinen vain primääripuolen osalta. Kyllä siellä osaamista on ja saavatpahan britit töitä eikä kaikki valu puolalaisille.
   Suomesta ja Ranskasta myydään tavaraa jo nyt EU:n ulkopuolelle, ei se, että toinen ei ole EU-maa ole mikään syy olla myymättä tai ostamatta.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:38

   Teillä on kyllä liippaa läheltä tämä tilanne, Saana! Tosiaan ennen ei kaksoiskansalaisuudelle ole ollut minkäänlaista tarvetta, kuitenkin UK ja Suomi ovat pelanneet hyvin yhteen ja EU-passilla on helppo oleilla molemmissa maissa. Tuon toisen äänestyskierroksen todennäköisyyttä seuraan mielenkiinnolla, ja tässä pari päivä tapahtuneen jälkeen tuntuu että aika moni katuukin ääntään. Aikamoinen krapula tosiaan, huh! Sielläpäin ydinvoimala varmasti puhututtaa, ja varmasti Daniel olisi hyvin todennäköinen työntekijä jos spekulaatiot toteutuvat. Aikamoista. Kuitenkin olen ymmärtänyt että ydinvoimaloissa työskentelee aika paljon porukkaa eri maista osaamisen mukaan, riittäisikö Britannialla omasta takaa kaikki työntekijät? En tiedä ollenkaan, mietin tässä. Kun monella sektorilla maa nojaa ulkomaiseen työvoimaan. Odotellessa, mielenkiinnolla. Mukavaa Englannin reissua!!

   • Reply Saana maanantai, kesäkuu 27, 2016 at 05:47

    Sepäs se, Olkiluoto 3 on ensimmäinen tämän tyypin voimala, ja Hinkley Pointiin halutaan työntekijät täältä – missään muualla maailmassa ei ole kokemusta. Porukkaa on kosiskeltu sinne jo vuosikaudet. Brittien osuus on koko projektin ajan ollut ihan minimaalinen. Ja kiitos Leena-Mari, reilu viikko roadtrippailua (ja tietysti pari kolme päivää myös sukulaisissa) ja ekaa kertaa reissataan niin, että Danielin lapset tulee mukaan. Mielenkiintoinen reissu tulossa, reittisuunnitelma kun saatais vielä kondikseen! 😀 Onhan tässä vielä viikko aikaa…

 • Reply Krmph perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 21:46

  Veivi, ei ole totta että suomalaiset saattoivat vapaasti muuttaa Englantiin ennen EU-jäsenyyttä. Minä olen sen verran vanha, että muistan. Englantiin ei päässyt töihin kuin erikoisaloille (esim. sairaanhoitajista oli pulaa joskus 1960-luvulla). Ellet henkilökohtaisesti tuntenut jotakuta joka palkkasi sinut ja hankki työluvan, ei Englantiin päässyt kuin au pairiksi. Ja kun se oli ohi tai jätit perheen, olit maassa laittomasti ja sinut saatettiin karkoittaa. Opiskelumaksut olivat tähtitaivaallisia, täysin tavallisen opiskelijan ulottumattomissa. Kun Suomi liittyi Eu:hun, Eurooppa aukesi nuorille niin töitten kuin opiskelunkin puolesta. Kyllä tämä on askel pitkälle taaksepäin eikä palvele yhdenkään ulkomaalaisen etuja Englannissa. Nuoret britit haluavat myös vapauden matkustaa ja hakea töitä Euroopasta. Miten heidän käy?

  Sen lisäksi Brexit saattaa hajoittaa koko Kuningaskunnan, kun Pohjois-Irlanti ja Skotlanti haluavat pysyä EU:ssa. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 22:42

   Onko vapaa muutto-oikeus jotenkin ihmisoikeus? Ei ole. Britit päättävät itse keitä sinne tulee ja asiallisella asialla oleva sinne oäässee ja samoin myös britti muualle Eurooppaan. Opiskelun ei kuulukaan olla ilmaista ulkomaalaiselle. Ei Britanniassa eikä Suomessa. Tänäkin päivänä muutto esim. Kanadaan tai Yhdysvaltoihin ei ole läpihuutojuttu. Eikä tule ollakaan.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:29

   Kiitos KRMPH kun valaisit tilannetta! Tämä voi kääntyä kansainvälisyyttä etsivien brittien haitaksi myös – moni haluaa lähteä, mutta ei ole tietoa miten edes EU:n sisällä liikkuminen tulevaisuudessa onnistuu. Tietysti varmasti onnistuu, mutta hankaloituuko se, aika näyttää. Uskon, että hankaloituu jos nykyspekulaatiot pitävät paikkansa. Skotlanti on jo vuosia sitten hankalaoittanut englantilaisten opiskelua lukukausimaksuin (muille EU-kansalaisille ilmaista), joten mahdotonta se ei ole niin liikkumisen kuin muidenkaan sanktioiden kanssa. Jotenkin tuntuu, että EU ei päästä brittejä helpolla. On myös suomalaisia, jotka lähtevät Britanniaan parempien yliopistojen ja mahdollisuuksien perässä, ja osalle Britannian myöntämä opintolaina on elinehto. Eli ei se suomalaisuus ole aina ”etuoikeus”. Tämä itsekustannettu (ei ilmainen) mahdollisuus saattaa syödä monen unelmat, mutta myös aiheuttaa Britannialle sen, että ulkomaisisita opiskelijoista koostuva, tasokasta opetusta etsivä fiksu opiskelijaporukka jää tulematta. Elämme tosiaan mielenkiintoisia aikoja.

   • Reply Eton sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 20:29

    Ulkomailla ei loppujen lopuksi opiskele niin kovinkaan moni. Ymmärrän, jos hakee todella huippuyliopistoa mutta tuskin on mitään järkeä lähteä johonkin keskinkertaiseen opinahjoon.

    Kansainvälisyyttä on muuallakin kuin EU:ssa noin niin kuin sivumennen mainitakseni.

 • Reply Teija / Lähdetään taas perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 18:22

  Mielenkiinnolla odottelen itsekin, mitä tuleman pitää, vaikkei varsinaisesti minua kosketakaan. Hämmentävä lopputulos tosiaan.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:30

   Hämmentävää, ehdottomasti. TOdettiin juuri, että aika hyvä liike oli lähteä UK:sta syksyllä – vaikka ei tällaista voinut edes aavistaa.

 • Reply Anu / Matkakuume perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 17:59

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta!

  Aika yllättynyt ja surullinen olin tästä lopputuloksesta. Nyt on tosin niin paljon spekulaatioitakin liikkeellä, joten vielä on vaikea sanoa, millaisia vaikutukset lopulta ovat. Punnan lasku ja välittömästi alkanut poliittinen myllerrys eivät toki kovin hyvältä näytä, ja monet asiat huolettavat.

  Omaa elämääni tämä ei suoranaisesti kosketa, mutta toki mahdollinen vapaan liikkuvuuden rajoittaminen harmittaa tuntuu isolta askeleelta taaksepäin. Britannia voisi ehkä jossain vaiheessa kiinnostaa jatko-opintojen tai töiden kannalta. Mietin myös brittiopiskelukavereideni tulevaisuutta. Moni on lähtenyt Hollantiin Englantia matalampien lukukausimaksujen houkuttelemana, mutta nehän pätevät vain EU-kansalaisiin.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:33

   Anu, mukavaa että aihe kiinnosti!! Aika monella on samat fiilikset – epäusko. TÄllä hetkellä tapahtuneet muutokset eivät hyvää povaa, vaikka uskonkin että parin vuoden päästä pahimmat nyt elossa olevat skenaariot eivät välttämättä toteudukaan. Britanniall a ei ole varaa kuitenkaan kaikesta työvoimasta luopua, esimerkiksi NHS:n sairaalat pyörivät huomattavasti ulkomaalaisvoimin. Ymmärrän täysin myös näkökannan ystävistäsi, jotka lähtivät Hollantiin matalampien lukukausimaksujen turvin. Siihen saattaa tulla muutos. Mielenkiinnolla seuraan!

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:45

  Joo-o, aika soppa tasta taitaa tulla! Erittain mielenkiintoista nahda, mita tapahtuu talla hetkella maassa opiskeleville ja tyoskenteleville ulkomaalaisille. Harmittaahan tama kylla, itsellanikin oli suunnitelmat palata sinne viela joskus, mutta vaikka se ehka mahdollista olisikin, niin mitenhan UK muuttuu maana – Haluaako sinne enaa edes palata? Noh, katsotaas mitas se Skotlanti sielta keksii, seuraavaksi jannataan varmaan sen itsenaisyydesta, taas!

  • Reply lena perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 16:15

   Itseäni kiinnostaa myös Britanniassa opiskelevien ja työskentelevien kohtalo – kuten sanoin, en usko että tämän takia porukkaa aletaan heittämään pihalle (onhan siellä paljon EU:n ulkopuolelta tulevia työntekijöitä). Mutta mielenkiintoiseksi jää, millaisia lupia pitää alkaa anomaan ja millä aikataululla. Opiskelijoista huolta kannan tuon lainan vuoksi, lukukausimaksut ovat muutenkin kovat ja ilman Britannian myöntämään helposti saatavaa lainaa esimerkiksi Lontoossa opiskelu on kuin unelma vain. Mielenkiinnolla odotan myös tuota millainen ilmapiiri UK:ssa tulee olemaan, onko olo että on tervetullut vai ”pakollinen haitta”. Jää nähtäväksi. Mä jännään kovasti tuota Skotlantia, siitä saattaa tulla jännä case!

 • Reply Susanna perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:34

  Monimutkainen tilanne. Aika moni unohtaa EU:n hyödyt kuten vapaa liikkuvuus (reissaus yms.) EU maissa ja myös sen että esim. tupakointi kiellettiin kahviloissa ja ravintoloissa EU sääntöjen takia. Mielestäni nämä on tosi hyviä sääntöjä tykkään niistä. Toisaalta taas ymmärrän sen pelon mitä EU on tuonut mukanaan, mutta kuten kirjoitit myös Englanti tarvitsee ulkomaista työvoimaa. Kunpa olisivat löytäneet paremman ratkaisun. Aika paljonhan brittejä viihtyy ulkomailla, en sitten tiedä miten heidän vapaan liikkuvuuden EU maissa käy. Huomasin että Belgiassa asui runsaasti brittejä.

  • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 16:01

   Suomessa on säädetty tupakointia ja tupakan myyntiä rajoittavia lakeja paljon ennen EU-jäsenyyttä. Muutenkin Suomessa on tupakoitu paljon vähemmän kuin esim. Saksassa.

  • Reply lena perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 16:04

   Juuri näin! Mä oon niin kiitollinen myös tuosta tupakkakiellosta, se oli jotain ihan kamalaa kun baareissa sai polttaa. Hyviä sääntöjä on, toki jotain negatiivistakin aina löytyy. On muuten aivan totta mitä sanoit tuosta ulkomailla asuvien Brittien kohtalosta. Moni oli täällä Dusseldorfissakin aika ihmeissään ja mietti että mitäs nyt tapahtuu – osa on lähetettyjä työntekijöitä, osa esim. miehen perässä muuttaneita. Mieleen tulee myös esimerkiksi Aurinkorannikon britit, heillä on siellä ilmainen terveydenhuolto ja mukava elämä. Tälle saattaa tulla loppu.

 • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:00

  Islanti haki EU-Jäsenyyttä mutta perui hakemuksensa. EU on yliarvostettu, poliittisesti heikko ja eripurainen. Italia tai Kreikka ei olisi ilman Schengeniä takuulla päästänyt afrikkalaisia tai arabeja maihinsa mutta teki ja tekee näin koska tietää näiden jatkavan muualle. Suomalaisilla on hyvä maine ja muutto Keski-Eurooppaan onnistuisi ilman EU:takin.

  • Reply lena perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:57

   EU:ssa on omat ongelmansa, se on ihan totta. Mutta samalla, se on tuonut paljon hyvää Eurooppaan. Työmahdollisuuksia, talouskasvua ja sitä kautta vaurautta, joista Suomikin on saanut osansa. En osaa sanoa miten suomalaisten muutto Eurooppaan onnistuisi ilman EU jäsenyyttä, ehkä siinä ei mitään ongelmia olisi, tiedä häntä.

   • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 16:03

    Onhan se onnistunut aiemminkin. Talouskasvu on Suomessa ollut jumissa jo kahdeksan vuotta juuri eurosta johtuen.

    • Reply Lp123 sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 11:56

     Suomen talouskasvu ei ole ollut ’jumissä’ johtuen eurosta. Tuossa väittämässä ei ole päätä eikä häntää. Oma valuutta ja sen keinotekoinen heikentäminen vaikeina aikoina pönkittää maan kilpailukykyä. Suomen kohdalla ei kuitenkaan tarvita lämmintä suihkua vaan pikemminkin järjestelmällisiä toimia kilpailukyvyn parantamiseksi.

     • Veivi sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 15:16

      Kyllä siinä vain on vinha perä. Suomi ei ole onnistunut parantamaan kilpailukykyään ollenkaan näinä eurossa olon vuosina. YT on todella tuttu juttu monelle. Paljon ylistetty telekommunikaatiosektorikin näivettyi vaikka kaikki tehtiin muka oikein.

      Kiina pitää juanin kurssin keinotekoisen alhaalla juurikin johtuen viennistään. Ruotsi pärjää hyvin euron ulkopuolella. Euron ongelma on se, että siinä on liikaa erilaisia kansantalouksia. Kreikka nautti matalista eurokoroista vaikka todellisuudessa sen korkotason olisi pitänyt olla kymmenen hujakoilla. Velkaa otettiin hulvattomasti.

      Suomen devalvaatiot ovat myytti. Markka tosin devalvoitiin pakon edessä 1991 ja päästettiin kellumaan 1992. 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa oli muutama pieni devalvaatio sekä 1967 ja 1957 suuret jotka todellakin tehtiin suomalaisten tuotteiden saamiseksi maailmanmarkkinoille. Valuuttaa oli vähän ja Suomessa tehtiin kaikkea. Televisioita, mopoja, polkupyöriä, kodinkoneita. Elinkeinorakenne oli monipuolinen toisin kuin nykyään.

     • lena sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 19:40

      Veivi, eikös Suomen telekommunikaatiobisneksellä mennyt pieleen aika moni asia. Etenkin se, ettei Nokia esimerkiksi pysynyt markkinoilla mukana omaa ylimielisyyttään (ollaan markkinajohtaja eikä meille voi käydä huonosti) ja hylkäsi älypuhelimet – ja kas, Apple kiiri ohi. Tällä päätöksellä oli osaltaan melko kohtalokkaat seuraukset.

 • Reply Terhi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 13:56

  Mua surettaa EU:n ja sitä myötä Euroopan poliittisen impaktin heikkeneminen. Jos tässä käy vielä niin, että muutkin maat haluavat EU:sta pois, en usko, että EU pystyy poliittista valtaansa säilyttämään. Siitä tulee varmasti enemmänkin pikku markkinoiden kauppaliitto. Jos taas suunnataan 1940-luvun kaltaisiin markkinoihin, en edes jaksa miettiä, miten käy pikku maiden tai eurooppalaisten suhteellisen rauhanomaisen vuosikymmeniä kestäneen yhteiselon.

  Saksalaisethan aina paasaa yhteinäisen Euroopan puolesta, ja että sen saavuttaakseen täytyy antaa kansalaisten mennä vapaasti työn perässä ja muutenkin mihin lystäävät. Niillä on siihen syynsä, kun aiheuttivat viimekertaisen selkkauksen ja sen myötä olivat enemmän ja vähemmän syyllisiä myös kylmään sotaan, jonka myötä kotomaa jaettiin kahtia.

  Mitä Norjaan ja Sveitsiin tulee, niillähän on öljynsä ja pankkiholvinsa. Ei niiden tarvi toisilta kysellä tehtäisiinkö kauppaa, kun rahaa on omasta takaa. Sen takia muiden EU-maiden vertaus niihin on aika epäsuhta. Onhan Briteillä kielensä, jolla valloittavat maailmaa ja ehkä siitä saa valjastettua jonkinlaisen kauppatavaran, mutta mitäs muuta niillä on, Bentleyt..? Nojoo, taisi niillä vähän öljyä olla…

  • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:01

   Millaisia ovat 1940-luvun kaltaiset markkinat?

   • Reply lena perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:51

    Taloudellisesti Norjaan ja Sveitsiin vertaaminen ei tosiaan ole kovin fiksua, lähtökohdat ovat ihan erilaiset. Olisi pitänyt tarkentaa, mielessä kävi vain itsekkäästi oma tilanne maahan joskus palaamisesta… lähinnä usko siihen, että työvoimalle on tarvetta ja se toivottavasti tehdään jokseenkin vaivattomaksi (niinkuin Sveitsissä ja Norjassa). Mutta ei Britannialla todellakaan ole Norjan öljyä tai Sveitsin pankkeja, ja taloudellinen riippumattomuus (tai riippuvuus) on ihan eri tasolla – jotenkaan en usko tämän päättyvän hyvin. Luulen, että Skotlantikaan ei öljystä helpolla luovu, jos he päättävät itsenäistyä 😀 Saksan esimerkki on aika karu, ja syynsä heillä tähän on. Muutama saksalainen kaveri on tätä jo kommentoinutkin.

    • Reply Terhi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 20:23

     Tarkoitin vähemmän järjestäytyneitä kauppaliittoja, jotka nyt vain sanelevat nykyisin aika paljon, kun yksikään maa ei, Pohjois-Koreaa ehkä lukuunottamatta 🙂 ole mitenkään omavarainen vaan ennemmin kaikki erikoistunut joihinkin/johonkin ja loput ostetaan muualta. Varmasti britit (tai englantilaiset, skotithan pistää kansainliiton taas kyseenalaiseksi) joutuu kaikenlaisia liikkuvuussopimuksia yms tekemään ja siinä määrin samaan asemaan Norjan ja Sveitsin kanssa. Esim. Espanjan asuntomarkkinat romahtaa taas kerran, jos brittieläkeläiset lähetetään koteihinsa, ja sitä, siis markkinakaaostahan, ne tuskin taasen haluaa. Siinä mielessä en usko, että palataan toisen maailmansodan jälkeiseen tilanteeseen, vaikka sekin on mahdollista.

 • Reply Veivi perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 13:30

  Suomalaisia on muuttanut Britanniaan ennen EU-jäsenyyttäkin. Ilman ongelmia. Nuoret äänestivät Britanniassa puolesta mutta pitää muistaa, että kaikilla alle 60-vuotiailla on kokemusta jäsenyydestä. Vasta viimeisten 25 vuoden aikana EU on alkanut mennä suuntaan josta ei enää pidetä.

  • Reply lena perjantai, kesäkuu 24, 2016 at 15:45

   On totta, että suomalaisia muuttaa paljon maailmalle (ja on aiemmin muuttanut Britanniaan, kuten sanoit), maihin jonne tarvitaan viisumi tai työlupa. Tämä on ok, emme mekään sinne olisi menossa ilman työtä missään nimessä, mutta aiheuttaisihan se enemmän päänvaivaa kuin ennen. Monella siellä jo asuvalla on kuitenkin pelko siitä miten Britteihin rakennetun elämän käy, miten käy työpaikan, asuntolainojen jne mikäli skenaariot taloudellisesta alamäestä toteutuvat. Ymmärrän heitä täysin. Joukossa on kuitenkin paljon myös niitä, jotka eivät ole työelämässä tai kohtaavat haasteita esimerkiksi opiskelun tiimoilta.

  Leave a Reply